G4Media.ro

BREAKING România, al treilea mare beneficiar de fonduri nerambursabile de la UE…

Foto: InquamPhotos / Marin Raica

BREAKING România, al treilea mare beneficiar de fonduri nerambursabile de la UE pentru protejarea zonelor monoindustriale afectate de Green Deal

România va primi de la UE 757 milioane de euro sub formă de granturi nerambursabile pentru susținerea zonelor monoindustriale care vor fi afectate de trecerea la o economie nepoluantă. Informația, publicată de Politico, a fost confirmată pentru G4Media.ro de surse europene.

România ar deveni astfel al treilea beneficiar de fonduri nerambursabile din Fondul pentru tranziție echitabilă, un instrument creat de Comisia Europeană pentru a atenua impactul economic și social al Green Deal (”Pactul ecologic”), politica prin care Comisia von der Leyen vrea să transforme UE până în 2050 într-o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Cel mai mare beneficiar ar fi Polonia (2 miliarde de euro), urmată de Germania (877 milioane de euro) și România, potrivit Politico. Polonia are cea mai mare industrie carboniferă din UE, iar impactul Green Deal asupra economiei va fi uriaș. Și în Germania există mari zone monoindustriale, mai cu seamă în estul ex-comunist.

De remarcat că banii nu sunt garantați, ci trebuie câștigați pe proiecte clare și viabile adresate zonelor afectate de tranziția la o economie ”verde”.

În cazul României, având în vedere existența unor regiuni mono-industriale și carbonifer intensive, sunt necesare fonduri semnificative pentru a susține costurile importante, în special cele sociale, care vor apărarea ca urmare a tranziției către o economie neutră climatic.

În Fondul pentru tranziție echitabilă vor fi puse la dispoziția statelor membre 7, 5 miliarde de euro, granturi nerambursabile, deci nu credite. România speră că aceștia vor fi ”bani noi”, adică nu se vor lua bani de la coeziune sau agricultură pentru a alimenta acest fond, ci vor fi ”bani proaspeți”.

Este extrem de important însă la ce vor fi folosiți acești bani. Dacă va fi un al doilea POSDRU, cu milioane de euro cheltuite pe programe de reconversie profesională, UE nu-și va atinge obiectivele din Grean Deal. ”Apelul meu este ca aceste fonduri să meargă în dezvoltare economică, în locuri de muncă”, a explicat pentru G4Media.ro europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

Foto: Miner din Valea Jiului (InquamPhotos / Marin Raica)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. O treime din suma va fi furata in studii de fezabilitate, a doua in alte studii de fezabilitate dupa ce au expirat primele, iar ultima parte, in consultanta.

  2. sper sa se faca ceva inteligent cu banii astia.
    Nu doar sa se dea niste ajutoare, sa-i pape in 2 ani si gata

    • Banii vor fi furati cu reteta creata de mafia PSD:
      1. Proiecte imaginare cu documentatie falsa.
      2. Banii ajung la slugi de partid cu firme care fac lucrari de mantuiala ca sa distraga atentia.
      3. Banii se duc pe cursuri de „perfectionare” si smartphone-uri pentru slugi.
      etc.

      Romanii sunt prea ticalosi sa faca ceva cum trebuie in Romania.

  3. Ăștia cu fondurile sunt niște psd-isti!!!
    Nu mai bine era pe timpul lui Ciolos?!:)

  4. Asa cum ne-a obisnuit, UE isi continua politicile de mituire sau, mai precis de trai pe datorie. Caci ce altceva tine la un loc statele europene decat banii? Acesti bani europeni sunt suficienti si pentru studii inutile, si pentru mici afaceri, si pentru furat. UE stie ca doar prin aceste fonduri poate sa mai mentina coeziunea europeana si stie bine ca o parte importanta din aceste fonduri este destinata unor buzunare mai adanci.
    De ce nu investeste fiecare stat in aceste tehnologii verzi, daca tot ne apucam de treaba asta? De ce nu vine UE sa spuna: fratilor fiecare stat trebuie sa contribuie cu atat din PIB pentru acest proiect. La fel cum a facut Trump cu cei 2% pentru NATO. Aaa…trebuie sa recunoastem ca apararea este infinit mai importanta decat un proiect utopic, care va fi gata peste 30 de ani! 30 de ani, timp in care nici nu stim daca va mai exista UE si nu stim nici daca va avea succes acest proiect maret. Cine garanteaza daca esueaza?

  5. 750 de milioane de euro sunt praf in ochi. Aproape o treime din consumul energetic al Romaniei e asigurat de termocentrale. Cu 750 de milioane de euro iti cumperi un sfert de reactor nuclear care iti asigura vreo 180 MW/h. Numai primele 3 CET-uri ca marime din Romania produc cam 4.500 MW/h.

    • se refera la reconversia profesionala a celor afectati mai mult, crearea de noi locuri de munca, poate energie solara, poate eoliene in loc de termo..

  6. Zonele vor fi Valea Jiului care oricum este aproape moarta , mai sunt 2-3 mine in ezploatare si bazinul carbonifer de lignit de slaba calitate al Olteniei unde se pompeaza in continuare subventii uriase pentru nimic- distrugerea mediului foarte mare.
    Este posibil datorita conjuncturii economice sa ajungem la o economie ecologica foarte rapid, mai repede decit ne-am astepta.

  7. Ma uit la ciclism si am vazut de multe ori in multe curse din Belgia, Spania si Franta zone foste miniere, unde minele s-au inchis incepand cu Anii 70-80, zone in care Tarile respective si UE au pompat Sume uriase, zone care cu greu dupa multe ZECI de ani au reusit sa ajunga la un nivel de dezvoltare decent, care sa compenseze inchiderea minelor, sa dezvolte activitati care sa schimbe profilul monoindustrial… in plus depopularea a fost cea mai mare problema, multi au plecat rapid…
    Eu nu cred ca Romania va REUSI sa foloseasca BANII aia multi ALOCATI, si pana acum Romania a avut alocate Sume uriase de la UE pentru zonele foste miniere, monoindustriale si ce-a facut cu BANII aia?!
    Mai nimic, in afara ajutoarelor sociale sau a platilor compensatorii..
    Trebuie STIINTA prea multa pentru asta iar cei care conduc Romania NU au demosntrat ca au asa ceva.
    Dovada cea mai simpla: Autostrazile LIPSA, desi din 1 Ianuarie 2007 Romania e membra UE, cate REALIZARI uimitoare au avut in timpul asta, de exemplu, China sau Turcia(Autostrazi, Poduri, Tunele, Program spatial propriu, in 2013 sonda spatiala chineza a ajuns pe Luna)..
    Ce a REALIZAT Romania in astia 30 de Ani, ce RAMANE din acesti 30 de Ani?!
    #NIMIC!
    A ramas, in schimb, FARA cateva MIlioane bune de Cetateni plecati care-ncotro…