Brigada Milionarului. Armata unui om de afaceri ucrainean care luptă împotriva Rusiei / Ucraina găseşte cu greu soldaţi pentru a-i trimite pe front, dar abordarea unui om de afaceri consolidează lupta împotriva Rusiei
Săptămâna aceasta în războiul din Ucraina accentul a fost pus pe rachetele americane care au fost trase în Rusia. Însă una dintre cele mai mari provocări rămâne aducerea unui număr suficient de soldaţi pe linia frontului, scrie Bloomberg, preluat News.ro.
Când „Aviatorul” s-a alăturat efortului de război al Ucrainei în urmă cu câteva luni, i-a plăcut organizarea, tactica şi conducerea unei brigăzi fondate de unul dintre cei mai bogaţi oameni ai ţării. Acum face parte dintr-o unitate care operează drone pentru a distruge ţinte, pentru a planta explozibili sau pentru a livra produse infanteriei.
În timp ce accentul este pus pe desfăşurarea de rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA pentru a lovi Rusia, cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina rămâne recrutarea de soldaţi după aproape trei ani de lupte şi, acum, o potenţială escaladare. Cheia pentru a umple golul sunt brigăzile care folosesc campanii de marketing inteligente pentru a atrage voluntari care doresc să evite să fie trimişi la întâmplare pe front ca recruţi.
„Au o abordare modernă a armatei”, a declarat la telefon Aviator, care a refuzat să fie identificat după numele său real, dintr-o locaţie confidenţială din regiunea din jurul Harkovului, al doilea oraş ca mărime din Ucraina. „Mă refer la metode de management, control şi analiză împrumutate din modelul NATO”, explică el.
Bărbatul în vârstă de 39 de ani s-a înrolat în Hartia, care, spune el, oferă comandă şi instruire în stil occidental, în contrast cu restul armatei, care încă se luptă să scape de moştenirea erei sovietice.
Formată de multimilionarul Vsevolod Kojemiako în 2022, Hartia îşi face publicitate pe social media, pe panourile publicitare din oraş şi la radio şi angajează profesionişti în marketing pentru a crea conţinut, branding şi a dezvolta idei. Grupul a trecut de la câteva sute de persoane la câteva mii, fiind încorporat în armata regulată de la începutul anului trecut.
VolodImIr Dehtiarov, sergent de stat major al secţiunii Hartia responsabil cu afacerile publice, a declarat că această creştere a personalului se datorează campaniei publicitare, dar şi faptului că tot mai mulţi bărbaţi doresc să aleagă unde vor ajunge, în loc să se supună recrutării. Brigada a primit, de asemenea, un impuls de la unele atacuri eficiente asupra poziţiilor ruseşti, a spus el.
Hartia a câştigat proeminenţă ajutând la respingerea forţelor ruse din Harkov, mai întâi în septembrie 2022 şi apoi consolidând apărarea regiunii împotriva unui alt val de atacuri la începutul acestui an.
„Oamenii vor să aleagă să servească într-o unitate de succes sub comanda unui comandant de succes, vor să fie instruiţi”, a declarat Dehtiarov la începutul acestei luni. Hartia, care face parte din Garda Naţională Ucraineană, primeşte sute de solicitări telefonice pe săptămână, susţine el.
Lupta Ucrainei împotriva invadatorilor ruşi se confruntă acum cu o altă serie de provocări, în timp ce aliaţii occidentali îl presează pe preşedintele Volodimir Zelenski să caute pacea, iar Donald Trump se întoarce la Casa Albă şi promite un sfârşit rapid al conflictului.
Mobilizarea deja nu este o sarcină uşoară în aceste zile, chiar şi după ce legea a fost înăsprită, în luna mai. Aproximativ un sfert dintre bărbaţii şi femeile care luptă pe linia frontului sunt voluntari, iar restul au fost recrutaţi începând cu acea lună, potrivit Ministerului Apărării.
În plus faţă de apelurile convenţionale, echipele de recrutare patrulează zonele publice sau opresc maşini pe autostrăzi pentru a recruta bărbaţi eligibili în armată. Zeci de bărbaţi au murit şi sute au fost prinşi când încercau să treacă ilegal frontiera. Alţii sunt deja în străinătate. Unii nu-şi părăsesc apartamentele timp de săptămâni întregi pentru a se feri de recrutare.
CINE ESTE KOJEMIAKO
Guvernul a dezincriminat prima dezertare la începutul acestui an, într-un efort de a creşte numărul recruţilor. Hartia a răspuns oferind o a doua şansă prin intermediul reţelelor sociale, afirmând că doreşte să „construiască o nouă armată ucraineană”. Site-ul său, în ucraineană, engleză şi spaniolă, afirmă că grupul doreşte să devină o forţă de luptă model, bazată pe standardele NATO.
Kojemiako a fondat Hartia, sau Carta, ca un grup de voluntari în timpul primei perioade haotice a războiului. El a renunţat la o vacanţă la schi cu familia, în Alpi, în ziua în care Rusia a lansat o invazie la scară largă, în februarie 2002.
Comerciantul de cereale a petrecut mai mult de două decenii construind AgroTrade, un imperiu agricol cu o bancă de terenuri aproape la fel de mare ca Singapore.
Hartia şi brigăzile similare au fost emblematice pentru rezistenţa Ucrainei când a început războiul, cruciale pentru oprirea invaziei ruse iniţiale, potrivit lui Ann Marie Dailey, cercetător în domeniul politicilor la Rand, un thinktank american.
Unităţile de voluntari au luat amploare în 2022 şi, mai târziu în acelaşi an, mulţi au fost încorporaţi în armata regulată. Acestea semnează contracte cu Ministerul Apărării şi sunt plătite de la bugetul de stat, la fel ca restul armatei.
Oamenii şi modul în care este comandată brigada ar putea avea cel mai mare impact în această etapă a războiului, potrivit lui Konrad Muzyka, un analist independent în domeniul apărării stabilit în Polonia. „Dacă eşti în criză de personal într-un război de uzură, prima ta prioritate ar trebui să fie buna gestionare a forţelor, susţinerea capacităţilor de luptă şi reconstituirea forţelor”, spune el. „Partenerii occidentali pot asista Ucraina, dar nu pot înlocui pe deplin resursele umane ale Ucrainei sau să ia decizii strategice cu privire la modul de alocare eficientă a acestora pe câmpul de luptă”, arată expertul.
Dar starea de spirit este acum mai degrabă una de disperare pentru a aduce oameni pe front şi a continua rezistenţa. Pe lângă lipsa de trupe şi de armament, donaţiile private pentru efortul militar au scăzut vertiginos pe măsură ce Rusia face progrese.
Victoria asupra Rusiei depinde de modernizarea armatei ucrainene şi de adoptarea standardelor NATO, potrivit lui Kojemiako, care este consilier al Gărzii Naţionale. Armata nu este „cea mai modernă parte a societăţii”, dar există practici civile şi de afaceri care pot ajuta armata să facă faţă provocărilor reprezentate de invazie.
„Winston Churchill a înţeles că militarii nu pot câştiga războiul dacă nu sunt sprijiniţi de civili, dacă nu li se oferă tehnologie”, a declarat Kojemiako într-un interviu video din Harkov la începutul acestui an. Cele mai avansate unităţi tehnologice din Ucraina „sunt create de civili mobilizaţi, nu de militari”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank