
BREAKING Serviciul secret rus FSB susține că a reținut un cetățean român care ar fi spionat pentru Ucraina / MAE susține că e un caz vechi de patru luni, făcut public încă o dată de Rusia
Serviciul secret rus FSB, moștenitorul KGB, susține într-un comunicat de presă emis vineri că a reținut un cetățean român implicat în activități de spionaj pentru serviciile speciale ucrainene.
- UPDATE: Ministerul român al Afacerilor Externe susține într-un comunicat că e vorba de un cetățean român care a fost inițial reținut în regiunea Abhazia în urmă cu patru luni și ulterior a fost transferat la Soci. MAE arată că a făcut deja demersurile de acordare a protecției și asistenței consulare. MAE precizează că a continuat demersurile pe lângă autoritățile din Georgia și Federația Rusă pentru a putea acorda asistența consulară necesară și pentru a se asigura că sunt respectate drepturile persoanelor aflate în astfel de situații, conform dreptului internațional în materie. De asemenea, reprezentanții MAE arată că sunt în legătură cu familia cetățeanului român și continuă să monitorizeze cu atenție situația.
Reamintim că FSB acționează ca un braț armat al regimului autocrat de la Kremlin și face în mod curent acuzații false la adresa unor cetățeni străini acuzați de presupus spionaj.
FSB susține că românul, căruia nu i-a fost menționat numele, a fost reținut în orașul Soci din regiunea Krasnodar, important oraș rus la Marea Neagră. Cetățeanul român, născut în 2002, ar fi fost implicat în activități de spionaj în favoarea serviciilor speciale ale Ucrainei.
Agenția de presă Tass a publicat și imagini din momentul în care presupusul agent al Ucrainei a fost prins de angajații FSB, dar și de la momentul unei presupuse confesiuni a acestuia.
“Spied to Join Ukraine’s Army and Fight Russia” — FSB Detains Ukrainian Intelligence Agent from Romania in Sochi
In Sochi, Russian FSB agents have arrested a Romanian national allegedly working for Ukraine’s military intelligence (GUR).
According to the report, in summer 2024,… pic.twitter.com/eS6tCTzuQH
— Zlatti71 (@Zlatti_71) April 25, 2025
FSB nu a indicat dacă bărbatul avea și altă cetățenie decât cea română.
Serviciul rus de informații susține că cetățeanul român, la instrucțiunile serviciilor speciale ucrainene, ar fi colectat și transmis în 2024 informații despre locațiile sistemelor de apărare antiaeriană situate în orașul Soci.
În schimb, serviciile speciale ucrainene i-au promis cetățeanului român, conform solicitării sale, să-l ajute pentru ieșirea în siguranță din Rusia și alăturarea la o formațiune de voluntari a Forțelor Armate Ucrainene pentru a participa la operațiuni militare împotriva țării noastre.
Imaginile difuzate de Tass arată un tînăr îmbrăcat în haine de sport care răspunde în limba engleză la întrebări puse de presupuși agenți ai FSB.
Când a fost întrebat cu cine a fost în contact, cel reținut a răspuns în engleză: „Numele lui este Vladimir, este un ofițer superior de informații al Ucrainei.”
„Am văzut o echipă de apărare antiaeriană pe drumul de la Soci spre Adler, în partea dreaptă a drumului. Am memorat intersecția unde se afla. Mai târziu am găsit acest loc pe hartă și i-am trimis aceste informații,” a spus el.
Departamentul de Investigații al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei pentru regiunea Krasnodar a deschis și investighează un dosar penal împotriva celui reținut pe baza indiciilor unei infracțiuni conform Articolului 276 din Codul Penal al Rusiei.
Context
Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat pe 5 martie că declară îl declară persona non grata în România pe atașatul militar al Ambasadei Federației Ruse la București, precum și pe adjunctul acestuia, care trebuie să părăsească România imediat.
În prezent, cele două funcții sunt ocupate de Victor Makovski și Evgheni Ignatiev, potrivit datelor de pe pagina Ambasadei Rusiei la București.
Ministerul român de Externe nu a explicat motivele pentru care cei doi oficiali ruși au fost declarați persona non grata în România, precizând doar că au au desfășurat „activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.
Dar decizia autorităților române vine la o zi după ce Serviciul de Informații Externe al Rusiei a difuzat un comunicat de presă în care lua apărarea fostului candidat la președinția României, Călin Georgescu, afirmând că în spatele acuzațiilor penale de fascism și fals aduse în România acestui politician populist pro-rus s-ar afla „în mod evident” liderii UE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.