G4Media.ro

BREAKING Ungaria se va opune aderării Bulgariei la Schengen dacă nu elimină…

sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

BREAKING Ungaria se va opune aderării Bulgariei la Schengen dacă nu elimină taxa de tranzit pentru gaze naturale / Sofia anunțase că e gata să elimine taxa

Ungaria se va opune cu veto intrării Bulgariei în zona Schengen fără pașapoarte dacă nu va elimina taxa de tranzit pentru gazul rusesc, a declarat sâmbătă Ministerul ungar de Externe, citat de Reuters. Este ultima poziționare dintr-o saga fără sfârșit – intrarea României și Bulgariei în zona Schengen. Anunțul Ungariei vine la doar o zi după ce Olanda își ridicase veto-ul față de intrarea Bulgariei, ceea ce însemna că Austria ar fi rămas ultimul obstacol în calea României și Bulgariei.

  • Pentru România sunt esențiale evoluțiile legate de Bulgaria, deoarece Bucureștiul și Sofia vor să intre la pachet în Schengen. România are și opțiunea de a se decupla de Bulgaria, dar acest lucru ar face ca cetățenii și transportatorii care au drum spre sud să stea în continuare la controale la frontiere.
  • La două luni după ce guvernul bulgar Denko a introdus taxa de 10 euro/MW/h pentru transportul gazelor prin Bulgaria, cele două partide guvernământ de la Sofia au anunțat că vor să renunțe la taxă

Amenințarea Ungariei cu veto-ul vine în urma acordului de joi dintre toți cei 27 de membri ai Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, de a începe discuțiile de aderare cu Ucraina, în ciuda invaziei acesteia de către Rusia. Liderii UE au luat decizia după ce cancelarul german l-a invitat pe Viktor Orban să părăsească sala în momentul votului.

Rezistența lui Orban la Bruxelles i-a adus câteva puncte bonus la Moscova, cu care guvernul său naționalist a menținut contacte regulate chiar și în timpul războiului din Ucraina și care încă furnizează Ungariei mare parte a gazelor naturale.

Citându-l pe ministrul de externe Peter Szijjarto, ministerul a declarat că Ungaria i-a transmis clar Bulgariei că se va opune cu veto dacă taxa introdusă de Sofia în acest an pe gazele venite din Rusia – principala rută de import de gaz a Ungariei – va rămâne în vigoare.

„Le-am spus clar bulgarilor că, dacă mențin această taxă pentru mult timp, dacă pun în pericol siguranța aprovizionării cu energie a Ungariei pentru mult timp, atunci vom pune veto la intrarea lor în Schengen”, a declarat Szijjarto, citat de Reuters.

El a precizat că Ungaria își va ridica veto-ul de îndată ce taxa de tranzit va fi abrogată.

În timp ce țările din Europa de Vest au făcut eforturi mari pentru a se debarasa de gazul rusesc, Ungaria a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia în cadrul unui acord semnat în 2021, în principal prin Bulgaria și Serbia. Szijjarto a declarat că mișcarea Bulgariei, despre care a spus că a fost contrară reglementărilor europene, amenință siguranța aprovizionării nu doar în Ungaria, ci și în Serbia și Macedonia de Nord.

Context

Olanda a declarat vineri că este de acord cu aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen.

Willemijn van Haaften, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, a făcut anunțul într-o postare pe platforma „X” (ex-Twitter): „Mă bucur să anunț că astăzi guvernul a informat Parlamentul cu privire la sprijinul său pentru aderarea Bulgariei la Schengen. Țările de Jos și-au exprimat deja sprijinul pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen pentru România în decembrie 2022. Felicit ambele țări pentru munca bine făcută!”.

În acest context, singura ţară care ar trebui să îşi schimbe poziţia şi să accepte aderarea României şi a Bulgariei – care îndeplinesc tehnic criteriile necesare – la Schengen este Austria. Viena s-a pronunţat în ultimul an împotriva extinderii spaţiului de liberă circulaţie, invocând faptul că acesta nu este funcţional întrucât în centrul şi vestul Europei ajung numeroşi migranţi neînregistraţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Ar fi tare să zică acum Bulgaria că blochează tranzitul de gaze rusești spre Ungaria dacă blochează aderarea la Schengen, dar nu știu dacă se poate pune în practică
    Oricum șantajistul de Orban merită să i se răspundă cu aceeași monedă.

  2. Dar de ce nu cer mai mult? Sa le ceara si bani,alimente,copii ca sclavi si iesire la Marea Neagra.Daca tot santajeaza pe toata lumea macar sa ceara lucruri serioase…inainte sa li se dea un sut in cwur si sa fie trimisi din UE in stepele materne rusesti.

  3. Nu ne facem mari speranțe cu intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen. Tări din UE conduse de indivizii cumpărați de kremlin își vor schimba poziția de capre în fața boolșevicilor funcție de comenzile venite de la dictatorul ruzz. Odată ce kriminalii de la est au pus șaua pe ei, vânduții, nu mai pot decât necheza. Se va mira cineva dacă ai noștrii vânduți ( din AUR +balena mugitoare) se vor opune intrării României în Schengen sau chiar vor cere ieșirea din UE ?
    Este important ca deciziile de UE să se ia cu majoritate simplă având în vedere că acum ”deciziile” în UE se iau de caprele lui putin !

    • @Moromete _ „Nu ne facem mari speranțe cu intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen. ”

      După cum decurg lucrurile, se pare că vom fi băgați cu forța în Schengen-ul… aerian.

      De ce cu forța? Păi, pentru că asta vine la pachet cu solicitarea Austriei (una din cele trei) ca România să găzduiască migranți ajunși pe teritoriul său care NU au trecut prin România, să-i identifice și să-i returneze în statele de origine.

      Și asta, deși oficial, de facto, România nu va face parte din Shengen și nu vor fi înlăturate discriminările și pagubele economice determinate de timpul de așteptare petrecut de transportatorii rutieri la frontierele Schengen.

    • @ Constantin Esti in eroare (nu e o surpriza) Primirea inapoi a migrantilor ilegali e doar pentru cei cu istoric confirmat de trecere prin Romania (aerian sau altfel) De altfel obligatia (de bun simt – de ce au fost lasati sa treaca in conditii ilegale Romania poate, la randul ei, sa-i returneze acolo de unde au intrat in RO) de returnare a celor ilegali e de mult in vigoare cu sau fara SCH

    • @Teo _ „Esti in eroare…”

      România aplică Regulamentul Dublin din 2013 și nu este cunoscut niciun caz de migrant ilegal care a trecut prin România, returnat, pe care România să fi refuzat să-l primească.

      Nu înțeleg, din ceea ce spuneți, care era condiția suplimentară pe care a formulat-o Austria pentru aderarea „aeriană” a României la Schengen…Ne-a felicitat pentru respectarea Regulamentului Dublin și ne-a spus „Țineți-o tot așa”? Ne cere să le facem „Hakuna matata” migranților pe care deja îi primim conform Regulamentului Dublin?

      Pentru această păcăleală aeriană Austria dorește NU Regulamentul Dublin, care funcționează impecabil în România, ci „procedura” pe care Italia a plănuit-o pentru Gjadër, pe care până și Albania a repudia-o!

  4. Se scoate taxa si dupa aderarea la Scengen se reintroduce alta, dubla. Se pare ca in mecanismele astea odata intrat nici dracu nu te mai poate da afara daca nu vrei sa iesi singur. Asa cum Ungaria nu poate fi scoasa din UE, asa nici bugarii nu mai pot sa fie scosi din Scheneg daca reintroduc taxa.

  5. spurcată natie, bo z gorii ăștia.

  6. Ti se face greața cand vine vorba de Ungaristan, o țară – accident, lipsită de orice principii. Șantajiști or.dinari.

  7. Saga Sechen pentru Romania arata cat de moarta e UE… din pacate pentru noi. Zero principii, zero reguli,. mediul perfect petru orice golan sa se dea in stamba si sa fie ascultat. Iar noi suntem victimele perfecte. Umiliti de toti, pusi in genunchi cu o caciula in mana de oricine are drept de veto. Au fost Franta, Germania, acum Austria si Ungaria. Daca asta e Uniune…

  8. Multumim ca ne-ati sters toate postarile ca o dovada mai mare sa fie confirmate nu exista.😏
    Cam ce nu ati vrut sa se vada de le-ati sters pe toate si nu doar tintit pe postare?🙂
    Suntem curiosi daca ne veti confirma inca o data.😉

    • se șterg comentarii la greu în ultimele zile pe g4, cine știe pe ale cui mâini au încăput și ăștia :/

  9. Si daca le dubleaza sau le taie cu totul?

  10. Ce legătură are taxa de tranzit cu Spațiul Schengen?

    Pe principiul ăsta, Rusia ar pute cere prin intermediul Ungariei orice Bulgariei. Sau României. Până unde poate merge Ungaria pentru a i se spune „Ajunge!”.

    Am văzut că banii de la Uniunea Europeană i-a primit. va fi iar pupat duios pe frunte domnul Orban și i se va spune șăgalnic de către autoritățile europene „dictatorule!” ? Cum de are Ungaria atâta influență pe plan internațional? Și cum de România nu reușește măcar să oprească bătaia de joc la adresa ei din partea altor state membre UE? Mi-e tare greu să înțeleg ce forță misterioasă are Ungaria!

  11. Aici nu este vorba despre luarea deciziilor in UE cu unanimitate sau cu majoritate, ci de respectarea unor principii. Decizia de aderarea la Schengen a fost luata deja de la început, când s-au impus niște condiții de intrarea in Schengen, iar in momentul in care Comisia a constatat ca s-au îndeplinit acele condiții, iar acele condiții au rămas nemodificate, decizia (ar trebui sa) intre automat in funcțiune. Nu are nimic suula taxelor bulgare cu prefectura intrării in Schengen. In loc sa amenințe cu șantajul, Ungaria mai bine ar negocia cu Bulgaria ca doi parteneri de bună-credință intr-o uniune in care membrii ar trebui sa se trateze reciproc cu fair-play.

    Fără principii, UE se transforma intr-un club de șantajiști care se pândesc unul pe altul pentru a-si înfige cuțitul in spate. Însă dincolo de asta, in acest mod de funcționare bazat pe „lasă ca iți arat eu ție!” UE își pierde din credibilitate atât in fata propriilor cetățeni, cat si in fata actorilor geopolitici globali, concurenți sau dușmani de-ai UE, care primesc astfel o pârghie de acțiune si de influenta nesperată si gratuită. Șantajul ca mod primitiv si brut de a face politica se practica intre dușmani sau concurenți, nu intre parteneri, cu atât mai mult nu are ce căuta intre membrii unei uniuni benevole.

  12. Penibili mongoloizii (e destul sa vezi ministrul lor de externe cu nume imposibil si tunsoare ridicola) cu santajul lor permanent O perioada de gandire cu suspendarea dreptului de veto pentru HU se impune apoi eliminarea din UE Trebuie sa existe un mecanism care sa impiedice acest blocaj orchestrat de la Moscova