G4Media.ro

BREAKING Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO și în Patrimoniul…

sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

BREAKING Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO și în Patrimoniul mondial în pericol

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, marți, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol.

Decizia a fost luată în urma recomandării ICOMOS – Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor – care a susținut înscrierea sitului și în Patrimoniul mondial în pericol deoarece în prezent nu există nicio certitudine că nu pot fi reluate activitățile miniere în zonă.

De asemenea, ICOMOS a recomandat ca experții să facă o vizită în zonă, să fie făcute recomandări și controale, astfel încât „să fie întreruptă cât mai rapid autorizația pentru exploatare minieră”.

„Înscrierea în Patrimoniul mondial în pericol reprezintă o oportunitate de a alerta comunitatea internațională în privința siturilor în pericol”, a subliniat raportorul din partea ICOMOS.

Nu au existat amendamente sau comentarii din partea niciunui membru al Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO în legătură cu propunerile făcute de ICOMOS.

Ulterior, Institutul Național al Patrimoniului explică faptul că a fost recomandată venirea la Roșia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă pentru a se stabili starea de conservare optimă și un program de măsuri pentru asigurarea ieșirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol:

„Valoarea universală excepțională a Peisajului cultural minier Roșia Montană – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) și (iv) definite de Convenția Patrimoniului Mondial. O idee care a crescut și a rezistat în ultimele două decenii – datorită comunității științifice naționale și internaționale, instituțiilor de specialitate, comunității locale și societății civile strânse în jurul său și adusă de România în atenția UNESCO – este validată la cel mai înalt nivel, astăzi când țara noastră sărbătorește 65 de ani de la aderarea la Convenția UNESCO.

În același timp, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-i-se astfel atât vulnerabilitatea cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție. În acest sens, este încurajată cooperarea internațională și este recomandată invitarea la Roșia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă pentru a se stabili starea de conservare optimă și un program de măsuri pentru asigurarea ieșirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol. Este astfel deschis drumul cooperării internaționale pentru salvgardarea unei resurse culturale unice în lume, prin valorificarea potenţialului său economic în relație cu dezvoltarea turismului cultural şi de mediu, care însoțesc statutul de sit al patrimoniului mondial”, notează Institutul Național al Patrimoniului.

Context.

În septembrie 2016, la Paris, situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, un prim pas către lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO. Doi ani mai târziu, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis amânarea înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO, la solicitarea Guvernului Dăncilă, care a invocat arbitrajul internaţional în curs.

La începutul anului trecut, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţa că Executivul a decis să reia procedura de includere a zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, o notificare în acest sens fiind transmisă pe data de 31 ianuarie 2020.

Compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. Compania canadiană a anunţat, pe data de 30 iunie 2017, că va chema în instanţă România la un Tribunal al Băncii Mondiale pentru că ar fi înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari, deoarece Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei în urma protestelor de stradă.

Doi ani mai târziu, în luna februarie, Tribunalul de arbitraj internaţional al Băncii Mondiale – ICSID (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii) a admis, parţial, argumentele localnicilor din România în opoziţie cu proiectul de exploatare auriferă de la Roşia Montană, în urma unei petiţii depuse în octombrie 2018 de mai multe organizaţii de mediu, anunţa Greenpeace CEE România, într-un comunicat de presă.

În prezent, au existat tensiuni în coaliția de guvernare pe acest subiect. USR PLUS a amenințat, în urmă cu câteva săptămâni, că își retrage miniștri din ședința de guvern dacă premierul Florin Cîțu va propune oficial retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul coaliției.

Premierul Florin Cîțu, dar și liderul PNL, Ludovic Orban, ar fi pledat în coaliție pentru retragerea dosarului Roșia Montană pe motiv că statul român riscă să piardă procesul de arbitraj cu Gabriel Resources, dar ar fi invocat și o serie de probleme de legalitate la întocmirea dosarului.

Dosarul Roșia Montană, pregătit de fostul ministru al culturii, Corina Șuteu, a fost depus la UNESCO în 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloș.

sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

  1. Tristeţe la mafioţii PSD/PNL.

    • Dar bucurie la Gabriel Resources :))

    • Sunteti dezinformat de catre compania pe care o mentionati.

    • Dan e o cunoscută lichea care minte pentru PSD.

    • Celui care mi-a răspuns:
      Vedem ce despăgubiri primesc

    • Lasa dane, stiu ca te doare, deocamdata „Tribunalul de arbitraj internaţional al Băncii Mondiale (…) a admis, parţial, argumentele localnicilor din România în opoziţie cu proiectul de exploatare auriferă”, deci nu e chiar asa de negru dracul…

    • Kafka, nu mă doare, nu mă bucură.
      Mi-e indiferent.
      De ce?
      Și dacă se exploata, mare lucru nu ajungea la buget, nu mă ajuta cu nimic.
      Și dacă plătim despăgubiri… asta e, doar nu le plătesc eu.
      În concluzie….
      Munții noștri aur poartă
      Noi cerșim
      Din poartă-n poartă.

  2. Poate-i mai bine așa, măcar nu se mai poate fura!

  3. Sa vedem acum daca Ciolos, ONG-uri plus sustinatori vor fi de acord sa împartă costul despăgubirii pe care o va obtine Gabriel Resources la proces….sau o vom suporta toti

    • Ar fi bine daca am suporta „cu totii”. Ar fi mai putini bani la buget, deci mai putina finantare pentru institutiile si companiile care se ocupa cu distrus natura, pentru catedrala manuirii neamului, pentru scolile iredentistilor, pentru toate relele cu care se ocupa statul.

    • Sa plateasca politicienii care au sustinut Gabriel Resources, contracost, incepand din 1995, sa ia banul si sa cianureze zona.

    • @corect
      Dar de ce n-ar suporta costul despagubirilor cei care au semnat contractul cu Gabriel Resources, contract extrem de pagubos pentru statul roman?
      Adu-mi aminte, te rog, cine au fost semnatarii?

    • De unde veniți voi cu ideea că e vorba de 4 mld. USD???? In 2013 Gabriel valora la bursa 700 mil. USD când i-a fost retrasă licența de minerit. Gabriel vorbea la momentul respectiv de o investiție de cca. 100 mil. USD în Roșia Montana . De unde știți fraților că o să pierdem 4 mld. USD ??? Ne îndopăm cu manipulări!!!

    • Dezinformare. Compania nu poate pretinde atat autorizatia de mediu, cat si dezpagubirile in acelasi timp 😉

      Daca pretinde ultima varianta, inseamna ca a renuntat sa mai vrea sa sparga muntele cu cianuri. Juridic vorbind…

    • @catalin_r
      Frank Timiș în 92( in spatele lui era ovidiu tender, apoi Radu Berceanu, ponta, Băsescu, Tăriceanu și mai sunt și alții care s-au ocupat cu tunuri speculative și corupție. S-au rulat multi bani negrii(șpăgi) pentru devalizarea statului român.

    • Nea Gica ai putintica rabdare…in scurt timp se va finaliza si procesul….manipulari?!, nu e cazul…pacta sunt servanda…nu poti incheia un contract si pe urma sa te folosesti de Unesco ca sa nu iti onorezi obligatiile…cat va fi valoarea daunelor-interese…vom vedea, dar eu as vrea sa fiu scutit de la plata lor, sa si le asume cei care au luat decizia.

    • Postacul PSDist „Corect” e un manipulator slab al PSD, acelaşi care postează minciuni sub nick-ul „Dan”.

    • De obicei acestui tip Vladimir….i se raspunde ceva?.. pare foarte odihnit

    • Goțiu a avut dreptate, dar nu mai e la USR.

    • Ok corectule, păi cum sa ceară Gabriel despăgubiri 4 miliarde de dolari când ei nici nu i-au mirosit vreodată!? E că și cum te-as da eu în judecată că aberezi și as cere prejudiciu 3 milioane de dolari, dar eu nici nu am văzut live atâția bani. Care e prejudiciul invocat de Gabriel?unde sunt ăștia 4.4 mld de USD pierderi , că nu se vad nicăieri!!!!

    • Singura persoana care a vehiculat aceasta suma de 4 miliarde esti tu.

    • Cine să-l bage în seamă pe ăla obsedat de Putin?
      Pt el, oricine nu e de acord cu el, e un postat psd-ist, eventual același. Alt argument nu are 🙂

  4. Acum moare de ciuda Bibilicu, prim-contabilul tarii, baga-si-ar metalul gretos in dinti (oricum, pe-acolo-i nivelul lui cultural).

  5. Excelent!!!!!!!! dacă s-ar fi exploatat, banii mergeau la șmecheri, prostimea nu vedea niciun leu.

  6. USR PLUS s-a tinut bine si a fost factorul decisiv in aceasta decizie.

    Ma bucur ca dupa atatia ani, 8-9 ani, Rosia Montana a intrat in patrimoniul UNESCO.

  7. Și cu șpaga cum rămâne? Trebuie să o returnăm? Gabriel Resources o să ne dea în judecată pentru că nu le-am rezolvat problema…,banii i-am cheltuit…, e groasă…, zău așa!
    Semnat: PSD și o parte
    din PNL ( PDL)

  8. Acum va puteți închina la Ciolos. În sfârșit o știre bună.

  9. Nu mai au voie sa ne exploateze aurul…..”canadienii”…… E caz de forta majora. Cum au ajuns ei la noi ?

  10. Ieri ,”sursele” g4 mancau kk că guvernul Cacatzu nu va lista Rosia, azi nu se face referire deloc la guvern, offf, independența asta jurnalistică.

    • Tu eşti postac PSD, nu ai voie să vorbeşti despre independenţă jurnalistică, fiind slugoi de partid nu ai cum să ştii ce înseamnă.

    • @Vladimir Putin nu stiu cat de PSDist pot fi dar tu esti un drogat notoriu

  11. Misto!Sa va vad acum la plata,ca asa v-ati dorit.! Ce n-au inteles multi e ca acum aurul ala e ca si cum nu ar exista.

  12. No, acum sa vedem cine face plata! Cine a semnat contractul, aia sa plateasca!

    Hai ponta, tariceanu, veniti cu banii pt despagubiri!

    Barno, CaCatule, hai puneti mana de la mana si platiti, tradatorilor!

  13. Tristete mare pentru talharii romani care jefuiesc si distrug.

  14. Multumim UNESCO, ati salvat o parte a patrimoniului nostru istoric si cultural de niste romani straini de neam si tara.
    Multumim USRPLUS, multumim Ciolos, ati actionat f bine si in extremis.
    CcCatu, orban, nazare si toate peneleprele, inclusiv primarul pnl ist din Rosia, sunteti niste orduri, mai ales tu caCatule, ca PM te-ai comportat la fel ca Nastase, Tariceanu, Dancila, pe subiectul asta.

  15. Eoooooo , ce rau imi pare , ar fi fost fain sa-i vad pe Vlachi-Olteni cum mor ca mustele de la ceanura , Aur pt Tendet si Timis , Ceanura pt Vlaho Olteni ..

  16. Mulți aplauda, alții regreta. Cert este ca e mai bun acest *timp de răgaz ce va urma includerii Roșiei Montane in patrimoniul UNESCO,
    DECÂT sa fii furat xx% si sa accepți si distrugerea mediului.

    Între *timp, romanii ar putea sa privească aurul de la Roșia Montană ca pe un premiu, pe care sa zicem ca îl vor putea accesa (in procentul care se cuvine acestei generații), DACA găsesc o soluție de extragere a acelui aur fără a afecta mediul. Dacă vor finanța din capital național operațiunile si le vor derula cu management românesc, cu atât mai bine.

    Este, iată, o oportunitate excelenta ca milioane de romani, de la tineri la bătrâni, sa pună mâna pe cărți de știință (cel puțin 60/an), sa învețe la nivel avansat chimie, geologie, fizica, alchimie, si ceva programare ca sa manipuleze seturi mari de date, si sa vina cu o soluție de extragere a 10% din aur (sa zicem ca atat ne-ar revine pana in 2050 , având in vedere si ghinionul cu pandemia), fără sa afecteze mediul.

    Poate după asemenea exerciții intelectuale colective, unul va avea vreo idee geniala pe care sa o patenteze.
    Sau, după dezbateri intense între minți luminate cu idei care se vor amplifica si rafina exponențial, se va lumina in mod special vreo rețea neuronală a vreunui creieraș norocos care va genera si soluția finala!

    Iată, o inițiativa demnă de România Educata, pe generații, si cu un premiu la final!
    Cu o astfel de populatie educata, nici corupții mari nu vor mai avea de cine sa profite.

  17. Felicitari guvernului maghiar si „cozilor lor de topor” din Romania pentru reusita blocarii, in ansamblul sau, a unui zacamant de minereu complex, de valoare nationala. Celor care comenteaza aici pro- si contra, le sugerez sa se gandeasca la saracia in care se zbat oamenii din regiunea dependenta de arealul Rosia Montana, la saracia care ne paste pe noi, natiunea romana si la faptul ca vom plati cu totii o despagubire uriasa, in folosul unor smecheri, care cu ajutorul altor „cozi de topor”din Romania, au reusit sa puna mana pe o licenta de exploatare a acestui zacamant. Imi permit sa-i intreb pe cei de la serviciile secrete al Romaniei, cum au ajuns fisa perimetrului si coordonatele perimetrului de explorare – exploatare – care sunt clasificate la „Secrete de importanta deosebita”- in posesia celor care le-au publicat in presa, la ONG_urile si Ministerul Culturii, care le-au folosit apoi ca sa intocmeasca o documentatie aberanta pentru UNESCO??? De ce nu s-a ocupat statul roman, prin organismele avizate si legale, cu ridicarea topografica si delimitarea exacta a arealului si zonei de protectie reale, a vechilor exploatari miniere dacice si romane???? Astfel, se putea stabili un perimetru de protectie eficient, cu reguli clare de siguranta, iar in rest se putea trece la exploatarea zacamantului.

    • Unde faceți voi Școala de argumente penibile pe Kiseleff nr 10 sau nr. 6??? Înscrierea La UNESCO e victoria cetățenilor cu bun simt civic, a romanilor cu fete frumoase, nu are nicio legătură cu maghiarii. Și de ce va tăvălit voi atât de despăgubiri, am pierdut PROCESUL??? DACĂ TOT CÂȘTIGA 4.4MLD. GABRIEL PRIN ÎNSCRIEREA LA UNESCO DE CE MAI AVERTIZEAZĂ ROMÂNIA SA II câștige și gata.