BREAKING Votarea moțiunii de cenzură, amânată până când se pronunță Curtea Constituțională pe sesizarea depusă de Guvern, au decis Birourile permanente reunite
UPDATE 2: Votarea moțiunii de cenzură este amânată până când se pronunță Curtea Constituțională pe sesizarea depusă de Guvern, au decis, joi, Birourile permanente reunite, cu voturile PSD, PNL și UDMR.
Ludovic Orban nu și-a exprimat votul, însă a precizat că votul dat reprezintă o împiedicare a exercitării unui drept constituțional de depunere și votare a unei moțiuni de cenzură.
„Ați încălcat principiul statului de drept prin acest vot”, le-a spus Ludovic Orban colegilor din Birourile permanente.
Curtea Constituțională a stabilit pentru 15 septembrie termenul până la care Guvernul și Parlamentul trebuie să transmită punctele de vedere. Data dezbaterii de către CCR a sesizării Guvernului încă nu a fost stabilită.
UPDATE: Birourile permanente ale Parlamentului dezbat la această oră calendarul moțiunii de cenzură, respectiv când să fie dat votul.
Principalele luări de poziție:
UDMR a propus ca moțiunea de cenzură să fie votată după ce Curtea Constituțională va da decizia pe sesizarea Guvernului privind moțiunea.
USR susține ca moțiunea de cenzură să fie votată în 14 septembrie.
Ludovic Orban a susținut că trebuie stabilit calendarul moțiunii de cenzură.
Liderul senatorilor PNL, Alina Gorghiu, a anunță că liberalii susțin amânarea votului până la 1 octombrie.
Știrea inițială: Moțiunea de cenzură va fi citită în ședința plenului reunit al Parlamentului convocată pentru joi, la ora 16.00, au decis Birourile permanente reunite.
Birourile permanente reunite nu au stabilit și data la care va fi votată moțiunea de cenzură.
Decizia de a fi citită joi moțiunea a fost luată cu voturile USR PLUS, PSD, AUR, minorități.
De asemenea, primul punct al ordinii de zi a plenului reunit va fi aprobarea înființării unei comisii de anchetă privind creșterea prețurilor la energie, propusă de PSD.
Ce prevede Constituția:
ARTICOLUL 113
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
(2) Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
(3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
(4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.
Vom reveni
sursa foto: Inquam Photos/ George Calin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
88 comentarii