G4Media.ro

Senatul a adoptat amânarea pensionării anticipate a magistraților cu doi ani /…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Senatul a adoptat amânarea pensionării anticipate a magistraților cu doi ani / Pe aceeași lege, guvernul a anunțat că își va angaja răspunderea, dar amână intrarea în vigoare doar cu un an a pensionării anticipate

Plenul Senatului a decis, miercuri, cu unanimitate (81 de voturi), amânarea intrării în vigoare a pensionării anticipate a magistraților cu doi ani, până la 1 ianuarie 2022. Asta după ce Guvernul a aprobat marți seară proiectul legii pe justiție pentru care vrea să își angajeze răspunderea în Parlament și care prevede o amânare a acestei reglementări până la 1 ianuarie 2021.

Senatul este for decizional.

Pensionarea anticipată a magistraților după doar 20 de ani de activitate a fost introdusă de către PSD, ALDE și UDMR în timpul modificărilor aduse legilor justiției.

Prorogarea termenului referitor la intrarea în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor până la 1 ianuarie 2022 a fost decisă marți în Comisia juridică a Senatului. De asemenea, senatorii jurişti au decis să proroge pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numărul judecătorilor în completurile inferioare va creşte de la doi la trei.

Cele două modificări au fost făcute prin amendamente aduse proiectului de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Raportul de admitere cu cele două amendamente a fost adoptat în Comisia juridică cu majoritate de voturi pentru, fiind exprimată o singură abţinere.

Dezbaterea celorlalte două ordonanţe privind legile Justiţiei care vizează, printre altele, modificări legate de vechimea pentru accederea în Institutul Naţional al Magistraturii (OUG 7/2019 şi OUG 12/2019), au fost amânate pentru luna februarie, la începutul viitoarei sesiuni parlamentare.

În același timp, Guvernul a adoptat în ședința de marți proiectul legii privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcționări a instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, pentru care vrea să-și asume răspunderea în Parlament.

Prin acest proiect, intrarea în vigoare a pensionării anticipate se amână până la data de 1 ianuarie 2021. Tot până la aceeași dată se prorogă și termenul de la care numărul judecătorilor în completele inferioare va creşte de la doi la trei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Parlamentarii i au INAINTE masurile preconizate de Guvern…..Tot e ceva. ei au fost mai destepti : au amant cu 2 ani pensionarea anticipata a magistratilor….Saracii magistratzi…..

    • Stai liniștit, se vor putea pensiona cu 1 ianuarie 2021, nu mai sunt nici alegeri, deci nu mai interesează pe nimeni.

  2. Cu alte cuvinte, „daca nu avem cu ce ne ocupa, ne mai prostim si noi prin Senat, pe-aici!” pe timpul si pe banii cetatenilor, desigur!

  3. eu zic anulare de-a dreptul, sa se pensioneze ca toata lumea, casta superioara…. cu dosare vechi de 10 ani.. amanari peste amanari

  4. Domnilor judecatori, ca procurorii nu infaptuiesc justitia, urmati exemplul ICCJ in dosarul Raiffeisen-leaks-termen peste 2 ani la toate dosarele si s-a ispravit.

  5. Unor Uniunea Europeana este pe punctul de a sanctiona drastic Polonia, pentru tentativa guvernului de a-si curata justitia de elementele fostului regim(gen sotii Costiniu sau Lidia Barbulescu) prin pensionarea fortata a acestora la varsta legala de pensionare, aceiasi pentru toti polonezii.
    Noi ii vrem pensionati anticipat.

  6. Pai sunt obosiți saracii, se consuma mult psihic și emoțional cînd lasă violatori și pedofili în libertate că nu prezintă pericol public. Îi epuizează sentimentul de mila fata de infractori.

  7. Păcat! Era cea mai elegantă metodă de a scăpa de unii dintre ei… Basmul cu „n-are cine-i înlocui” nu ține, în primul rând pentru că în condițiile înjumătățirii numărului proceselor și a trecerii de la mașina de scris la computer s-a dublat numărul judecătorilor, iar, în al doilea rând, pentru a fi un bun judecător, nici nu-i nevoie să fii prea deștept sau prea citit (atribute însă, absolut necesare celorlalte părți participante la proces), fiind suficient să fii un om Drept!