G4Media.ro

BREAKING România, inclusă în grupa de mare risc privind libertatea presei în…

sursa foto: Pexels.com

BREAKING România, inclusă în grupa de mare risc privind libertatea presei în UE, alături de Bulgaria și Ungaria, în raportul Comisiei Europene privind respectarea statului de drept / Crește numărul de amenințări la adresa ziariștilor / Partidele plătesc conținut la TV

Presa din România e în cea mai mare categorie de risc privind libertatea de exprimare, potrivit raportului privind respectarea statului de drept în UE făcut public miercuri de Comisiei Eurropeană.

Astfel, pentru prima dată, Media Pluralism Monitor a introdus un clasament general al statelor membre grupate în cinci niveluri de risc, în care Bulgaria, Grecia, Ungaria, Malta, Polonia, România și Slovenia sunt considerate țări cu risc ridicat, potrivit raportului citat.

Citește aici raportul integral al Comisiei Europene privind România

Alte constatări ale raportului:

  • Nu există suficientă transparență în ceea ce privește difuzarea de conținut plătit de partidele politice în afara campaniilor electorale, iar accesul jurnaliștilor la informații rămâne deficitar.
  • Cazurile de amenințare, hărțuire și violență fizică împotriva jurnaliștilor sunt mai îngrijorătoare decât anul trecut.
  • Transparența proprietății mass-media ar putea fi consolidată.
  • Modificările frecvente ale legislației, utilizarea regulată a ordonanțelor de urgență și practica limitată a consultărilor publice continuă să ridice motive de îngrijorare.
  • Secția de investigare a infracțiunilor din sistemul judiciar (SIIJ) a fost desființată, dar unele preocupări legate de investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor din sistemul judiciar persistă.
  • Procesul de numire a „procurorilor desemnați” (care să investigheze corupția în magistratură) nu prevede o procedură competitivă bazată pe criterii meritocratice și nu implică secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Acest lucru este contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția
  • Îngrijorările privind funcționarea și bugetul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) persistă. România nu a transpus încă Directiva privind serviciile media audiovizuale, astfel cum a fost revizuită prin Directiva 2018/1808, iar acest lucru a întârziat modificări importante necesare pentru a îmbunătăți funcționarea și eficacitatea autorității de reglementare în domeniul mass-media. La un an de la alegerea membrilor CNA, autoritatea de reglementare nu are încă un președinte.
  • Lipsește în continuare o protecție cuprinzătoare a avertizorilor de integritate. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în aprilie 2022 și de Camera Deputaților cu amendamente în iunie 2022. Unele amendamente au stârnit îngrijorări, în special din partea procurorului-șef european, iar guvernul și-a exprimat intenția de a ajusta proiectul de lege, întrucât procesul legislativ este încă în curs de desfășurare.
  • Transparența finanțării partidelor politice și punerea în aplicare a normelor aferente sunt limitate.
  • Nu există suficientă transparență în ceea ce privește mass-media audiovizuale și alegerile. Deși concurenții politici au acces garantat și echitabil la timpii de antenă în mass-media audiovizuale în timpul campaniilor electorale, canalele de televiziune nu sunt obligate să explice în mod clar distincția dintre diferitele tipuri de conținut produse în timpul campaniilor – în special între conținutul editorial propriu și timpii de antenă cumpărați de partide – și să semnaleze cine plătește pentru conținut. În plus, nu există suficientă transparență cu privire la sumele plătite de diverse partide către ce canale și pentru ce conținut. Încercările jurnaliștilor de a investiga modul în care aceste fonduri au fost utilizate de mass-media pentru a difuza conținut politic s-au confruntat cu rezistența unor partide politice. CNA este competentă să monitorizeze conținutul difuzat.
  • Situația privind amenințările, cazurile de hărțuire și violență împotriva jurnaliștilor este mai îngrijorătoare în comparație cu anul trecut. În septembrie 2021, doi jurnaliști și un activist de mediu au fost atacați în timp ce filmau un documentar despre defrișările ilegale. Toate înregistrările lor au fost șterse, iar echipamentul a fost distrus de atacatori. În timp ce prim-ministrul de atunci a condamnat acest atac și a fost lansată o anchetă, o petiție publică prin care se cerea ca procurorul general să preia ancheta nu a fost acceptată. În septembrie 2021, două jurnaliste au fost atacate la un congres al Partidului Național Liberal de către membri ai partidului (e vorba despre jurnalistele Mădălina Mihalache și Iulia Gârbacea). Consiliul Europei are două alerte active privind intimidarea jurnaliștilor din România (cazurile Emilia Șercan și Alin Cristea).
  • Unul dintre aceste cazuri a determinat zece organizații europene și internaționale de apărare a libertății presei și a libertății de exprimare să trimită o scrisoare deschisă autorităților române, în care solicită anchete rapide și independente, reamintind un context de presiuni nejustificate împotriva jurnaliștilor și a lucrătorilor din mass-media din România, exercitate de politicieni, procurori, polițiști și militari. Nu există garanții specifice sau mecanisme de cooperare între diferitele părți interesate pentru a proteja jurnaliștii de acest tip de atacuri. La 15 iunie 2021, Tribunalul București a respins procesul strategic împotriva participării publice menționat în ultimul Raport

Monitorul pluralismului mediatic evaluează riscurile la adresa libertății și pluralismului mediatic în toate statele membre, concentrându-se pe patru domenii – protecția de bază a libertății mediatice, pluralitatea pieței, independența politică și incluziunea socială a mass-media. Cele mai recente rezultate ale Monitorului (MPM 2022) arată că nu au existat schimbări majore în aceste domenii din 2021, deși au existat unele variații în ceea ce privește indicatorii specifici din cadrul acestor domenii generale.

Concentrarea presei își menține nivelul de risc foarte ridicat pe întregul continent, în timp ce nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce privește independența politică, care rămâne la un nivel de risc mediu, arată raportul citat.

Recomandările Comisiei Europene pentru România (sursa):

– să se asigure că revizuirea legilor justiției consolidează garanțiile privind independența justiției, inclusiv prin reformarea regimului disciplinar al magistraților, și să ia măsuri pentru a răspunde preocupărilor rămase cu privire la investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor în sistemul judiciar, ținând seama de standardele europene și de avizele relevante ale Comisiei de la Veneția.

– să introducă norme privind activitatea de lobby pentru membrii Parlamentului.

– Să abordeze provocările operaționale ale Direcției Naționale Anticorupție, inclusiv în ceea ce privește recrutarea de procurori, și să monitorizeze îndeaproape impactul acestei măsuri asupra noului sistem de investigare și urmărire penală a infracțiunilor de corupție în sistemul judiciar.

– Să consolideze normele și mecanismele de consolidare a guvernanței independente și a independenței editoriale a serviciilor publice de media, ținând seama de standardele europene privind serviciile publice de media.

– Să asigure o consultare publică eficientă înainte de adoptarea proiectelor de lege.

– Continuarea eforturilor de a crea o instituție națională pentru drepturile omului, ținând seama de principiile ONU de la Paris.

În curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Mulțumim, b o s s!
    Păcat că n-am reușit să intrăm și la G o l f sau la S c h i în prima grupă valorică, dar mai e timp…

    • Incepem sa simtim „stabilitatea”?

    • Rusine iohan! Iti bati joc de tara si romani! De ce duci tara, intentionat, in conflict cu UE, iohan? De frica sa nu fii demis de psd si anexa aur? Tu scoti tara din UE si NATO pentru pentru confortul tau personal, iohan? Asa e ‘dilul’ cu psd si anex aur? Acum tu si urmeaza psdu si anexa aur in fruntea tarii care vor sa scoata tara din UE si NATO? Asta e dilul, iohaneee? Nu-ti pasa de romani, iohan, doar de fiundul tau!
      Pierde tara fonduri europene din cauza ta si, tie nu-ti pasa, iohan? Faci totul intentionat, pt ca asa e ‘dilul’ cu psdu si anexa aur, iohan!

    • Rusine iohan! De ce te-ai facut presedinte, iohan daca nu iubesti romanii, Romania? N-ai vocatie, ai discurs descurajator, esti fricos si santajabil, iohan!
      Pleaca iohannis, cu tot cu gasca ta de prăpădit plagiatori penali mincinosi si anexa aur, din calea Romaniei!
      Ia-ti, iohan, fiundul si schiurile, plagiatorii si penalii, mincinosii si prapaditii din calea Romaniei! Ai facut tara de rusine! Ai facut din Romania un ‘dil’ cu pdeu si anexa aur! Asta e triadare, iohan!

    • Rusine iohan! Ai blocat autostrazile de mana cu grindeanu ai mutilat justitia de mana cu predoiu ai mutilat educatia de mana cucimpeanu pe evazionisti ii ierti si furtul de padure il incurajezi evitand sa semnezi legi aspre de mana cu bode, pe cei de la aur i-ai tinut in brate in timp ce incalcau legea acestei tari, iohan!
      Ce urmeaza, iohan? Sa ne dai pe mana lui piutin?
      Ai ajuns cea mai mare rusine pentru Romania, iohan!

    • Rusine iohan! Ai mintit romanii fara un tremur pe fata ta! Ai cerul votul mintind electoratul!
      Ai provocat o criza cat o tara de frica reformelor din justitie! Ai demis profesionisti ca Laura Codruta Kovesi si Stelian Ion cand ai simtit ca-ti fuge justitia de sub picioare, iohan! Ce schelet ai in dulap iohan?
      Ai votat, cot la cot cu psd udmr aur, pensii speciale extinse in plina sociala. Ai lasat avertizorii de integritate fara aparare ca sa puteti fura banul public, iohan! Rusinea tarii ai ajuns iohan!

    • Rusine iohan! Faci ureche surda in relatia cu vecinii care iti cer ajutor! Pe kielemen, care face politica altei tari aici in Romania, politica anti-romaneasca, separatism inspirat din cel rusesc si dezbina cetatenii acestei tari, il tii in brate! Nu faci front comun cu celelale tari impotriva lui piutin, esti un dezastru, iohan! Faci intentionat totul, e un ‘dil’ cu psdu si anexa aur. Rusine ! ​Tu nu mai reprezinti oamenii onesti din tara asta! Ai mintit romanii, iohan! Ai adus la putere cel mai renumit partid in furt de ban public, tu presedintele tarii! Rusine! Ai cazut !

    • F-king news… Nu libertatea presei este îngrădita, ci libertatea de exprimare. Cel mai bun exemple este G4, care scrie numai de drulă, dar cenzurează comentariile. Da, în România cenzura exista!

  2. Dragilor IESITI IN STRADA si aparati-va libertatea,ca faceti parte din intelectualii tarii si apoi presa are unul din cele mai importante roluri in apararea democratiei , dar bineinteles daca si voi o doriti. Luand pozitie pentru voi si pentru democratia Romaniei sant sigura ca veti mai avea aliati care au acelasi obiectiv. Se pare ca ne aliniem la democratia Rusiei si nu a Europei- cine sa participe la evolutie daca nu voi si tinerii acestei tari.

    • Doamna @Reta, cu tot respectul, dar cred că dvs. nu sunteți la curent cu ultimele oferte la mititei și la bere, numai bune pentru ieșirile la iarbă verde! Vreau să zic: cine lasă asemenea bunătățuri „de te lingi pe degete”, asortate cu o „Nefiltrată” sau cu o „Ale”, pentru câteva ore de strigat in piață ?!
      Răspund tot eu: putini, foarte puțini! Spre exemplu: de Rusalii, dacă am fost 200, de s-au plictisit și jandarmii, săracii…!

    • iesiti in strada si chemati-l inapoi pe Dragnea :)))

    • Coana reta, tu lucrezi în strada??? Spune-ne și noua pe unde!

  3. nu va ingrijorati prieteni! usele vegheaza! cat p.l.m. mai puteti rabda?

    • Lasă, ca am văzut cum a vegheat și usere…
      Am mai ieșit în strada pentru ei, am luat gaze și bastoane… De ce??? Pentru barna? Pentru drulă? Pentru cioloș??? Pentru niște la ari care nu au apreciat voința romanilor? Au vrut motiune de cenzura? Au avut-o. Acum regreta. Stați ba in opoziție, în veci sa nu mai veniți la putere!!!

    • Gogule,
      Ești p.r.ost ca un Psd-ist !

    • Gogule nu stiu dar am impresia ca scri mesajele din saivana…

  4. spuneti usl-istilor USR e de vina si pentru asta? sau de fapt pentru voi nu e problema, e solutie

  5. Partidele ar trebui (si chiar pot) inceta platile catre media locala de toate tipurile, utilizand banii de promovare prin alte mijloace, mult mai ieftine si chiar mai eficiente la public/electorat. E adevarat ca se cam reduce (spre zero) relatia cu presa, care poate fi insa compensata prin comunicate standard de presa periodice, obligatoriu publicate prin lege. In rest, zero interviuri, participari la sedinte in parlament si cam orice relatie cu media. S-ar putea ca majoritatea jurnalistilor sa intre in somaj, multa presa sa dispara, audientele sa cada in subsol etc.,

    Jerpelita si insignifianta, dar libera si independenta…

    • Poate nu ai citit cu atentie. Partidele noastre de baza (PSD si PNL) baga undeva la 40 de milioane de lei anual nu direct in trusturile, ca bate la ochi, ci in companii care cica se ocupa cu „promovarea imaginii”. Absolut toate aceste companii fiind simple interfete prin care banii se scurg spre Antena, B1TV, Digi24, Realitatea TV si asa mai departe.

      Nu o sa gasesti niciunde ca PSD a dat direct bani catre Realitatea TV ca sa faca sau sa spuna postul chestii acolo.

      P.S. Ce e mai ieftin si mai eficient decat sa cumperi un post TV cu totul?

  6. Hai ca atunci m-am linistit. Daca asa e in Germania, atunci e bina. Ca exact la fel e si in Romania.

    Ei, poate exagerez, in Romania inca mai sunt o mana de ziaristi care au gura mare, dar au serviciile grija de ei, sa ii linisteasca: mai o amenintare pe fata sau prin spate (iti dam afara nevasta care lucreaza la stat, de exemplu), mai o poza cu ziarista in fundul gol publicata simultan pe 70 de site-uri pentru adulti si tot asa. Inca 2-3 luni si o sa avem o presa fix ca in Germania.

    Am infrant din nou!

  7. In sfarsit am ajuns din nou intr-un top, chiar daca cu varful in jos. A fost o munca de echipa in care guvernantii impreuna cu slugile lor din presa combinat cu inactivitatea societatii civile au dus la acest succes de rasunet. Si eu cred ca putem mai mult. Este numai inceputul. Romanul isi da drumul greu, dar cand este bine motivat este de neoprit. O sa ajungem locul I cu siguranta.

  8. Se încalcă prevederile constituției României care prevede respectarea principiului separației puterilor în stat! foști politicieni la cârma justiției,politicieni care cumpără (plătește) presa!cine să-i judece?ei între ei?NU!se vor mânca între ei precum șacalii când nu va mai fi nimic rămas de furat!

  9. acest raport descrie un regim autoritar . Acest raport descrie limitele gandirii politice dambovitene, gaureste presupunerile si cel mai important – deseneaza modul in care functioneaza presa, justitia si institutiile …traiasca SC banana SA

    • Datorită incălzirii globale suntem bananieri cu toții,rușii au fost 7 ani americanii sunt deja de 15 ani di zile în Rumania colonizată și nu ne mai scăpăm de ei,numai în tradiția ”sănătoasă” tre să întoarcem armili la momentul opurtun,stai….. regele lipsește.

  10. Toti stiu ca cand nu se mai megrge cu vorba se merge cu ciomagul.

  11. Bucurie mare. Românii culeg acum exact ce au votat în 2014, 2019, 2020.

  12. „Unde nu-i cap, e vai de picioare.”

  13. #Gogu Pintenogu 👍👍👍 Drulă te iubesc! De o lună îl iubesc pe Tăpălagă, singurele comentarii care se postează. G4… începeți să pierdeți bani. Ne-am săturat de USL, dar G4 deja o dă în extremism!

  14. Sesizări penale cu nume, prenume si CNP. Sa se ocupe justiția! Dacă je.gurile hoațe raportate răspund cu represalii: forward la presa.

  15. Ma bucur.
    Noi comentatorii nu avem voie sa avem diversitate de opinii pentru ca ne stergeti comentariile atunci voi „presa” de ce ati avea voie la o alta opinie decat ceea dictatata de coalitia de partide.
    Roata se intoarce ♿️

  16. Cand toti se opresc din a mai vorbi mai vorbeste doar ghioagele, acuma sa vedem care sunt aia mai furiosi.

  17. Statul de drept cu dizabilitati de pana in 2017, continua sa se deprecieze ! Se produce dezvoltarea coruptiei cu sprijinul direct al Fiintei Nelocuite ! Diferenta fata de 2017-2019 e ca elefantii s-au mutat la Cotroceni ! Grupurile de diverse interese (mafia coruptilor, baietii destepti din energie, traficantii de ce e nevoie , etc) nu mai pot fi nici macar enervati de institutii iar institutiile nici nu mai trebuie sa simuleze vreo activitate ! Startul dat de dragnea in Olimpiada coruptiei si distrugerea statului de drept in 2017, e continuat si desavarsit sub inaltul patronaj si cu binecuvantarea Cotroceniului ……..

  18. ”Presa”? :))) Voi?! In afara de niste ”anchete” publicate de grupuri de interese, cum ar fi ”clujjust”, etc ce mai faceti voi? Ah, pardon, urlati la astia sa ne puna masca toata ziua pt o raceala, nici macar gripa nu mai e! Ma scuzati ca nu mai pot de voi. Ce ati facut in ultimii doi ani, cu ”masca masca masca, lockdown face minuni, etc”, e mai mare atac la drepturile noastra individuale, decat al statului la ale voastre! Voi nu ma reprezentati pe mine, nu am de ce sa ma simt atacat!