G4Media.ro

DOCUMENT Statul român rupe controversatul acord cu compania chineză care urma să…

DOCUMENT Statul român rupe controversatul acord cu compania chineză care urma să construiască reactoarele 3 și 4 de la Centrala nucleară Cernavodă

Nuclearelectrica va începe discuțiile pentru încetarea acordului semnat cu compania China General Nuclear Power (CGN) pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Centrala nucleară Cernavodă, potrivit unui anunț al companiei trimis acționarilor. Ruperea acordului, care fusese inițiat de precedentele guverne PSD și criticat de partenerii strategici ai României, este o solicitare oficială primită din partea actionarului majoritar, Ministerul Economiei, și va fi pusă pe ordinea de zi a Adunarii Generale Ordinare si Extraordinare a Actionarilor SNN din data de 12.06.2020.

Citește aici anunțul oficial al Nuclearelectrica

Ce a cerut Ministerul Economiei:

  • Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unitatile 3 si 4 Cernavoda prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum si a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unitatile 3 si 4 Cernavoda prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).
  • Mandatarea Consiliului de Administratie al SNN sa initieze procedurile/demersurile/actiunile privind incetarea negocierilor cu compania chineză CGN, precum si incetarea efectelor juridice (prin acordul partilor, denuntare etc) a urmatoarelor documente: “Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda (MoU), si respectiv a (ii) Acordului Investitorilor in forma preliminara.”
  • Mandatarea Consiliului de Administratie al SNN de a initia demersurile necesare pentru analiza si cristalizarea optiunilor strategice privind constructia de noi capacitati de productie de energie electrica din surse nucleare.

În toamna anului 2019, ministrul Justiției de la acel moment, Ana Birchall, a notificat-o oficial pe premierul Viorica Dăncilă că China General Nuclear Power (CGN) era cercetată și acuzată oficial de spionaj tehnologic în SUA, potrivit surselor G4Media.ro. În acel moment, Dăncilă voia ca Nuclearelectrica să semneze contractul final cu China General Nuclear Power.

În luna mai 2019, companiile Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power au semnat forma finală a acordului pentru societatea care va construi, în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucelare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro ce ar fi urmat să fie finanțată printr-uh împrumut din China. Investiția propriu-zisă nu a fost demarată însă, fiind în toi negocierile cu compania chineză pentru detaliile financiare ale înțelegerii.

Context. Președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au semnat pe 20 august 2019 la Washington o Declarație comună care stabilea practic agenda relațiilor bilaterale pe viitor și a dat câteva indicii despre preocupările majore ale celor două state. Declarația comună proiectează în mod evident interesele strategice ale SUA în relația cu China și Rusia în domeniul cibernetic, respectiv energetic. Unul dintre puncte se referea direct la producția de energie nucleară: ”Încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”, se arată în declarație.

Interesul SUA în dezvoltarea sectorului energetic nuclear din România este relativ recent și, potrivit surselor G4Media.ro, are legătură cu retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, precum și cu o eventuală implicare în construcția a două noi reactoare.

Virgil Popescu a declarat pe 4 mai că că susţine foarte mult realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar vrea să fie făcute cu parteneri din Uniunea Europeană şi din NATO. „Vorbim despre reactoarele 3 şi 4 de prea mult timp. Eu am afirmat încă de anul trecut că trebuie să facem aceste reactoare şi doresc să le facem şi le vom face cu parteneri din Uniunea Europeană şi NATO. Suntem în acest club european şi în acest club NATO şi cred că acolo avem suficiente surse de finanţare ca să putem să ne descurcăm fără aportul altor surse de finanţare din ţări terţe acestui club. Eu sunt foarte optimist că vom reuşi sa demarăm aceste investiţii de la Cernavodă cu parteneri din Uniunea Europeană şi din NATO”, a spus ministrul Economiei.

În luna mai anul trecut, secretarul american al Energiei de la acel moment, Rick Perry, s-a declarat îngrijorat de faptul că guvernul Dăncilă vrea să construiască două noi reactoare la Centrala nucleară de la Cernavodă cu o companie chineză de stat. Întrebat într-o dezbatere din subcomisia pentru energie a Congresului SUA dacă e îngrijorat de faptul că România construiește cele doi noi reactoare cu o companie publică chineză, la câteva zeci de km distanță de baza militară Mihail Kogalniceanu, Perry a spus ”Da”.

Reamintim că Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă (în care Ministerul Energiei e acționar majoritar) și compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat pe 8 mai acordul preliminar pentru continuarea proiectului construirii și operării reactoarelor 3 și 4 de la centrala Cernavodă.

Administrația Trump a avertizat în repetate rânduri în legătură cu influența politică și economică în creștere a Chinei în Europa.

Foto: Centrala de la Cernavodă / Nuclearelectrica

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

40 comentarii

  1. o veste buna pe ziua de azi !!!

  2. Pe planeta mai sunt vreo doua firme care pot face centrale nucleare. Nu va spun care sunt. Dar va dau indiciu ca nu au populatie africana sau indiana.

    • Informatii a la Julien

      Franta(mai mult de o firma btw) + India(BHAVINI) + Rusia + Korea de Sud (KEPCO ) + Japonia (Hitachi) + Iran + Rusia + SUA (mai mult de o firma) = 2 in capusorul lui.

      Pupe-l mama de geniu

    • n-a zis nimeni ca postacii psd sunt destepti, nu de asta i-au angajat

    • Numeste te rog o centrala construita de Bhavini. Asa, pe hartie, si Romania are agentie spatiala, iar Elon Musk e noua Laica.

    • E in constructie nenica: https://en.wikipedia.org/wiki/Prototype_Fast_Breeder_Reactor

      Nimic de zis despre Koreeni, Japonezi, Francezi, Iran si restul? (Acu faci research sau cum?)

      Apropo, ce ai cu indienii? :))

    • Hai ca te ajut eu:

      Hitachi a construit reactoare la Fukushima deci nu il primim :)), Mitsubishi si Toshiba is mai mici decat Hitachi in busines deci nu ii bagam in seama.
      Indienii inca nu or gatat pe a lor deci CLAR, nu is capabili sa construiasca centrale nucleare.
      Cu Iranul si Rusia nu facem afaceri.
      Deci ramanem cu Franta, SUA si Korea

      BTW lista nici macar nu e completa.
      And ofc lipsesc fosti constructori (Cehia, Germania(Siemens) etc)

    • business * 🙂

    • Cernanavodă e făcută cu canadienii.

    • +1 🙂

      plus italienii de la Ansaldo

    • Deci voi vreti sa facem centrale cu aia care nu au facut (si nu vor face prea curand) vreo centrala? Suna intelept. Intr-adevar, daca vine Xiginpin asta, sau Putin, si sting becul? Decat reactoare facute de firme care chiar fac reactoare, mai bine facem discutii despre Bhavani sau chiar despre „fosti constructori”. Orice, numai nu reactoare comuniste, sau reactoare IRL.

      Mai da-l naibii de modernism comunist. Ce atatea nucleare? Bunicul a fumat si a evitat nuclearele, si a trait pana la 80 de ani, Cand or invata sa culeaga sparanghelul ca romanul, atunci sa ne caute.

    • Bai Juliene, am zis eu aici cu cine vreau sa facem centrale? Poate vreau pe iubitii tai Chineji sau Rusi.

      Nenica, tu ziceai ca is doar doua firme capabile sa faca centrale, nu o da intoarsa:
      ai Hitachi, Framatome, Ansaldo, KEPCO, Siemens (daca mai is in business), Rusi, americani, etc etc

      Tot doi iti dau? Ne luminezi putin cu matematica?

    • si care reactoare comuniste ca, asa cum zicea Alex mai jos, alea is pe design canadian CANDU.
      Intrate in operatiune toate dupa 90′.

    • Ca le-o visat frumos nea’ Nicu, aia e alta treaba

    • Mai baieti, chiar si reactorul „chinez” al CGN e un model mai vechi francez. Nu-i imposibil ca primaria Cernavoda sa deschida o firma, ca madam Firea, si sa face reactoarele in regie proprie, ca nu e secret. (Nici macar bombele nucleare pe model mai vechi nu mai sunt un secret.)

      Singura problemuta e ca cineva trebuie sa aiba timpul si banii necesari lucrarii. Chinezii au, Westinghouse sau Primaria Cernavoda nu le au. Partidul chinez a decis ca e de importanta strategica sa faca ca mai multe centrale in cat mai multe locuri. Partidele americane si britanice au ajuns, de voie, de nevoie, la opinia ca ei nu mai baga in astea, si ca daca chinezii demonstreaza ca se poate si fara angloamericani, capitalistii isi vor pune fustele in cap.

      CGN este tinta unui program american mai vast de distrugere a planului chinez cincinal, fiindca le fuge americanilor piata captiva din mana. O Codruta americana a scris de curand o compunere din care reiese ca CGN fura secretele nucleare americane de doua decenii incoace. Poate ma repet, dar reactorul CGN este o copie a Framatome, la randu-i inspirat dintr-un Westinghouse licentiat in anii ’50. Nu e nimic american intr-un set de desene pe care le gasesti probabil si cu google.

      Guvernul Romaniei a decis sa se pi e pe subventia chinezilor pentru ca a zis un secetar de-al unui secretar de-al lui Trump ceva. In realitate, Trump nici nu stie unde e Romania, si actele astea de servilism nu ajuta la nimic. Ungaria nu are nici probleme economice, si nu avea nici probleme militare, chair daca nu sta ca Chelnerul Dragnia drepti in fata Inaltei Porti.

      Cum spuneam, ce ne tebuie noua energie ieftina. Mai un opait, mai un sparanghel.

    • Deci din afrimatia ta: „Pe planeta mai sunt vreo doua firme care pot face centrale nucleare” ar fi trebuit miraculos sa deduc ca tu defapt te referi la o firma care poate sa faca + conditii de finantare …

      Sa ne intelegem, posibilitatea tehnica de constructie e una, problemele finaciare is alta.

      Poate avem noroc cu Franta care incearca sa push-uie includerea nuclear power in green deal, dar la care se opun vertiginos Germania si Austria. O decizie cica ar fi in carti prin 2021.
      Necazul nostru e ca decidentii is mai degraba politicieni si ONGisti decat oameni din sectorul economic si energetic.
      E un long debate cu costul real al energiei nucleare. Pe termen scurt, e mai scump dar pe termen lung (60+ ani) generatia a treia de reactoare incepe sa sune promitator. Verzii Europeni is in general anti-nuclear deci posibil slabe sanse sa vedem o dezvoltare serioasa in UE in urmatorii ani.

      E si un debate daca China e ok cu loans (cazul Sri Lanka e interesant). Ca e debt-trap sau Chineze Marshall plan o sa vedem in urmatorii ani. Cert e ca fondurile europene suna mai bine la prima vedere. Daca sunt si fezabile, e o alta discutie.

      Interesul scazut din partea SUA pe sectorul privat vine si din pretul scazut al gazelor si petrolului si din incertitudinile de cost ale investitiilor in centrale nucleare in partea de constructie.

    • Dezinteresul pentru nucleare in America vine de la alte probleme.

      Una la mana, Trump a promis in campanie ca va continua cu „beautiful coal”. E mai usor sa creezi locuri de munca cu minele decat cu nuclearele; iar patronasii e bucura pentru ca, situatie rare in SUA, pensiile minerilor sunt in parte de la guvern. Desigur, Radu Vasile a fost un megainteligent cand a procedat exact invers cu Miron Coma.

      Doi la mana, si legat, ca sa faci nucleare e dificil. Nu e complex, dar la lenea americanulii, e foarte foarte foarte complex. Vorbim de 300 de milioane de oameni care nu pot confectiona masti.

      Pentru americani, pana si rafinarea petrolului, ceva ce nigerienii fac acasa in alambic, e munca grea. A ars rafinaria din Baton Rouge, si a ramas nepornita. A ars rafinaria din Philadelphia acum un an, si e tot nepornita. De aia ii roade pe americani cand vad ca pana si Venezuela are benzina (de import din Iran). In ciuda sistemulul motivational (nu ai voie sa exporti petrol din SUA, nu ai voie sa importi mai nimic din Iran sau Rusia, nu ai voie sa faci conducta cu Canada, nu ai voie sa nu ai voie sa), americanii prefera sa fie chelneri.

      De aceea, CGN era contractat de britanici pentru Hinkley Point C. Le-ar fi suras britanicilor sa faca cu unii din tara lor, sau macar din Franta. Dar nu mai merge cu centrala ipotetice. Nu merge nici cu fost-ai lele Westinghouse. Nu merge nici cu Bhavarti „s-a nascut speranta a murit speranta”. Trebuie si centrale reale.

      Personal sunt de parere ca orice kilowat ieftin e un kilowat ieftin. Daca nu il poti exporta direct curent, faci un combinat de aluminiu sau otel, si tot iti pastrezi capacitatea. Cand vine covrigul, ai in ce sa bagi stecherul.

  3. lasati in dracu pe chinezii navem nevoie de ei ne fac Americani reactoarele la pret dublu sau triplu.

    • Ai dreptate cu chinezii e mai avantajos. In pret iti dau si o explozie nucleara gratis. Calitatea chinezeasca e celebra.

    • Da, da, la aceiasi bani iti fac chinezii trei. Si poate, una dintre ele merge snur… alealalte mai le tii pentru piese … ce ramane…

  4. În sfârșit! Dar de ce le-o fi luat atât?!!!

  5. nu o sa le mai faca ..daca e le faceau pana acum…si la reactorul 2 cand i-au dat drumu s-a cacait maxim astia din UE sa gaseasca bete in roate sa nu ii dea drumul..

  6. Chinezii construiesc doua copii dupa 1 si 2 la preț de jumătate.

  7. un articol slab…nu ne intereseaza ce zice Trump, Rick Pery & co…dar niste intrebari de bun simt pe care dl Pantazi ar fi putut sa le adreseze in articol ar fi fost : Pe baza caror criterii a fost selectata firma chineza de catre guvernul PSD? A fost organizata o licitatie deschisa la care sa participe si firme din UE/SUA, s-au acordul s-a semnat pe sub mana, fara? Care este reputatia firmei chineze si cum se pozitioneaza aceasta firma in raport cu cei mai importanti jucatori de pe piata ? In ce alte tari a mai construit/modernizat compania chineza reactoare de acest calibru si de cand sunt in operare? Informatii mai detaliate despre costul total al lucrarii si sursele de finantare oferite de chinezi fata de pretul mediu de piata al unei lucrari de asemenea anvergura si importanta strategica…cat ne costa relizierea contractului?

  8. G4 media – puteti mai mult!
    Inainte de acordul cu chinezii a mai existat un acord cu un consortiu de mari companii energetice din UE (Fr, D, Ceha etc. – erau mai multe) care ne-au lasat pur si simplu balta in momentul in care trebuiau finalizate intelegerile. Asa s-a a juns la Chinezi. Puteu fi si rusi.
    Cert esta ca primele reactoare au fost facute cu Candaienii, si cu ei sau cu americanii ar trebui continuat.

  9. Daca ati folosi Netflix-ul cum trebuie, ati stii ce fel de reactoare vrea sa faca Bill Gates. Eu zic ca cu el ar trebui facute. 🙂 Tehnologie moderna, stabila. Bine, Romania n-are nici-o sansa nici sa viseze la asa ceva. La noi stau campurile degeaba cand ar trebui sa fie pline de panouri solare, eoliene & Co. Evident, cine vine la furat impuscat, clasic, glont cu sare, nu fiti diabolici… S-au dus vremurile in care mai stia hotul de frica … 🙁

    • Bill Gates n-a reusit sa-si faca inca prototipul. Ajunsese la un accord cu chinezii , dar le-a taiat Trump, macaroana. Cum in USA nu-l poate face, ca trebuie sa se modifice cateva legi, mai avem de asteptat.

  10. A se citi gata cu reactoarele nucleare, le-a pus cruce, trecem pe surse ecologice. Când ? Păi asta-i altă problemă … chinezească !

  11. Romania nu va avea NICIODATA reactoarele 3 si 4.Hubul energetic e in Ungaria, ei fac a doua centrala nucleara cu Rusia si nu s-a suparat nimeni.Daca mai traia Ceausecu o termina el.

  12. Nucleara o AVEM la DEVESELU…..AȘTEPTĂM ,CONTINUAREA LUCRĂRILOR DE BUN SIMT aurostrada bechtel……..

  13. Ati rupt voi contractul băăăă!!!!
    Păi ne făcea Yo Țzon Ping si Fur Cea Puk o d-asta de curent de te lingeai pe degete!….Firma Abibas;)
    App: pe Dăncilă a intrebat-o cineva? Ea ce părere isi dă?

  14. Daca se faceau cu chinezii macar puteam fi siguri ca le si termina.Sia asa, s-a lalait extraordinar de mult, parera mea ca nu o sa se mai faca deloc. E ca povestea cu pensiile speciale….

  15. Dar v-ați întrebat cu cine vor chinezii sa construiască? Cu OAMENII LOR DIN CHINA și NICI UN MUNCITOR ROMAN!!!!!! toată manodopera chineza….. Si noi murim de foame în tara noastră ca nu avem munca….

  16. E relevant ca sunt chinezi, indieni, africani ori altceva sau e important sa luam cea mai buna decizie in interesul nostru? Pt mine, ca traitor in aceasta tara, important e sa stiu de ce se rupe acest contract: 1. Pt ca nu-i convine lui Trump si vrea el contractul in locul chinezilor, iar dl. Iohannis se executa in fata boss-ului american? 2. Pt ca e mai rentabil ca raport calitate-pret contractul propus de americani fata de cel chinezesc? 3. Ce penalitati va plati statul roman in urma nerespectarii acestui contract in urma anularii lui? Jurnalistii de la G4Media au pus aceste intrebari? Daca da, de ce nu ni se comunica si noua, cititorilor, raspunsul? Daca nu, de ce n-au pus-o? E elementar pt o publicatie care-si respecta cititorii.