BREAKING Zelenski îl înlocuiește pe șeful Armatei, Valeri Zalujnîi / „A venit timpul pentru schimbări la vârful armatei” / Comandantul Forțelor Terestre a fost numit șef al armatei
Președintele Volodimir Zelenski l-a schimbat din funcție, joi, pe generalul Valeri Zalujnîi. Noul șef al Armatei este Oleksandr Sîrski, având gradul de general-colonel, fost comandantul Forțelor Terestre ucrainene din 2019. Născut în Rusia, Oleksandr Sîrski are vârsta de 58 de ani. Plecarea lui Zalujnîi, una dintre cele mai populare figuri din societatea ucraineană, ar putea afecta moralul trupelor și ar putea zdruncina încrederea donatorilor occidentali, în timp ce armata ucraineană se luptă să respingă avansarea forțelor rusești. El și Zelenski s-au confruntat din cauza strategiilor lor divergente pentru a depăși eșecurile de pe câmpul de luptă, în timp ce războiul intră în al treilea an.
Update 4 Cinci lucruri despre cariera și rezultatele lui Oleksandr Sîrski, noul șef al Armatei din Ucraina.
Update 3 Preşedintele Zelenski a dat şi câteva linii directoare pentru noul plan, reliefând în acelaşi timp probleme şi disfuncţionalităţi pe care le-a depistat, conform News.ro:
Update 2: Oleksandr Sîrski a fost numit noul șef al armatei ucrainene, a anunțat președintele Zelenski.
Având gradul de general-colonel, acesta a fost comandantul Forțelor Terestre ucrainene din 2019.
Născut în Rusia, Oleksandr Sîrski are vârsta de 58 de ani.
Update: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că a sosit momentul să schimbe conducerea militară a țării în războiul împotriva Rusiei, înlocuindu-l pe șeful armatei, generalul Valeri Zalujnîi, transmite Reuters.
Ministrul apărării Rustem Umerov a declarat separat că a fost luată decizia de a schimba conducerea militară.
Anunțul vin după mai multe zile de speculații potrivit cărora Zelenski se gândea să îl demită pe popularul său șef al armatei, care este văzut de mulți ucraineni ca un erou național pentru că a supervizat efortul de război din februarie 2022.
Un sondaj realizat în decembrie 2023 de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev a constatat că 72% dintre ucraineni ar vedea în mod negativ demiterea lui Zalujni şi doar 2% ar privi-o în mod pozitiv.
Tensiunile de lungă durată dintre Zelenski şi Zalujnîi cu privire la conducerea războiului au ajuns la un punct culminant atunci când s-a pus problema mobilizării, scria Reuters luni.
Zalujnîi a declarat că armata vrea să recruteze până la 500.000 de oameni în 2024, lucru căruia preşedintele i se opune, potrivit unei surse, deşi guvernul său a înaintat parlamentului un proiect de lege care înăspreşte recrutarea militară.
Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că președintele Volodimir Zelenski a decis să îl concedieze pe comandantul său militar principal, generalul Valeri Zalujnîi, în ceea ce ar fi cea mai importantă remaniere din timpul războiului, au declarat două persoane familiare cu discuția pentru Washington Post în urmă cu câteva zile.
Plecarea lui Zalujnîi, una dintre cele mai populare figuri din societatea ucraineană, ar putea afecta moralul trupelor și ar putea zdruncina încrederea donatorilor occidentali, în timp ce armata ucraineană se luptă să respingă avansarea forțelor rusești. El și Zelenski s-au confruntat din cauza strategiilor lor divergente pentru a depăși eșecurile de pe câmpul de luptă, în timp ce războiul intră în al treilea an. Dar orice mișcare a Statelor Unite de a contesta o decizie a lui Zelenski, o figură populară la rândul său, care a speculat în privat că un nou comandant ar putea întineri soarta Kievului, ar putea fi considerată ca exercitând o influență nejustificată, scria Washington Post.
„Percepția de divizare la vârful Kievului nu este de ajutor pentru Ucraina, dar guvernul american nu ar trebui să se încurce în ea”, a declarat Steven Pifer, expert în Europa de Est la Universitatea Stanford și fost ambasador american în Ucraina.
Neîncrederea dintre Zelenski și Zalujnîi a crescut de-a lungul anilor, în parte pentru că președintele l-a suspectat pe Zalujnîi de a nutri ambiții politice, dar și din cauza dezacordurilor privind chestiuni militare cheie, inclusiv cererea generalului de a mobiliza aproximativ 500.000 de noi soldați.
În cadrul unei întâlniri tensionate de luni, Zalujnîi a susținut că noii recruți erau necesari pentru a obține câștiguri pe câmpul de luptă în fața puterii de foc și a forței de trupe superioare a Rusiei, au declarat persoane familiare cu conversația. De asemenea, Ucraina trebuia să se pregătească pentru pierderile de personal, care se așteaptă să fie comparabile cu cele de anul trecut, a spus el.
Zelenski a respins recrutarea unui număr atât de mare de soldați, în parte pentru că Ucraina nu are banii necesari pentru a-i plăti fără a crește semnificativ taxele pentru cetățenii săi. O astfel de recrutare agresivă ar fi, de asemenea, nepopulară din punct de vedere politic.
„Președintele nu crede că această mobilizare în masă a bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani este de dorit sau justificată în acest moment”, a declarat o persoană apropiată lui Zelenski.
În timpul întâlnirii, Zelenski i-a spus lui Zalujnîi că va fi demis, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.
Știrea inițială: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că s-a întâlnit cu șeful armatei, Valeri Zalujnîi, și că a venit timpul pentru schimbări în conducerea militară, dar că generalul de top de la Kiev ar trebui să rămână „în echipa sa”, transmite Reuters.
Declarația vine după mai multe zile de speculații potrivit cărora Zelenski se gândește să îl demită pe popularul său șef al armatei, care este considerat de mulți ucraineni un erou național pentru că a supravegheat efortul de război din februarie 2022.
„Am discutat despre ce reînnoire au nevoie Forțele Armate ale Ucrainei. Am discutat, de asemenea, cine ar putea face parte din conducerea reînnoită a Forțelor Armate ale Ucrainei. Timpul pentru această reînnoire este acum”, se arată în declarația lui Zelenski pe Telegram.
Într-o declarație separată, Zalujnîi a declarat că a avut o „conversație importantă și serioasă” cu Zelenski și că a fost luată decizia de a schimba tacticile și strategia pe câmpul de luptă.
„Sarcinile din 2022 sunt diferite de cele din 2024. Prin urmare, toată lumea trebuie să se schimbe și să se adapteze și ea la noile realități. Pentru a câștiga și împreună”, se arată în declarația sa pe messengerul Telegram.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.