SURSE Ministerul Justiției desființează propunerile pregătite de Ligia Deca pentru combaterea hărțuirii sexuale: „sunt lipsite de logică”, „de claritate”, vizează inclusiv un act care „nu are nicio legătură cu subiectul hărțuirii” și din ele „nu rezultă nici măcar obiectul de reglementare” / MJ: Fragmentele publicate nu reprezintă poziția Ministerului Justiției
Ministerul Justiției desființează propunerile pregătite de Ligia Deca pentru ședința de Guvern de joi, la solicitarea premierului Marcel Ciolacu, privind combaterea hărțuirii sexuale, potrivit unui document obținut din surse guvernamentale și consultat de Edupedu.ro. Ministerul Justiției susține într-un drept la replică transmis redacției că ”fragmentele publicate nu reprezintă poziția Ministerului Justiției”, deși documentul consultat de Edupedu și G4Media are o proveniență oficială.
- UPDATE Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a transmis, vineri, Edupedu.ro un drept la replică în care afirmă că „fragmentele publicate nu reprezintă poziția Ministerului Justiției”. În dreptul la replică ce reprezintă punctul de vedere al ministrului, nu al Ministerului,, ea nu dezminte faptul că aceste comentarii publicate au fost formulate de reprezentanți ai Ministerului Justiției, nici nu comentează în vreun fel conținutul lor. Vezi dreptul la replică integral.
Propunerea privind un cadru legal general aplicabil pentru soluționarea cazurilor de hărțuire, printr-un nou proiect de lege, este considerată în comentariile Ministerului Justiției drept „lipsită de logică”, pentru că acest cadru există deja, iar o alta, ce vizează modificarea regulilor privind petițiile, „nu are nicio legătură cu subiectul hărțuirii”.
Alte propuneri ar produce un „paralelism legislativ” sau cer stabilirea unui coordonator pentru scrierea unui proiect de lege fără ca, în acest moment, să rezulte „măcar obiectul de reglementare”, conform documentului citat..
- Ideile colectate, în urma unei dezbateri, de Ministerul Educației au fost incluse într-o „Informare privind sarcina de Guvern pentru grupul de lucru care vizează instituirea unor măsuri de soluționare a sesizărilor privind faptele care aduc atingere integrității fizice sau psihice”. Documentul a fost întocmit după ce, săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrei Ligia Deca să propună măsuri de completarea și modificarea legislației, așa încât legea să protejeze victimele, iar agresorii – dați pe mâna justiției.
Joi, după ședința de guvern, Ministerul Educației a emis o prezentare a celor propuse, menționând că tema a fost discutată la începutul săptămânii, la minister, cu reprezentanții „Consiliului National al Rectorilor, ai Ministerului Justitiei, ai Ministerului Muncii și Solidaritatii Sociale, ai Ministerului Afacerilor lnterne și ai Agentiei Nationale pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați”.
UPDATE: Drept la replică din partea Ministerului JustițieiÎn ședința Guvernului de ieri s-au decis modificări punctuale ale Hotărârii Guvernului nr.970/2023 precum și Ordonanței Guvernului nr.27/2002. Cadrul general în materie penală nu va face obiectul modificărilor, Codul penal si Codul de procedura penala fiind norme de aplicabilitate generala și care conțin deja soluții legislative ce răspund situațiilor care fac obiectul dezbaterilor.
Ministerul Educației va propune textul normativ pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.970/2023, respectiv ministerele competente în cazul Ordonanței Guvernului nr.27/2002.
Ministerul Justiției va oferi expertiza tehnică potrivit competențelor sale. Tematica este una extrem de sensibilă, iar rolul nostru este de a informa și proteja victimele. Ministerul Justiției derulează în prezent o companie de informare publică pe tema infracțiunilor sexuale.
Ministerul Justiției colaborează extrem de bine cu Ministerul Educației în interesul cetățenilor. Și cu orice alt minister care are nevoie de expertiză tehnică de la Ministerul Justiției, pe orice tematică.
Fragmentele publicate nu reprezintă poziția Ministerului Justiției. Apreciem activitatea Ministerului Educației în sensul de a îmbunătăți permanent cadrul legislativ în domeniul combaterii infracțiunilor sexuale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.