Brexit: Ce aduce noul plan al lui Johnson?
Boris Johnson încearcă să-și vândă noul plan privind Brexitul drept rețetă de ieșire din criza politică profundă în care se află Marea Britanie. Opoziția l-a respins. Încântarea nu-i prea mare nici la Bruxelles, se arată într-o analiză publicată de portalul Deutsche Welle.
Agresivitatea și agitația de săptămâna trecută au dispărut, premierul britanic Boris Johnson și-a prezentat noul plan privind Brexitul pe un ton cât se poate de blând. Șeful de guvern știe că are nevoie de sprijinul opoziției pentru acest „deal”. „Suntem pe cale să găsim o soluție”, le-a promis Boris Johnson deputaților din camera inferioară a parlamentului. Noul său plan prevede ca Irlanda de Nord (care face parte din Marea Britanie) să rămână și după Brexit într-un fel de zonă comună cu UE pentru schimbul de mărfuri. Termenul „piață unică” a fost evitat, în mod evident. Pe de altă parte, Irlanda de Nord trebuie să iasă din uniunea vamală, la fel ca întregul Regat Unit, acesta fiind unul dintre obiectivele principale ale Brexitului, a subliniat Johnson.
Din perspectiva premierului britanic, noul plan respectă Acordul din Vinerea Mare, care a adus pacea în regiune, iar schimbul de mărfuri între Republica Irlanda și Irlanda de Nord poate să continue fără impedimente. Boris Johnson a declarat că introducerea unor controale vamale la această frontieră ar fi inutilă, iar declarațiile vamale pot fi făcute pe viitor direct în sediile companiilor respective sau în alt loc de pe teritoriul țării respective.
Șeful de guvern de la Londra susține că propunerea sa reprezintă un „compromis”, adăugând însă că e dispus să iasă din UE pe 31 octombrie. Marea Britanie dă dovadă de „o mare flexibilitate” prin acest plan, dar dacă Uniunea Europeană nu se va arăta, la rândul ei, mai flexibilă, Londra va dori în continuare să o părăsească peste patru săptămâni, chiar și fără un acord. În scrisoarea adresată UE, Johnson a adoptat un ton mai politicos și diplomatic decât în trecut, probabil și-a dat seama că agresivitatea nu e strategia cea mai bună și că Bruxellesul nu se lasă intimidat.
Liderul opoziției britanice Jeremy Corbyna găsit un slogan spectaculos pentru a respinge planul guvernului: l-a calificat drept „Trump-Deal Brexit”, adăugând că premierul Johnson nu e nici serios, nici credibil. Irlanda de Nord nu poate fi scoasă cu forța din uniunea vamală. Dacă se ajunge la controale vamale la frontiera irlandeză, pacea ar fi pusă în pericol, a avertizat liderul Partidului Laburist. El a reiterat poziția ambivalentă a laburiștilor în problema spinoasă a Brexitului: Corbyn vrea să negocieze un „deal bun”, după care ar organiza un al doilea referendum pentru a-i întreba pe britanici ce părere au despre ieșirea din UE.
Jeremy Corbyn și ceilalți lideri ai partidelor din opoziție i-au adresat întrebarea decisivă lui Johnson: va respecta premierul legea adoptată la începutul lunii septembrie, care l-ar obliga să solicite o amânare a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord cu UE până pe 18 octombrie? Șeful de guvern nu a răspuns concret, ci a vorbit mereu despre ieșirea din UE în orice condiții.
Partidul scoțian SNP a pus degetul pe rană cu întrebarea: de ce există doar posibilitatea ca Irlanda de Nord să rămână în piața unică, dar nu și Scoția, care vrea neapărat același lucru? Ambele regiuni au votat la referendum pentru rămânerea Regatului Unit în UE, iar la Edinburgh se vorbește deschis despre varianta unui al doilea referendum privind independența Scoției.
Reprezentanții opoziției sunt de părere că planul lui Johnson e insuficient și nu poate funcționa. Și Simon Coveney, ministrul de Externe al Irlandei, s-a arătat sceptic: „Garantează deal-ul că nu vor exista controale vamale? Nu! Garantează că va funcționa economia întregii insule irlandeze? Nu!”
Pe de altă parte, Johnson a refuzat să declare că planul actual e cel definitiv al guvernului său. Așadar, ar mai putea exista loc pentru viitoare negocieri și schimbări. Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat că propunerile lui Johnson sunt binevenite, dar că ele nu merg suficient de departe – o reacție asemănătoare cu cea a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Reacțiile negative vin mai ales din partea comisiei pentru Brexit din cadrul Parlamentului European. Philippe Lambertz din fracțiunea ecologiștilor europeni a declarat că Johnson nu poate să fi vorbit serios când și-a prezentat noul plan, care nu va face altceva decât să aducă un Brexit dur. Iar liderul liberal Guy Verhofstadt a adăugat că va fi practic imposibil pentru UE să dea undă verde planului în forma sa actuală.
Evenimentele din această săptămână arată că Boris Johnson pare dispus să facă anumite concesii în privința Brexitului. Rămâne de văzut dacă acestea sunt de ajuns pentru un acord cu UE în timpul foarte scurt care a mai rămas. Cu toate acestea, lucrurile se mișcă pentru prima dată după luni întregi de stagnare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii