Brexit: Londra nu trebuie să-și facă “iluzii” în legătură cu serviciile financiare, avertizează Bruxelles-ul. Odată ce Regatul Unit a devenit o țară terță, companiile sale financiare nu vor putea accede la piața europeană fără autorizație
Negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat Londra marți împotriva oricărei “iluzii” privind piața serviciilor financiare în viitoarea relație dintre Regatul Unit și continent, pe care cele două părți o vor negocia în acest an. Reamintim, după Brexit, companiile britanice vor pierde de facto “pașaportul” care le permite să opereze liber pe piețele financiare ale continentului.
Inițial, la Londra, specialiștii se arătau încrezători, estimând că țara lor va avea dreptul la un regim special pentru serviciile financiare. “City” concentrează într-adevăr peste 78% din activitățile pieței de capital și a investițiilor bancare în Europa.
Bruxelles vrea să păstreze controlul
Dar Comisia Europeană nu vede lucrurile așa. Într-un bilanț publicat în iulie, executivul european amintea deja că regimul echivalențelor – care permite serviciilor financiare ale părților terțe (fonduri de pensie, asigurări, bănci) să aibă acces direct la piața europeană – nu este ceva automat, dimpotrivă. Comisia dispune într-adevăr de puteri “discreționare” pentru a acorda sau retrage, de la caz la caz, aceste autorizații.
Asta a reamintit Michel Barnier marți dimineață, explicând în fața eurodeputaților reuniți la Strasbourg că “nu va exista o echivalentă generală, globală sau permanentă pe serviciile financiare”. “Și nu va exista nici cogestionare a echivalenței financiare cu Regatul Unit. Vom menține stăpânirea acestor instrumente și vom menține autonomia deciziei”, a insistat el.
“Nu vor exista negocieri propriu-zise pe serviciile financiare”, a amintit totuși Michel Barnier. “Vom utiliza instumentele echivalențelor (…). Nu vom negocia pe aceste subiecte cu Regatul Unit: verificăm coerența și când apreciem că este posibil dăm echivalențe în cutare sau cutare sector al industriei financiare”, a continuat el. Acest sistem funcționează deja cu Canada, Statele Unite și Japonia. “Nu văd de ce nu ar merge cu Regatul Unit”, a adăugat el.
City se așteaptă la negocieri “dificile”
Ministrul britanic al finanțelor, Sajid Javid, a promis marți să-și dezvăluie în primăvară strategia post-Brexit pentru serviciile financiare, în ideea de a construi o „relație durabilă” cu UE. El a mai amintit că ieșirea din UE era pentru Regatul Unit o ocazie de a prelua controlul reglementărilor pe serviciile financiare, lăsând să planeze indoiala asupra intențiilor guvernului.
Săptămâna trecută, într-o conferință de presă, Londra spusese că se așteaptă la negocieri post-Brexit „dificile”. Estima totuși posibil un acord care să permită accesul larg la piața europeană.
Sursa: Le Figaro / Autor: Jean-Baptiste de la Torre / Traducere: Gabriela Sîrbu / Rador
Image by David Mark from Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii