G4Media.ro

UPDATE Șefa Curții Supreme, Cristina Tarcea, trimisa în judecată disciplinară la Secția…

UPDATE Șefa Curții Supreme, Cristina Tarcea, trimisa în judecată disciplinară la Secția pentru judecatori a CSM

Inspecţia Judiciară a finalizat o investigație legată de judecătoarea Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe care a trimis-o în judecată disciplinară la Secția pentru judecatori a CSM anunță instituția într-un comunicat. Inspecția Judiciară o acuză pe Tarcea de un presupus ”refuz nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu și nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f) și o) din Legea nr. 303/2004”.

Potrivit unui comunicat al Inspecţiei Judiciare, acuzaţia privind „refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu” se referă la faptul că şefa ICCJ ar fi refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători (prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018).

Tarcea nu ar fi pus în discuţia Colegiului de conducere schimbarea componenţei Completurilor de 5 judecători de la Instanţa Supremă (completurile care dau sentinţele definitive la demnitari) în luna iulie, imediat după intrarea în vigoare a modificărilor la legea 304 privind organizarea judiciară (prima dintre cele 3 legi controversate ale Justiţiei, modificate de Coaliţia PSD-ALDE), ci abia la începutul lunii septembrie. Potrivit legii 207/2018 de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, C5-urile nu mai sunt conduse de membrii de drept, precum vicepreședintele ICCJ și șeful Secției penale, ci toți judecătorii din complet sunt trași la sorți.

În privinţa Completurilor de 2 judecători (C2), ar fi vorba de acele C2 care judecă contestaţiile în cameră preliminară şi drepturi şi libertăţi împotriva deciziilor Curţilor de apel. Potrivit IJ, şefa ICCJ, Cristina Tarcea, ar fi întârziat aplicarea legii 207/2018 de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară în sensul că aceste C2 trebuiau compuse din 2 judecători, nu doar dintr-unul singur, cum era înainte de modificarea legilor Justiţiei.

În privinţa abaterii disciplinare privind „nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”, Inspecţia judiciară susţine că, „prin refuzul de a implementa dispozițiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competența completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.”

Potrivit legii, cele două acuzaţii reprezintă abateri disciplinare ce pot fi sancţionate cu revocarea din funcţie şi chiar excluderea din magistratură. „Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea judecătorului în cauză”, arată IJ în comunicatul de presă.

În noiembrie, actuala şefă a CSM, judecătoarea Lia Savonea, a cerut revocarea şefei ICCJ, judecătoarea Cristina Tarcea, pe motiv că nu a respectat prevederile legale privind compunerea C5-urilor de la Instanţa Supremă.

Trebuie precizat şi că Secţia pentru judecători a CSM este dominată de gruparea Savonea, pro-PSD, care are majoritate de voturi. Scandalul privind compunerea C5-urilor de la ICCJ a început după ce dosarul lui Liviu Dragnea a ajuns în apel la unul dintre C5-urile Înaltei Curţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Repede cu inspectia!
    Unde trebuie nu se baga , prietenii stiu de ce!

  2. Persecutia oamenilor cinstiti continua, conform votului din 2016.

  3. „-Alo, Predator, raportează unde ești si ce faci în acest moment…?
    – Intunecimea ta, permiteți să raportez: mă aflu pe b-dul Cristina Tarcea și tocmai am lichidat ultimul cuib de pesediști. Cel mai tare s-a văicărit un pesedist cu părul alb, unul Orlando, a tot încercat să ne explice cum că el n-are nicio vină, că au trecut 30 de ani de la comiterea faptei, că a fost forțat de Dictatorul odios și așa mai departe…Bineînțeles că n-am pus botul la vrăjeală, l-am prăjit cât ai zice pește…!”

    • La pușcărie cu maimuța smochinită iar ție gunoiule, multă Muieeeeeeeeeeee !
      Muieeeeeeeeeeeeeeee #rezist !

  4. Probabil ca s-a dat unda verde de la noua sefa PSD-ista a CSM, coana Savonea.

  5. Aratand cu degetul spre un stat paralel fictiv , borfașii pun la treaba un adevarat stat mafiot.

  6. Harcea-Parcea!

  7. Este de nevontestat! Nemernicii astia nu se vor opri decat daca, cu mic , cu mare, nu iesim in strada. Vor mai fii sarbatori de iarna, iar daca vrem sa le avem cum ne dorim, putem sa renuntam acuma la sarmale, caltabosi si alte bunatati. Altfel, vom trai sarbatorile ca pe vremea impuscatului. Am 66 de ani si stiu despre ce vorbesc.

  8. Si atunci pe cesemisti cine-i trimite in judecata disciplinara daca lui drak-nea ii ramane neschimbat completul?!
    Luati cu multa lamaie!

  9. Se numeste „cercetare disciplinara”, nu „judecata disciplinara”. Pe bun e acum, suna ca dracu.

  10. Daca a dormit pe ea, asa-i trebuie.

  11. Analizand retrospectiv ce s-a intamplat in ultimii 28 ani in Romania, nu pot sa nu constat ca pe undeva, sistemul justitiar si judecatorii isi merita soarta. Au inchis ochii sau/si sau intors cu spatele la tot felul de derapaje ale borfasilor din clasa politica care s-a perindat pe la butoanele puterii, fara a lua la timp masurile ce se impuneau pentru punerea sub obroc a acestora. Asa a ajuns de-al de dragnea, salariat la stat, sa se imbogateasca ca un nabab, unul ca nicolicea si ciordache sa se faca mari juristi, desi ei sunt niste terche – berchea de asa zisi ingineri, asa s-a umplut tara de „doctori in stiinte”, iar cercetarea romaneasca este la pamant – daca nu inexistenta – asa s-au inchis uzine si fabrici, vanzandu-se pe nimic, asa am inchis minele de cupru, plumb, zinc, aur etc si importam din-afara, asa s-a distrus industria siderurgica si am vandut fierul vechi la turci etc ect etc.
    Au stat in espectativa sau „au pus mana ” prin deciziile aberante luate la distrugerea acestei tari. Acum vor ca noi, cei care am crezut in cinste si justitie, sa sarim in ajutorul lor. Pardon! Va meritati soarta!

  12. Justitia este imprevizibila, oricand poti ajunge din parte vatamata, faptuitor si din faptuitor parte vatamata.

  13. DOAMNA N-A PRIMIT SPAGI CA VALCOV, NU A PAGUBIT STATUL CA VOICULESCU, ETC.
    SI NICI N-A EMPATIZAT CU INFRACTORI PRECUM TOADR TUDOREL, OCROTITORUL LOR.
    CA URMARE TREBUIE BAGATA IN ANCHETA. SI PUSA LA STALPUL INFAMIEI DACA NU SI MAI RAU.