G4Media.ro

BREAKING Sorin Oprescu a fost condamnat la 4 ani și 4 luni…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

BREAKING Sorin Oprescu a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare de Tribunalul București. Decizia nu e definitivă

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat luni de Tribunalul București la 4 ani li 4 luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.

Minuta instanței:

Oprescu Sorin Mircea:

  • Achita pe inculpat pt. infr prev. de art 29 lit. a din Legea nr 656/2002.
  • In baza prev. art 289 alin 1 cod penal cu aplic. art 6 si art 7 lit. a din Legea nr 78/2000 condamna pe inculpat la pedeapsa de 4 ani inchisoare si 3 ani interdictia drepturilor prev. de art 66 alin 1 lit. a b k cod penal .
  • In baza prev. art 289 alin 3 cod penal dispune confiscarea sumei de 25.000 euro .
  • In baza prev art 367 alin 1 cod penal condamna pe inculpat la pedeapsa de 1 an inchisoare si 3 ani interdictia drepturilor prev. de art 66 alin 1 lit. a b si k cod penal .
  • In baza art 297 cod penal cu ref la art 13/2 din Legea nr 78/2000 mai condamna pe inculpat la pedeapsa de 3 ani inchisoare si 3 ani interdictia drepturilor prev. de art 66 alin 1 lit., a b k cod penal .
  • In baza art 39 alin 1 lit. b cod penal inc executa pedeapsa de 4 ani inchisoare la care adauga sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse de 1 an si 4 luni ,
  • In final, inculpatul executa pedeapsa de 4 ani si 4 luni inchisoare si 3 ani interdictia drepturilor prev. de art 66 alin 1 lit. a b k cod penal .
  • In baza prev. art 65 cod penal interzice inculpatului drepturile prev. de art 66 alin 1 lit. a b k cod penal executabila de la data raminerii definitive a hot de condamnare la momentul cind pedeapsa principala a fost considerata ca fiind executata.
  • Constata ca inculpatul a fost retinut/arestat preventiv 6.09.2015 -27.11.2015 ( arestat la domiciliu ) -14.01.2016 ( control judiciar).
  • Respinge cererea privind aplicarea masurii confiscarii extinse prev. de art 112/1 cod penal pt. martora Nica Adriana.
  • In baza prev. art 403 lit. c cpr pen ridica masura sechestrului asigurator asupra imobilului situat in Bucuresti , sector 1 str Herastrau , nr 42 apartinind martorei Nica Adriana .
  • In baza prev. art 112 /1 cod penal confisca de la inculpatul Oprescu suma de 695.871 lei ( perioada ( 2013- septembrie 2015).
  • In baza prev. art 403 lit. c cpr pen mentine masura sechestrului asigurator asupra cotei indivize de 5/6 din imobilul situat in Bucuresti, str Popa Savu nr 42 , parter sectorul 1 format din apartament patru camere de locuit si dependinte cu o suprafata utila de 172,34 mp ,loc de parcare demisol si boxa demisol si cota parte indiviza de 101,64 mp teren identificate cu nr cadastrale 6627-2, 6627/2/3 intabulate in cartea funciara 27192 sector 1 pina la concurenta sumei de 1.264.531,8 lei .
  • In baza prev. art 403 lit. c c pr pen ridica masura sechestrului asigurator asupra imobilului situat in sat Ciolpani , comuna Ciolpani in suprafata de 526 mp si teren cu suprafata de 895 mp .
  • In baza prev. art 403 lit. f c pr pen dispune restituirea catre a inculpat a sumelor de 31.350 lei , 9000 euro, 31.050 lei ,40.000 lei 500 euro , ridicate cu ocazia perchezitiilor domiciliare .

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comericale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Procurorii susțin că, în perioada 2013-2015, un grup organizat la care ar fi aderat şi Oprescu ar fi înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebui să dea o parte din profit mită unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Cam puţin pentru cât a furat!

  2. As vrea sa vad ce misto ieftin mai face acum.
    Oricum, e penibil; omul are sute de procese deci a fost primar model. Sigur are bani purcoi. Va face 2 ani (daca) dupa care e imaculat si se poate retrage pe o insula; si ca sa nu aiba emotii va cumpara insula.

  3. Se aude, dna Firea? Probabil a inceput deja sa-si dea foc la documente.

    • Voi ,bucurestenii, stiti mai multe decat restul tarii ,ca sunteti acolo cu ei. Noi restu’ ,doar ce se vede la suprafață.

  4. Foarte putin

    • După 4 ani…..
      Si mai durează vreo 4 până la definitivă
      Ce rahat!

    • Doar 4 ani?
      Este foarte putin la cat rau a facut.
      Si cate firme si oamenii corecti au avut de suferit din cauza ca nu primeau contracte deoarece ele erau date cu dedicatie.
      Sa nu mai vorbim de calitatea proasta a serviciilor, deoarece cei care dau spaga trebuie sa isi scoata banii dati ca spaga. Asta rezulta in muncitori prost platiti si lucru facut de mantuiala.

      Urat sistem de justitie avem. Asta dupa ce ca se misca ca melcul mai da si niste pedepse care sunt egal cu zero.
      In cazul in care va fi condamnat dupa o purtare buna si cateva carti scose Oprescu va face puscarie in jur de un an … cam nasol avand in vedere cat a furat si de cati oameni si.a batut joc

    • Adevarat, putin, dar nu sint 4 ani ci 5. Inchipuiti-va ca au citit sentinta gresit.

  5. il asteapta pe livache

  6. In China se aplica, in regim de urgenta, pedeapsa cu moartea. In USA, ar fi primit 40 Ani de inchisoare.

  7. Decizia nu este definitivă! Pt nenorociții ăștia nicio condamnare nu e definitivă. Cum morții lor or face justiție și dreptate in țara asta nu știu.

    • Asta ziceam ieri pe undeva – la noi si cuvintele au inteles schimbat cand vine vorba de justitie: daca e condamnat „definitiv si irevocabil” (pentru orice om inseamna ca e gata – e condamnat, nu ne mai sucim) te trezesti ca mai sunt trei cai de atac (mai are trei posibilitati de scapare); daca e condamnat dar nu e definitiv inseamna si mai putin. Cumva, „definitiv” in context juridic admite grade de comparatie: mai putin definitiv, aproape definitiv, definitiv-definitiv, etc…Totul e de vanzare la noi si pleaca de la insasi limba noastra – totul e o tranzactie.

  8. Oprescu : „La mine la spital beneficiază de tratament egal si VIP-urile si pulimea”.

  9. Din pedeapsa definitiva, daca ramane 4 ani si 4 luni, se vor scadea zilele petrecute in arest preventiv sau la domiciliu, are peste 60 de ani, deci poate executa doar o treime din pedeapsa, asa ca s-ar putea sa stea maxim un an. Hai ca e bine! 🙂

  10. Cand o fi definitiva ma pronunt.

  11. Prea putin. Mult prea putin.

  12. Nu-l vaitați, intra sanitar la infermeria puscariei.

  13. Il fac sccapat Dragneev si hotii lui.
    Oricum, felicitari Bucuresti, Capitala Rosie, – numai asemena hoti si derbedei ati votat, in frunte cu ex-mâncatoarea de (…) de la Latrinele Securistului Viculescu, pesedista Firea Of Voluntir,