G4Media.ro

„Bregretul” își face loc în opinia publică britanică, la trei ani de…

Sursa foto: Pixabay

„Bregretul” își face loc în opinia publică britanică, la trei ani de la ieșirea din UE, însă premierul Rishi Sunak apără Brexitul

Premierul britanic Rishi Sunak a apărat Brexitul, pe care îl vede drept o „oportunitate uriaşă”, la împlinirea celor trei ani de la ruptura istorică a Londrei de Uniunea Europeană, marcată marţi în contextul unei crize sociale sumbre şi a unui sentiment tot mai mare de regret răspândit în Marea Britanie, relatează AFP, preluată de News.ro.

Marţi, Fondul Monetar Internaţional a adăugat la valul de veşti proaste din ultima vreme încă una: potrivit ultimelor sale previziuni, Marea Britanie va fi singura economie majoră ce va suferi o recesiune în acest an, economia sa contractându-se cu 0,6%. Chiar şi Rusia, care se află în război şi este supusă unor sancţiuni, este de aşteptat să crească.

De luni de zile, Regatul Unit se confruntă cu o inflaţie de peste 10% şi cu acţiuni sindicale. Miercuri, sunt aşteptate greve fără precedent în ultimii 10 ani, în special în educaţie şi transporturi.

Trei prim-miniştri au venit şi au plecat în ultimul an la Londra, Irlanda de Nord este paralizată din punct de vedere politic, în timp ce Marea Britanie încearcă să convingă Bruxellesul să revină asupra statutului său post-Brexit. În ciuda promisiunilor de control la frontiere şi a planurilor succesive de combatere a imigraţiei, numărul de treceri ilegale peste Canalul Mânecii este în creştere – peste 45 000 de imigranţi anul trecut.

Promisiunile de libertate regăsită ale celor care au susţinut Brexitul par a fi departe, iar acum este timpul pentru un „Bregret”: opinia publică, mult timp divizată, înclină acum împotriva Brexitului. Potrivit unui sondaj Ipsos publicat luni, 45% dintre britanici consideră că Brexitul decurge mai puţin bine decât se aştepta – faţă de doar 28% în iunie 2021. Sunt numai 9% care cred contrariul.

Premierul conservator, Rishi Sunak, care joi împlineşte 100 de zile la Downing Street, a încercat totuşi să apere rezultatele ieşirii din Uniunea Europeană.

„Am făcut progrese enorme în valorificarea libertăţilor oferite de Brexit pentru a aborda provocările generaţionale”, a spus el într-o declaraţie. „Sunt hotărât să mă asigur că beneficiile Brexitului vor continua să dea putere oamenilor şi companiilor din întreaga ţară”, a promis el.

Comunicatul Downing Street subliniază „oportunitatea uriaşă” a ieşirii din UE, inclusiv „pentru creşterea economiei britanice”. Acesta citează crearea porturilor libere, zone considerate ca fiind în afara teritoriului vamal al ţării şi care beneficiază, prin urmare, de o fiscalitate avantajoasă, precum şi perspectivele deschise de dereglementare post-Brexit.

Marș pro-european în Scoția

Nu este însă planificată nicio sărbătoare oficială pentru a marca această aniversare. În schimb, în Scoţia, unde partidul pro-independenţă aflat la putere denunţă un „dezastru”, este prevăzut un marş pro-european.

31 ianuarie 2020 a marcat sfârşitul celor 47 de ani de apartenenţă a Regatului Unit la Uniunea Europeană şi, în urma victoriei zdrobitoare a lui Boris Johnson în alegeri, încheierea a aproape patru ani de agitaţie politică după şocul referendumului din 2016. A început apoi o perioadă de tranziţie de nouă luni, cu un acord de liber-schimb fluturat ca un cadou de Crăciun de Boris Johnson care a evitat un „no deal”, ceea ce ar fi fost sinonim cu o ruptură brutală şi cu haosul economic.

Trei ani mai târziu, pagubele economice sunt încă prezente, deşi pandemia Covid-19 şi războiul din Ucraina au înrăutăţit mult situaţia.

Potrivit agenţiei de prognoză a bugetului de stat OBR, ieşirea din UE va reduce dimensiunea economiei britanice cu aproximativ 4% pe termen lung.

Marea Britanie s-a distanţat de principalul său partener economic, de la care importă o mare parte din alimentele pe care le consumă. Lipsa forţei de muncă a fost agravată de dificultatea de a aduce lucrători europeni.

Cu toate acestea, nu se pune problema de a da timpul înapoi, nici măcar pentru Partidul Laburist, aflat în opoziţie, care are un avans considerabil în sondaje cu mai puţin de doi ani înainte de următoarele alegeri parlamentare.

Keir Starmer, liderul laburist, este nerăbdător să se debaraseze de trecutul său anti-Brexit şi spune că o revenire în UE nu face parte din programul său, deoarece chestiunea a fost decisă. Însă doreşte să îmbunătăţească relaţiile cu Bruxellesul.

Acestea relaţii rămân otrăvite de problema Irlandei de Nord. Londra încearcă să obţină o reorganizare a statutului post-Brexit şi să pună capăt impasului politic ce umbreşte pregătirile pentru cea de-a 25-a aniversare a acordului de pace din Irlanda de Nord ce a pus capăt celor trei decenii de conflict intercomunitar, în aprilie 1998.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Așa nu ne pasă de briții zăbăloși.

    • Vouă rusnacilor nu vă pasă! Chiar nu înțelegeam de ce mai vrea Putin să le dea cu bomba nucleară in UK, cand Brexitul a fost orchestrat tot de ruși și este mai puternic decât bomba nucleară pentru UK!
      Oricum, cei care regretă să mulțumească Rusiei pentru implicarea in Brexit!

    • Vin acum Challengerele.

    • Trebuiau sa va lase sa va faca H1tler harcea parcea.

  2. Pai vedeti daca n-ati ramas in UE? Acum aveati si gaze gratis de la rusi, cipuri de la chinezi si va ecologizati fortat. V-a trebuit Brexit, ai?