Șefa CSM, Lia Savonea, a anunțat că sesizează Curtea Constituțională, acuzând un conflict cu ministrul Justiției, Ana Birchall
Președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a anunțat marți că va sesiza Curtea Constituțională (CCR) în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall, pe care o acuză de „ingerinţă gravă în activitatea procurorilor” şi „acţiuni de subminare a autorităţii CSM”.
”În calitate de preşedinte al CSM, am decis să sesizez Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall”, a anunțat Savonea într-o declarație de presă la sediul CSM.
Şefa CSM o acuză pe Ana Birchall de „ingerinţă gravă în activitatea procurorilor” şi „acţiuni de subminare a autorităţii CSM”.
„Spuneam că am hotărât în calitate de preşedinte să declanşez un conflict juridic de natură constituţională având în vedere acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall, în principal pentru două motive. Primul: o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală. Al doilea: acţiuni de subminare a autorităţii CSM, în calitatea sa de garant al independenţei Justiţiei”, a explicat Savonea, care a refuzat apoi să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.
Lia Savonea și Ana Birchall se află în conflict deschis de câteva luni de zile, în special din cauza tentativelor repetate de numire a Adinei Florea la șefia Secției Speciale.
Prima manifestare publică a neînțelegerilor dintre Birchall și Savonea a avut loc pe 20 iunie 2019, când ministrul Justiției a trimis un comunicat de presă în care a făcut o serie de precizări referitoare la ședința CSM în care ar fi trebuit să fie validată Adina Florea în postul de conducere al SIIJ, dar la care ea nu a participat, fiind acuzată că a boicotat ședința.
”Doamna președinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a fost informată din timp că nu pot participa la ședința Plenului CSM de joi, 20 iunie 2019, ședință care a fost convocată marți după-amiază, având în vederea obligaţiile mele care rezultă din calitatea de ministru al justiţiei. Pentru a evita asemenea situaţii, am purtat, în ultima vreme, discuții cu doamna Lia Savonea în care am rugat-o, aşa cum rezultă şi din documentul ataşat, să stabilească o zi pe săptămână, dedicată Plenului CSM şi care să nu se suprapună peste ziua în care sunt programate activităţi guvernamentale, tocmai pentru că doresc să particip la ședințele Plenului CSM”, a declarat ministrul Justiției în comunicatul de presă (detalii aici).
Replica Lei Savonea a venit a doua zi, pe 21 iunie, șefa CSM transmițându-i Anei Birchall că ședințele instituției pe care o conduce nu pot fi stabilite în funcție de reuniunile guvernului, astfel acesteia să-i fie permisă participarea.
Ce i-a transmis Lia Savonea ministrei Ana Birchall:
- ”Ședințele de plen (ale CSM – n. red.) sunt stabilite cu regularitate în fiecare zi de joi, cu excepția situațiilor în care, din motive ce țin de lipsa cvorumului sau de caracterul urgent al lucrărilor înscrise pe ordinea de zi, este stabilită o altă zi de ședință”;
- ”Ședințele Plenului Consiliului au avut loc chiar și în condițiile în care nu au fost prezenți toți membrii, întrucât au fost implicați în alte activități stabilite anterior – spre exemplu: deplasări externe/interne, conferinţe, concedii de odihnă etc. – ceea ce evidențiază imposibilitatea adaptării datei ședințelor cu agenda fiecăruia dintre membri, cu atât mai puțin în situația în care lucrările înscrise pe ordinea de zi erau urgente”;
- ”Referitor la solicitarea publică a doamnei ministru să i se permită participarea la ședințele Consiliului în calitate de membru de drept, arătăm că există o imposibilitate obiectivă de a da curs acesteia, cu atât mai mult cu cât, din agenda publică a ședințelor de Guvern, se poate observa că acestea nu au loc în aceeași zi a săptămânii (cu titlu exemplificativ: pentru luna mai 2019 fiind stabilite în zilele de marți, miercuri sau joi, iar pentru luna iunie 2019, până la acest moment, în zilele de luni, miercuri sau joi)” (detalii aici).
Conflictul a reizbucnit la începutul lunii iulie, când Ana Birchall s-a declarat ”mâhnită” pentru situația din CSM, unde pentru a patra oară la rând nu a fost cvorum de ședință pentru instalarea Adinei Florea la șefia Secției Speciale, și i-a cerut șefei CSM ”sa își ia rolul și să aibă dialog”.
Declarațiile Anei Birchall:
- ”Doua minute, sau cât a durat această ședință, am rugat-o pe doamna președintă să ne spună pentru săptămân viitoare, ora și ziua și agenda, moment în care s-a ridicat și a spus citez: este atributul președintelui și că o să se consulte cu membrii care sunt permanenți. De exemplu, ministrul Justiției este membru de drept, am insistat, si s-a întrerupt discuția.
- Eu nu știu dacă pot să mai vin și săptămâna viitoare și în celelalte săptămâni ca să am și eu de unde pleca. Sincer, eu sunt extrem de mâhnită pentru că eu nu văd cum să ieșim din acest impas pe alta cale, decât ca președintele CSM sa își ia rolul și să aibă dialog” (detalii aici).
Pe 30 septembrie, Ana Birchall a somat-o pe Lia Savonea, printr-o adresă obținută de G4Media.ro, să se decidă dacă dorește să achiziționeze un sediu nou pentru CSM sau să mute sediul instituției viitorul Cartier pentru justiție, având în vedere că proiectul este blocat până la luarea unei decizii (detali aici).
Pe 3 octombrie, ministrul Justiției a lansat acuzații la adresa CSM, într-o adresă trimisă președintei Consiliului, Lia Savonea și obținută de G4Media.ro, că și-a extins arbitrar competențele, că încalcă principiul separației și echilibrul puterilor în stat, precum și principiul colaborării loiale între instituții.
Birchall a lansat acuzațiile după ce ONG-ul condus de Georgiana Iorgulescu a solicitat CSM să se pronunțe asupra oportunității ”foii de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România, la care lucrează, la inițiativa părții americane, Procurorul General al SUA împreună cu ministrul justiției din România (detalii aici).
Într-o altă scrisoare transmisă CSM pe 5 octombrie, Ministrul Ana Birchall a criticat maniera în care șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a convocat ședința plenului din data de 8 octombrie pentru instalarea Adinei Florea la conducerea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
”Este inadmisibil și de condamnat maniera în care continuați să convocați Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea prealabilă a tuturor membrilor CSM” își începe scrisoarea Birchall. Ministrul mai semnalează că de peste două săptămâni plenul nu a mai fost convocat și îi cere Liei Savonea explicații în acest sens. ”Nu pot să nu mă întreb care este totuși urgența” completează Ana Birchall (vezi scrisoarea AICI).
Replica pentru ministrul Justiției a venit de această dată din partea purtătorului de cuvânt al CSM, Daniela-Ioana Stăncioi, prin intermediul unui comunicat de presă, care i-a transmis Anei Birchall că nu există prevederi legale privind obligativitatea președintelui CSM de consultare a membrilor în legătură cu data de convocare a ședințelor, aceasta fiind doar o cutumă (detalii aici).
Luni, într-un interviu la Adevărul Live, premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu este normal ca între ministrul Justiției și șefa CSM să fie un conflict care se poartă în mass-media. Dăncilă a precizat că are „relații instituționale” cu Ana Birchall, pe care a propus-o pentru revocare din funcția de ministru al Justiției.
Viorica Dăncilă a mai spus că relația cu Birchall este așa cum ar trebui să fie între premier și un ministru și că a fost o foarte mare supărare în partid atunci când Ana Birchall a propus ordonanța de urgență, pentru că PSD a decis să nu mai dea OUG în domeniul justiției (detalii aici).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
39 comentarii