G4Media.ro

Scenariu negru pentru luna august: Numărul infectărilor cu coronavirus ar putea ajunge…

Foto: Prognoza de evoluție a cazurilor de coronavirus în România în luna august. Sursa: Guvernul României

Scenariu negru pentru luna august: Numărul infectărilor cu coronavirus ar putea ajunge la 1.200 – 1.600 de cazuri zilnice / Prognoza de evoluție a fost realizată de guvern

Numărul infectărilor cu coronavirus ar putea ajunge la 1.200 – 1.600 de cazuri zilnice la jumătatea lunii august se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern prin care a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul României, obținută de G4Media.ro.

Prognoza de evoluție a fost făcută pe baza analizei factorilor de risc, realizată de Comitetul Tehnico-Științific al Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

”Luând în considerare diferite cifre medii constante de cazuri confirmate pentru următoarea perioadă și ținând cont de absența legislației în domeniu pentru aplicarea măsurilor specifice de limitare a răspândirii infecției poate fi influența viteza de evoluție, în special în contextul estival în care se creează aglomerații în zone turistice răspândite pe tot teritoriul național ne putem aștepta la o dublare a numărului de cazuri noi la 12-14 zile. Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluția cazurilor noi confirmate a urmat o rata de reproducere supraunitara. Menținerea acestui trend de evoluție a situației ar putea să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1200-1600 la jumătatea lunii august”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.Potrivit documentului, care trece în revistă infecțiile cu coronavirus în România de la izbucnirea epidemiei, evoluția cazurilor active a urmat un trend puternic ascendent de la începutul lunii martie până la sfârșitul lunii aprilie. Primul vârf a fost atins la data de 29 aprilie 2020, dată la care era înregistrat un număr de peste 8.200 de cazuri active, perioada imediat următoare fiind caracterizată de o pantă descendentă alungită, până la data de 2 iunie, când începe să se constate o ușoară creștere, care devine accentuată începând cu data de 16.06.2020 și continuă și în prezent.

”Acest trend puternic ascendent s-a înregistrat în urma măsurilor de relaxare, dar mai ales în urma suspendării legislației care reglementează măsura izolării/carantinei și absenței mecanismelor de control al interacțiunii interumane, inclusiv cu persoanele cunoscute ca fiind infectate”, se arată în documentul guvernului.

În nota de fundamentare se mai precizează că totalul cazurilor active la data de 14 iulie, ora 10:00, era de 7.856 persoane.

”Numărul de cazuri confirmate zilnic în ultimele 14 zile prezintă un trend ascendent, dar nu constant ascendent, astfel încât au existat vârfuri (ex. în data de 09.07.2020 – 614 cazuri, 11.07.2020 – 698 cazuri și 14.07.2020 – 637 cazuri), context în care riscul de infectare rămâne ridicat, mai ales că valorile au fost înregistrate în perioada stării de alertă, când libertatea de mișcare nu a fost restricționată”, se mai arată în document.

Potrivit acestuia, în intervalul 09-13.07.2020 au fost externați la cerere 727 (în medie 145/zi) pacienți confirmați.

”Conform datelor statistice înregistrate pe perioada stării de alertă, manifestarea epidemiei are efecte pe întreg teritoriul României având și caracter intracomunitar în multe județe ale țării. De asemenea, au fost constatate și unele manifestări de tip focar (ex.: județul Galați, Prahova, Dâmbovița, Vâlcea, Brașov, Brăila și municipiul București), generate, la rândul lor, în special de relaxarea măsurilor de circulație națională și internațională, coroborate cu necesitatea unui volum considerabil al acțiunilor de control asupra respectării măsurilor precum și cu lipsa de asumare a responsabilității individuale la nivelul cetățenilor privind protecția propriei sănătăți și cea colectivă”, mai scrie în documentul guvernamental.

În mod similar, se mai precizează în nota de fundamentare, din analiza numărului de cazuri grave internate în secțiile de terapie intensivă, după data de 1 iunie se remarcă o evoluție clar ascendentă a acestora la nivel național.

”Subliniem faptul că acest indicator este unul de importanță deosebită în privința aprecierii suportabilității sistemului sanitar pentru patologia respectivă. Depășirea capacității de tratament pentru cazurile grave, care necesită intervenții de terapie intensivă, chiar în situația în care există paturile necesare pentru tratamentul celorlalte cazuri medii sau ușoare, este de natură să pună medicii în situații etice și morale la limită, obligându-i să aleagă un număr limitat de cazuri care pot primi tratament specific (de exemplu ventilație asistată) dintr-un număr mult mai mare de pacienți care ar avea nevoie de acel tratament”, se mai arată în document.

Potrivit acestuia, în România răspândirea intracomunitară extinsă este deja prezentă la nivelul județelor și al municipiului București, principalele zone cu răspândire intracomunitară fiind reprezentate de județul Suceava (12,5% din totalul cazurilor) și municipiul București (11,6 % din totalul cazurilor).

În prezent, distribuția cazurilor după rata de incidență la 1.000 de locuitori arată că 122 de localități din 21 de județe înregistrează o rată de peste 1 caz/1.000 locuitori.

”La nivel național, evaluarea situației are în vedere un nivel de monitorizare (0.5-1 caz/1.000 locuitori), un nivel de atenție (1-3 cazuri/1.000 locuitori) și un nivel de alertă (peste 3 cazuri/1.000 locuitori). În acest moment, 10 localități din 7 județe sunt la nivelul de alertă, evaluările fiind făcute de către direcțiile de sănătate publică județene. În acest context sunt necesare masuri non-farmaceutice pentru prevenirea răspândirii infecțiilor și evitarea atingerii unui nivel necontrolat al acestora, cu impact direct asupra mortalității înregistrate și a unui aflux de pacienți peste capacitatea sistemului sanitar din regiune”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Potrivit documentului guvernamental, de la introducerea stării de alertă în data de 17 iunie până la data publicării deciziei CCR prin care au fost declarate neconstituționale izolarea și carantinarea prin ordin de ministru, ”dată de la care măsura izolării/carantinării și cea privind internarea pacienților confirmați pozitivi la COVID 19 nu au mai putut fi impuse”, valoarea medie a numărul de cazuri noi a fost de 333 cazuri/zi, în timp ce după această perioadă, valoare medie a crescut semnificativ la 487 cazuri/zi.

Concluziile și recomandările din documentul guvernamental:

Din toate aceste analize a rezultat că reluarea accelerată a tuturor celorlalte activități (în condițiile în care nu se poate verifica în mod cert respectarea condițiilor de funcționare și comportament al populației), coroborată cu posibilitatea de mișcare neîngrădită a persoanelor dintr-o unitate-administrativă în alta, relaxarea efectivă a populației în privința pandemiei, cât și un trend susținut de informații fake-news și de negare a gravității acesteia, precum și a măsurilor necesare pentru controlul și combaterea infecțiilor, poate duce inevitabil la reluarea unui trend puternic ascendent al infecțiilor.

Nu există niciun motiv științific și rezonabil pentru care virusul să dispară sau să își reducă semnificativ rata de contagiozitate de până acum, având în vedere gradul aproape inexistent de imunitate a populației la această infecție.

Având în vedere toate aceste analize putem concluziona că, progresele înregistrate în controlul efectelor pandemiei, în perioada anterioară, se deteriorează constant existând riscul dispariției efectelor benefice. Numărul zilnic de cazuri noi confirmate este ridicat, cu o tendință constant crescătoare, față de perioada stării de urgență și a primelor 2 săptămâni ale stării de alertă cu următoarele consecințe:

• Impact nefavorabil asupra stării de sănătate a populației.
• Afectarea capacității de funcționare a sistemului sanitar.
• Limitarea circulației cetățenilor români în 20 de state ale Europei, cu interdicție în 3 state (Lituania, Finlanda și Malta).

La acest moment, este evident că evoluția epidemiologică nu poate fi gestionată decât prin, prelungirea stării de alertă, care permite menținerea activă a tuturor mecanismelor, funcționarea continuă a componentelor operaționale de natură să asigure un răspuns coordonat, flexibil și rapid, precum și impunerea, la nevoie, a unor măsuri compensatorii proporționale cu măsurile de relaxare graduală, reprezintă o necesitate justă și echilibrată raportată la starea actuală, respectiv la evoluțiile prognozate potrivit scenariilor descrise mai sus.

Principalele avantaje și instrumente pe care le asigură o astfel de perspectivă constau în:
– comanda unitară a acțiunilor de prevenire, pregătire și răspuns, cu implicarea tuturor autorităților și instituțiilor cu responsabilități în managementul tipului de risc;
– adoptarea, implementarea și controlul unor măsuri generale minime de prevenire a infecțiilor (portul măștii în spații închise, păstrarea unei distanțări fizice);
– posibilitatea de implementare a măsurilor punctuale de limitare a mișcării în cadrul unor localități/zone în cazul în care se constată o evoluție ce poate deveni necontrolabilă;
– posibilitatea de a reveni rapid asupra unor măsuri de relaxare graduală, în
cazul în care evoluția situației o impune.

Foto: Prognoza de evoluție a cazurilor de coronavirus în România în luna august / Sursa: Guvernul României

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

70 comentarii

  1. Multumim PSD
    Multumim CCR
    Multumim Ciolacu
    Multumim Cazanciuc
    Domnul sa va dea ce meritati, ca tare vrednici mai sunteti.

    • si pnl eului , aceeasi mizerie , alta culoare .

    • Iata cu comentariu lui @arctaurus confirma cele mai sumbre scenarii pentru luna August: articolele idioate si comentariile imbecililor despre virusul chinezesc, vor atinge cele mai inspaimantatoare cifre! Ratatii hastagrezist vor umple saiturile si socialmedia cu tampeniile lor ametitoare… O sa fie iures mare!

    • Arctarus, lasa vrajeala cu aruncatul vina pe altii. Nu va e rusine! Guvernul Romaniei gestioneaza criza de COVID-19 si o gestioneaza foarte prost. Guvernul PNL petrecea cu trabuc si whiskey prin birouri, Costel Alexe facea sedinta cu 100 de persoane in spatii inchise, Rares Bogdan isi serba ziua copilului de numai 1 an cu peste 100 de invitati in restaurant. Diaspora s-a inghesuit timp de 2 saptamani la intrarea in tara datorita ministrului de interne. Granitele au devenit focare de infectie asa ca lasati ba gargara cu aruncatul vinei pe PSD, CCR, etc. Daca in PNL nu se strangeau toti incompetentii care nu reusesc sa faca O LEGE CONSTITUTIONALA, CCR-ul si Avocatul Poporului nu le mai dadeau cu constitutia in cap. Dar asta se intampla cand la guvernare ajung niste INCOMPETENTI ca Orban, Vela, Alexe, Grinda, Anisie si alti ministrii incompetenti, betivi si analfabeti.
      Apropo, unde sunt mastile gratuite care trebuiau distribuite la milioane de oameni? Tot PSD este de vina, este?

  2. Imbecili.

    11 Aprilie 3800 de teste si 500 de cazuri
    Ieri 15 iulie 18 440 teste si 641 de cazuri

    Si totusi prostii astia fac predictii negative.

    • Imbecili complet aia de cred ca au crescut numarul de cazuri dar cine sta sa mai gandeasca ,importanta e panica ca sa nu iasa batranii la vot sa castige PSD.

    • Poti sa mai zici o data.

    • Manipulări…oricum o sa piardă alegerile

    • Tot observ mesajele de linistire si pozitivism prin forumuri.
      Si ma gandesc ca oricate masuri s-ar lua, tot vor fi unii care le ignora si ii pun in pericol pe cei care incearca sa se protejeze, si se tem pentru viata lor, exagerat sau nu.

      Si imi incolteste o idee, in care ambele categorii pot fi satisfacute:

      Ce-ar fi sa se organizeze o statiune la mare/munte pentru corona-sceptici:
      1. Preturi mici, nici o restrictie de distractie.
      2. Pachete turistice de 14+ zile cu posibilitatea prelungirii.
      3. Inocularea virusului la intrare. Fara exceptie.
      4. Nimeni nu iese din statiune inainte de termen. La 14+ zile se face testul, daca e inca positiv, obtine premiu o prelungire a vacantei.
      5. asistenta medicala gratuita de stat este suspendata in zona.
      Dar privatii pot oferi aceste servicii contra cost, daca aduc echipamentele necesare, si gasesc doctori voluntari, care sunt cazati in interiorul statiunii.
      Mai mult, firmele producatoare de medicamente pot oferi medicamente pentru testare: jumate active/jumate placebo, si pot oferi bani celor dispusi sa testeze aceste medicamente.

      Eu zic ca aceasta solutie e Win/Win.
      Cei care vor sa se „imputerniceasca” , o vor face, fara masti si fara restrictii, dar si fara sa-i afecteze pe cei din afara zonei, iar ceilalti sunt mai bine protejati.
      In plus aflam mai multe despre acest virus intr-un mediu (mai) controlat.

    • Sandule, nu e vorba ca lumea e sceptica cu privire la virus, ci cu privire la numerele astea și la cât de gravă e situația. Eu cred ca e de ajuns sa porți ffp2 sa evita locuri aglomerate și sa te speli pe mâini. Nu trebuie oamenii ținuți in case, speriați și asupriți de autorități. Dacă tu crezi ca autoritățile trebuie sa bage frica in oameni, muta-te te rog in Coreea de nordp

    • @Sandu: :)) Geniala idee. Dar cu siguranta e neconstitutionala. Asa zisii corona-sceptici nu sunt toti idioti.
      Cazurile active sunt azi cu aprox. 25 mai multe decat in aprilie. Cam toate cifrele merg mana in mana, daca ai putina bunavointa sa le pui cap la cap. Sau nici macar, sunt destule site-uri de statistica.

    • In Romania?

    • Si cine sa le castige, Roberte…PSD u’? Yeah right! USR e mic inca si cred ca tot partid balama va rămâne! Ponta? Spala te cu el pe cap! Băsescu? La fel si cu Ponta! Cariceanu? Ma bufnește râsu’!

    • @ Sandu 2
      Interesanta si surprinzatoare gandirea ta.
      Sugerezi ca cei inca neinfectati ar trebui sa fie infectati cu intentie directa ( forma de vinovatie,drept procesual penaal)
      Si asta,bazandu-te doar pe prezumtia de vinovatie a acestora pentru raspandirea virusului.
      Da nu esti deloc mizantrop :)))))
      Pune-ti putina minte pe care te straduiesti sa para ca ai avea-o la incercare si intreaba-te :
      De ce au existat supravietuitori ai ciumei bubonice?Au ramas cumva in afara „statiunilor” tale imaginare” si asa or fi scapat?

    • Robert, ar fi simplu daca ar fi asa simplu. FFP2 trebuie purtata de cel care ar purta virusul. Deci tu, nepurtator de virus, nu te poti proteja, esti la „masca” celui asimptomatic, nestiutor ca poarta boala dar care preventiv ar putea sa poarte un ffp2 peste gura si nas.
      Ar putea sa poarte ffp2 daca nu ar fi coronasceptic, indaratnic, conspirationist, mult prea optimist, etc.
      In cazul in care s-ar respecta regulile si poporul ar asculta am putea merge linistiti dar „mascati” pe strada.
      Cat priveste raportul numar de teste/bolnavi, raportul aparent bun ieri cand s-a facut un numar mare de teste si au rezultat tot in jur de 700 de bolnavi, nu va intrebati cam cine sunt cei ce s-au testat? Sunt cei ce pleaca in vacanta peste hotare care s-au ingramadit la centrele de testare si care cred ca reprezinta un grup usor diferit de cele testate in saptamanile trecute.

    • @Anxi Etate:
      Hotarat lucru, azi nu esti deloc in forma ! Altfel nu-mi explic cum de ai putut scrie in comentariul tau adresat lui @Sandu (2) : „(forma de vinovatie, drept procesual penal)” ?!!

    • @Anxietate – nu prea inteleg rationamentul tau.

      In primul rand ca cei ce se duc acolo se AUTO-infecteaza, in mod constient, si ar trebui sa poarte intreaga responsabilitate. Nu sunt FORTATI.

      In al doilea rand, nu inteleg cum ai ajuns la ciuma bubonica, si care au fost doritorii de auto-infectare in acest caz, desi poate erau unii care negau existenta si pe atunci.

      In al treilea rand, poate ideea nu e nici asa de originala – daca nu ai auzit, exista o miscare „covid-party” prin US, unde tineri se infecteaza in mod intentionat.
      Dezavantajul e aici ca acestia pot sa decida sa nu se autoizoleze pentru restul perioadei.
      In majoritatea lor, ei nu vor fi detectati, dar in rare cazuri ajung sa declare ca „cred ca au facut o greseala” cu cateva ore inainte de deces – a fost un caz mediatizat.

    • @susufler0
      Multumesc! Bateam campii.Deja priveam in integrum :)))))
      Eram cu mintea la totalitatea reglementarilor juridice .
      Am luat-o pe aratura,trebuie sa revin la agricultura :))))))))
      Oricum,tot foametea si saracia ne vor pune capat.
      @Sandu 2
      Iti cer scuze.Sa-i ducem,frate,la mare,la munte,unde vor ei!:)))))))))))

    • 10 Aprilie 3628 de teste si 265 de cazuri noi.
      11 Aprilie 3800 de teste si 500 de cazuri noi.

      Oare cat de prost trebuie sa fii sa faci predictii pe baza acestui indicator?..

  3. Ce imi plac analizele astea.
    Vor fi milioane de morti in santuri ,dupa ce ne trezim din somn vor fi doar cateva zeci.

    • Aaaa, deci tu nu o sa fii mort in shant, doar altii!

    • Pelicanule!Scoate-ti pestele [cred ca nu-i al lui bunicu :))))))) ca te sparg] din cioc si casca gura la mine .
      Exprimarea ta(duplicitara) ne explica urmatoarele :
      Visam cai verzi [iti place culoarea,asa-i(?) :)))))] ,cum ca murim cu milioanele,dormim sedati fiind de catre politruci semidocti,iar cand ne trezim din somn constatam ca suntem mult mai putini morti decat prognozam visand.
      Asta ne spui tu,prin ineptia debitata cu cioculetul tau.

    • P.S.
      Am inteles ironia.
      Totusi,prea te-ai obisnuit doar cu pestii.
      Sper ca nu esti pelicaneasa.:)))))))))

  4. „ținând cont de absența legislației în domeniu pentru aplicarea măsurilor specifice de limitare a răspândirii infecției ”

    cand era toata legislatia dorita de imparatul arafat am ajuns in top UE cazuri. ce zic expertii mondiali? nu s-a speriat virusu de arest preventiv si kaletra lu’ cercel?

  5. Guvernul PNL şi Parlamentul PSD ambii vor să vă îmbolnăviţi ca să dea vina pe celălalt!

    PNL şi PSD nu dau doi bani pe noi!

  6. S-a scremut guvernul si-a realizat o „prognoza” pe gusturile lui Tataru si Arafat.

    • Stai liniștit, ca va trece pandemia pana rezolva ceva vaccinul! Acum vreo câteva seri vorbeau la televizor despre faptul ca, logistic vorbind, îți ia vreo cinci ani să vaccinezi vreo 65% din populația României!

    • @Rio din pacate e doar reclama falsa. o sa dureze ani buni pana o sa avem un vaccin cat de cat safe, ca asta e problema cu astfel de virusi. la anumite categorii de oameni vaccinul agraveaza starea in cazul contactului cu virusul, in loc sa protejeze (ADE). mecanismul e in studiu de ceva timp si nu e deplin inteles. dar ca idee generala, anticorpii fie permit infectarea monocitelor fie induc switch fenotipal la anumite macrofage si amplifica fantastic raspunsul inflamator. si or mai fi si alte explicatii … pana acum nici oxford, nici moderna si niciun alt producator de vaccin anti sars-cov-2 nu au demostrat ca ce produc ei nu induce ADE
      @Ciprian din pacate pandemia nu va trece, virusul asta e foarte contagios. o sa circule ani buni pana va fi eradicat

    • Nu o sa circule mai mult de 2(1an si 7 luni a circulat cea din 1919, nu avem de ce sa credem altceva), dar hai 3-4, dar tot nu vaccinul rezolva problema, chiar daca incepe sa se pună pe piața de azi, daca durează atat distribuirea!

    • @Ciprian nu as compara totusi cu un virus de alta natura si anume gripal si in plus intr-o perioada in care densitatea populatiei era mult mai mica. dar intra-adevar, cam aceasta este estimarea si in cazul sars-cov-2 si anume infectare masiva, in valuri sau nu, in 2 ani si apoi circulatie (poate) sezoniera

    • @bug , din fericire chiar este o stire buna ptr omenire avand in vedere ca aceelasi grup de experti au inceput testele de mai bine de o luna pe subiecti umani , 2 mii cadre medicale si 1 mie civili in Brazilia , deci dupa aceasta testare , vaccinul pare promitator , de asta au si publicat . din ce am inteles orice vaccin ( care au fost creeate pana in prezent ) care functioneaza in proportie de 75 -80 % e declarat oficial si e dat drumul pe piata . Deci avand in vedere ca s-au adunat toti specialistii la un loc si fonduri nelimitate , obligat ca vaccinul va iesi mult mai rpd decat de obicei .Sa urmararim expertii in virusi , biologie mai bine decat garcea sau ciolacu …sau multe alte exemple.

    • @Rio din pacate sunt doar rapoarte pe faza 1 si deci prea putin importante …. majoritatea vaccinurilor pica in faza 3. faza 1 nu ne spune mare lucru despre eficienta si siguranta unui vaccin. faptul ca un vaccin induce generarea de anticorpi (si eventual memorie B, T) nu inseamna automat ca acei anticorpi sunt protectori si in plus nu amplifica efectele virusului, cum s-a intamplat la alti coronavirusi si nu numai. aceste aspecte sunt testate in special in faza 3. in momentul in care se detecteaza ADE la un vaccin, acel vaccin nu are cum sa mai fie pus in piata.

    • @bug Nu chiar. Moderna e in faza 2, si cel de la Oxford+AstroZeneca e in faza 2 si faza 3 combinat. Acuma e complet adevărat ca vaccinurile necesita mult timp pentru a fi testate si puse pe piata, dar vorbim de o situație speciala in care exista posibiliatea de colaborare care a fost pana acum inexistenta si fonduri practic infinite. De la început de epidemie (atunci nici pandemie nu era) s-a aproximat ca in cazul noului coronavirus, daca trecem peste faza de testare la animale si peste masurile de siguranță mult mai riguroase decat cele aplicate acum pentru vaccinul sars-cov-2, se poate scoate un vaccin in minim un an. Pana acum lucrurile au mers cum s-a „prezis” mai mult sau mai putin la sfarsit de ianuarie. Deci nu e foarte exagerat daca am spune ca s-ar putea sa apara un vaccin intr-un an jumate. Poate un an daca avem foarte mult noroc. Dar cel mai probabil un an jumate. Ca bani avem, doamne ajuta – ne-ar costa mai mult sa suportam pandemia pentru un alt an decat sa bagam o gramada de fonduri in crearea unui vaccin. Problema e sa nu omoram in graba. Pana ce avem un vavcin si pana ce il distribuim este o alta problema, dar nu e imposibil de făcut.

    • @Nu chiar – ar fi foarte bine sa se intample ce spui …. eu sunt mai retinut totusi. cum am mai spus, pana acum avem doar raportul pt faza 1 de la moderna (si de la chinezi si partial inovio), oxford nici pana acum nu au publicat raportul pe faza 1. si repet, faza 1 nu-ti spune daca vaccinul e eficient si sigur. adica cele mai importante lucruri. practic in acest moment nu stim mai nimic. si nici experienta cu un vaccin eficient si sigur impotriva vreunui coronavirus nu avem

    • @bug , fii optimist , Astrazenaca e in faza 3 .

    • @Rio AstraZeneca nici macar nu au publicat raportul pe faza 1 ….. imi doresc foarte mult sa fiu optimist dar optimismul trebuie sa se bazeze si el pe ceva ….

  7. este trist cum vad din ce in ce mai multi conspirationisti.

    Noi pana nu o sa vedem oameni picati pe strada , nu pricepem. Si cu aceste conspiratii, cu dezinteresul psd si cu tvurile conspirationiste chiar avem mari sanse sa se intample.

    E asa greu sa porti o masca?!

    Puteam sa iesim bine de tot din pandemia asta daca respectam niste reguli simple, dar noi am ales din mou sa fim prosti

  8. Bună ziua tuturor! O mențiune! Poate pentru unii fără importanță! Nu există în DEX cuvintele „intracomunitar” și „intercomunitar”!!! Din păcate aproape toată lumea le folosește! Oameni de rând, reporteri, politicieni și medici!!! Pe zi ce trece, distrugem în mod inconștient sau deliberat, limba română!!! Trist! FOARTE TRIST!!!

    • Nici „carantinare” nu exista, dar am vazut cuvantul intr-o lege :)))

    • romana nu e limba moarta , alea raman fixe , celelalte evolueaza si se schimba ! virusi sau virusuri?

    • Pai nici negationist nu exista.
      Suntem „condusi” cu cuvinte si expresii pe care doar trebuie sa le intelegem.
      Explicatiile le vom primi abia dupa ce vom fi constatat ca am inteles gresit.:))))))))))

    • @mihai
      Parafrazand un cantecel: „limba n-a murit, limba se transforma”.
      Carantinare n-ar trebui sa existe. In cazul „carantinarii” nu-i ca-i vie limba, e ca-s analfabeti astia care ocupa pozitii inalte in stat si ca nimeni n-are curajul de a-i corecta cand vorbesc. E una sa sa asimilam cuvinte si expresii noi, alta sa adaptam limba la posibilitatile analfabetilor.

    • Pentru Mihai… Cică ambele variante sunt OK! Deși unii susțin că virușii sunt doar la calculatoare! Pe noi ne „mănâncă”, virusurile!

  9. Uite ce grija are USL de viitorul tarii. Cu economia, justitia, invatamantul mai facem ceva sau suntem prea ocupati cu previziunile? E clar ca au aruncat „previziunea” doar pentru a ne arata cat de eficienti sunt in august sau de a se spala pe maini, daca iese prost. Oricum nu fac nimic, nu-i de mirare nici daca ajungem la 2.000, doar n-au luat nicio masura in ultimele trei saptamani desi puteau.

  10. ORBAN DEMISIA
    CITU DEMISIA
    PUSCARIE PENTRU GALBENI

  11. Dacă mai așteptati cu starea de urgentă pana înțelege tot prostul ca e grav, vai de noi. De când trebuie sa înțeleagă toți inculții și analfabeții ce măsuri iei tu ca guvern sau ca președinte?
    Dați odată starea aia de urgentă ca romanul e prost și comod, vrea la mare și la mici întâi. După aia plânge pe la dom’ doctor cu plicul sa-l salveze.

  12. Atata vreme cat oamenii nu vor purta masca (FFP1, cea mai ieftina) in public (pentru a ii proteja pe ceilalti) si nu se vor spala pe maini, virusul va circula.
    Spre deosebile de alti virusi, este destul de usor sa te feresti: nu iti atingi interiorul nasului, ochii si gura.

    Sper ca si in Romania, sa fie generalizata purtarea mastilor. Noi am reusit sa punem presiune pe guvernul nostru (francez) si de luni, purtatul mastii va fi obligatoriu, in orice spatiu public inchis.
    Aveti griga de voi si de cei dragi voua.

  13. Molnar Gheza estima ca in cca 2 saptamani numarul de cazuri zilnice va scadea. Sa vedem cine a estimat corect, Molnar sau guvernul. pariuri? 😀

    • Daca oamenii poarta masti pentru a ii proteja pe ceilalti, nuarul persoanelor infectate va scadea. Doua saptamani, este perioada de carantina. O putem face cu totii, extreme de simplu: purtam masti si ii ferim pe ceilalti.

    • Molnar Geza e evident depasit:
      daca nr.de cazuri noi creste continuu, nu are cum sa scada de la sine pt ca sintem inca departe de gradul de imunizare de 60-70% din populatie, iar imunizarea nu a fost dovedita inca stiintific.

    • Molnar Geza e evident depasit:
      daca nr.de cazuri noi creste continuu, nu are cum sa scada de la sine pt ca sintem inca departe de gradul de imunizare de 60-70% din populatie.

  14. Scenariul economic e foarte roz, in schimb. Pe ala nu mai fac predictii impotentii astia de la Guvernare?
    Va dam afara in suturi la alegeri, va trimitem dupa PSD, unde va e locul

    • care alegeri? nu mai e cu alegeri. asa cum e acum va ramane mult timp mai ales ca gripa sezoniera te baga la arest minim 48h fiind la categoria generica de boala contagioasa.
      acum e momentul sa lingeti funduri sa va angajati la dsp, cea mai puternica institutie din tara.

  15. Nu vreau sa fiu agasant,imi cer scuze.
    Postez un citat din opera unui mare lingvist de printre noi.
    Imi explica,cu ardoare,ca virusul nu se contracteaza,ci se „contacteaza”,si sugereaza ca as fi negationist :))))))))

    „Eventuale teme pentru a-ți rezolva dilemele
    1. Pentru a ”contracta” virusul ai nevoie de un contract cu un laborator de microbilogie.
    2. Dacă te referi la o metodă de contracție a virusului nu cred că există.
    3. Sigur ai avut contact cu virusul. Este foarte probabil că toți am avut.
    4. Formele de răspândire a virusului nu sunt cunoscute, iar perioada de ”incubație” este o enigmă. De fapt în cazul unui virus este impropriu să vorbim despre perioada de incubație, ci mai degrabă de o perioadă de compromitere a imunității.
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/enigma-in-argentina-57-de-marinari-contaminati-dupa-35-de-zile-pe-mare-cazul-pune-problema-celei-mai-lungi-incubatii-a-virusului-1337631
    5. Contactarea virusului și declanșarea manifestării acestuia sunt aspecte complet diferite.
    6. Manifestarea virusului precum și identificarea lui în urma testării sunt chestiuni dependente de o multitudine de variabile.
    7. Microbiomul poate fi o barieră în calea virusului, dar nu este în toate cazurile o garanție a imunității.
    8. Imunitatea dobândită se poate reseta ciclic precum și virusul poate suferi mutații.

    Ceea ce am enumerat sunt doar teme pentru un studiu aprofundat.
    Dacă ai contactat virusul în mod repetat și nu știi sau nu ai avut simptome nu înseamnă că măsurile de prevenție, pentru tine și ceilalți sunt inutile și nici nu înseamnă că aceasta este o dovadă a inofensivității virusului.”

    • @Anxi Etate
      Just ce spuneti.
      Nu ma pricep la virusuri, nu am facut medicina, dar sunt economist si am meteahna de a privi cam tot ce e in jur (cu exceptia relatiilor interpersonale) din perspectiva eficientei:
      – 95% dintre cei care contracteaza Covid19, fac forme usoare
      – dintre cei care mor, 80% sunt oameni in varsta sau au afectiuni cronice care conduc deseori la un resultat negativ (eufemism pentru protejarea sensibiliatilor)
      – riscul la persoanele sanatoase pana la 30 de ani e foarte redus (adica foarte, foarte mic)
      – riscul la persoanele peste 70 de ani este foarte, foarte mare; daca ai ajuns la ATI ai o sansa din doua sa scapi
      Daca aceptam aceste premise, eu cred ca deja am cheltuit mult prea multe resurse financiare, matriale si umane incercand (nici mai mult, nici mai putin) sa stopam pandemia. Primele trei luni nu se pun, nimeni nu stia cum o sa fie si ce urmeaza. „Specialistii” erau convinsi ca nu ne trebuie masca si ca o sa moara macar 100.000.000 (una suta milioane) de oameni. Dupa sase luni continuam sa interpretam un numar ridicat de contagieri ca pe un dezastru (de parca am fi epidemiologi angajati in stoparea unei epidemii si am fi platiti la bucata) in loc sa ne pozitionam normal, adica sa asimilam noua realitate in vechea noastra viata. E clar ca oamenii isi doresc, chiar daca irational, revenirea la situatia de dinaintea pandemiei, lucru care pare sa fie imposibil greu pe termen mediu.
      Revenind la eficienta: avem 15.000.000 de cazuri oficiale si cam 600.000 de decese. Eu cred ca analizarea cazurilor confirmate si a deceselor e tot atat de importanta ca si gasirea unui vaccin, diferenta fiind doar ca-ti trebuie o putere de calcul ridicata, informatii corecte si capete destepte capabile sa intepreteze datele si sa traga concluziile corecte. E mult mai probabil sa poti trage niste concluzii corecte mult inainte de aparitia unui vaccin.
      In loc sa cheltuim timp si bani pentru „stoparea” epidemiei, cred ca cel mai eficient este sa identificam potentialele victime (chiar pana la nivel de individ), sa limitam eforturile financiare la protejarea acelor indivizi si sa-i lasam pe ceilalti sa faca afaceri, sa lucreze, sa faca copii, vacante, aeromodelism si amor in propria gradina.
      Binele colectiv e o notiune imposibil de explicat unui tanar care trebuie sa renunte la o intalnire cu o tanara. Pentru un copil de 4 ani, 6 luni de izolare inseamna 12% din intreaga lui existenta si cam un sfert din existenta lui constienta. E enorm. Pentru cei doi tineri inseamna foarte mult. Pentru noi doi inseamna mai putin, e drept.
      Indiferent cat de interesant este subiectul, sa nu uitam despre ce vorbim, care e adevarata gravitate a situatiei, care este adevaratul nivel al pericolului si cine cu cine imparte riscurile. Cine face sacrificiile, pentru cine si pentru ce. Faptul ca tinerii de mai sus nu se intalnesc nu inseamna decat o amanare a unei contagieri, nu eliminarea completa a riscului pentru viitor. Nu putem opri pandemia in lipsa unui vaccin pentru ca nu se poate. O sa se opreasca cand vrea ea si asta poate sa dureze oricat intre trei luni si doi ani.
      Cam atat.

    • @Vali Ce spui tu e adevărat cu două amendamente care anulează totul. Primul amendament e că persoanele vulnerabile nu trăiesc în vid. Vârstnicii și bolnavii care trebuie protejați nu pot trăi singuri și fără familie. Fiecare familie are cel puțin un membru care trebuie protejat. Dacă vrei să-i izolezi cu adevărat pe cei vulnerabili trebuie să-i muți în lagăre sau să creezi infrastructuri care nu există în acest moment. Un fel de scenariu Science Fiction în care ei trăiesc în niște bule dezinfectate dar pot cumva interacționa cu ceilalți.

      Al doilea amendament e că medicii nu au voie să refuze tratamentul unui bolnav. Ăsta e jurământul pe care-l depun și legea medicinei. Dacă numărul de cazuri crește foarte mult, crește și numărul de pacienți în ATI iar sistemul medical se blochează pentru toată lumea, chiar și pentru un tânăr de 20 de ani, altfel sănătos, cu un picior rupt care are nevoie de intervenție chirurgicală. Deci numărul de morți se amplifică. Singurul mod de a ocoli problema ar fi să stabilim că pacienții de Covid19 nu sunt tratați iar sistemul medical se preface că ei nu există ca să funcționeze normal pentru restul lumii.

      Deci dacă nu abolim jurământul lui Hipocrate, nu operăm ca medicina de război și nu facem lagăre de persoane vulnerabile, nu putem face ce sugerezi tu. Rămâne să-i convingi pe ceilalți că problemele economice pe care le descrii sunt suficient de mari ca să justifice un genocid preventiv, pentru că lagărele și suspendarea selectivă a seviciului medical sunt echivalente cu un genocid.

    • Splendid !
      Abia acum m-ati convins ca ar fi trebuit sa optez pentru nr.2 atunci cand imi tot cereati ca sa aleg inte 1 si 2.
      Cred ca o sa revin la Vali si ma parafez cu 2 :)))))))

    • @Tudor
      Nu stiu de unde ati tras concluzia ca am sugerat „un genocid preventiv”, „lagare” sau “suspendarea selectiva a serviciilor medicale”, va rog sa nu-mi atribuiti asemenea idei doar pentru le putea contrazice, nu-i frumos sau elegant. Nu am spus absolut nimic despre felul in care se pot aplica solutiile, dumneavoastra faceti afirmatiile si pe urma le si combateti singur.

      In ceea ce priveste cele doua elemente care “anuleaza totul” (nu-i cam mult spus “totul”?)
      Primul element (care anuleaza totul): fiecare familie are cel putin un membru vulnerabil sau care trebuie protejat, este o afirmatie aproape adevarata. Majoritatea familiilor au un asemenea membru, asa este. Nu stiu cum am putea sa le protejam, dar sugerez ca membri familiei ar putea sa-si creasca nivelul de atentie sau ar putea fi testati mai des decat ceilalti cetateni. E posibil ca persoana sa fie vulnerabila pentru ca prezinta un risc pe care familia nu-l cunoaste. E posibil sa aflam dupa cercetarea cazurilor ca cei care au ochii caprui si tenul deschis sunt mai vulnerabili intre 40 si 50 de ani (e doar un exemplu, nu-i nevoie sa-l analizam mai mult).
      In ceea ce priveste al doilea element „care anuleaza totul”: Intai ca nu stiu in ce masura cunoasteti situatia sistemului medical, dar suspendarea selectiva a serviciilor medicale deja se intampla in Romania. Nu vorbim despre cazurile sau procedurile care ar putea pune viata in pericol, ci despre cele care pot ridica calitatea vietii pacientilor si sunt neesentiale (protezare, tratamentul hepatitei C si altele similare). Apoi ca nu am sugerat nicaieri accelerarea contagierii, am afirmat ca resursele folosite in directia stoparii epidemiei sunt resurse risipite pentru ca obiectivul e imposibil de atins fara un vaccin. Pentru limitarea contagierii se face deja destul, nu-i nevoie de mai mult. Avem foarte multe paturi libere in spitale si avem doua spitale dedicate construite de curand si cu desavarsire goale. Diferenta dintre a limita contagierea la un prag suportabil si a stopa contagierea e de ordin de marime, daca nu cumva mai mare. 90% din efort si resurse sunt consumate pentru reducerea contagierii de la 90% la 100%. Din perspectiva efortului e o diferenta foarte mare intre limitare si stopare, e similara cu diferenta dintre bine si perfect.
      Toate celelalte concluzii va apartin. Nu le contrazic pentru ca as porni pe un drum fara sfarsit si n-am de ce. Comentariul dumneavoastra nu m-a convins, cred ca ati plecat de la concluzii pe care mi le-ati atribuit injust si pe urma ati mers spre premise.
      Sunt prea batran pentru a ramane dezarmat in fata unei afirmatii excesive de tipul “doua elemente care anuleaza totul”, urmata de o demonstratie care confunda protejarea cu izolarea si aduce in discutie lagarele si genocidul preventiv. Nimic din ce spuneti nu contrazice ceva din ce-am spus.
      Va multumesc pentru comentariu.

    • @Vali Nu v-am atribuit concluzii. Am extrapolat pe scenariul pe care l-ati descris. Deci pe aceleași date avem concluzii diferite. În esență dvs susțineți că nivelul actual de control e suficient și nu ar trebui insistat mai mult. Aici nu suntem de acord pentru că numărul de pacienți aflați la terapie intensivă e în creștere și există un prag dincolo de care sistemul spitalicesc nu poate funcționa. În Italia, acest prag a fost atins temporar și a fost jale. În UK, unde mă aflu, nu a fost atins, dar asta doar datorită unor măsuri extreme, măsuri necesare pentru că au intervenit relativ târziu, când erau deja multe cazuri nedepistate.

      În privința protecției celor vulnerabili, nu suntem de acord pentru că dvs considerați că igiena e suficientă, inclusiv în cazul celor care locuiesc în ceeași casă sau se vizitează frecvent pentru sprijin reciproc. Ori igiena personală nu garantează evitarea îmbolnăvirii pentru oameni care petrec mult timp în celași spațiu închis. Deci dacă fiul merge la muncă, tatăl în vârstă e vulnerabil, indiferent dacă fiul se spală pe mâini frecvent și poartă mască. E mai bine cu igienă decât fără, dar nu e o soluție completă. În plus, pe nivelul de disciplină din România, e clar că R-ul a sărit iar peste 1. Deci cu o populație indisciplinată, care nu se poate redisciplina peste noapte, cum poți lucra? Dacă oamenii nu pot fi lăsați să ia singuri decizii corecte, pentru că au dovedit deja că n-o fac, iar autoritățile nu au mijloace de control fin, pentru că nu există capacitate instituțională, rămân doar măsurile paușale de disciplinare forțată. E compromisul trist dintre o populație pe care atât o duce capul și niște autorități care atâta pot. Un rezultat trist și sub-optim.

      Nu vreau să fiu înțeles greșit. Nu susțin întoarcerea la carantina întregii țări. E economic nesustenabil. Dar impunerea măsurilor de protecție, cu joarda, dacă e nevoie, cred că e necesar. Joarda însemnând amenzi, legitimare, dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

    • @Tudor
      Ati facut mai mult decat sa extrapolati, ati adaugat premise, solutii si concluzii proprii. Scenariul descris va apartine atata vreme cat eu nu am sugerat nicio actiune sau decizie de luat pe baza concluziilor ce ar putea fi trase. Am enuntat premisele de baza si atat. Nu incerc sa ma spal pe maini si sa va atribui tot, e posibil ca unele directii de actiune sa duca spre scenariul/scenariile dumneavoastra, dar nu sunt scenarii pe care le-as alege sau recomanda. Germania, UK, Olanda, Austria si Danemarca au ajuns la un echilibru care pare stabil. La fel si Australia, Noua Zeelanda, Coreea de Sud si Canada. Daca e sustenabil, atunci ala e nivelul optim de efort ce trebuie indreptat in directia limitarii epidemiei. Cum spunea un fizician despre razboiul undelor din WWII: “germanii se straduiau sa rezolve fiecare problema, noi ne straduiam sa le ocolim”. Asta e esenta eficientei, oricat de cinic ar parea: rezultat maxim cu efort minim. Inginerii ii spun randament.
      Dupa ce ajungi la acest echilibru, efortul trebuie indreptat inspre asimilarea situatiei de fapt, nu inspre negarea ei. Este o realitate ca vor mai muri oameni, este o realitate ca nu stim nici cine urmeaza si nici de ce. Este la fel de adevarat ca vor muri pana cand virusul se opreste de la sine sau pana cand vom dispune de un vaccin. Astea sunt lucruri adevarate, nu idei generale. Suntem prea seriosi si prea batrani pentru iluzii si basme. Ar fi bine sa fie bine, dar uite ca nu-i bine si uite ca trebuie sa ne crestem copiii in timp ce avem grija si de bunici.
      Tatal meu vulnerabil (din exemplul dat) este expus, asa este. Copilu meu (din exemplul dat) se joaca cu alti copii si reprezinta un pericol pentru tatal meu.
      Ce n-o sa fac niciodata e sa consider parerea dumneavoastra despre familia mea. Tatal meu o sa hotarasca daca accepta riscul reprezentat de copilul meu sau o sa se retraga intr-un asezamant special unde o sa fie mai protejat decat la noi acasa. Tatal meu isi iubeste nepotul, pentru el copilul meu nu-i o abstractiune si nu-i un numar. Pentru tatal meu e inacceptabil ca nepotul lui sa nu aiba voie sa se joace cu ceilalti copii in parc, iar sa faca un copil un sacrificiu pentru un adult e ceva inadmisibil daca nu-i o un eveniment de durata scurta si cu frecventa foarte redusa, eventual unic. Nu mai discut despre relatia mea cu fiul meu, cred ca m-am facut inteles. Cam asa merg familiile, facem sacrificii pentru ceilalti, iar strainii (cum sunt eu pentru familia dumnevoastra sau orice alta familie si cum sunteti dumneavoastra pentru familia mea) nu au absolut niciun cuvant de spus. Niciunul. Nu aveti, nu ati avut, n-o sa aveti.
      Despre coercitie: admit ca aveti dreptate, n-am inventat-o noi. Cand nu fac de bunavoie, ii poti obliga sa faca. Doar ca coercitia e scumpa, iti trebuie cohorte de indivizi care sa supravegheze, sa tina evidenta, sa numere, sa dea amenzi si sa numere banii primiti. Motivul pentru care US a castigat razboiul rece a fost tocmai costul coercitiei in URSS (e o opinie, nu pretind sa-mi dati dreptate). Pe US n-o costa nimic sa-si convinga cetatenii, aia puteau gandi liber, puteau sa fie creativi si eficienti; in URSS costa mult sa-i pastrezi in rand si sa te lupti cu nemultumirile lor, iar eforturile de mentinere a ordinii s-au facut cu pretul creativitatii si al lipsei schimbului de idei. Cam asa e si cu pandemia, carantina si izolarea. Una e sa-i convingi si sa te ocupi doar de 5-10% care nu vor sa intre in rand, alta e sa fortezi 70-80%.
      In al doilea exemplu costurile sunt prohibitive indiferent de obiectiv. Daca le distrugi libertatile, degeaba le salvezi sanatatea. Masca, distantare, dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor = categoric de acord. Internarea fortata la gramada si fara o hotarare judecatoreasca = categoric dezacord. Raman la parerea ca trebuie sa ne obisnuim cu situatia, nu s-o negam. Costa prea mult si nu doar bani.

  16. S-au furat multi bzni care pot fi justificati simplu cu creionul anuntand cati bolnavi vrei. Nu vedeti ca fosti parlamentari sunt angajati la stat pe salarii uriase , intr-un sistem inchis greu de sesizat. Cam asa arata poporul asta ca o vaca de muls in bataia de joc a partidelor

  17. Felicitari CCR! Felicitari Avocatului Poporului! Feicitari PSD! Felicitari Rusia! Felicitari Vladimir Putin! Felicitari Preafericitul Teodosie Mache! Felucitari Garcea! Felucitari Viorel Catarama! Felicitari Oana Sparanghelista! Si felicitari bovinelor care vad conspiratii cosmice intergalactice extraterestre!

  18. Pai sintem deja la 777, nu mai e mult pina la 1200.
    Nu s-a facut atita presiune pt vacante, plaje si terase? Le avem acum.
    Partea buna e ca acum se duc la teste toti cei care vor sa mai pleace-n Grecia.

    • Si bine zice dl. de mai sus:
      Weber, Dorneanu, Ponta si Tariceanu si aripa Dragnea a PSD au de ce sa se felicite acum.

  19. C’est la vie. Pour qui ? Pour la prostie.

  20. Demagogia si hotia romanului nu se dezminte…Daca in perioada de asediu total – perioada in care autoritatile statului au profitat si efectuat cele mai abominabile acte penale – s-ar fi facut 20 000 de teste pe ancheta epidemiologica tot acest numar de infectari decelau.

  21. Din moment ce graficului ii lipseste funcția pe care o rreprezinta, concluzia este ca, fie e pur si simplu inventat, fie făcea parte din comunicat dar nataraului care a redaxtat stirea nu i s-a părut important.

  22. Pentru Mihai… Cică ambele variante sunt OK! Deși unii susțin că virușii sunt doar la calculatoare! Pe noi ne „mănâncă”, virusurile!

  23. Numarul infectatilor este irelevant. (e bun pt statistici si pt vanzatorii de masti, manusi si combinezoane)

    Relevant este numarul persoanelor care au nevoie de tratament intensiv, din care rezulta, pana la urma, cel mai important indicator – numarul deceselor.

    Peste un an sau doi, fiecare tara isi va numara mortii, se va trage o linie, se vor face mii de statistici si se va vedea care stat a aplicat cea mai buna strategie, care etnie este mai rezistenta sau mai vulnerabila, pe varste, pe boli, pe naiba mai stie ce.

    Daca SUA anunta 200 de morti in 24h, inseamna ca stau mult mai bine decat Romania cu 20 de morti in 24h.