BREAKING Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale / Decizia a fost luată într-o ședință fulger în coaliție / Proiectul merge la Parlament
Update 19.40: Guvernul a aprobat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), competenţele urmând a fi preluate de către Parchetele obişnuite, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Proiectul va fi trimis Parlamentului. „Prin decizia de astăzi, atât Guvernul, cât şi Ministerul Justiţiei îşi reafirmă determinarea de a desfăşura toate procedurile necesare aflate în competenţa acestora pentru a respecta termenul de 31 martie prevăzut în programul de guvernare pentru desfiinţarea SIIJ”, a mai spus Cărbunaru, citat de Agerpres.
Update 16.19: Guvernul a anunțat luni într-un comunicat de presă că afe pe agenda ședinței de azi proiectul de lege pentru desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiţie Proiectul poate fi consultat aici
Proiectul păstrează forma propusă și dezbătută de ministerul justiției, astfel că infracțiunile comise de magistrați vor fi investigate de procurori anume desemnați de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție , la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani.
Articol inițial: Liderii coaliției s-au întâlnit, luni, într-o ședință fulger pentru a discuta despre calendarul desființării Secției Speciale de investigare a infracțiunlor din justiție, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.
Potrivit acestora, proiectul de lege va fi adoptat în ședința de guvern programată astăzi la ora 17.00. Mâine, proiectul va intra în circuitul parlamentar.
Biroul Permanent al Camerei va stabili calendarul procesului legislativ. Cel mai probabil, la finalul săptămânii, joi și vineri, proiectul va fi dezbătut în comisiile de specialitate iar săptămâna viitoare ar putea avea loc votul în plenul Camerei Deputaților, urmând ca proiectul să fie trimis la Senat.
Context
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv, vineri, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale, propus de Ministerul Justiției, potrivit surselor G4Media.ro.
Avizul a fost aprobat cu 11 la 8 voturi, au precizat sursele citate.
Proiectul de lege prevede desființarea Secției Speciale, fără ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA.
Procurorul şef adjunct al DNA, Mădălina Scarlat, şi-a exprimat nelămurirea cu privire la faptul că, deşi Guvernul pretinde că vrea să desfiinţeze Secţia Specială, competenţa de anchetare a magistraţilor pentru corupţie nu revine la DNA.
Adjuncta şefului DNA a făcut aceste aprecieri în cadrul unei dezbateri pe tema Secţiei Speciale, organizate la începutul săptămânii trecute la Ministerul Justiţiei, potrivit stenogramei discuţiilor publicate pe portalul ministerului, just.ro.
Avizul CSM este esențial pentru ca proiectul să treacă rapid de parlament. „Dacă mergi în Parlament cu un proiect care nu are avizul CSM-ului și al sistemului judiciar, nu treci”, a declarat ministrul Justiției Cătălin Predoiu în dezbaterile privind desființarea SIIJ.
Trei ONG-uri resping proiectul de lege propus de Ministerul Justiției privind desființarea Secției Speciale (SIIJ) și îi cer ministrului Cătălin Predoiu să aștepte punctul de vedere al Comisiei de la Veneția, înainte de a merge cu proiectul în Parlament.
Asociația Funky Citizens, Comunitatea Declic și Asociația Voci pentru Democrație și Justiție arată că actualul proiect, pus în dezbatere publică de minister, nu respectă solicitările MCV și nici recomandările Comisiei de la Veneția.
”Cu o astfel de lege, România nu va scăpa de monitorizarea MCV și va rata din nou intrarea în Spațiul Schengen din cauza intereselor politicienilor de a încetini lupta anticorupție”, arată ONG-urile semnatare.
Cele trei asociații arată că proiectul de lege desființează doar formal Secția Specială și înființează o nouă structură asemănătoare, cu puțini procurori, care nu sunt specializați pe anchetarea infracțiunilor de corupție sau criminalitate organizată și care vor fi numiți de Plenul CSM.
Actuala majoritate PSD-PNL-UDMR a căzut de acord să desființeze Secția specială, însă dosarele de corupție ale magistraților să nu se întoarcă la DNA, ci să fie anchetate de procurori ai Parchetului general și ai Parchetelor Curților de apel.
Pe 24 ianuarie 2022, USR a anunțat că solicitarea sa a fost adoptată, în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), iar Comisia de la Veneţia va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independenţa magistraţilor din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ şi publicarea noului proiect de desfiinţare a SIIJ.
Comisia de la Veneția ar putea emite un punct de vedere pe 18 martie 2022, potrivit unor surse oficiale.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
41 comentarii