BREAKING Valeriu Gheorghiță: Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă
Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a anunțat, joi, că în România „se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă”.
Valeriu Gheorghiță a precizat că persoanele care au avut un eveniment trombotic au contraindicaţie cu vaccinul de la AstraZeneca şi continuă vaccinarea cu un produs de la o altă companie.
Președintele CNCAV a explicat la ce simptome apărute după vaccinare oamenii trebuie să meargă la medic: dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflături ale mâinilor, dureri abdominale, simptome nerurologice, durere de cap care nu cedeaza la tratamentele obişnuite şi asociată cu tulburări de vedere, mici pete de sânge în afara locului de administrare.
Declarații Valeriu Gheorghiță:
EMA identifică o posibilă reacție de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge.
Au fost analizate toate cazurile raportate. La nivel mondial au fost raportate aproximativ 220 de tromboze din 34 de milioane de vaccinări.
Beneficiile vaccinării depășesc eventualele riscuri.
Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene pentru Medicamente, a precizat foarte clar că nu s-au identificat factori de risc legate de vârstă, sex.
Situația epidemiologică din România e îngrijorătoare. La 100 de oameni cu COVID, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a înregistrat o creștere a gravității cazurilor.
Evenimentele tromobotice post-vaccinare sunt extrem de rare.
Ca atare, având în vedere con textul epidemiologic din România e foarte important să se continue vaccinarea cu toate produsele disponibile și la parametri cât mai ridicați.
Temporizarea sau renunțarea la vaccinare ne pot aduce în fața unor forme severe de îmbolnăviri și ne îndepărtează de atingerea imunității de grup.
Toate autoritățile din domeniu și specialiștii în domeniul medical monitorizează cu atenție toate datele științifice disponibile.
În urma ședinței de lucru s-au desprins concluziile:
Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.
Persoanele vaccinate cu prima doză vor primi și a doua doză.
Persoanele care au avut un eveniment trombotic au contraindicaţie cu vaccinul de la AstraZeneca şi continuă vaccinarea cu un vaccin produs de o altă companie.
Vom elabora un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze sau care au fost vaccinate care să prezinte succint care sunt semnalele de alarmă pentru care trebuie să solicite un consult medical.
Este vorba de dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflături ale mâinilor, dureri abdominale, simptome nerurologice, durere de cap care nu cedeaza la tratamentele obişnuite şi asociată cu tulburări de vedere, mici pete de sânge în afara locului de administrare. Acestea sunt semne care trebuie să conducă persoana să apeleze la sistemul medical.
Facem apel către profesioniștii din domeniul sănătății și beneficiarii vaccinării să raportăm și supraveghem toate reacțiile înregistrate.
Ne dorim elaborarea unui cadru integrat de diagnostic și tratament al tuturor evenimentelor trombotice raportate la nivel european.
Evenimentele trombotice sunt evenimente comune în practica de zi cu zi pentru care există protocoale de diagnostic și tratament.
Ne dorim să avem un sistem integrat la nivel național, poate prin implicarea spitalelor județene, pentru implementarea protocoalelor de diagnostic și tratament pentru eventuale evenimente trombotice.
În România, vaccinarea este gratuită, este voluntară, nu este condiționată și nu este obligatorie. Avem trei tipuri de vaccin aprobate.
în curs de actualizare
Sursa foto: Comisia Europeană / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii