G4Media.ro

BREAKING Tineri români, arestați în Serbia și expulzați după o acțiune a…

Sursa foto: Facebook / Александар Вучић

BREAKING Tineri români, arestați în Serbia și expulzați după o acțiune a poliției. Ei participau la un program internațional de formare pentru societatea civilă, dar poliția i-a acuzat de ”uneltire” împotriva statului sârb / Reacția MAE român

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a precizat, joi seara, că, în noaptea de 21 spre 22 ianuarie, Ambasada României la Belgrad a fost contactată de un cetățean român, membru al unei organizații non guvernamentale române, activ în proiecte cu caracter social, participant la seminarul menționat și care a semnalat că, în acea noapte, a fost legitimat de către autoritățile locale de poliție și condus la sediul unei secții de poliție din Belgrad, alături de alți participanți la seminar.

În cazul cetățeanului român a fost dispusă măsura părăsirii Serbiei în 24 de ore, împreună cu interdicția de a intra în țară timp de un an de zile.

„Având în vedere caracterul extrem de dur al măsurii, Ambasada a sesizat imediat Ministerul sârb al Afacerilor Externe, pe cale oficială, solicitând, în exercitarea funcțiilor privind acordarea asistenței consulare, clarificări privind motivele care au condus la luarea măsurilor menționate. De asemenea, cetățeanul român, care a părăsit în siguranță Serbia în cursul zilei de 22 ianuarie a.c., a primit consiliere cu privire la modalitățile de contestare a măsurii, prevăzute de legislația sârbă”, precizează MAE.

Comunicatul integral:

Ca urmare a unui incident petrecut în Republica Serbia, în care au fost implicați cetățeni din state terțe și state membre UE, inclusiv România, participanți la un seminar de formare pentru membri ai mediului non-guvernamental organizat la Belgrad, Ministerul Afacerilor Externă precizează următoarele:

În noaptea 21 spre 22 ianuarie, Ambasada României la Belgrad a fost contactată de un cetățean român, membru al unei organizații non guvernamentale române, activ în proiecte cu caracter social, participant la seminarul menționat și care a semnalat că, în acea noapte, a fost legitimat de către autoritățile locale de poliție și condus la sediul unei secții de poliție din Belgrad, alături de alți participanți la seminar.

Ulterior a fost dispusă măsura părăsirii Serbiei în termen de 24 de ore, cu privire la cetățeanul român și la alți cetățeni străini participanți, precum și măsura interdicției intrării în Serbia pentru o perioadă de un an.

Cetățeanul român a semnalat Ambasadei faptul că măsura a fost dispusă fără alte explicații, fiind invocate motive de securitate națională, conform legislației sârbe.

Având în vedere caracterul extrem de dur al măsurii, Ambasada a sesizat imediat Ministerul sârb al Afacerilor Externe, pe cale oficială, solicitând, în exercitarea funcțiilor privind acordarea asistenței consulare, clarificări privind motivele care au condus la luarea măsurilor menționate. De asemenea, cetățeanul român, care a părăsit în siguranță Serbia în cursul zilei de 22 ianuarie a.c., a primit consiliere cu privire la modalitățile de contestare a măsurii, prevăzute de legislația sârbă.

Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Belgrad, în consultare și cu alte misiuni diplomatice ai căror cetățeni au fost vizați de măsuri similare, mențin cazul în atenție.

Știrea inițială: Mai mulți tineri români au fost arestați în Serbia și expulzați, au confirmat pentru G4Media surse oficiale, după ce agenția germană DPA a scris în premieră despre acțiunea acțiune represivă a poliției sârbe împotriva unor tineri din mai multe state europene.

Poliția sârbă a arestat, interogat și expulzat mai mulți tineri străini din țările UE, inclusiv cinci croați. Tinerii, printre care cetățeni români și irlandezi, participau la un atelier al „Academiei ONG”, un program de formare pentru liderii societății civile din Europa Centrală și de Est, organizat de fundația austriacă „Erste Stiftung” și de Universitatea de Economie și Afaceri din Viena, a scris DPA. Acest lucru a fost relatat de ziarul din Zagreb „Jutarnji List”, citând croații în cauză. Autoritățile sârbe nu au comentat incidentul.

Participanții erau din România, Croația, Slovenia, Slovacia, Macedonia de Nord, Albania, Republica Moldova, Austria și Cehia, potrivit Euractiv.

Potrivit victimelor croate, grupul se afla la barul hotelului lor din Belgrad după încheierea atelierului de două zile privind finanțarea durabilă a organizațiilor civile. Brusc, au apărut ofițeri de poliție în civil, i-au arestat și i-au dus la o secție de poliție. Acolo au fost interogați și reținuți toată noaptea. În cele din urmă, li s-a spus că trebuie să părăsească țara în termen de 24 de ore. Singurul motiv invocat de autorități a fost „punerea în pericol a securității Serbiei și a cetățenilor săi”.

În Serbia, președintele Aleksandar Vucic, în mare parte favorabil Rusiei, conduce într-un mod tot mai autocratic. În trecut, măsurile represive precum interdicțiile de intrare și expulzările au fost îndreptate în principal împotriva opozanților ruși ai războiului și a activiștilor care au fugit în Serbia. Faptul că mai mulți cetățeni UE au fost expulzați din țară dintr-o singură lovitură este fără precedent.

O purtătoare de cuvânt a „Primei Fundații” și-a exprimat „consternarea” pentru agenția de presă dpa. „Pentru noi, acest lucru este pur și simplu inexplicabil”, a adăugat ea. „Academia ONG” se desfășoară în mai multe locații din Europa Centrală și de Est, iar din 2013 are loc în mod regulat și la Belgrad. Fundația Erste deține acțiuni în marea bancă austriacă Erste Group și utilizează dividendele pentru a-și finanța activitățile.

Liderii de la Belgrad sunt în prezent nervoși deoarece se confruntă cu un val masiv de proteste organizate de studenți. Acesta a fost declanșat de prăbușirea copertinei unei gări în orașul Novi Sad din nord, care a provocat moartea a 15 persoane și este atribuită incompetenței guvernului și susceptibilității la corupție.

Expulzarea croaților a tensionat și mai mult relația tensionată dintre Serbia și Croația. Ministrul croat de externe, Gordan Grlic Radman, a anunțat o notă de protest din partea ministerului său. De asemenea, el va informa Comisia Europeană și președinția poloneză a Consiliului cu privire la „tratamentul umilitor aplicat cetățenilor croați” de către autoritățile sârbe.

Ministrul croat Radman a adăugat că au fost și câțiva cetățeni irlandezi supuși aceluiași tratament de către poliția sârbă ca și croații și românii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Serbia trebuie eliminata din UE.

    • Nu e in ue, dar ar trebui mutata mai spre Belarus asa ca au tendinte din astea estice

    • Serbia nu e in UE.

    • @ AlexandruAlex – Buna dimineata, te-ai trezit? Serbia sa iasa din UE? Da’, acolo la voi, la rusi, nu v-a spus sefu’ ca Serbia nu e in UE?

    • @ stiiceva – In Serbia trebuie urgent facute alegeri democratice adevarate. Daca majoritatea decide ca vor o directie rusa, treaba lor, dar am indoieli ca directia asta e in acord cu majoritatea sarbilor.

    • Kafka OUT din EUROPA.

    • Nu este în UE, dar clar nici nu trebuie primită prea curând.

    • Bună dimineața ! Serbia nu e in UE….vrea sa fie dar cu asemenea atitudini nu prea cred că reuseste

  2. Hai să ghicim cine e miliardarul care finanța tabăra:
    1. Elon Musk
    2. Roman Abramovich
    3. Jeff Bezos
    4. George Soros
    5. Bill Gates

    • Daca citeai articolul, iti dadeai seama ca era finantata de ”Erste” (Probabil fundatie a Erste Bank – adica de aia care au BCR la noi), dar mai greu, mai greu cu astea, daca poti sa arunci niste nume pe acolo, sa pari interesant! Si pana la urma, chiar daca era sponsorizata de Soros (care are 95 de ani), care era problema ta? Iti place atata de mult de Vucici, esti frate cu Ghita si cu Ponta, care era ”smecheria”?

    • Mulți citesc, puțini pricep.

    • Am avut emoții….credeam ca zici puie monta!

  3. Ma speriasem… credeam ca il expulzeaza pe Ghita

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.