Brexit: Comisia Europeană trimite Marii Britanii o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea obligațiilor legate de ieșirea din UE
Comisia Europeană a trimis astăzi Marii Britanii o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea obligațiilor care îi revin în temeiul Acordului de retragere, potrivit unui comunicat al executivului european. Trimiterea acestei scrisori marchează începutul unei proceduri oficiale împotriva Regatului Unit de constatare a neîndeplinirii obligațiilor care îi revin. Regatul Unit are la dispoziție o lună pentru a răspunde scrisorii trimise astăzi.
Nu e clar care pot fi consecințele acestei proceduri, în caz că Marea Britanie e găsită vinovată de încălcarea obligațiilor, dat fiind că de la 1 ianuarie 2021 Londra va ieși din UE, iar Uniunea nu va mai avea instrumente juridice pentru a impune eventuale sancțiuni.
Articolul 5 din Acordul de retragere prevede că Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor care rezultă din acordul în cauză și să se abțină de la orice măsuri care ar putea pune în pericol realizarea acestor obiective. Ambele părți au obligația de a coopera cu bună-credință în îndeplinirea sarcinilor care rezultă din Acordul de retragere.
Comisia Europeană acuză guvernul Boris că, la 9 septembrie 2020, a depus un proiect de lege (denumit în continuare „proiectul de lege privind piața internă a Regatului Unit”, United Kingdom Internal Market Bill) care, dacă ar fi adoptat, ”ar încălca în mod flagrant Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, întrucât ar permite autorităților britanice să nu țină seama de efectele juridice ale dispozițiilor de fond ale protocolului în temeiul Acordului de retragere”, potrivit comunicatului citat.
Comisia Europeană susține că reprezentanții guvernului britanic au recunoscut această încălcare, afirmând că obiectivul urmărit este ”de a permite Regatului Unit să se sustragă în mod permanent obligațiilor care decurg din protocol”.
Până la sfârșitul acestei luni, Regatul Unit trebuie să își prezinte observațiile cu privire la scrisoarea de punere în întârziere. După examinarea acestor observații sau dacă nu se transmit observații, Comisia poate emite, dacă este cazul, un aviz motivat.
Context. Acordul de retragere a fost ratificat atât de UE, cât și de Regatul Unit. Acesta a intrat în vigoare la 1 februarie 2020 și produce efecte juridice în temeiul dreptului internațional. În urma publicării de către guvernul Regatului Unit, la 9 septembrie 2020, a proiectului de lege privind piața internă a Regatului Unit, vicepreședintele Maroš Šefčovič a convocat o reuniune extraordinară a Comitetului mixt UE-Regatul Unit pentru a cere guvernului Regatului Unit să își clarifice intențiile și să răspundă îngrijorării profunde a UE. Reuniunea a avut loc la 10 septembrie, la Londra, la aceasta participând Michael Gove, cancelarul Ducatului Lancaster, și vicepreședintele Maroš Šefčovič.
Acordul de retragere prevede că, în perioada de tranziție, Curtea de Justiție a Uniunii Europene este competentă să soluționeze litigiile dintre părți, iar Comisia are competențele care îi sunt conferite de dreptul Uniunii în ceea ce privește Regatul Unit, inclusiv în ceea ce privește interpretarea și aplicarea acordului în cauză.
Foto: Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii