G4Media.ro

BREAKING Un judecător sindic a dispus, astăzi, intrarea în insolvență a Nordis…

Sursa; captură nordis

BREAKING Un judecător sindic a dispus, astăzi, intrarea în insolvență a Nordis Management și a numit un administrator judiciar provizoriu / Nordis contestă decizia: ”Nu înseamnă decât o perioadă de reorganizare și mai multă ambiție de restabilizare și creștere”

Un complet de judecata de la Tribunalul Bucuresti a admis, astăzi, cererea unuia dintre creditorii dezvoltatorului imobiliar Nordis Management și a dispus intrarea în insolvență a societății. Debitoarea are un termen de 10 zile pentru a-și manifesta intenția de reorganizare. Conform minutei, dacă nu va face acest lucru, i se va ridica dreptul de administrare.

În cursul zilei de mâine, la aceeași instanță este așteptată decizia într-un alt dosar de insolvență deschis pe numele Nordis Management, în care s-au înregistrat circa 20 de creditori, iar pe 10 octombrie se judecă o cerere Nordis de declanșare a concodatului preventiv, un tip de insolvență ”soft” pentru firmele în dificultate în care acestea au mai mare control asupra firmei în perioada de restructurare.

Nordis este unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari din România, cu proiecte anunțate în mai multe zone din țară. Asociații majoritari ai Nordis Management sunt omul de afaceri Răzvan Ciorbă, soțul deputatei PSD Laura Vicol și Mapp Development/Emanuel Gheorghe Poștoacă, fiecare cu câte 46% din părțile sociale.

  • Recorder.ro a publicat, luni, o amplă investigație despre dezvoltatorul imobiliar Nordis, despre care spune că ”a descoperit indicii solide că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite”.

Poziția Grupului Nordis față de decizia judecătorului sindic

”Reprezentanții Nordis Group contestă decizia judecătorilor care au admis cererea de insolvență pentru una dintre firmele administrate în cadrul grupului, în condițiile în care considera ca mare parte dintre solicitanți nu au dobândit calitatea de creditor îndreptățit să participe la procedura de solicitare a intrării în insolvență și doreste să continue planul pe care îl au pentru toate proiectele din portofoliu. (…)

Reprezentanții companiei apreciază nedreaptă includerea la masă credală a solicitanților care nu au dobândit calitatea de creditor îndreptățit și consideră că decizia este o măsură de a pune presiune asupra companiei, în condițiile în care activitatea Nordis Group denotă perseverență, muncă asiduă, dar și rezultate și evoluție în atingerea obiectivelor propuse. (…)

Intrarea în insolvență a uneia dintre firmele grupului nu înseamnă decât o perioadă de reorganizare și mai multă ambiție de restabilizare și creștere. Proiectul Nordis Mamaia este unul cu potențial ridicat și are capacitatea să depășească un moment dificil.

(…) Nordis Group contestă hotărârea judecătorilor și începe demersul pentru anularea deciziei de insolvență pentru una dintre companiile sale. De asemenea, Nordis Group își continuă activitatea cu toate companiile pe care le deține și își propune să redreseze situația în cel mai scurt timp. (…)

Nordis Group totalizează pentru proiectele din portofoliu o valoare de piață de peste 250 milioane de Euro și deține în prezent active si creante de recuperat conform inregistrarilor contabile care depășesc suma de 90 de milioane de Euro. Compania are în prezent un total de peste 125.000 mp construiți și 4 proiecte în lucru: ansamblurile hoteliere și rezidențiale Nordis Mamaia, Nordis Sinaia și Nordis Brașov.”

Ce a dispus judecătorul sindic

În minuta dosarului pronunțat astăzi, publicată  în această după-amiază pe portalul instanțelor, judecătorul sindic a admis cererea creditorului Zaldo Management SRL și a dispus deschiderea procedurii generale împotriva debitoarei.

Deschis în aprilie 2024, în acest dosar există peste 80 de creditori. Prin decizia de astăzi, judecătorul sindic a calificat cererile acestora ca fiind declaraţii de creanţă, urmând ca acestea să fie analizate de administratorul judiciar CITR filiala București.

Săptămâna trecută, într-un răspuns pentru G4Media.ro, Grupul Nordis susținea că ”Valoarea de piață a activelor  Grupului Nordis depășește 131 mil Eur, ceea ce inseamna peste 20,7 mil Eur  fata de valoarea potentialelor datorii, aceste date fiind publice.”

Conform minutei, în cazul în care debitoarea Nordis nu depune la dosar, în termen de 10 zile de la pronunţarea prezentei hotărâri, o declaraţie prin care să-şi manifeste intenţia de reorganizare, în temeiul art. 85 alin. 1 raportat la art. 74 şi art. 67 alin. 1 lit. g din Legea nr. 85/2014, urmează a opera ridicarea de drept a dreptului de administrare – constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea, situaţie în care conducerea integrală a activităţii debitoarei revine administratorului judiciar.

Judecătorul sindic a mai dat dispoziţie ”tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i administratorului judiciar, în cazul în care operează ridicarea de drept a dreptului de administrare.”

Tot în termen de 10 zile, Nordis trebuie să depună la dosar mai multe documente care să conțină, printre altele, ultima situație financiară anuală, lista completă a tuturor bunurilor, incluzând toate conturile și băncile prin care își rulează fondurile; lista numelor și a adreselor creditorilor, oricum ar fi creanțele acestora: certe sau sub condiție, lichide ori nelichide, scadente sau nescadente, necontestate ori contestate, arătându-se suma, cauza și drepturile de preferință; lista cuprinzând plățile și transferurile patrimoniale efectuate în cele 6 luni anterioare înregistrării cererii introductive; lista membrilor grupului de interes economic sau, după caz, a asociaților cu răspundere nelimitată, pentru societățile în nume colectiv și cele în comandită, precum și o descriere sumară a modalităților pe care le are în vedere pentru reorganizarea activității. Administratorul judiciar trebuie să efectueze, în 60 de zile de la data pronunţării prezentei hotărâri, inventarierea bunurilor debitorului Nordis.

Judecătorul sindic a stabilit și termene pentru derularea procedurii:

a) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului – 21.11.2024;
b) termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă a tabelului preliminar de creanţe – 11.12.2024;
c) termenul de definitivare a tabelului creanţelor – 06.01.2025;
d) data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor – 16.12.2024.
Completul a stabilit termen pentru verificarea stadiului procedurii la data de 27.01.2025, ora 11:00. Nordis poate ataca decizia de astăzi cu apel.

Ce înseamnă insolvența

Conform unei platforme afiliate Guvernului, procedura de insolvență este un proces legal prin care o companie sau o persoană (numită “debitor”) care nu mai este în măsură să-și plătească datoriile poate să-și reorganizeze sau să-și lichideze activele în scopul de a-și plăti datoriile. Una dintre condițiile deschiderii procedurii este că trebuie să nu existe bani pentru plata unor datorii de minimum 50.000 lei, întârziate la plată cu cel puțin 60 de zile.
În primă fază, un judecător declară insolvența. Ulterior, un administrator judiciar este numit pentru a evalua și verifica datoriile și activele debitorului. Acesta va întocmi un inventar al datoriilor (tabelul creanțelor) și al activelor (inventarul și evaluare).

În funcție de situație, se poate decide fie o reorganizare (în care debitorul își reorganizează activitatea pentru a putea plăti datoriile în timp), fie o lichidare (în care activele debitorului sunt vândute pentru a plăti datoriile). Planul de reorganizare trebuie să asigure plata datoriilor cel puțin la nivelul în care s-ar achita dacă s-ar deschide lichidarea și trebuie votat de majoritatea creditorilor.
Dacă se decide reorganizarea, se va elabora un plan de reorganizare, care va fi executat pentru a plăti datoriile. Dacă se decide lichidarea (falimentul), activele vor fi vândute și banii obținuți vor fi folosiți pentru a plăti datoriile. Durata procedurii de insolvență în România poate varia foarte mult, în funcție de complexitatea situației, de numărul creditorilor, de valoarea datoriilor și de alte multe variabile.

Șansele de scăpare, minime

Statistici ale Oficiului Național al Registrului Comerțului indică faptul că șansele de revenire ale unei firme care a intrat în insolvență sunt mici. Astfel, din 34.087 de proceduri de insolvenţă generale, simplificate, observaţie sau faliment, inclusiv reorganizare judiciară declanșate în perioada ianuarie 2019-primul trimestru al anului 2024, doar în 517 situații procedura s-a închis cu revenire în situația anterioară. ”Avem proceduri de închidere, proceduri de insolvenţă închise, cu radiere din Registrul Comerţului şi fără radiere din Registrul Comerţului, cu revenire în situaţia anterioară.

Acestea din urmă sunt într-un număr foarte mic. Total proceduri care s-au închis cu radiere din Registrul comerţului 19.157 de proceduri, total proceduri care s-au închis cu revenire în situaţia anterioară 517. În acest număr, foarte puţine sunt ca urmare a funcţionării planului de reorganizare. O parte dintre ele sunt proceduri închise în perioada de observaţie ca urmare a unor tranzacţii efectuate între debitor şi creditor, astfel încât se stinge litigiul şi societatea revine situaţia anterioară”, declara, în luna aprilie a acestui an, directoarea generală a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de la acel moment, Valentina Burdescu.

Citește și

Investiția Recoreder.ro Schema Nordis. Mașinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Stiti voi altceva decat e postat pe portalul instantelor ? Pe portal apare ca e amanata pronuntarea pentru 8.10.2024

  2. Banii sunt la dna Vicol in portofel. Amaratii au ajuns in strada.

  3. Cum este posibil așa ceva? Eu nu cred. Că doar știe toată lumea, achiziția de la Nordis a unui apartament pentru a fi dat la închiriere aduce minim 10% profit anual. Se bat turiștii să închirieze apartamentele Nordis. Cumperi apartamentul și nu trebuie să mai faci nimic, se ocupă Nordis de tot, tu nu trebuie decît să aștepți în cont ăia 10% profit.

  4. Vantu nu s-a gandit la asa o escrocherie…

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.