G4Media.ro

BREAKING SURSE Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General investighează…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

BREAKING SURSE Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor din teza sa de doctorat / Cine este procurorul de caz

Parchetul General are în lucru un dosar în care este cercetat modul în care, în luna aprilie, la Curtea de Apel București, a avut loc repartizarea aleatorie a dosarului 2826/2/2022, au confirmat pentru G4Media.ro mai multe surse judiciare. În acest dosar, premierul Nicolae Ciucă a obținut din partea judecătorului Marius Iosif o sentință prin care au fost anulate cele trei sesizări depuse, în luna ianuarie, pentru verificarea suspiciunilor de plagiat din teza sa de doctorat susținută în 2003, la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro referitor la stadiul acestui dosar, Biroul de Informare și Relații Publice din Parchetul General a transmis faptul că ”având în vedere art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală care statuează caracterul nepublic al procedurii în cursul urmăririi penale, precum și prevederile art. 28 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 197 din 17 septembrie 2019, informațiile solicitate nu pot face obiectul comunicării.”

Aceeași sursă a declarat că procuror de caz este Mihaiela Iorga Moraru, magistrat care a dobândit notorietate în spațiul public în 2017, când activa în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) şi a avut un conflict cu şefa ei, Laura Codruţa Kovesi. În 2018, DNA a trimis-o în judecată pe Mihaiela Iorga Moraru pentru favorizarea făptuitorului şi fals, fiind acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal. Peste câteva luni, Înalta Curte a anulat rechizitoriul DNA.

Ulterior, procuroarea a fost detașată în cadrul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, structură desființată la începutul acestui an. În martie 2022, Consiliul Superior al Magitraturii a detașat-o din nou pe Iorga Moraru, la Parchetul General, în Secția de urmărire penală și criminalistică, având competențe pentru urmărirea penală a magistraților. Secția de urmărire penală și criminalistică a preluat parte din activitatea fostei Secții de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

O plângere penală având ca obiect aceeași repartizare aleatorie fost depusă, luna trecută, de către ONG-ul Declic, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. ”Plângerea penală înregistrată la parchet vizează infracțiunea de alterare a integrității datelor informatice, după ce în presă a apărut informația că s-ar fi intervenit în repartizarea aleatorie a dosarului la Curtea de Apel București, ca să ajungă la un «judecător dedicat»”, au menționat cei de la Declic într-un comunicat remis presei cu acea ocazie.

În luna iunie, G4Media.ro a dezvăluit faptul că există indicii puternice care arată că procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul Ciucă solicita anularea sesizărilor de plagiat a fost viciată. Dosarul a ajuns pe masa judecătorului Marius Iosif, care a admis cererea lui Ciucă, iar, după mai puțin de o lună și jumătate, s-a pensionat. În perioada 2007-2008, Iosif a fost numit de PNL, partidul condus în prezent de Ciucă, în înalte funcții guvernamentale.

Modul în care a fost repartizat dosarul 2826/2/2022 a făcut și obiectul unei sesizări pe care 14 ONG-uri, în frunte cu Centrul pentru Resurse Juridice, au depus-o la Inspecția Judiciară – structură abilitată să cerceteze abaterile disciplinare ale magistraților. Această instituție a clasat sesizarea, dar Centrul a depus contestație.

De asemenea, Curtea de Apel București a informat că efectuează o anchetă internă pe această speță, rezultatul nefiind comunicat public până în acest moment, deși au trecut peste două luni de la începerea verificărilor interne.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Cred ca o fac la ‘sto !

    • Corect, trucaje bolșevice ! 😂

    • Clar, o să dea NUP după ce se mai liniștesc apele, doar un așa personaj nu o să se apuce să verifice serios modul de alocare a completurilor, mod bine știut în spațiul public, dacă ai avocat bine pus îți pică dosarul exact unde trebuie pentru a fi rezolvat favorabil. La noi avocații sunt plătiți pentru relațiile pe care le au, e bine știută treabă. Mereu se zice, ia-l pe Cutărescu că te rezolvă, știe lume. Chiar și tariful e stabilit dinainte cât pentru avocat cât pentru „alte cheltuieli”. Este un sistem mafiot și nu știu cine ar avea tăria să încerce să lovească în el, chiar și un procuror cinstit nu ar refuza așa ceva pentru a nu-și periclita cariera.

    • Atat timp cat procurorul de caz este Mihaiela Iorga Moraru, este evident ca o fac la misto. Procurorul asta, dupa conflictul cu Kovesi, a devenit procurorul favorit al gruparii Savonea, fiind impinsa in fata peste tot, in special la sectia speciala.

      Rezultatul e previzibil: dosarul va fi inchis peste cateva luni, poate chiar un an, evident cu precizarea ca faptele nu se confirma. Si cu asta, basta: premierul e inteligent si doctor in continuare, nu exista niciun plagiat, nu s-a facut nicio manarie la repartizarea dosarului catre un judecator apropiat liberalilor, Ciuca e numai bun de presedinte din partea liberalilor. Desi el e o clona a ultimilor doi candidati din PSD: plagiator ca Ponta, „inteligent” ca Dancila.

  2. Punem pariu ca se claseaza dosarul…?

  3. Se pare ca dl premier nu mai este dorit. Cam scapa din maini fraiele guvernului. Nici un ministru nu mai executa comenzile.

    • Cum să nu? N-ați observat că tot mai mulți miniștri au trecut la vorbitul cu „ă”?

  4. Mihaela Iorga Moraru a fost pusa de PSD si PNL sa „ingroape” ancheta, nu va faceti sperante ca va devoala mafia din justitie care a ghidat dosarul plagiatului lui Ciuca spre clasare.

  5. Si musamalizeaza tot.

  6. evident ca banditii si-au pus omul lor pentru inchiderea dosarului.

  7. De ce sunt așa mulți ticăloși în justiție? Fiindcă sunt așa mulți ticăloși în România.

    • Dupa recentele alegeri din CSM, sa pare ca tot gruparea Savonea va avea majoritate. Si asta dupa votul a aproximativ 800 de magistrati, daca am inteles eu bine. Deci, la asa popor, asa magistrati. Si asa clasa politica. Greu sa separi una de alta.

  8. Generalu a căzut in disgrație, i-au luat deja calul , urmează sa-i ia și stelele de pe umeri
    Echipa câștigătoare, să vă aduc aminte două versuri interpretate de Ludovic la mandolină:

    O sa castig
    si va zbor din guvern!

  9. Nu ai cum sa votezi specialisti cand partidele sunt conduse de oameni cu interese doar financiare. Nici usere nu este un partid democratic, cum face unu altfel cum zboara.

  10. Sigur va iesi basma curata cu asa procuror dedicat.

  11. Ciucă a precizat că el a respectat regulile de plagiere valabile în 2003.

  12. 0I0, da, toti sunt la fel. Dar nu prea. Doi presedinti de PSD au facut puscarie. Presedinti! Asta in conditiile in care justitia abia merge in Romania. PSD se pricepe la furat si la facut poduri din poliestiren expandat. PNL la luat spaga camioane de tabla.

  13. Toată strategia sitemului bâţâiţilor de 32 de ani asta a fost:
    ———————————
    Au avut un partid de stânga şi unul de dreapta şi o balama (sau două, depinde dacă trebuiau pe ambele sfere politice) care îi aduna pe toţi ăia care se supărau pe celelalte două partide principale, apoi jonglau cu guvernările cum vreau ei că tot aceeaşi erau. Apoi până la următoarele guvernări eliminau sau înghiţeau balamalele după cum se erodau politic şi o lua de la capăt cu aceeaşi strategie. În cazul că apărea vreun partid nou care nu făcea parte din sistemul lor de bâţâiţi (cum e USR) se uneau şi îl executau până rămâneau tot ei, cum fac şi acuma.
    .
    În cazul actual din ziele noastre după atâta bâţâială au supărat electoratul ambelor sfere politice de stânga şi de dreapta cum o fac după fiecare alianţă de gen USL şi evident că au creat două noi balamale pentru fiecare gen de electorat pe care l-au supărat şi procesul se reia, ghiciţi care sunt balamalele că partidele principale bănuim că deja ştiţi care sunt şi apoi ştiţi totul.
    .
    V-am spus noi că ştim totul şi suntem imuni la bâţâiala voastră propagandistă.😀😀😀😀😀😀

  14. Deci, ramane cum am stabilit: s-a „rezolvat”!!

  15. Vraja marii….

  16. Cine altul poate fi procurorul de caz daca nu insusi Ciuca? Ma rog, daca nu el, frate-sau sau nevasta-sa. Oricum , cineva asa…

  17. Ca sa ii votezi, tre sa fie pe liste. Specialistii nu ajung niciodata pe liste pentru ca (1) nu „cunosc” pe nimeni si (2) nu sunt dispusi la compromisuri compromitatoare.
    Nici macar usere, „noua clasa politica”, n-a venit doar cu oameni ok pe liste ca si acolo merge pecere.

  18. Toate sesizările privind pe Ciuca sunt munca in zadar, atât timp cât la butoane sunt Iohannis, Ciuca, PNL, PSD și UDMR. Doar daca prin alegerile din 2024 cele 3 partide menționate pierd puterea, se va putea anula doctoratul plagiatorului oltean.

  19. Nu mai au limite. Vor sa apere imaginea justitiei de partid si jocurile lor mizerabile. Vor sa ingroape toate abuzurile ….totul pentru pastrarea sistemului

  20. Em ai stu.pid sa spui ca mai bine nu votezi ca oricum toti sunt la fel. E si normal cu aceasta gandire sa iasa tot ei, pentru ca asta isi doresc prezenta la vot cat mai mica. Cum sa spui ca toti sunt la fel cand doar cele 2 partide au fost la guvenare singuri? USR a fost doar printr-o coalitie care nici macar nu erau majoritari pentru as pune in aplicare toata programa lor ca sa vezi de ce sunt in stare si dupa sa vii cu ideea ca toti sunt la fel, nu invers. Pana si AUR as vrea sa vad singuri la guvernare, sa vedeti exact ce pot, dar mereu sa votati diferit. Vechile partide cu prezenta mica la vot, sa voteaza intre ei. Ca exemplu doar PSD are 500.000 de membrii de partid cu 2 membrii minim de familie, direct sunt 1.5 mil de voturi. Incetati sa mai influentati lumea cu neprezentarea la vot, ii ajuti doar pe ei.

  21. Aia Hoti-Astia Hoti….

  22. De aia l-au pus PM ca il aveau la mana cu ceva. Cand vor sa scape de el si se pare ca vor, dau drumul la mortii din dulap.
    Veche reteta asta, se vede ca orcile care conduc Romania chiar nu au imaginatie!

  23. @antiusl – nu e rau sa mergi cu trotineta, e rau sa mergi cu ea pe trotuar , si mai ales cu viteza, pe unde merg si copii si batrani , pietoni
    Intre ecologistul trotinetist si cel pieton il aleg pe al 2-lea

  24. @Nu rămâne pe-a lor. Nu am afirmat că trebuie să tacem. Am afirmat că nu va putea nimeni sa anuleze doctoratul generalului impostor decât după alegerile din 2024, daca bineînțeles actuala putere va fi înlăturată.

  25. Parchetul General, unde e sef sluga Ciollannisului. HA!