G4Media.ro

Brexit: Ce ar însemna un ”No Deal”?

Brexit: Ce ar însemna un ”No Deal”?

Premierul britanic Boris Johnson a evocat pentru prima dată în cadrul negocierilor posibilitatea unui Brexit dur. Ce s-ar întâmpla dacă nu va exista un acord comercial între țara sa și UE la 1 ianuarie 2021?

A fost pentru prima dată când premierul britanic a afirmat că este ”foarte, foarte probabil” ca divorțul Marii Britanii de Uniunea Europeană să fie unul dur, lipsit de acord. Deși acesta nu este scenariul dorit, el ar permite țării ”să facă exact ceea ce dorește începând din ianuarie”, a precizat Johnson.

Până la acest moment, Johnson a vorbit mereu despre un ”deal Australian”, atunci când se invoca posibilitatea ca Marea Britanie să nu încheie un acord comercial cu Uniunea Europeană. Până când fostul prim-ministru australian i-a tulburat liniștea. ”Aveți grijă ce vă doriți. Relația Australiei cu UE sub aspect comercial nu este ceea și-ar dori Londra”, a declarat Malcolm Turnbull.

Aceasta ar însemna ca toate schimburile comerciale să se desfășoare potrivit regulilor stabilite de Organizația Mondială a Comerțului, care, în unele sectoare, numai avantajoase nu sunt!

Pe lângă reguli ținând de comerț, un acord cu UE cuprinde și alte aspecte care reglementează colaborarea viitoare între cele două părți, de la cooperarea între forțele de poliție până la piața de energie, și care nu s-ar mai aplica în absența unui ”deal”. Care ar fi schimbările determinate de un asemenea scenariu?

Porturi și granițe

Potrivit unui scenariu al guvernului britanic, până la 7.000 de camioane ar putea efectiv bloca Dover și alte porturi din Marea Britanie, cu timp de așteptare de până la două zile. Începând cu 1 ianuarie 2021, Uniunea Europeană intenționează să reintroducă controalele vamale. În această situație, camioanele de marfă, care până acum urcau și coborau fără probleme de pe feriboturi, vor avea de înfruntat o birocrație enormă, de la declarații vamale și fiscale până la certificate de proveniență și atestate veterinare.

Numai la Dover sunt îmbarcate în prezent circa 10.000 de camioane pe zi. În apropierea portului, în zona Kent, au fost construite imense locuri de parcare pentru TIR-uri. Londra ia în calcul costuri suplimentare în valoare de 13 miliarde de lire pentru companiile britanice.

Călătorii și turism

Turișii din Marea Britanie vor fi nevoiți să se așeze la coadă la ghișeele destinate călătorilor din afara UE, își pierd asigurarea de sănătate valabilă în mod automat în UE și vor avea nevoie, probabil, de o carte de asigurare internațională și un permis auto.

Începând cu 1 ianuarie, pe fondul restricțiilor vizând combaterea coronavirusului, britanicii nu vor mai avea temporar permisiunea de a intra în UE. Pentru animalele de companie va fi obligatorie prezentarea unor certificate de sănătate, iar britanicii care dețin o locuință în UE vor putea sta maximum 90 de zile pe semestru pe teritoriul Uniunii. Acestea sunt câteva dintre subiectele care au stârnit vâlvă în presa britanică.

Bunuri

Industria auto britanică are mari temeri legate de un Brexit fără acord. Compania Nissan, cu filiala în orașul portuar Sunderland a sugerat deja că își va închide fabrica. Din cauza timpului de așteptare din porturi, lanțurile de aprovizionare „just-in-time” se vor prăbuși. În acest moment, fabrica Honda din Swindon are producția suspendată.

În plus, conform normelor OMC, taxe de 10 la sută sunt percepute la autovehicule. Aceasta ar însemna sfârșitul competitivității și pierderea a mii de locuri de muncă, inclusiv în rândul furnizorilor de subansamble. Industria farmaceutică britanică are nevoie de aprobări suplimentare suplimentar din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) pentru a-și putea vinde produsele în UE. Asta costă mult timp și bani.

Agricultură 

Noi tarife UE se vor aplica pentru produsele agricole. Acestea sunt cu aproximativ 30 la sută mai mari pentru produsele lactate, cu 40 la sută și chiar mai mult pentru carnea de vită și miel. Împreună cu eliminarea subvențiilor UE, care reprezintă aproximativ jumătate din veniturile fermierilor, acest lucru ar putea însemna sfârșitul pentru mii dintre ei. Mulți fermieri au votat pentru Brexit pentru că nu și-au putut imagina un ”No Deal”.

Piața financiară și serviciile

De departe, cel mai important bun de export britanic sunt serviciile bancare. Așa-numitul ”passporting”, adică dreptul de a lucra în UE, a fost deja pierdut de bănci și asigurări la 1 ianuarie 2020. În viitor, acestea vor avea nevoie de echivalarea reglementărilor lor de către UE, pe care Bruxelles-ul o poate retrage oricând.

exemplu, sunt deja îngrijorate de viitorul turneelor lor în Europa.

Consecințele pentru UE 

Una din afirmaţiile frecvente legate de Brext este că ”ambele părți pierd”. Sau că Marea Britanie pierde mai mult decât UE, deoarece aceasta din urmă asigură aproape 50 la sută din volumul comercial britanic. ”Noi suntem 27, britanicii sunt o singură țară”, spune Maria Demertzis de la ”think-tank”-ul Bruegel din Bruxelles. ”Suntem cea mai bogată piață internă din lume, cu peste 400 de milioane de consumatori”, subliniază aceasta.

Totuși, și UE ar putea simți efectele nefaste ale lipsei unui acord de Brexit. În principal Olanda, Belgia și nordul Franței, unde se află furnizorii pentru companiile britanice sau unde comerțul a fost deosebit de intens. Pe cifre, marea perdantă ar fi Germania, unde totuși companiile s-au pregătit deja pentru Brexit, Marea Britanie căzând de pe locul trei pe locul cinci pe lista partenerilor comerciali.

Irlanda este un caz special, în care economia este în mod tradițional strâns legată de Marea Britanie. Nu întâmplător guvernul de la Dublin avertizează insistent asupra riscurilor pe care le-ar presupune lipsa unui acord.

Sursa: Deutsche Welle

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. No deal au vrut, no deal primesc.
    Aviz britanicilor: cand D-zeu vrea sa te piarda, mai intrai iti ia mintile!

    • BJ e un fanatic al brexitului dur. Tromboane, ca cica nu si-a dorit….ba chiar asta si-a dorit, doar a a vut grija sa fezandeze opinia publica, sa duca niste negocieri de fatada, pana in momentul in care nimic nu mai poate fi intors. Si acum omul e ud de fericire. Se crede un soi de Churchill, un om providential cu o misiune nobila, sa scoata UK din UE. Omul uita ca UK era intr-o stagnare prelungita data de lipsa de inovatie. Apartenenta la UE i-a ridicat si pe ei, dar acum unii chiar isi fac iluzii ca separat poti realiza mai mult decat impreuna. MAi discutam peste 10 ani.

  2. Desigur, UE este singura parte care „castiga” din Brexit, conform acestui „think-tank” (mai mult „tank” decat „think”). Odata cu Brexitul vor disparea peste 1000 miliarde de euro in schimburi comerciale, intre UK si UE, asadar nu inteleg unde este castigul UE. Desigur, UE este frustrata foarte tare de faptul ca n-a reusit sa sperie lumea cu lipsa unui acord si sa demonstreze lumii europene ce inseamna o iesire a unei tari din UE. Acesti lideri europeni rupti complet de realitate, nu urmaresc decat sa-si salveze joburile caldute pe zeci de mii de euro si cam atat. Cam la asta se reduce orizontul UE si viziunea UE asupra viitorului acestui proiect politic. Asa ca…mai vedem noi cine castiga sau cine pierde.

    • Esti un slugoi rus si atat. Fara parazitii UK in UE, vom vedea o accelerare a integrarii UE. Fara UK sa ne traga inapoi, vom progresa mai repede si pe mai multe fronturi.

      Asa ca ia-ti rublele si sterge-te cu ele.

    • Poate ar fi o învățătură de minte ce înseamnă populism, ce înseamnă un referendum, cât de pregătită e populația unui stat pentru un referendum pe teme atât de dificile. Un astfel de referendum în privința Brexitului nu ar fi trebuit să aibă loc.

    • mda, probabil ca esti tu expert in economie !
      pana una alta la matematica esti repetent. schimburile in total intre UK si UE sunt de circa 290 miliarde UK spre UE (in majoritate servicii) si 370 invers (marea majoritate bunuri de larg consum).
      si cum serviciile le relochezi mult mai usor decat sa produci de la zero bunuri ghici cine isi va rezolva rapid problema si cine va trebui sa plateasca orice pret cere piata PLUS NOI TAXE SI IMPOZITE pentru a avea mancare si alte bunuri strict necesare !!!

      asa ca marele perdant al brexit este UK. acordul de liber schimb comercial cu USA promis de trump nu a fost decat praf in ochi, nu exista si nu va exista in viitorul apropiat.
      serviciile financiare s-au mutat in proportie de 50% din City in Paris si FfM, producatorii de automobile au mutat, anulat sau restrans productia din UK asa ca UK va ramane cu praful de pe toba si pestii din zonele exclusive de pescuit cu care au ramas !
      iar UK va concura pentru piata UE cu China, Taiwan, Coreea de S si Japonia de pe aceleasi pozitii, nemaibeneficiind de scutiri de taxe nici macar la nivelul Canadei !!!
      asa ca … da, UE va trebui sa gaseasca furnizori de servicii in afara sau interiorul UE iar tari cu personal calificat gen Romania, Ungaria, Bulgaria, Cehia vor profita de asta.

      adauga problemele economice aduse de pandemie si viitorul arata sumbru tot pentru UK pentru ca va trebui sa se descurce de una singura iar pozitia la orice negocieri e slaba cand reprezinti 66 mil potentiali clienti vs 446 mil (UE fara UK) respectiv peste 500 daca nu era brexit! de ex. transa a doua de vaccin o cumpara la pret aproape dublu fata de UE si mai departe doar daca mai este disponibil.

      deci … noapte buna UK !

    • tu sigur esti unul de zugraveste prin uk si te gandesti ca ramai singur pe acolo sa iti majorezi veniturile. Sa vezi distracti cand lira ajunge cam cat dolarul ce bine o sa fie in uk,

    • adica dupa tot circul cu UK, UE nu a reusit sa lamureasca lumea ca nu are sens sa iesi? looooooooooool. mai lasa etnobotanicele. mai mult decat circul asta doar razboi ar fi fost. asta ar fi urmatorul nivel.
      nu stiu cine e asa rupt de realitate. eu as zice ca englezii sunt cei mai rupti. de toata lumea.
      si lasa amenintarile ca nu stau lucrurile cum vrei tu.

    • Mestere, n-a aparut niciun moment in text „unde este castigul UE”. Ba, din contra, se precizeaza ca ambele parti pierd, dar in procente diferite.
      Iar daca le era bine englezilor fara deal, nu se mai asezau la masa negocierilor;i se rupeau total de UE inca dupa referendum.
      De fapt, daca nu era rost de ceva avantaje, fiti siguri ca nici nu intrau ei in UE. Numai ca lumea s-a schimbat mult de atunci. Nu mai cade nimeni pe spate cind vede un englez. Nu mai au doar ei „secretul focului”.

    • Cat de bine o sa le fie englezilor vom vedea dupa cate zile va mai avea Boris ca PM dupa ce se face separarea, mai ales acuma ca a ramas si fara Trump (care pentru ca sa aiba MAGA urmarea sa faca EU cat mai mica..iar englezii au pus botu’)
      Eu unul cred ca o sa-l fugareasca lumea pe strada, dar ramane de vazut !

  3. Take Back Control, parcă așa țipau toți pe stradă.
    Now, control this !

  4. Istoria ne invata despre viciile democratiei in panzele ei negre. O democratie din care sunt excluse in procesul democratic institutiile statului unde se afla oameni care pot face o analiza mai obiecticva a impactului , rezulta fenomene ca cel al Brexitului. Cand ai pus microfonul la DOAR cei neinformati , culegi roadele fenomenului (ca sa nu spun dezastrului).

    • Deci când nu ne convine rezultatul unui referendum în care oamenii sunt invitați să se pronunțe asupra unui subiect, arunci democrația nu mai e o soluție viabilă, și eventual ar trebui să anulam rezultatul votului. Poți să te iei de mână cu jigodiile noastre de parlamentari, care după referendumul prin care se limita numărul maxim de parlamentari la 300, s-au făcut că plouă și au refuzat să pună în practică rezultatul votului, decretand pur și simplu că referendumul ar fi fost de fapt… consultativ!!! Ei, în Marea Britanie, spre deosebire de România, un referendum, prin care oamenii sunt invitați să se pronunțe prin vot asupra unui subiect de interes public, nu poate fi considerat „consultativ”, ci devine litera de lege. 🙂

  5. Xxx mor de grija altora in timp ce noi avem scoli fara apa curenta si cu wc in curte…..

    • Asa este! Cum pot niste romani sa-si dea cu presupusul despre treburile Ioropei?
      Chiar daca facem parte dintr-o Uniune, iar chestiunea ne priveste pe toti, sa stam cu capul in pamint, nu?
      Sa ne concentram cu totii pe problema budelor si dupa aia sa scoatem capul in lume. Sa nu ne mai intereseze nimic altceva. Tara sa ia o pauza. Toate energiile sa fie canalizate (suzati, n-am gasit alt termen) catre toalete. Umblatoare. Private. Bude.

    • pai avem scoli fara apa ca nu am vrut sa avem cu apa, evident. cand am votat hoti o data, de 2 ori, cand tipam doar de salarii (la profesori ma refer) la greva, niciodata de altceva, e destul de clar nu vrem sa avem. deci care e logica ta????

  6. VIZE!!! Goagăl translate spune ca no dea brexit inseamna vize penru romani si ceilalti cu pasaport romanesc. Plus taxe vamale la S20-urile ieftine din UK. 😔

  7. UK, cum a invatat tot romanul, ca-i mai rapid de pronuntat ‘iuchei’ decat Regatul unit al bla bla bla si Irlandei de nord.., sau Marea Britanie (un termen mai socialist de felul sau, franco-german) are o organizare politica, administrativa si economica un pic mai aparte. Brexitul nu este acceptat si vazut la fel peste tot. Scotia, de pilda, a votat impotriva Brexitului. Motiv pentru Nicola Sturgeon (PM scotian) sa reafirme, pentru a 3a oara, dorinta Scotiei de a-si castiga independenta – ceea ce nu se va intampla… decat odata cu colapsul UK si al casei regale, adica probabil niciodata. De Irlanda de Nord nu mai vorbesc. Cadoul Brexitului facut in principiu de catre conservatorii englezi (si wales, care nu prea conteaza…) restului regatului a crescut resentimentele la cote nemaivazute din anii ’80, cand IRA arunca in aer statii de politie britanice. Brexitul va insemna o aruncare in haos a societatii britanice – cei care isi inchipuie ca ‘va trece’, ca oamenii se vor obisnui, nu stiu ce vorbesc. Amintiti-va anii 70 in Uk, cand se inchideau mine, cand industriile grele (metalurgie, constructii navale) isi puneau lacatul pe poarta, cand somajul si infractionalitatea ajunsesera la cote insuportabile. Celor care au cunoscut vremurile acelea, le tremura chilotii pe ei. Senililor care inca se cred in imperiu si prostanacilor de tip hooligan nu le pasa, caci sunt incapabili de a intelege. UE va incasa o lovitura importanta prin acest no deal brexit, dar cel care va suferi cu adevarat va fi UK. UE a fost creata (prin toti pasii, de la uniunea carbunelui si otelului bla bla si pana la forma actuala)ca solutie de supravietuire a spiritului european. Supravietuire economica in primul rand, apoi ca solutie de securitate (de orice fel). Sa nu uite cei care o hulesc faptul ca, cu bune si rele, aceasta solutie e cea mai calduta, caci dusmanii Europei (primii pe lista, rusii) nu vor avea mila de niciun ‘exiteer’, fie el brexit, grexit, romxit, iar niciunul dintre acestia nu pot supravietui pe cont propriu, fie el si un stat atat de puternic precum UK-ul de pana mai ieri.