G4Media.ro

BREAKING Toni Greblă, numit de Parlament președinte al Autorității Electorale Permanente, instituție-cheie…

Foto: InquamPhotos / George Călin

BREAKING Toni Greblă, numit de Parlament președinte al Autorității Electorale Permanente, instituție-cheie în stat / Greblă, promovat de PSD în funcții publice de prim rang

Plenul Parlamentului a votat marţi numirea lui Toni Greblă în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, transmite Agerpres. Greblă, care este acum prefect al Capitalei, a fost propus de PSD. Parlamentul a dat 251 voturi „pentru” şi 110 „împotrivă” privind candidatura lui Toni Greblă. Ceilalţi candidaţi au fost Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR – 37 voturi „pentru” şi 324 „împotrivă” şi Cristian Preda, propus de USR – 73 voturi „pentru” şi 288 „împotrivă”.

Votul pentru numirea lui Greblă la șefia AEP a fost amânat de două ori la cererea PNL, după ce unii lideri liberali au cerut PSD să numească în funcție o altă persoană, cu o încărcătură politică mai mică. În cele din urmă, conducerea PNL a acceptat varianta Greblă, la care PSD nu a vrut să renunșe, potrivit informațiilor G4Media.

Toni Greblă, actualul prefect al Bucureștiului și fost judecător CCR îi ia locul lui Constantin Mitulețu-Buică, susținut tot de PSD, care a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI) că și-a angajat ilegal cumnata în instituție. Mitulețu-Buică a demisionat la începutul anului.

Toni Greblă (69 de ani) este prefectul Capitalei din mai 2022. Anterior, el a fost președintele secției de drept privat din Consiliul Legislativ, secretar general al guvernului Dăncilă, judecător la Curtea Constituțională, senator PSD și prefect de Gorj.

Toni Greblă a fost timp de câteva zile în 2022 și administrator la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Economedia.ro a scris în 10 martie 2022 că Toni Greblă este incompatibil în funcția de administrator al Companiei de Drumuri (CNAIR), iar acesta s-a retras la puțin timp după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu l-a numit în Consiliul de Administrație.

DNA l-a acuzat pe Greblă că, în perioada 2010 – 2015, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 – 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro. În 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe Toni Greblă.

Context. În 11 ianuarie, Florin Mitulețu Buică și-a dat demisia de la conducerea Autorității Electorale Permanente (AEP) în urma scandalului legat de angajarea cumnatei sale, a transmis, miercuri, instituția. AEP este instituția care gestionează finanțarea partidelor, acordă subvenții și deconturi și monitorizează cheltuirea acestora.

Demisia vine la patru zile după ce G4Media a scris în exclusivitate despre cum omul care organizează alegerile în România este vizat de o plângere penală ANI pentru că și-ar fi angajat cumnata în instituție. Mitulețu a declarat pentru G4Media la acea vreme că nu va demisiona pentru că nu există niciun conflict de interese, iar angajarea cumnatei este ”legală și morală”.

Agenția Națională de Integritate a anunțat, la două zile de la publicarea articolului de către G4Media, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Constantin Florin Mitulețu Buică a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Cu grebla la prima prasila la AEP. Grebla-i permanenta la autoritatea permanenta.

    • Liber la blocat votantii si la furat voturi 👍🏼✌️

    • Psdnludmr va fura pe fata si voi nu faceti nimic, in curand o sa vina sa va ia din portofel direct si voi veti spune: „saru’mana sefu”

    • Acum politologul Cristian Preda poate explica riguros științific studenților de ce se avansează mai mult târâș cu legile Educației în RO: coaliția lui Ciolacu nu prea are încredere în profesori!

  2. nu e nicio surpriza.

    • E doar o reparare pentru umilința cu struții

  3. Important este cine numara voturile si nu cine sau cati voteaza, de la tatuca vorbire si practica lasata.

  4. Bineinteles, pe stilul clasic al coalitiei anti-romania si anti-progres, numesc in continuare politruci la conducerea institutiilor cheie. Aceeasi mafie politica, plina de impostori precum acesta, pe care nu il califica nimic pentru ocuparea acestei functii, in afara de tupeul celor care il pun acolo. Romania lucrului rau facut. Traiasca impostura, traiasca Johanis si alianta saraciei

  5. Trecand prin atatea functii, propus de PSD si servindu-i fidel interesele, din unele plecand compromis, sa-l propulsezi acum la Autoritatea Electorala Permanenta, este o adevarata sfidare!
    Nici macar de ochii lumii USL nu mai respecta democratia!
    Liberalii l-au votat fara exceptie, fara jena! Aritmetica voturilor o spune clar: nr. voturilor impotriva lui Grebla este suma celor care au votat cu AUR si cu USR. 110=37+73.

  6. Simplu, grețos!

  7. Liberalii rămân anexa psd-ului, Ciucă este încă președintele unui partid ce va ajunge la 9 %….jenant, domnule general de carton!

  8. Grebla universala. Pe unde e nevoie de sarcini mai „delicate”, pe acolo e impins si Grebla in functie. A fost propunerea PSD pentru CCR, apoi a fost prefect din partea PSD la Bucuresti, acum a fost parasutat la Autoritatea Electorala. E bun pentru ca omul presteaza ce i se cere, fara sa faca gura.

    Ne putem face o idee despre cum vor decurge cele 4 randuri de alegeri de la anul.

    P.S. PNL-ul pare complet afara din joc. Poate ar fi momentul unui fuziuni cu PSD-ul, ca oricum nu mai pare demult un partid independent de PSD.

  9. PNL mai exiști ??????
    Daca da , sub ce forma ? Amoeba ???

  10. Nimic nou sub soare,se facea lobby de mult pentru aceasta numire ,oricine ar vota,Grebla o sa renumeroteze voturile si o sa iasa cine trebuie

  11. AEP are cumva in islaz ceva? Ce s-o face cu caprele alea saracu?

  12. Cu cateva capre PDPNLUDMR vor fi singuri in parlament. eventual si AUR

  13. Acum nu mai cere curcani, cere porci pentru că sunt o raritate în RO!

  14. Tot ce mai putem spera, este sa nu stea 8 ani acolo ca sa matraseasca 2 randuri de alegeri.
    Multumim Johanis si Ciuca, ati jucat genial!

  15. ce se va mai umbla cu sacii cu buletine de voturi in 2024, vai vai :))) sa vezi tu atunci circ

  16. Vai de capul nostru ! Am ajuns sa ne conduca hotii .