BREAKING Șeful NATO anunță că România ar putea găzdui un grup de luptă al Alianței, adică o prezență permanentă a trupelor aliate. De ce e important acest eveniment
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, vineri, la Baza Mihail Kogălniceanu, că alianța evaluează dacă ar trebui să-și adapteze prezența pe termen mai lung în flancul estic, cu grupuri de luptă în România și alte țări din sud-estul NATO.
Jens Stoltenberg a precizat într-o conferință de presă cu președintele Klaus Iohannis că o decizie va fi luată în această primăvară. El a adăugat că acest grup de luptă ar urma să fie condus, cel mai probabil, de Franța.
De ce este importantă o astfel de decizie pentru România
Un grup de luptă reprezintă o prezență solidă, cvasi-permanentă a NATO. În acest moment, singurele state est-europene care benficiază de prezența unor grupuri tactice de luptă multinaţionale NATO sunt Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.
Prezența unui astfel de grup de luptă al NATO în România ar fi răspunsul alianței la cererile repetate ale Bucureștiului încă din 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea și a invadat – prin forțe controlate, dar neasumate – estul Ucrainei. România a cerut atunci ca regiunea Mării Negre să fie considerată una de importanță strategică pentru NATO, iar statele din sudul flancului estic al Alianței să fie tratate la fel ca cele din nord (țările baltice și Polonia).
Odată cu România ar găzdui un astfel de grup de luptă, prezența NATO pe teritoriul țării noastre ar fi și mai solidă, iar garanțiile de securitate națională ar fi sporite.
Un astfel de grup de luptă numără circa 1.000 de militari, iar prezența sa pe teritoriul țării-gazdă nu este condiționată în timp.
Declarațiile lui Jens Stoltenberg
„Să facem distincția între nevoia imediată de a ne spori prezența pe flancul estic al NATO – deja aliații au trimis forțe aici – asta s-a întâmplat deja și vom continua să susținem flancul estic. Suntem pregătiți să acționăm rapid dacă e nevoie, am crescut gradul de pregătire al forței de răspuns a NATO și putem trimite rapid trupe. Suntem pregătiți să acționăm. Președintele SUA a anunțat că va aloca alte 8.500 de trupe la forța de răspuns a NATO, care pot ajunge rapid aici. Evaluăm dacă ar trebui să ne adaptăm prezența pe termen mai lung în flancul estic, aici e vorba de grupuri de luptă în România, poate și în toate celelalte țări din sud-estul NATO. Acest lucru va fi discutat la reuniunea miniștrilor Apărării NATO de săptămâna viitoare. Mă gândesc că decizia finală va fi luată în această primăvară. Deci cred că pe lângă nevoile mai urgente s-ar putea să fie creșteri pe termen lung, inclusiv grupuri de luptă”, a afirmat secretarul general al NATO, în conferința de presă comună cu președintele Klaus Iohannis.
Jens Stoltenberg a menționat că deja a fost sporită prezența în estul NATO cu mii de soldați din SUA, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Spania, Franța.
„Chiar acum au loc alte desfășurări de trupe. Este un proces în desfășurare, o consolidare a prezenței pe flancul estic. Pe de altă parte, sunt trupele statelor aliate care sunt în propriile lor baze, dar care pot fi desfășurate rapid acolo unde e nevoie. Pe deasupra ne gândim la adaptări pe termen lng, adică grupuri de luptă în România și alte țări. Franța s-a oferit să trimită trupe, dar va mai dura până vor ajunge. Alți aliați și-au arătat disponibilitatea să participe la grupul francez. Avem deja grupuri de luptă în cele trei țări baltice și Polonia. Acesta e un semnal puternic că un atac împotriva unui aliat va declanșa o reacție din partea Alianței. Lucrăm la grupuri de luptă și în această regiune”, a subliniat secretarul general al NATO:
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii