G4Media.ro

BREAKING Scenariu în premieră lansat de Zelenski: Ar fi dispus să renunțe…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

BREAKING Scenariu în premieră lansat de Zelenski: Ar fi dispus să renunțe temporar la teritoriile pierdute dacă Ucraina ar intra în NATO și astfel să se încheie ”faza fierbinte” a războiului

Un scenariu în premieră a fost lansat de Volodimir Zelenski, transmite în exclusivitate Sky News: Președintele ucrainean vorbește prima dată despre faptul că ar fi dispus să renunțe temporar la teritoriile pierdute dacă Ucraina ar intra în NATO. Astfel s-ar încheia faza dură, ”fierbinte”, a războiului, transmite publicația britanică.

Concret, Zelenski i-a declarat corespondentului Sky News Stuart Ramsay că încheierea ”fazei fierbinți a războiului” ar putea avea loc dacă părțile neocupate din Ucraina ar adera la NATO, iar invitația de aderare ar recunoaște granițele țării recunoscute la nivel internațional.

Zelenski a sugerat astfel că dacă partea din Ucraina pe care încă o controlează ar intra sub protecția NATO atunci Kievul ar putea să negocieze ”într-un mod diplomatic” returnarea celorlalte bucăți din Ucraina.

În fapt, această variantă nu este decât unul dintre scenariile de lucru ale lui Donald Trump prin care președintele ales al SUA se gândește să pună capăt războiului odată ajuns la Casa Albă.

„Dacă vrem să oprim faza fierbinte a războiului, trebuie să luăm sub umbrela NATO teritoriul Ucrainei pe care îl avem sub controlul nostru”, a spus Zelenski, citat de Sky News.

„Trebuie să o facem rapid. Și apoi, pe teritoriul [ocupat] al Ucrainei, Ucraina le poate obține înapoi într-un mod diplomatic”, a mai spus acesta.

Întrebat dacă a vorbit cu Trump, Zelenski a declarat pentru Sky News că au vorbit în septembrie, când el se afla la New York, adăugând:

  • „Am avut o conversație. A fost foarte caldă, bună, constructivă… A fost o întâlnire foarte bună și a fost un prim pas important – acum trebuie să pregătim câteva întâlniri”, a mai transmis președintele ucrainean.

Publicația Kyiv Independent notează că, potrivit președintelui, Kievul nu a luat niciodată în considerare o astfel de propunere, deoarece „nimeni nu ne-a oferit vreodată acest lucru în mod oficial”.

Alegerea lui Donald Trump a intensificat, însă, incertitudinea în jurul efortului de război al Ucrainei. El a criticat sprijinul militar american oferit Ucrainei de administrația lui Joe Biden, care se pregătește să plece de la Casa Albă.

Unele rapoarte indică, de asemenea, că acest lucru ar implica forțarea Ucrainei să cedeze teritorii și să renunțe cel puțin temporar la planurile sale de aderare la NATO, mai notează publicația ucraineană.

Ultimele remarci ale lui Zelensky sunt oarecum în contradicție cu declarațiile sale anterioare. El a declarat anterior că semnalele privind aderarea Ucrainei la NATO în părți sunt „absurde”, iar Ucraina „nu va schimba niciodată niciun statut pentru niciunul dintre teritoriile noastre”.

Însă comentariile președintelui pentru Sky News implică faptul că teritoriile ocupate în prezent de Rusia nu ar intra sub „umbrela NATO” în acest scenariu, mai remarcă Kyiv Independent.

Oblasturile Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia sunt parțial controlate de trupele ruse. Rusia susține că a anexat întregul teritoriu al acestor regiuni în 2022, deși nu controlează două capitale regionale – Herson și Zaporojie. Moscova controlează, de asemenea, întreaga peninsulă ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

știre în curs de actualizare

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Wow ! Ce se mai fumează în Ucraina ?…

  2. Din păcate, probabil în acest moment un scenariu de tip Cipru în UE (translatat într-unul Ucraina în NATO) este singura soluție a stopării avansului încet, dar sigur al orcilor în estul Ucrainei!… Și ar avea și o probabilitate ridicată de acceptare din partea lui Putler: Rusia ar obține (mai degrabă pe termen indefinit, nu temporar!) Crimeea și oblasturile estice Ucrainiene deja incluse prin Constituție ca fiind teritoriu rusnac (modificare aproape imposibil de inversat, chiar și de Putler!), Crimeea ar fi complet a rușilor (fără riscul de a o mai pierde, ca pe la 1860!), iar Ucraina (și, implicit, Occidentul și NATO) nu ar mai avea acces la industria și resursele importante din estul Ucrainei… Nu ar fi o pace justă, dar ar fi o pace pragmatică și de durată așa!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.