G4Media.ro

BREAKING Legile Educației: Scrisoare deschisă semnată de 100 de intelectuali, printre care…

Mircea Miclea, Gabriel Liiceanu, Lazar Vlasceanu, Andreo Cornea, Nicolae Manolescu si Radu Vancu / Foto: Inquam Photos și Arhive personale

BREAKING Legile Educației: Scrisoare deschisă semnată de 100 de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, Mircea Miclea, Lazăr Vlăsceanu, Andrei Cornea, Nicolae Manolescu, Radu Vancu, care îi cer ministrului Cîmpeanu “consultarea reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților”

O scrisoare deschisă semnată de 100 de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, Mircea Miclea, Lazăr Vlăsceanu, Andrei Cornea, Nicolae Manolescu, Radu Vancu, a fost adresată public ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru modificarea radicală a proiectelor de Legi ale educației și prelungirea perioadei de dezbatere publică. Amintim că Sorin Cîmpeanu a lansat în dezbatere publică legile Educației, de importanță capitală pentru dezvoltarea societății, în plină perioadă de concedii: pe 13 iulie 2022, cu dată finală astăzi, 24 august 2022.

Testarea standardizată în format digital reprezintă factor de vulnerabilitate. Are potențialul de a orienta elevii spre memorizare, va descuraja descoperirea și exersarea funcțiilor gândirii, atrag atenția semnatarii apelului.

“Domnule Ministru, înțelegând seriozitatea și importanța unui asemenea demers, educația fiind o direcție prioritară a administrației prezidențiale, vă rugăm să vegheați la asigurarea calității lui, inclusiv prin reanalizarea sa, ca și prin prelungirea perioadei de dezbatere și restructurare, până când se vor epuiza implicarea și consultarea entităților din zona de expertiză, în măsură să se exprime cu privire la proiectele propuse, atât pentru învățământul superior, cât și pentru cel preuniversitar. De asemenea, considerăm necesară implicarea și consultarea reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților, adică a celor direct interesați, în formularea propunerilor de legi ale educației, destinate reformării sistemului educațional de amploarea intenționată, care sunt în măsură să îmbogățească patrimoniul educației românești”, atrag atenția cele 100 de personalități ale mediului academic românesc.

Profesorii și cercetătorii îi înaintează astfel ministrului Educației o listă de propuneri de modificare a proiectelor, precum și o serie de întrebări, alături de solicitarea oficială și publică de consultare “reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților”.

Textul scrisorii deschise:

“Către Ministrul Educației,
Domnul Sorin Mihai Cîmpeanu

Domnule Ministru,

Suntem conștienți de necesitatea unor intervenții în sistemul național de învățământ preuniversitar, înțelepte, fundamentate, adaptate cerințelor prezentului și realității specifice. Ca atare, apreciem preocuparea manifestată de a îmbunătăți, organizațional și funcțional, cadrul de desfășurare a educației.

În același timp, ne exprimăm, dintru început, rezerva față de abordarea eclectică ilustrată cu prisosință de fundamentările și de prevederile proiectelor de lege. Considerăm că împrumutul de idei este benefic atât timp cât acestea sunt cuplate realităților societății românești. Aceste realități trebuie cunoscute în amănunt, în așa fel încât să poată determina valabilitatea și aplicabilitatea lor, respectiv validarea rezultatelor așteptate. (…)”

Foto: Inquam Photos și Arhive personale
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Ii doare-n cot pe banditii USL de vocea poporului, ei sa fure linistiti atata vor 😂

  2. Orice numai sa nu se faca NIMIC in tara asta! „Intelectualii lui Basescu” au iesit la atac! Bă, când o să fiți voi la putere să ne arătați „consultări”! PNRR-ul l-a făcut Ghinea din debara! Cu cine s-a consultat??? Aud??????

  3. Tocmai asta îi doare pe acești profesori! Legile astea au mai multă grijă de elevi! De aia latră!

  4. Să-i pupi în cur pe toți intelectualii „lui basescu“ buey loază incultă!

  5. Scopul ministerului educației este distrugerea educației din România, și promovarea șpăgii și incompetentei, mai ales de când educația e sub iohans-tampeanu.
    Sa ne uitam la admiterea în liceu. Vor sa schimbe metoda de pana acum, adică admiterea pe baza notei de la Evaluarea Națională cu un sistem complicat de examene de admitere. Motivul schimbării e ca vechia forma, cea cu media de la Evaluarea Națională nu poate fi fraudat.
    Sa ne uitam la bacalaureat. Vor sa schimbe sistemul actual, care e asemănător cu cel din restul Europei și care e în funcție de profil, cu un bac cu limba romana cu gramatica, doua limbi străine, și o singura proba în care sa fie la gramada: matematica, fizica,chimie, biologie, istorie, geografie și științe socio umane. Și vom avea o tara de lingviști și filologi, dar fără ingineri și specialiști în științe tehnice.
    Adică vor distrugerea României pe termen lung.
    Asa ca să nu ne miram de ce se întâmplă cu acest obiectiv.
    Toate casele, blocurile, rețele electrice, lucrările hidrotehnice și agricole și multe altele nu pot fi făcute dacă nu sunt proiectate de ingineri și nu sunt supravegheate de ingineri. La fel în petrochimie, metalurgie, silvicultura etc. Dar da, ai dreptate iohanis și câmpeanu vor ca România să nu aibă specialiști de niciun fel, ca toate resursele sa fie exploatate de străini, iar noi sa fim o sursa de materii prime, mana de lucru necalificata și piața de desfacere.
    Cu gramatica și cu limbile străine nu poți face mare lucru dacă nu știi matematica, fizica, chimie. Dar asta s vrea, lumea sa nu știe nicio meserie dar sa poată sa se înțeleagă cu stăpânul, când merg la cules sparanghel sau la alte munci necalificate în vest.

  6. Legea e facuta pentru iohanis, ca să se impauneze cu ea în campania prezidentiala.
    Dar legea e ticăloasa și prin aceasta lege se vrea distrugerea totala a învățământului romanesc.
    Iohanis și tampeanu vor ca romanii sa nu mai poată practica meserii calificate, de asta se scoate matematica de la bac. Deja la facultățile tehnice, studenții nu mai pot învață materia, ca nu au bazele puse din liceu și gimnaziu. În facultatile tehnice, se abandonează pe capete.
    Iohanis și tampeanu vor ca toți romanii sa meargă la cules de sparanghel în Germa

  7. Noile legi ale educației sunt făcute pentru a-i da satisfacție lui iohanis și ca să aibă penele ce sa pună pe masa când iohanis îl va susține pe ciuca la prezidențiale.
    Aceste legi sunt total nedrepte și îndreptate împotriva elevilor și a societății.
    Examenul la colegii se bazează pe faptul ca mulți copii fără posibilități materiale, nu vor mai veni sa cheltuiască banii și timp ca să se înscrie la colegii, ci vor rămâne la ei în localitate să susțină Evaluarea Națională.
    Bacalaoreatul în forma noua, este facut pentru a-i da satisfacției nevestei lui iohanis ca să aibă ea mare importanta la bac cu limba engleza. (Vezi și ce zicea câmpeanu în intervenția la TV, cu proba de bac la ,,Literatura engleza”. Cui și la ce ii folosește asa ceva?).
    În rest, noile legi ale educației, demotiveaza elevii capabili și silitori, deoarece bacul fiind ridicol de ușor, va fi trecut de orice analfabet.
    De nu va uitați domnule ministru la bacul și admiterea la liceu din Germania, Franța, Elveția, Coreea de Sud, Spania, Singapore, Japonia sau alte state, care chiar au un sistem de învățământ și chiar au rezultate?

  8. Învățământul e la pământ cu orice lege veți da!
    Durează ani întregi să schimbăm ceva.
    Sărăcia e prea mare ca să conteze învățământul.
    Votati pesede mai departe ca oricum săraci și pr0sti veți muri!

  9. E clar pentru toată lumea ca legea asta e ca să arate iohanis ca a făcut ceva în cei 10 ani. Va veni cu legea și o va arata și va promite ca și ciuca va face ceva.
    Dar legea e proasta, promovează corupția, incompetenta , non valoarea.
    Vor ca în școală elevul sa nu mai învețe nimic, sa nu mai aibă nicio motivație.
    De asta au scos tezele iar bacul va fi o formalitate.
    Iar la admitere, elevii buni de la tara sau din orașe mici, sau cei fără bani, nu vor mai bate drumul pana la colegii sa se înscrie, și astfel sunt eliminați din start.
    Concursul e sfânt dacă e organizat la nivel național, cu subiecte făcute de minister și corectate în alte județe. Adică asa cum este acum Evaluarea Națională.
    Dar iohanis și câmpeanu vor ca admiterea la colegii sa fie organizata de colegiu, cu subiecte făcute la colegiu și corectate tot la colegiu.
    Adică cine da șpagă la pcei din colegiu întra, cine nu nu.
    Nu cred ca nu înțelegi asta, cj doar ești rău intenționat.

  10. Scopul rasolirii Educației e ca școala să formeze alegători care gândesc cu televizorul.

  11. Daca romanii nu au vrut sa voteze cu singurul filozof care a candidat la presedintie, asta este. Banul a vorbit, asta a iesit.

  12. deci voi mai sunteti prin tzara? pe bune? chiar ati ramas in romania, astia care scrieti pe aici?….

  13. Creatura cu șliț la camașă , pentru camerele tv , nu stie ce-i cereti ! Nu intelege ce-i cer oamenii astia ! El stie doar ca daca a zabovit mai mult de un an in minister, ca e musai sa screma si o lege (a Lui) si ca trebuie sa ramana ministru ! Ce conteaza ce scrie in ea, ce conteaza ca va fi modificata/inlocuita de urmatorul , dupa un an de zemuire in minister ?! Isi aminteste cineva de pactul pe educatie initiat de Basescu, de comisia care a facut un diagnostic timp de doi ani apoi, negocieri, in 2008 pactul asumat, semnat de TOATE partidele …. Probabil doar dnul Miclea mai stie cate ceva din el restul , ca nea Campeanu inventeaza roata zilnic …. PS Fiinta Nelocuita si umilul ei servant ma obliga sa reevaluez pe turnatorul, sifonarul Basescu pentru cateva motive intre care acela ca s-a inconjurat de oamenii cei mai valorosi-pe domenii- care, l-au valorizat si pe el -o vreme- si cel mai important , de la care a invatat si ale caror opinii, le-a preluat si impus ………..

  14. Observ ca printre semnatarii scrisorii deschise se numara si domnul Nicolae Manolescu presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania… Inainte de solictarile mentionate in scrisoare , un demers legitim si util dealtfel, domnul Manolescu, dornic de transparentizari, ar trebui sa raspunda publicului din Romania care au fost motivele pentru care , cu acceptul sau poate chiar din initiativa Uniunii, s-au produs modificari repetate la mormantul lui Mihai Eminescu . In repetate randuri am solicitat domnului presedinte macar un punct de vedere privind modificarile aduse , modificari menite sa schimbe simbolistica initiala a monumentului funerar. Mentionez ca , din raspunsul primit din partea Cimitirului Belu , reiese faptul ca , orice modificare aplicata acestui monument funerar NU poate fi facuta fara acordul Uniunii Scriitorilor si avizare din partea Ministerului Culturii. Apoi, domnul Manolescu poate vorbi si despre invatamant.

  15. Romania este condusa de politica lu’ Ciuma-Rosie: prin noi insine !

  16. @Niculae: ” Legile astea au mai multă grijă de elevi! ”

    Legile astea prevad ca examenul de bacalaureat pentru Limba si Literatura Romana sa se dea in format digitalizat pentru absolut toti elevii. Iti dai seama ca multi vor ajunge, in conditiile astea, sa se exprime precum premierul Ciuca? Cat de rau intentionat poti sa fii incat sa elimini din examen orice subiect care sa verifice cat de bine te poti exprima in limba tarii tale?

    Legile astea prevad subiecte unice la matematica, indiferent de profil. Iti dai seama cat e de aberant? Unui elev de la profilul matematica-informatica o sa ii dai doar subiecte pe care le poate face unul de la filologie, care a facut o ora de matematica saptamanal si doar pana in clasa a X-a. Unde o sa ajungem? Sa arati ca stii cat e aria dreptunghiului ca sa poti lua examenul de bac? Proba de informatica va fi eliminata complet pentru astfel de sectii, chiar si pentru sectiile de informatica intensiv.

    Va dati seama cat de mare o sa fie dezintersul elevilor de la sectiunea real in anii de liceu in aceste conditii? Ca vorbim de copii de 14-15-16-17 ani pana la urma. Va dati seama cum faci praf intregul lor aparat matematic de care af fi trebuit sa beneficieze in cadrul studiilor universitare?

    Mizeria asta de lege nu are grija de copii. Are grija doar unii disperati, ca au scazut banii ce rulau prin fabricile de diplome universitare, dupa ce au fost montate camere video la examenul de bacalaureat in 2011. Si in loc sa ridici nivelul general al elevilor, tu te apuci sa reduci examenul de bacalaureat la nivelul unei caricaturi sinistre, doar ca sa fii sigur ca ajungi iar la rate de promovabilitate de peste 90%.

    Legea asta trebuie oprita, daca nu dorim sa distrugem complet sistemul de educatie din Romania.

  17. Banuiesc ca nu sunt in regula legile educatiei ( de fapt.nici nu ma prea intereseaza/imi pasa), dar nu pot sa nu observ ca toti insii enumerati mai sus il pupau undeva pe Base acum 10-15 ani (ca. deh, ”condamnase comunismul”)!

    • Nu ai habar despre subiect. Nici nu te intereseaza. Doar ai trecut pe aici sa le dai o copita „intelectualilor lui Basescu”

      De trec legile astea, de multi ca tine vom avea parte. Hai, sanatate!

    • Ar trebui sa zici ”mersi” ca o sa ai parte de multi ca mine care nu mai accepta opiniile unor lingai care au sustinut un turnator dovedit (sa nu mai vorbim de hotii din familia lui) si o hoata care e condamnata! Nu stiu, nu ti se pare ca ar fi trebuit sa se retraga?..banuiesc ca nu, nu conteaza

  18. Dintre toate relele facute de clasa noastra politica in ultmii 20 de ani, legea asta pare cumva raul cel mai pervers. Rade practic de pe fata pamantului sistemul de educatie romanesc, asa imprefect cum este el. Distruge sistemul Evaluarii Nationale si face din examenul de bacalaureat o gluma sinistra. Si, desfiinteaza practic notiunea de plagiat din sistemul nostru de educatie. Baieti, aveti liber la copiat, furtul intelectual nu exista!

    Daca trece, legea asta o sa distruga generatii dupa generatii de elevi. E ca o bomba cu efect intarziat.

    • Si eu am copiat la istorie tot liceul. Am invatat la istorie doar pentru bac.

      Aveam un profesor de treaba care trecea printre banci si ne spunea: ” Si nu ne duce pe noi in ispita!”.

      Si stii ceva? Acum nu regret. M-am protejat fara sa vreau.

  19. Trebuie modificată tehnica legislativă, iar acolo unde este cazul modificarea Constituției, în special pentru legile organice:
    1. Introducerea noțiuni de majoritatea organică ( majoritatea fiecărui grup parlamentar ) necesară adoptării sau modificării legilor organice.
    2. Dizolvarea de drept a parlamentului în cazul eșecului adoptării/modificării unei legi organice și organizarea de alegeri parlamentare anticipate.
    3. Implicarea obligatorie, bazată pe dovezi, a asociațiilor profesionale și a institutelor de resort din Academia Română și din mediul universitar în procesul de elaborarea a legilor organice.
    4. Stabilirea clară în cuprinsul legii a calendarului de valabilitate, perioadele de monitorizare și a reviziilor necesare de modificare.
    5. Prorogarea oricărui termen de aplicare a legii și de alocare a resurselor necesare aplicării legii constituie faptă penală gravă și are ca primă consecință demiterea guvernului în întregimea lui.

  20. Toti 💩comunisti isi dau cu părerea! Iar o sa faca varza programa școlara!

  21. In acceptiunea mea, societatea era impartita in muncitori, tarani si intelectuali. Faci o facultate, gata – nu mai esti agricultor, ci intelectual.

    Banuiesc ca oamenii care au scris proiectul de lege sunt intelectuali si absolventi de facultate. Daca nu ma credeti, cititi orice text de 3-4 propozitii scris de un roman fara facultate. Pana si multi dintre absolventi de facultate sunt cam panicati daca trebuie sa scrie – deci cu certitudine cei ce au scris proiectul erau printre ai mai buni absolventi.

    Si acum vine Plesu si ne spune, nu, aia nu sunt intelectuali, fiindca nu imi place mie de ei. Dar ce sunt, oaie? Tarani? Strungari? Oameni care nu-ti plac tie?

  22. unu’ si unu’ , care mai de care manat de interese personale, dar nici unul cu dragoste de tara. sau competent. doar fumuri, trecatoare.

  23. A fost desființată instituția recomandării, mai bine zis, inversata. Nu șeful de Catedră din Universități, emite recomandări pentru ascensiunea colaboratorilor săi, ci colaboratorii (foști asistenți și doctoranzi) trebuie sa „recomande” că profesorul ieșit la pensie sa fie acceptat la plata cu ora sau alte cursuri. La alteUniversități recomandările șefului de Catedră, Decanului sau Rectorului sunt obligatorii.