G4Media.ro

BREAKING România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei, a decis Consiliul Suprem…

Foto: Wikipedia

BREAKING România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei, a decis Consiliul Suprem de Apărare / Iohannis a renunțat la cursa pentru NATO

România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei, a decis Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform comunicatului remis presei la finalul ședinței de joi de către Administrația prezidențială. Tot în comunicat se arată că președintele Klaus Iohannis a anunțat la finalul săptămânii trecute că renunță la competiția pentru șefia NATO. Vezi aici mai multe detalii 

Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.

Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, se arată în comunicat.

Decizia s-a bazat pe „o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România”.

În același timp, vor continua discuțiile cu aliații astfel încât apărarea aeriană a țării noastre să fie în continuare consolidată.

„Poziționarea României este și va continua să fie fără echivoc în susținerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în dreptul său legitim la autoapărare în fața agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei”, subliniază comunicatul.

Context: Președintele Klaus Iohannis a declarat, în 7 mai, după întâlnirea de la Casa Albă cu președintele Joe Biden că unul din punctele de discuție a fost o eventuală cedare către Ucraina a unui sistem Patriot de apărare anti-aeriană.

Iohannis a explicat că României i s-a cerut să cedeze o unitate, însă o decizie în acest sens va avea loc în cadrul Consiliului Național de Apărare a Țării (CSAT).

”Există evident nevoia unor sisteme de apărare anti-aeriană în Ucraina. Sisteme avansate. În ultimele săptămâni există o discuție despre cine poate să pună la dispoziție Ucrainei sisteme Patriot pentru apărare anti-aeriană. Aceste discuții au ajuns și la noi.

Și președintele Biden a pus în discuție asta și am spus că suntem dispuși. Vom discuta în CSAT, să vedem ce putem să oferim și ce putem primi în schimb, pentru că este inacceptabil ca România să rămână fără apărare anti-aeriană”, a transmis Iohannis.

Întrebat ce sistem ar putea fi cedată, atâta timp cât există unul singur funcțional la noi în țară, Iohannis a detaliat:

”Există unul funcțional care va rămâne în România. Celelalte care sunt în stare avansată de operaționalizare și despre unul dintre acestea era vorba”, a completat președintele României.

Dezvoltarea sistemului de apărare antiaeriană PATRIOT a început la sfârșitul anilor 1960 cu scopul de a contracara amenințarea aeriană din acea perioadă.

Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target – PATRIOT a intrat în dotarea Armatei Statelor Unite în anul 1984.

Sistemele de apărare PATRIOT au fost întrebuințate pentru prima dată în războiul din Golf, din 1991, cu misiunea de a apăra aerodromurile și porturile maritime vitale, precum și centrele de comandă și control din Arabia Saudită și Israel, împotriva rachetelor balistice irakiene SCUD.

Cea mai importantă caracteristică a sistemului PATRIOT, și cea care se pare că face diferența, este faptul că sistemul este conceput să poată angaja, simultan, mai multe ținte.

Odată cu achiziționarea sistemelor PATRIOT de către România, în anul 2018 a luat ființă Regimentul 74 PATRIOT aflat în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene, reprezentând, în primul rând, un nou capitol în istoria sistemului național de apărare antiaeriană și antirachetă.

România a achiziționat cea mai recentă versiune de sisteme PATRIOT aflata în serviciu şi testata în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale, se precizează pe site-ul Ministerului Apărării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Fapta de bun samaritean sau e un deal politic in favoarealu’ ficusache?

    • Sau o gandire pragmatica: il amplaseaza ceva mai aproape de inamic. Si nu cu soldati de-ai nostri…
      Oricum, de aici era mai greu sa loveasca inamicul.
      Ce o mai fi om mai vedea; poate asta ajuta putim ca sa nu fim nevoiti sa-l folosim – sau macar intarzie momentul.
      Cu siguranta va fi mai usor Congresului sa voteze sa i se dea unul nou Romaniei decat sa finegociat daca sa dea sau nu Ucrainei.

    • se numeste ordin executat. si totodata o delapidare, un furt de 1miliard de euro. suntem singurii care donam. americanii vand doar cu contract de imprumut!

    • Se numeste aparare avansata !
      E bine ca astfel putem verifica valoarea acestor noi dispozitive in campul de lupta.
      Nu in ultimul rand:
      Plecam de la 3-0 frati români !
      Să ne fereasca bunul Dumnezeu sa ne aparam pe teritoriul nostru …

  2. Așa e și normal dar aș fi vrut să îl fi dat mai repede, se salvau niște vieți.

    • Avem si de unde da, avem prea multi bani si nu stim unde sa ii impartim.

    • Avem, ai văzut cat da UE prin PNRR? Întreabă-ți colegii de partid psdnl +aur ce au făcut cu banii intrați deja în țară?!

    • Aline, vad ca tu esti cel care sustine decizile luate de psdnl, nu eu.
      E bine ca da UE, pacat ca nu sunt astia in stare sa maximizeze absorbtia de fonduri.

  3. foarte bine ! daca pica Ucraina, nu ne mai ajuta pe noi nici sistem patriot, camp de lupta vom deveni, in special zona Moldovei , ca o alipeasca la Rep. Moldovei

    • Tu ai ce ai cu Moldova… Ai impresia ca acolo e un camp uitat de Nato sau cum? 😂

  4. Trebuia de cel putin 1 luna trimis. Romania a ajutat enorm Ucraina si sper ca aliatii sa vada asta. Pacat, tare lacat totuși ca sunt multe alte tari precum Polonia, Grecia, Spania, Norvegia, Suedia care au sisteme patriot si nu le trimit. Daca ar avea 8 9 10 sisteme altfel ar sta treaba si le ar pazi orasele, avioanele etc.

    • Polonia are numai două!

    • Mergand dupa logica.. Mai bine sa le foloseasca Ucraina decat Polonia.. Mai bine mergeau acolo, nu? Romania practic ramane cu 1 disponibil. Partea buna, e ca urmatoarele 2 vor fi puse in functiune pana la inceputul anului viitor. O sa mai primim 3 ulterior, dar probabil dureaza pana le aduc.

    • Axa,
      Ca de obicei ești pe lângă adevăr.
      Sînt 4 sisteme deja în România, 1 operațional, 3 ținute în cutie (în curs de operaționalizare, în limbajul de lemn al armatei).
      Deci după ce vom dona unul, rămân 3 în țară.
      Alte 3 vor veni anii următori.

    • Romania are 2 oficial operabile. Cel donat era in conservare,adica nu are armata romana oameni calificati sa le utilizeze. Deci utilizarea lor prin procura de catre ucrainieni impotriva inamicului Nato nu suna rau.

  5. Rar veți vedea de la mine așa ceva, dar ❤️🇷🇴 și mândru că sunt român!

  6. O decizie buna. Trebuia luata mai repede.

    Cea mai sigura si mai ieftina cale pentru noi ca sa nu avem conflicte cu Rusia e ca Ucraina sa nu piarda razboiul.

  7. Noi donam in timp ce Americanii vand doar cu contract de imprumut
    Se numeste delapidare, furt, tradare de tara..
    ceea ce s-a intamplat se

    • Este un schimb dar cand esti dezinformat sau nu iti pasa de adevaratele informatii sau macar sa cauti sa vezi contextul,asa reactionezi. Americanii au spus clar ca Romania sa dea un sistem Patriot Ucrainei si mai apoi ,ne vor trimite altul in schimb… Mai e tradare de tara si furt ?

    • X-ulescu, scrie undeva ca Americanii, care nu le dau nici ucrainienilor nimci gratis, ne vor da nou gratis un sistem nou?

    • Ne vor da ceva la schimb. Si cu siguranta… Romania a negociat cv. Prezenta trupelor americane ne garanteaza securitatea.

    • iar daca au negociat, puteau sa dea niste indicii, era profesionist si spre binele lor, al ipochimenilor astora de ultima speta, pe care ii mai si platim sa ne tradeze

    • bro, in situatiile astea nu exista nuante de gri, nu exista „ne vor”, probabil ca.
      ori au negociat ceva efectiv, ori au dela pidat 1miliard de euro din banii nostri. e simplu

    • Poti sa o consideri o investitie. Oricum Stoltenberg are de gand sa ceara tuturor tarilor sa le trimita bani si arme Ucrainei in fiecare an. Zicea cv de 40 de miliarde de euro… Idk.

    • da bro, dar tipul ala pleaca acum. o sa vina Rutte. Europenii nu sunt tam piti sa „doneze” ceva de care au nevoie. da, ca o sa-i pusheze Trump sa creasca la 2% din PIB, ca sa mai vanda niste arme, e clar. dar nu schimba faptul ca noi tocmai am cotizat din banii nostri ceva care se va topi acolo, in cuptorul de facut bani pt warmongeri

    • Ca vor fi topite sau nu… Vom vedea. Lumea incearca sa ii ajute sa reziste. Cred ca sunt putini cei care mai cred ca Ucraina poate obtine inapoi teritoriile alea prin lupta. Incearca sa negocieze la urmatorul summit din toamna care o sa fie organizat de Arabia Saudita de la un alt nivel. Pana la urma… Legat de donatii, nu le fac eu, in nume propriu, ci ce de la conducere si din armata. Daca esti nemultumit poti sa protestezi in piata,nu stiu habar nu am.

    • Hidratati’va creierul inainte sa insirati cuvinte

  8. In sfarsit, asistatul social de alta data poate sa ofere ceva valoros celor care au nevoie. Bravo Romania!

  9. Va fi folosit de catre unii care stiu sa le foloseasca si care luptand pentru tara lor ii tin in acelasi timp pe sovietici la ceva departare de granita Romaniei.
    Ca daca e sa ne aparam singuri…un dac liber da in secunda doi share location de langa Patriot catre un numar de Cecenia.

  10. Probabil se apropie vreo vacanta la mare si nu vrea sa fie deranjat de discutii