G4Media.ro

BREAKING Vulnerabilitate a statului român față de Rusia: ANAF acordă derogări de…

sursa foto: Grigory SYSOYEV / AFP

BREAKING Vulnerabilitate a statului român față de Rusia: ANAF acordă derogări de la aplicarea sancțiunilor internaționale și se contrează cu Ministerul de Externe pe un aviz care nu este necesar, potrivit unui raport al Curții de Conturi

Un control al Curții de Conturi a stabilit că există o colaborare ineficientă sau chiar o lipsă de colaborare între instituțiile desemnate să aducă la îndeplinire măsurile de aplicare a sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei și Belarus, în contextul invaziei ilegale din Ucraina.

S-a ajuns astfel în situația ca propunerile formulate de reprezentanții ANAF pe parcursul anilor  2022 –2023 privind necesitatea modificării și actualizării legislației naționale specifice, respectiv a prevederilor OUG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale în acord cu Regulamentele UE, să nu fie aprobate de toți factorii decizionali implicați, iar acum există riscul aplicării inadecvate sau chiar neaplicării legislației UE pe acest domeniu.

Citește aici raportul integral al Curții de Conturi

Inspectorii Curții de Conturi susțin că se impune o  îmbunătățire, actualizare și clarificare a cadrului  legal  național  (OUG  nr. 202/2008) și, implicit, a colaborării între instituțiile din cadrul Consiliul interinstituțional, în condițiile în care au apărut sincope în colaborarea între ANAF și MAE, în cazul acordării unor derogări de la regimul sancționatoriu.

Nu au acces la conturile deschise de contribuabili

Deși respectivele derogări acordate de către ANAF au avut la bază în mod direct Regulamentul  (UE)  nr. 269/2014 privind  măsuri  restrictive  în  raport cu acțiunile  care  sau amenință  integritatea  teritorială,  suveranitatea  și  independența Ucrainei, de la nivelul ANAF s-a solicitat și către MAE emiterea avizului de conformitate cu dreptul internațional indicat de articolul 8, alineatul 3 din OUG 202/2008.

„Având în vedere că respectivele derogări se refereau la sancțiuni aplicate conform dreptului unional, MAE a răspuns că acest aviz conform nu este necesar în cazul respectivelor derogări, deoarece acestora le este aplicabil direct Regulamentul UE”, explică reprezentanții Curții de Conturi.

În prezent, Direcția Generală de Informații Fiscale nu are acces la conturile deschise de contribuabili la Trezoreria Statului, deși acest lucru a fost solicitat în repetate rânduri atât de la nivelul structurilor ANAF, cât și al altor instituții  publice, în special al celor cu atribuții de cercetare penală.

Inspectorii Curții de Conturi consideră că este necesară o modificare a cadrului legal național existent ce vizează sancțiunile internaționale cuprins în OUG nr. 202/2008, prin care să se stabilească delimitarea  exactă a competențelor și responsabilităților care privesc aplicarea sancțiunilor internaționale prevăzute de normele europene.

În cazul de față este vorba de Regulamentul (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei precum și Regulamentul (CE) nr. 765/2006 din 18 mai 2006 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Belarus și implicarea Belarusului în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei actualizate.

Principalele concluzii ale echipei de audit:

– Vulnerabilități în ceea ce privește cadrul legal național existent incident domeniului sancțiunilor internaționale cuprins în OUG nr. 202/2008 din punct de vedere al conținutului prin care să se stabilească delimitarea exactă a competențelor și responsabilităților
– Nu sunt clarificate responsabilitățile structurilor cu atribuții în realizarea atribuțiilor de înghețare a fondurilor și a resurselor economice, în baza regulamentelor UE, fără emiterea unui ordin al președintelui ANAF de blocare a fondurilor și a resurselor economice;
– O colaborare ineficientă sau lipsa de colaborare între instituțiile desemnate să aducă la îndeplinire măsurile de aplicare a sancțiunilor internaționale, astfel că propunerile formulate de reprezentanții ANAF pe parcursul anilor 2022 – 2023, așa cum a fost prezentat în punctul de vedere al reprezentanților ANAF, privind necesitatea modificării/actualizării legislației naționale specifice, respectiv a prevederilor OUG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale în deplin acord cu Regulamentele UE nu au fost aprobate/acceptate de toți factorii decizionali implicați ceea ce poate conduce la riscul aplicării inadecvate sau chiar neaplicării legislației UE pe acest domeniu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Chiar aveți un tupeu fantastic să comentați pe tema sancțiunilor aplicate Rusiei în timp ce încasați sponsorizări de la Raiffeisen Bank, o bancă care încalcă flagrant sancțiunile!

    • Chiar astazi au anuntat ca Azerbaijan tara din Bric, trimite gaze peste tot in Balcani, la fel si Turcia trimite gaze rusesti inclusiv pe care le cumparam si noi. App, ce ai cu raiffeisen? Sunt foarte buni… 😂

  2. „Vulnerabilitate” este un termen care sugereaza inocenta…
    Realitatea e ca statul roman are la varf destui care ar fi dispusi sa colaboreze cu dusmanul, pentru diverse avantaje. Asa cum a mai fost. Si pare a fi ceva natural.

    • Cauta sa vezi ca pana si tarile Baltice, nordicii inca fac nuneroase afaceri cu Rusia, Belarus.. Sau prin interpusi, tarile din asia centrala. Si dupa alea trimit catre Rusia… Socant, nu?

    • Cauta sa vezi ca tarile alea nordice au in gene ura, frica, suspiciunea (cum vrei sa-i zici) fata de rusi, chiar daca fac afaceri (asta e negustorie, conform dictonului „socoteala cinstita…”) bravo lor, nu fac din genunchi. Ai nostri au afinitati latente, care ies la iveala la cea mai mica presiune

  3. Stabilitatea guvernării PSD-PNL.

    Să vină banul, nu contează de unde. Poate să fie și din Rusia.

  4. Rusofilii PSD-PNL se fac că fac!

  5. De ce nu intervine dl.prim ministru pe tema contrelor dintre ANAF și MAE , care lasă neaplicate Regulamentul UE privind impunerea de sancțiuni entităților din Rusia si Belarus în legătură cu războiul din Ucraina?

  6. Mie mi se pare că băieții de la anaf pur și simplu s-au fofilat să stabilească ”delimitarea exactă a competențelor și responsabilităților” nu au clarificat ” responsabilitățile structurilor cu atribuții în realizarea atribuțiilor de înghețare a fondurilor și a resurselor economice”. Deci în stilul obișnuit în Levant nici măcar nu au încercat să arunce cartoful fierbinte de la unul la altul, s-au făcut că nu există. Poate că la bază exista o încercare de ”premoniție a viitorului incert” ( eufemism puternic ) dar comportamentul este atât de plin de dureri în cot, încât acuzația directă nu pare posibilă. Totul e normal la un fisc care este insensibil la evaziuni uriașe, dacă ele sunt comise de cine trebuie. ( La mantinelă vezi cazul Popoviciu vs Hunter Biden )

  7. nu „se contrează”, băi jurnaliștii lui pește prăjit, că nu sîntem la miuță în cartier.
    se contrazic, au un diferend, se opun.
    hai, ca nu-i chiar atît de greu!