G4Media.ro

BREAKING România sigilează transporturile ucrainene de cereale și face controalele pentru pesticide…

Sursa foto: European Council

BREAKING România sigilează transporturile ucrainene de cereale și face controalele pentru pesticide direct în vamă / Bucureștiul nu interzice importurile și nici tranzitul

Ministrul Petre Daea l-a informat miercuri pe omologul său ucrainean că România va sigila și monitoriza toate transporturile de cereale din Ucraina, iar Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA) va controla direct în vamă nivelul de pesticide din produsele ucrainene, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

Totodată, ministrul Daea i-a cerut ministrului ucrainean Mikola Solski să găsească rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale, floarea-soarelui și rapiță) către România.

Daea a mai transmis că România va permite în continuare tranzitul de cereale ucrainene.

Comunicatul integral al Ministerului Agriculturii:

Ministrul Agriculturii Petre Daea a avut astăzi, 19 aprilie 2023, o discuție în format online cu omologul ucrainean Mikola Solski, având ca subiect măsurile pe care România le va lua pentru protejarea fermierilor români ca urmare a comerțului cu cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. La discuții a participat și președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.

În cadrul convorbirii, ministrul Petre DAEA i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare și monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terțe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăți din cauza fluxului de cereale ucrainene. Ministrul DAEA a reiterat că România, ca Stat Membru, susține demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în fața agresiunii ruse și va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această țară către state terțe și rutele comerciale tradiționale.

Totodată, ministrul Daea a transmis părții ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România, având în vedere dificultățile întâmpinate de fermierii români. De asemenea, ministrul ucrainean a fost înștiințat că de astăzi România instituie controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, si nu la destinație cum se întâmpla până acum. Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă țară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE.

Pe parcursul discuțiilor, ministrul Mikola Solski a fost informat cu privire la demersul făcut de miniștrii agriculturii din cele cinci State Membre (RO PL HU BG și SK) către Comisia Europeană pentru modificarea Regulamentului 870/2022, astfel încât să fie asigurat culoarul de tranzit către țări terțe, fără a afecta fermierii din statele de graniță.

De asemenea, partea română a transmis omologului ucrainean că se așteaptă răspuns la scrisoarea adresată instituțiilor europene de către cei 4 prim-miniștri din UE și de către președintele Bulgariei cu privire la soluțiile identificate pentru problemele fermierilor și ale pieței.

Cei doi oficiali au convenit să aibă o întâlnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la București, pentru a transpune rapid în practică cele mai bune soluții pentru ambele părți.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Struț-cămilă, ca la români!

  2. Asta trebuia facuta de mult. Le lasai sa tranziteze si atat…. mult a mai durat.

    • eu inteleg din comunicatul prolix ca Ucraina inca poate exporta nestingherit de nicio taxa catre Romania. de fapt scrie clar: „ministrul Daea a transmis părții ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România,”. deci nu e nimica restrictionat, ca daca ar fi nu s-ar povesti.

    • Păi ce-au făcut, că importul merge înainte!

    • Pot tranzita, fara sa mai ajunga pe piata noastra produsele lor.

    • Inusiv importul, domnule Logan Decapotabil. Rau w sa fii haurolac

  3. Cum sa faca Romania analize pt. reziduri de pesticide in vama?!? Astea sunt povesti pt. gura casca….
    Rezultatul de laborator dureaza 5-7 zile daca se face in Romania sau 14 zile daca se fac anumite analize pt. pesticide specifice (nu exista laboratoare in Romania care sa detecteze anumite pesticide). In punctele vamale vor stationa sute de TIR-uri in asteptarea rezultatelor.
    Despre omg-uri nici nu mai amintesc.
    Si, ca idee, valabil atat pt. Romanica cat si pt. celelalte tari care au blocat cerealele din Ucraina… Unde ar trebui sa fie trimise cerealele daca se tranziteaza prin Romania, daca nu majoritar in UE?!?

    • Ar trebui sa ajunga in Africa. Probabil vor ajunge in Grecia, sudul italiei si de acolo vor pleca spre Africa. Probabil si spre America de Sud vor merge. Cat de curand o sa se semneze un acord UE – Mercosur.

    • n-o sa stea niciun sute de tiruri in vama. poate in prima zi, pentru reporteri. apoi se gaseste o portita, un ceva „pe raspunderea transportatorului”si cade totul.

  4. Ucraina trebuie ajutata cu orice pret !
    Romania nu e in situatia Poloniei, Polonia a dat Ucrainei sute de tancuri, avione, obuziere autopropulsate, etc. Polonia poate pune conditii, a ajutat militar enorm. Romania nu a dat mai nimic militar, macar economic sa nu puna piedici Ucrainei.

    • Bravo măi revoluționarule!

    • Romania a dat militar chiar multe chestii. Daca te uiti pe twitter si alte canale de razboi, o sa vezi. Doar ca nu se arata la televizor, sa nu sara sosocarii si hauristii!!

    • Romania ajutat militar foarte mult Ucraina, chair daca nu cat Polonia.
      Numai ca ai noștri au păstrat liniștea, pe când polonezii s-au lăudat in gura mare.

    • Marcelică,
      Eu am donat câteva mii de euro Ucrainei prin ONG-uri, în special în domeniul medical. Tu ?

  5. Marcelica nu doneaza, rubla se devalorizeaza