G4Media.ro

BREAKING Salariul minim ar putea crește de la 1 noiembrie 2018 în…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

BREAKING Salariul minim ar putea crește de la 1 noiembrie 2018 în loc de 1 ianuarie 2019. Diferențiere între angajații cu studii superioare și restul angajaților

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat sâmbătă că Guvernul ar putea crește mai repede cu două luni salariul minim brut pe economie la 2080 de lei, de la 1 noiembrie anul acesta în loc de 1 ianuarie 2018. Măsura va aveam impact mai ales asupra sectorului privat, având în vedere ponderea mare a contractelor pe salariul minim în totalul contractelor de muncă.

Vasilescu a scris că ”Ministerul Muncii ”lucrează la creșterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an”, făcând referire la un document al Comisiei Naționale de Prognoză care recomandă creșterea de la 1 noiembrie.

Mai mult, documentul Comisiei Naționale de Prognoză arată că Guvernul ia în calcul introducerea unui salariu minim diferențiat pentru angajații cu salarii superioare, în valoare de 2.350 de lei.

Anunțul ministrului Muncii a venit la câteva ore după ce senatorul PNL Florin Cîțu a prezentat un document transmis de Ministerul Finanțelor către Comisia Europeană prin care enunța posibilitatea înghețării salariilor bugetarilor anul viitor pentru a ține sub control deficitul bugetar. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a admis la RTV că a existat acest scenariu, cuplat însă cu devansarea aplicării integrale a legii salarizării unice din 2022 în 2020, la cererea sindicatelor.

Olguța Vasilescu a recunoscut și ea acest scenariu, adăugând însă că în cele din urmă legea salarizării se va aplica în formula votată deja: ”Legea salarizării se va aplica așa cum a fost ea adoptată de parlament, chiar dacă lunile acestea a mai existat un scenariu și anume sa se aplice direct grila din 2022 în 2020, așa cum au solicitat, în mod repetat, mai multe federații sindicale. Consideram însă ca legea trebuie aplicată așa cum a fost adoptată de parlament și cum este în vigoare, cu aplicare etapizata pana în 2022 și creștere anuală cu 25 la suta din diferența pana la grila din 2022”.

Anunțul postat de Lia Olguța Vasilescu pe Facebook:

Iar “s-a blocat guvernul”, iar “nu mai sunt bani de pensii și salarii”, iar “nu se aplica legea salarizării”. Asta aud de la opoziție din două în două luni. Și iar răspundem: așa cum nu ne-am blocat pana acum și cum am găsit fondurile necesare plății pensiilor și salariilor, așa se va întâmpla și anul viitor. Legea salarizării se va aplica așa cum a fost ea adoptată de parlament, chiar dacă lunile acestea a mai existat un scenariu și anume sa se aplice direct grila din 2022 în 2020, așa cum au solicitat, în mod repetat, mai multe federații sindicale. Consideram însă ca legea trebuie aplicată așa cum a fost adoptată de parlament și cum este în vigoare, cu aplicare etapizata pana în 2022 și creștere anuală cu 25 la suta din diferența pana la grila din 2022. Mai mult, după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucrează la creșterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an și la diferențierea salariului minim în funcție de studii sau vechimea de peste 15 ani. Aveți mai jos analiza Comisiei de prognoza și a MMJS și calendarul creșterilor.

Vom reveni

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Cine muma voastră cea neagră va plăti taxele inventate de politrucii voștri ? Cum crezi că firmele vor rezista la măririle voastre artificiale de salarii și pensii la bugetari ? Distrugeți economia țării și sunteți și mândri de isprava voastră inconștientă ? Cine muma pădurii v-a inventat și pe voi ?

  2. Pensiile speciale nu cresc?
    Pai nici nu sunt bani de pensii si salarii, are dreptate opozitia. Daca totusi acestea se platesc, e pe baza de imprumuturi. Se platesc pe datorie. Datorie externa pe care nu o sa o plateasca Olguta si Dragnea.
    Au ajuns ticalosii in faza la care mai dau o suta de lei precum Ceausescu de la balcon. Urmeaza elicopterul si Targovistea. Poate la mitingul de miine daca se vor lipsi de telenovele romanii.

  3. Acuma se chinuie să aducă salariile la nivelul scumpirile. Unde nu-i cap vai de glezne. Un căcat ambalat în poleială.

  4. Deci, astia nu-s normali la cap! Unul trage hais, celelalt trage cea! Unul zice ca vrea restructurarea aparatului bugetar si inghetarea salariilor, mi-nchipui ca din cauza de constrangeri bugetare, alalalt vrea sa demonstreze ca sunt bani! Cineva trebuie sa-i impace si sa-i puna de acord.

  5. Sau sa-i demita pe amandoi.

  6. Vadime,Vadime ! Ce ne facusi tu noua?

  7. muie la olteanca

  8. Ai de plm! Iar maresc astia pensiile, salariile, tara, tot se mareste … inclusiv preturile. Sa curga cu lapte si miere … fix inainte de alegeri. Economia, finantele sunt pentru muritori de rand

  9. Trece Centenarul si romanii nu mai prind salariile si pensiile marite de Olguta.

  10. Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), adica fostul CSP ( Comitet de Stat al Planificarii), caruia i-au mai adaugat un „N” pentru inducere in eroare, guverneaza practic Romania actuala. In CNSP se stabilesc directiile si masurile necesare, ministerele si premierul doar operationandu-le. Si daca CSP e o instititie de sorginte comunista, poate crede cineva ca CNSP e cu totul diferita? Uitati-va doar la conducatorul institutiei…
    Deci, toti economistii cu carte iti spun tie, guvern, sa te opresti cu cresterea economica prin consum pentru ca e nesustenabila si ne duci in curand in prapastie, dar asculti si promovezi ineptiile CNSP prin care se pune gaz peste foc! In schimb, 4% din PIB proiectat pentru investitii, locul din care de fiecare data se fac rectificari bugetare cu minus! Pariem un curs al USD de 4,6 lei prin iulie 2018?!

    • iertare! „operationalizandu-le”

  11. Cresc salariile minime, iar celelalte salarii raman pe loc. Ce aveti de gand sa faceti cu celelalte salarii? Apropiati salariul minim de salariul maxim. Pentru ceilalti oameni care muncesc, care au studii facute cu greu si muncesc cu constiinta, nu faceti nimic. Cresteti salariul minim. De ce nu cresteti toate salariile? Nu toti oamenii au drepturi? Inflatia creste. Ce facem ceilalti? Sau trebuie sa ajungem in comunism, sa mancam toti la fel, eventual la cantina publica?
    Chiar si sindicatul a luptat pentru cresterea salariilor muncitorilor. Personanul TESA nu a avut drept la majorare.
    Atunci, pentru ce sa pierdem ani sa facem facultati, sa studiem? Nu este mai bine sa nu pierdem anii de vechime studiind?