
BREAKING Un judecător din Ploiești decide anularea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie / Foşti judecători CCR: “Este hazardată şi vădit inadmisibilă”, “Nu produce efecte juridice” / Danileţ: “Judecătorul de la Ploieşti ar putea fi cercetat disciplinar”
Update 1: Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a anunțat joi seară printr-un comunicat că declarat recurs împotriva deciziei pronunțată în cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2025, de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal în dosarul numărul 301/42/2025.
Articol inițial: Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti a decis, joi, suspendarea executării şi anularea deciziei Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Foştii judecători CCR Augustin Zegrean şi Tudorel Toader au demontat hotărârea judecătorului Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti:
„Decizia judecătorului de la Curtea de Apel Ploieşti nu produce efecte juridice pentru că în Constituţie se spune clar că deciziile CCR sunt definitive, general obligatorii de la momentul publicării în Monitorul Oficial şi nu sunt supuse controlului de drept comun, nu au cale de atac„, a declarat pentru G4Media.ro fostul judecător CCR şi ex-ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
„Decizia Curţii de Apel Ploieşti este hazardată, e vădit inadmisibilă. Deciziille CCR nu sunt acte administrative, sunt decizii judecătoreşti definitive, general obligatorii şi care nu pot fi atacate”, a declarat fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean pentru G4Media.ro.
„Suntem în faţa unei abateri disciplinare comise de judecătorul de la Ploieşti. Nerespectarea deciziilor CCR reprezintă o abatere disciplinară”, a declarat un alt expert în drept constituţional consultat de G4Media.ro.
„Judecătorul care a soluționat cauza a abuzat de puterea judiciară. O va îndrepta Înalta Curte, cu siguranță. Judecătorul de la Ploieşti ar putea fi anchetat disciplinar”, a declarat şi fostul judecător Cristi Danileţ.
“Nu produce niciun efect juridic întrucât executarea deciziei CCR s-a consumat deja, iar anularea anulării deciziei CCR dispuse de judecătorul de la Ploieşti nu este definitivă şi va fi corectată la Înalta Curte”, a explicat un alt expert pentru G4Media.ro.
Ce a decis judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti:
“Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploieşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 24.04.2025”, este decizia judecătorului de la Curtea de Apel Ploieşti care a admis cerea unui cetăţean, Gheorghiţa Popescu.
Ce spune Constituţia
“Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”, se arată în Constituţia României la articolul 147.
Context. Decizii judecătoreşti bizare sau hazardate au mai fost luate şi în pandemie la nivelul Curţilor de Apel când unii judecători au anulat starea de urgenţă, însă deciziile lor au fost corectate la Înalta Curte.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii