G4Media.ro

BREAKING UE și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial post…

sursa foto: Pixabay.com

BREAKING UE și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial post BREXIT / Von der Leyen: Vor fi cinci ani și jumătate complet predictibili pentru comunitățile de pescari / Johnson: Pentru prima dată din 1973 vom fi un stat de coastă independent, cu control deplin al apelor noastre

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial post Brexit, anunță BBC. Președinta Comisiei Europeane, Ursula von der Leyen și negociatorul șef al UE, Michel Barnier, susțin în aceste momente o conferință de presă.

Negocierile au început în martie iar azi era ultima zi când putea evitată o perioadă de haos.

UPDATE: Premierul britanic, Boris Johnson: „Am încheiat cel mai mare acord de până acum”.

El spune că acordul va permite exportatorilor să facă și mai multe afaceri „cu prietenii noștri europeni”.

Boris Johnson a subliniat că britanicii au din nou sub control fiecare notiță din propriile reglementări.

Competența Curții Europene de Justiție asupra Marii Britanii se va încheia, a arătat Boris Johnson.

„Pentru prima dată din 1973 vom fi un stat de coastă independent, cu control deplin al apelor noastre”, a subliniat premierul precizând că pescarii vor fi sprijiniți cu 100 de milioane de lire pentru a-și moderniza flotele.

„Desigur, argumentele au fost uneori acerbe, dar cred că aceasta este o afacere bună pentru întreaga Europă”

„În opinia mea, nu va fi un lucru rău ca UE să aibă un Regat Unit prosper, dinamic și mulțumit în ușa (sa)”.

Vor fi „recunoaștere și respect reciproce”.

„Pot asigura mari fanatici ai peștilor din această țară că vom putea prinde și mânca prodigioase cantități de pește”

Știrea inițială: Ursula von der Leyen a declarat: ”Am ajuns în fine la un acord. A fost un parcurs greu și furtunos, dar am ajuns la o înțelegere bună”. Șefa Comisiei Europene a mai adăugat că acordul este ”corect” și ”echilibrat”, adăugând că a fost bine și responsabil pentru cele două părți să urmărească obținerea lui.

Von der Leyen a mai spus că regulile privind competiția vor fi ”corecte și vor rămâne așa”, promițând că regulile și standardele UE ”vor fi respectate”.

Ea a mai spus că s-a convenit asupra unor ”mecanisme eficiente” pentru a interveni în cazul în care competiția este distorsionată.

Marea Britanie și Uniunea Europeană vor continua cooperarea în domenii de inters comun, a mai spus președinta Comisiei Europene, mai ales în ce privește schimbările climatice, energia, securitatea și transporturi.

Von der Leyen a confirmat că s-a convenit că vor exista cinci ani și jumătate ”complet predictibili pentru comunitățile de pescari”.

Context

Pescuitul a reprezentat unul dintre capitolele importante de negociere.

Potrivit ultimei propuneri, Marea Britanie este dispusă să permită bărcilor din UE să păstreze două treimi din captura de peşte. Săptămâna trecută, Regatul Unit insista ca UE să accepte să păstreze 60% din captură.

În ultimele zile, UE a oferit o reducere de 25% a capturii, pe parcursul unei perioade de tranziţie de şase ani, o propunere care deranjează profund Franţa şi care a provocat indignare în industria piscicolă a blocului comunitar, potrivit publicaţiei Financial Times.

Luni, Ministrul francez adjunct pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, a spus că rămân piedici majore legate de pescuit, în negocierile pentru Brexit, şi că propunerile britanice sunt inacceptabile pentru Franţa.

Guvernul francez a anunţat mai devreme că îşi păstrează ”liniile roşii” când vine vorba despre drepturile de pescuit ale UE în apele britanice.

Johnson a declarat, luni, că există încă probleme în negocierile comerciale şi că Marea Britanie va prospera fără un acord.

Marea Britanie a arătat că există blocaje legate de două probleme, condiţiile echitabile de afaceri şi pescuitul, şi a afirmat în mod repetat că UE trebuie să facă un compromis sau nu va exista un acord.

Eşecul unui acord referitor la comerţul cu bunuri va provoca unde de şoc pe pieţele financiare, va afecta economiile europene, va aglomera graniţele şi va perturba lanţurile de aprovizionare.

Dacă Johnson nu va încheia un acord comercial cu UE în următoarele 10 zile, Marea Britanie va ieşi oricum din Uniune pe 31 decembrie, la ora 23:00 GMT.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. „Anunta BBC”
    egal cu zero

  2. Vai, dar ce emotii am avut, ce palpitatii!
    Ce circ prost!

  3. Boris saracu stie si el ca va pierde Scotia (care isi va lua independenta in urma unui nou referendum) care va reintra singura si independenta in UE, dar si Irlanda de Nord care se va uni cu Irlanda (membra a UE). Anglia va ramane o natiune de genul Norvegiei sau Elvetiei adica complet dependenta de UE dpdv economic unde-si vinde aproape 50% din produsele destinate exportului. Asa e cand politicienii urmeaza trenduri populare starnite de trolii bolsevici. A se citit David Cameron.

    • Așa zici tu, „că Marea Britanie va pierde Scotia (care isi va lua independenta in urma unui nou referendum) care va reintra singura si independenta in UE”? Aici ai o „mică” contradicție în termeni: dacă Scoția „va reintra în UE”, atunci cum va reuși să rămână și „independenta”? Doi la mână: „dacă Anglia va ramane o natiune de genul Norvegiei sau Elvetiei”, astea două țări au un nivel de trai cu mult peste peste UE, atunci cum și-ar mai dori Scoția să devină „independentă” in… UE?! Trei la mână: Ultima dată când am verificat, David Cameron, fostul prim-ministru britanic era conservator (centru-dreapta) și foarte atlantist, avea o relație excelentă cu Statele Unite și a contribuit cu forte militare britanice alături de Statele Unite la apararea Poloniei, țărilor baltice și României după criza provocată de Vladimir Putin prin anexarea Crimeei de la Ucraina în timp ce madam Merkel vorbea cu Putin la telefon în Nord Stream2. Și atunci cum morții matii e „troli bolsevic”?!? Fraiere.. :)))

  4. Până acuma nu erați independenți ? În 1973 ați intrat de bună voie și cu foarte multă insistență în această ”sclavie”. Nu vă mai plac regulile clubului ? Atunci acordați-le aceeași independență și Scoției și Țării Galilor.

  5. Boris….yes , but actually no!

  6. deci britanicii au ales doar ce le-a convenit din apartenenta la UE (adica accesul la piata libera, unde isi exporta 50 % din marfuri si o sa aiba in continuare zero tarife si zero quotas) dar in schimb spre deosebire de cei 27 ramasi in uniune ei nu mai au nicio obligatie gen libertate de circulatie si munca, cotizat la bugetul comun, etc, etc.. daca asa stau lucrurile liderii UE sunt niste c a c a ciosi si cat de curand o sa zica si altii „pai atunci hai sa iesim si noi ca pastram toate beneficiile banoase dar nu mai avem obligatii”..care mai e rostul UE daca tu poti iesi din ea dar sa ramai cu toate beneficiile finaciare? dar poate inteleg eu gresit..

    • E vorba de acord de liber schimb (FTA), nu de „acces la piața unică”, similar cu cel negociat intre Canada și UE, prin care se asigură comerțul liber între cele două părți (fără taxe vamale de import/export) și de care vor beneficia și europenii pe piața britanică. De exemplu, companiile auto din Germania vor fi mai mult decât încântate. 🙂 Referitor, la libertatea de mișcare și munca, aici e la fel de ambele părți, în sensul că nici cetățenii britanicii nu vor mai putea circula sau munci la liber în UE. 🙂

    • @simion, eu tot nu inteleg care e dezavantajul britanicilor in acest moment avand deal. Ca si acum vor vinde si cumpara cu zero taxe pe intreaga piata unica de 500 milioane clienti. Nu asta inseamna FTA, zero taxe? Daca nu aveau acord, inteleg ca de xmp la masini ar fi fost o taxa de vreo 10 %, ceea ce ok, schimba situatia. Dar avand FTA, avand deal, ei vor vinde la fel de mult ca inainte, avand zero taxe.

      Deci care e avantajul a fi in UE dar a avea o groaza de obligatii in plus, pe cand in afara UE vinzi cu zero taxe vamale tot ce vrei ca si pana acum? Chiar sunt curios de treaba asta, mi se pare ca britanicii chiar le-au dat jet europenilor si si-au primit cum au zis „prajitura pe care sa o manance”

    • Să înțeleg că tu îți doreai neapărat ca britanicii sa iasă în dezavantaj de pe urma negocierilor? Eventual, sa fie pedepsiți de îndrăzneala de care au dat dovadă ieșind din UE, să vadă și alții ce ar putea să pățească făcând asa ceva… Nu are cum să fie tot la fel după 1 ianuarie, după ce vor ieși și din Piața Comuna. Acordul semnat intre UK și UE este doar un acord bilateral de liber schimb care scutește părțile semnatare de plata tarifelor de import/export care s-ar fi aplicat în lipsa acestuia. Dar odată ieșit din Piața Comuna, pentru orice cacat pe care vrei să-l exporti în UE, trebuie să completezi declarație de export, de exemplu. Toate declarațiile astea de export/import se estimează că vor costa companiile britanice in jur de 10 miliarde de USD anual. Pe urmă toate controalele la vamă de o parte și de alta, au potențialul să încetinească producția, până se reduce backlog-ul. Dificultăți în transportul de mărfuri. Alternativa ar fi fost un conflict comercial între cele două părți, după modelul SUA – China, in care fiecare parte ar fi crescut tarifele de import pentru o anumită serie de produse, și cu pierderi mari de ambele părți. Aberant, după părere mea. 🙂

    • UK păstrează circulaţia bunurilor, dar pierde piaţa serviciilor bancare.

      Şi vor fi întârzieri colosale la graniţă. Boris a înfrânt, se poate delecta cu peşte britanic, că legume proaspete nu mai vede.

      Acum toţi postacii ruşi încearcă să facă înţelegerea să pară un lucru bun, deşi e net mai rău decât rămânerea în UE.

  7. Fiecare parte isi prezinta in termeni pozitivi acordul.Continutul concret al acordului nu rezulta din articol.Fiind incheiat in ultima zi in care se putea adopta e limpede ca a fost dus pana la limita pentru ca partile nu ajungeau la nicio intelegere.Si atunci in ultima zi ,de dragul acordului in sine partile au cedat din pretentii .Aici trebuie vazut care mai mult si care mai putin.Eu cred ca nu a obtinut nicio parte maximum din ceea ce a dorit,ci s-a urmarit mai mult existenta unor raporturi reglementate pe planul relatiilor comerciale si de pescuit intre UE si Regatul Unit.

  8. @ tibshor normal ca tarile sarace pierd in negocierile dintre cele sarace. Noi bineinteles ca deja felicitam acordul obtinut cu toate ca nu ne avantajeaza. Asta este Romania o tara de obedienti.

    • Şi cine e de vină pentru starea actuală a României, dacă nu poporul putred şi ticălos care tot PSD a votat 30 de ani?

  9. Totul depinde de Franța, dacă își folosește dreptul de veto atunci e clar… Acordul este nimic

  10. Von der mu ien o țoapă care vrea multă n UE ciobanilor din est