G4Media.ro

Un nou raport dur al Comisiei de la Veneția: Este, din nou,…

Foto: Consiliul Europei

Un nou raport dur al Comisiei de la Veneția: Este, din nou, criticată înființarea Secției speciale de anchetare a magistraților și se solicită guvernului ”să limiteze drastic” folosirea ordonanțelor de urgență / ”Secția specială ar putea deveni un obstacol în fața luptei anticorupție”

Comisia de la veneția a dat publicității luni un nou raport dur referitor la modificările aduse de PSD, ALDE și UDMR legislației din Justiției, criticând în mod special înființarea și modul de funcționare al Secției speciale de anchetare a magistraților, despre care a spus că ar putea deveni un obstacol în fața luptei anticorupție și a crimei organizate.

De asemenea, Comisia solicită guvernului de la București să limiteze drastic folosirea ordonanțelor de urgență, acte normative prin intermediul cărora executivul se sustrage mecanismelor de control clasice într-un stat de drept.

Principalele concluzii ale Comisiei de la Veneția: 

Comisia de la Veneția concluzionează cu regret că cele mai problematice elemente aduse anul trecut legilor justiției, identificate în opinia din octombrie 2018, sau au rămas neschimbate sau au fost modificate în mai rău. Cele mai importante aspecte ale modificărilor legislative sunt următoarele:

  • Cel mai alarmant este că guvernul continuă să facă modificări legislative prin ordonanțe de urgență. În timp ce Constituția indică în mod clar că aceste acte normative ar trebui să fie măsuri excepționale, legiferarea prin OUG a devenit o rutină. Principiile fundamentale de funcționare a instituțiilor cheie în stat sunt schimbate prea repede și prea des, fără pregătiri temeinice sau consultări, ceea ce ridică semne legitime de întrebare asupra solidității modificărilor făcute și asupra motivelor reale care au stat în spatele acestora. Textele de lege rezultate nu sunt clare. Această practică slăbește posibilitatea de verificare a guvernului, este contrară principiului separației puterilor în stat și perturbă stabilitatea legislativă. Comisia de la Veneția solicită autorităților române să limiteze drastic folosirea ordonanțelor de urgență
  • Motivele înființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cu o jurisdicție vagă, rămân neclare. Procurorii-șefi ai acestei Secții au fost numiți în baza unei proceduri provizorii care, de facto, a eliminat Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din procesul de decizie. Este neclar până în ce punct procurorii Secției Speciale și șeful acesteia se află subt controlul ierarhic al Procurorului general. În momentul în care Secția specială nu va mai face față tuturor dosarelor care vor fi de competența sa, va deveni un obstacol în fața luptei anticorupție și a crimei organizate
  • Modaliatea de numire și demiterea a procurorilor de rang înalt a rămas, în esență, la fel, cu ministrul Justiției având un rol decisiv în acest proces, fără a putea fi contrabalansat de președintele României sau de CSM. Este recomandată implementarea unei proceduri de numire care să ofere Secției de procurori a CSM un rol cheie pro-activ în procesul de numire a tuturor procurorilor de rang înalt din sistemul judiciar
  • Noile prevederi oferă posibilitatea înlăturării în mod arbitrar a actualilor procurori de rang înalt. Comisia de la Veneția fac apel la autoritățile române să nu aplice aceste noi prevederi în cazul procurorilor de rang înalt care se aflau în funcție la momentul adoptării lor

În martie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), la solicitarea PNL, a sesizat Comisia de la Veneția pentru a emite un punct de vedere oficial față de OUG 7 și înființarea secției speciale de anchetare a magistraților (SIIJ).

”A fost o largă majoritate la vot. Adunarea Parlamentară a reacționat acum foarte rapid, lucru care demonstrează că înțelege gravitatea și urgența situatiei din România legată de justiție. Indiferent dacă PSD va lua sau nu în considerare poziția Comisiei de la Veneția, aceste documente sunt extrem de utile, pentru că viitoarea guvernare le va putea folosi pentru a schimba legislația impusă de PSD”, a declarat atunci pentru G4Media.ro Ionuț Stroe (PNL), reprezentant al Parlamentului României în (APCE).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Procuroarea piturCA Chiar trebuie sa scape nepedepsita. Ce nu intelege veorica? Pai cat s-a proptit procuroarea sa smuceasca un copil de 9 ani si urlat la politisti sa traga si ei de copil ca doar asa fac organele … Restul proptelelor procuroarei …facute de ras

    • esti atat de prost ca nici nu meriti un raspuns mai elaborat. ar fi pierdere de timp cu tine, oricum nu pricepi.

    • Logica lui „peshte” de venetia

      Sa analizam logic fraza urmatoare din raportul „vietii”:

      „În momentul în care Secția specială nu va mai face față tuturor dosarelor care vor fi de competența sa, va deveni un obstacol în fața luptei anticorupție și a crimei organizate”

      1. Comisia prezuma faptul ca in sistemul de justitie este un „cancer” generalizat deoarece SIIJ nu o sa faca fata.

      2. Presupunand prin absurd ca asa ar sta lucrurile, de ce oare nu se poate mari schema de personal angajand personal suplimentar, eventual angajam „stranieri” cum am luat la echipa nationala de fotbal) ?

      Rep Moldova deja a decis acest lucru pt procuratura de acolo).

  2. Odata Iohannis reales si USR+ si PNL la guvernare, sectia respectiva va fi desfiintata.

    • Alianta fred si barna nu poate face un guvern cu pnl din moment ce se sfasie pt o motiune de cenzura. D’apoi pt ciolanele ministerelor! Asa ca mai dormiti cu pesede inca 4 ani.

    • Dispare mai curand nemernica asta de ss, nu peste un an jumate. Ba cred ca si psd-alde se duc dreaq mai curand, vin alegeri anticipate in anul asta. Sunt pe dric cu banii.

  3. ”Secția specială ar putea deveni un obstacol în fața luptei anticorupție”.
    Adicătelea cum „ar putea”, cînd asta a dovedit deja că poate: Ghiță, Hrebenciuc etc.

  4. Ce ne interesează pe noi lupta anticorupție când avem o democrație originală. De fapt s-a dorit o dictatură originală dar nu le-a prea ieșit. O mai sucesc și ei pe model Erdogan, pe model Plahotniuc, poate le iese. Comisia de la Veneția le pune bețe în roate și îi deranjează. Tot ceea ce este cu adevărat democratic îi deranjează. Lor nu le place decât săritul în cap. Sper să-și frângă total gatul în următoarele runde de alegeri. Vă implor să vă reactivați inventivitatea pentru aceste runde. Oamenii inteligenți pot să le arate adevărata față. Inclinarea lor e spre hoție, nu au nici un fel de bun simț. Așa pot fi deosebiți de restul lumii civilizate. Să auzim numai de bine!

    • Nu credeti ca ar trebui construit totusi canalul Dunare – Bucuresti ? Iata ca acum avem forta de munca a acestor comunisti nenorociti si vom putea face si ceva economii la bugetul de stat prin anularea acestor pensii speciale. Am 70 de ani si va promit ca atat cat mai pot, voi lucra la aceste santiere fara a primi salariu. Tare as vrea sa-l vad pe acest iliescu, MARELE HOT AL REVOLUTIEI DIN 89 cum va escava pamantul cu tarnacopul si lopata pentru a face canalul !