G4Media.ro

Brexit: Londra nu trebuie să-și facă “iluzii” în legătură cu serviciile financiare,…

pixabay.com

Brexit: Londra nu trebuie să-și facă “iluzii” în legătură cu serviciile financiare, avertizează Bruxelles-ul. Odată ce Regatul Unit a devenit o țară terță, companiile sale financiare nu vor putea accede la piața europeană fără autorizație

Negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat Londra marți împotriva oricărei “iluzii” privind piața serviciilor financiare în viitoarea relație dintre Regatul Unit și continent, pe care cele două părți o vor negocia în acest an. Reamintim, după Brexit, companiile britanice vor pierde de facto “pașaportul” care le permite să opereze liber pe piețele financiare ale continentului.

Inițial, la Londra, specialiștii se arătau încrezători, estimând că țara lor va avea dreptul la un regim special pentru serviciile financiare. “City” concentrează într-adevăr peste 78% din activitățile pieței de capital și a investițiilor bancare în Europa.

Bruxelles vrea să păstreze controlul

Dar Comisia Europeană nu vede lucrurile așa. Într-un bilanț publicat în iulie, executivul european amintea deja că regimul echivalențelor – care permite serviciilor financiare ale părților terțe (fonduri de pensie, asigurări, bănci) să aibă acces direct la piața europeană – nu este ceva automat, dimpotrivă. Comisia dispune într-adevăr de puteri “discreționare” pentru a acorda sau retrage, de la caz la caz, aceste autorizații.

Asta a reamintit Michel Barnier marți dimineață, explicând în fața eurodeputaților reuniți la Strasbourg că “nu va exista o echivalentă generală, globală sau permanentă pe serviciile financiare”. “Și nu va exista nici cogestionare a echivalenței financiare cu Regatul Unit.  Vom menține stăpânirea acestor instrumente și vom menține autonomia deciziei”, a insistat el.

“Nu vor exista negocieri propriu-zise pe serviciile financiare”, a amintit totuși Michel Barnier. “Vom utiliza instumentele echivalențelor (…). Nu vom negocia pe aceste subiecte cu Regatul Unit: verificăm coerența și când apreciem că este posibil dăm echivalențe în cutare sau cutare sector al industriei financiare”, a continuat el. Acest sistem funcționează deja cu Canada, Statele Unite și Japonia. “Nu văd de ce nu ar merge cu Regatul Unit”, a adăugat el.

City se așteaptă la negocieri “dificile”

Ministrul britanic al finanțelor, Sajid Javid, a promis marți să-și dezvăluie în primăvară strategia post-Brexit pentru serviciile financiare, în ideea de a construi o „relație durabilă” cu UE. El a mai amintit că ieșirea din UE era pentru Regatul Unit o ocazie de a prelua controlul reglementărilor pe serviciile financiare, lăsând să planeze indoiala asupra intențiilor guvernului.

Săptămâna trecută, într-o conferință de presă, Londra spusese că se așteaptă la negocieri post-Brexit „dificile”. Estima totuși posibil un acord care să permită accesul larg la piața europeană.

Sursa: Le Figaro / Autor: Jean-Baptiste de la Torre / Traducere: Gabriela Sîrbu / Rador

Image by David Mark from Pixabay 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Eu cred ca nu se va obtine nimic din negociere, deoarece nu este loc de intors – adica niciuna din parti nu poate face compromisuri fara sa piarda si mai mult din intreaga logica de a fi (a UE, respectiv a UK). Dar persoanele vor pastra drepturile de circulatie pentru simplu motiv ca reciprocitatea este in interesul ambelor parti. In rest, fiecare cu melodia lui. Pentru orice, vor fi autorizitatii tehnice birocratice (admis / respins) case-by-case, asa ca … Long live the Eurotunnel!

    • Valcov tu esti taica?
      Numai ai ce sa ascunzi in cavou si te-ai apucat de scris…

    • Danut, da ce te-a apucat, ai mancat niste ciuperci „interesante” si ai realizat ca te da inteligenta afara din casa?

  2. Asadar, functionarimea inutila de la Bruxelles ne controleaza acum si finantele. Si iata cum se contureaza o noua „dictatura” europeana condusa de la Bruxelles. Este atitudinea celui care se teme ca ar putea pierde totul si atunci incepe sa ameninte si sa-si arate „coltii” catre cel care are de fapt puterea de decizie, si anume UK (“City” concentrează într-adevăr peste 78% din activitățile pieței de capital și a investițiilor bancare în Europa.”).

    • Inca nu intelegem cit bine a facut Europei decizia M.B. ,dar in viitorul imediat sigur vom intelege si la nivel de cetatean . Ar fi o prostie sa spui -mie mi s-a urit cu binele ,vreau sa plec din Europa (si sa ma duc unde ) ,dimpotriva multe alte state mici vor veni linga noi . Romania va deveni din ce in ce mai puternica si mai Europeana. A fi condus de la Bruxelles nu este un lucru rau ,mai ale cind vezi ce inseamna o conducere din interior . O Europa ce tinde spre federalizare nu poate face rau ci mai degraba va produce bunastare si liniste ,fara razboi ,fara lupte pentru teritorii , fara hotia unora in detrimentul altora , ba chiar vom deveni cu totii uniti fiind o si mai mare putere a lumii . Va imaginati cu cita invidie se uita altii la noi si zic : uite si la pustii astia cum fac pe grozavii uniti fiind . Acum cind Franta si Germania(in viitorul imediat) isi vor asuma o umbrela nucleara protectoare si cind o armata europeana comlementara NATO isi vor face aparitia , chiar ca multi ne vor invidia . IN final nu pot uita cuvintele lui Jean Claude Junkers ce ne spuneau cu atita mindrie , citez din memorie : Ce noroc avem noi toti sa traim in aceste timpuri nascuti acum si aici in aceasta minunata structura numita UE ,structura ce nu a putut fi egalata de nimeni in istoria omenirii ca pace si bunastare .

    • @Mike : Teodorovici, tu esti ?

    • Unul dintre motivele Brexit (mai degrabă a bucuriei unora în legătură cu Brexit) este ca UK să nu mai dea socoteală în privința produselor financiare.
      Pe scurt:
      – criza din US a fost pe baza faptului că niște șmecheri au pus produse financiare de rating D- în ambalaj de triple A și multe fonduri de pensii, toată lumea, a investit în ele. La un moment dat, s-au dus toate alea în cap;
      – asta a fost posibil exclusiv fiindcă Greenspan (în State) a tot autorizat mizerii de genul ăsta, gen firmele de rating să nu aibă responsabilitate (adică certific pe bani, ca serviciu pe care-l ofer, că bond-ul ăla este AAA+ dar, dacă nu e, nu e problema mea);
      – în London era la fel, piața financiară total necontrolată: zice dealerul că acțiunile alea sunt super? Le cumperi, dealerul nu numai că știe că alea sunt varză dar mai mult, chiar pune pariu (short) că o să pierzi fiindcă ai cumpărat acțiunile alea de la el. Pare ciudat dar chiar așa e, nimeni nu e responsabil pentru țeapă, de la firma care a certificat alea până la dealer;
      – din astfel de șmenuri au câștigat numai firmele de brokeraj, și au câștigat miliarde. Din țepe pe față, protejați fiind de lege;
      – Comisia Europeană a introdus reglementări stricte care să evite astfel de țepe;
      – London nu vrea să i se impună asta fiindcă piața financiară din London trăiește din aceste țepe.

      Acum de-aia se oftică, sunt puțin speriați.

  3. Scotia cere referendum , in Irlanda de nord partide pro UE cistiga teren . Banca Centrala Europeana va investi atit de mult peste tot in UE incit nimeni nu va mai avea ceva de spus ,singura cerinta este statul de drept si deja si la noi se vad pasii schimbarii ,chiar daca inca mici si putini . Ma asteptam ca politicul sa aiba o alta abordare ,una mai rapida in ceea ce priveste SCHIMBAREA. Trebuie insa sa asteptam VOTUL, pina atunci politicul joaca incurcat si inca mai incearca pacaleli , manipulari . Votul speram sa ii opreasca .

    • Si votul si implicarea si solicitarea de transparenta si eficienta si presiune pentru asta – or else … sanctiune la vot. Poprul este suveran, adica noi.

  4. Nimic mai logic. Doresc sa acceseze pe piata financiara UE? Platesc drepturile de a intra, ei nemaifacand parte din Uniunea Europeana. Exact cum UE va plati drpturile de a accesa pe piata finaciara MB. Banca germana N26, a anuntat deja ca paraseste MB la inceputul lunii iunie si a anuntat toti clientii sai britanici, despre inchiderea conturilor lor.

    MB incepe sa inteleaga cum este cand esti de unul singur. Ramanem prieteni si aliati, insa fiecare cu drumul sau.