G4Media.ro

BREAKING Consiliul Suprem de Apărare: Un candidat la alegerile prezidențiale a avut…

Sursa foto: presidency.ro

BREAKING Consiliul Suprem de Apărare: Un candidat la alegerile prezidențiale a avut tratament preferențial pe Tiktok, care nu a respectat decizia Biroului Electoral / CSAT a cerut parchetului, instituțiilor cu atribuții în procesul electoral și autorităților din domeniul securității ”să întreprindă urgent demersuri necesare pentru clarificarea aspectelor prezentate”

Un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, arată comunicatul de joi al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), comunicat care nu îl numește explicit însă pe Călin Georgescu. Luni, a doua zi după alegeri, Administrația Prezidențială a comunicat la solicitarea G4Media.ro că președintele Klaus Iohannis nu a primit de la serviciile secrete informații despre suspiciuni legate de promovarea lui Călin Georgescu pe rețelele sociale

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au mai constatat că ”au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”, potrivit comunicatului oficial, dar comunicatul nu specifică cine a fost ținta atacurilor și dacă acestea au fost succes.

CSAT a cerut joi autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și parchetului ”să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT”, potrivit comunicatului citat.

Aspectele prezentate arată că ”prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală”.

CSAT arată că vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC, mai arată CSAT.

”Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia”, mai arată CSAT.

Comunicatul integral:

Joi, 28 noiembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu are atribuții legate de desfășurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securității naționale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.

În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral.

De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.

Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.

Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.

Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT.

Context

Președintele Klaus Iohannis nu a primit de la serviciile secrete informații despre suspiciuni legate de promovarea lui Călin Georgescu pe rețelele sociale, au declarat luni reprezentanții Administrației Prezidențiale, întrebați de G4Media.

”Președintele României nu a primit informări din partea instituțiilor statului cu privire la existența unor riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale sau cu privire la ingerințe externe în procesul electoral și nici referitor la un mod de promovare a candidatului menționat în solicitarea dumneavoastră pe anumite rețele de socializare, care să ridice suspiciuni”, arată Administrația Prezidențială.

Călin Georgescu, un candidat pro-rus și cu poziții ultra-naționaliste și anti-europene, se situează pe primul loc în turul 1 al alegerilor prezidențiale, cu peste 22% din voturi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Tocmai s-a dat foc campaniei prezidențiale. Aceste instituții și dulapul de KWI trebuiau să facă asta înainte de alegerile din 24 mai. Într-o țară normală la cap, a doua zi s-ar cere remanierea tuturor liderilor din servicii, fie civili, fie militari. Iată că după 8 ani de liniște guvernată de PSD-PNL, am ajuns la limita de jos și în pragul colapsului instituțional.

    Bravo, Werner! Bravo Parchetului General, SRI, SIE, STS, DGIA! Bravo tuturor!

  2. deci nicio demisie? e ca in bancul ala cu bilele, una s-a pierdut si una s-a furat.
    stat esuat, a spus-o bine altul inaintea mea.

  3. Turistul natiei este reprezentantul serviciilor speriate ca Lasconi le va d3capita si restructura pana la maduva de fosti sec.uristi.

  4. deci CSAT-ul SERVICIILE CCR au permis unuia care incalca multiple legi sa candideze (legionar, anti-semit , reclama politica nemarcata …) o sa pe a.i.ur.ita aia de sosoaca deoparte .. si pe baza unor suspiciuni la „unele” sectii de vot, venite de la unul fara nici o dovada , se renumara TOATE VOTURILE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! in schimb CCR care a primit o sesizare impotriva lui georgevici nu e luata in considerare !!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Deci se poate cand e vorba sa incerci sa blochezi ascensiunea unui ĺider care ar putea face curatenie in cloaca politică. Nu acelasi lucru s-ar spune daca potentialii pierzatori ar fi fost cei doi lideri alesi de divinitate sa ne conduca (nu e vorba de cg, a nu se intelege gresit).

  6. CSAT fabrica dovezile pentru ca CCR sa anuleze alegerile?

  7. Sunt speriați maxim de o victorie a Elenei Lasconi și vor s-o scoată din joc….cu sprijinul odi_oasei CCR

    • Pai daca e sa te gândești si îl scot pe CG (Cos de Gun0i) atunci practic ar fi Lasconi vs Ciolacu in turul 2, ma gândesc ca se ia următorul candidat.

    • Legea nu le permită sa indice ei alt candidat, nici măcar CCR nu are voie. Îl reia și probabil ii vor interzice lui CG sa mai candideze.

  8. Ce buna i democratia cand se voteaza pnl-psd!!!Nu votati cu noi,votati pana castigam!!sa iasa lumea in strada ,ca de astia nu mai scapam altfel!

  9. Păi bine bă, și rușii ăstia, nu s-au gândit să îi treacă la schizofrenic ceva bani cheltuiți în campania electorală? Ca să nu bată la ochi?

  10. PSD-ul a nenorocit tara asta. La gunoi cu ei.

  11. Cand Sri si Kgb organizeaza ceva,iese sigur. O scot pe Lasconi din joc si pun mana pe Romania si pe vietile noastre. Daca mai avea cineva dubii ca Georgescu e omul serviciilor,iata raspunsul. Si cand te gandesti ca cei care l-au votat credeau ca voteaza antisistem si patriotic. Sper sa vina acasa cei 400 de mii care l-au votat din diaspora,sa se „bucure” alaturi de noi de ce va urma.

    • Numai credulii si hăbăucii cred ca CG(cos de gun0i) e salvarea. Trebuie sa ai IQ din 2 cifre ca sa poți crede așa ceva. Dar toți frustr@tii care n-au făcut nimic in viața au văzut asta ca pe șansă lor sa le dea Cos de Gun0i un loc de munca cică (ca pe vremea lui Ceașcă) + un apartament si mai știu eu ce le promite fr@1erilor. Halucinant ce nivel de cultura putem avem (sau mai bine zis, nu avem).

  12. Ps. Pe 8 decembrie trebuia sa aiba loc referendumul pentru iesirea din UE. S-a anulat,Sri a decis ca iesim.

  13. sa ntelegem ca in 2014, facebook (7,4 mil conturi in Romania) a fost o unealta democratica

  14. $ 1 miliard amendă pentru TikTok… ș-așa nu prea mai sunt bani pentru pensiile (alea).