G4Media.ro

Britanicii şi europenii mai au doar „câteva ore” la dispoziţie pentru a…

Sursa: Parlamentul European

Britanicii şi europenii mai au doar „câteva ore” la dispoziţie pentru a încheia un acord post-Brexit, anunţă Barnier în Parlamentul European şi avertizează că UE va instala bariere dacă britanicii refuză să-şi adapteze legislaţia standardelor europene

Un acord între Uniunea Europeană şi Regatul Unit cu privire la viitoarea lor relaţie comericală este în continuare posibil, însă mai sunt disponibile doar ”câteva ore” în vederea încheierii acestuia, subliniază negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, relatează Reuters, preluată de News.ro.

”Acesta este momentul adevărului. Mai avem doar puţin timp, câteva ore, pentru a purta aceste negocieri în mod eficient, dacă vrem ca acest acord să intre în vigoare la 1 ianuarie”, a subliniat vineri, în Parlamentul European, la Bruxelles, Michel Barnier.

”Există o şansă să ajungem la un acord, dar calea este foarte îngustă”, a apreciat negociatorul-şef european, subliniind că problema cotelor de pescuit şi a accesului în apele britanice este în continuare una dintre principalele dificultăţi ale acestor negocieri.

”În acest moment eu nu pot să spun care va fi rezultatul negocierilor”, a recunoscut el, îndemnându-i pe europeni să se pregătească pentru orice scenariu.

Premierul britanic Boris Johnson i-a transmis joi seara preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen că el consideră că un ”no deal” este ”foarte probabil”, doar dacă UE nu-şi schimbă poziţia.

Ursula von der Leyen a anunţat, la rândul său, progrese importante, însă a recunoscut că există în continuare divergenţe, mai ales în dosarul pescuitului.

Michel Barnier susţine în continuare că cele două tabere depun eforturi să încheie un acord, însă el a reiterat vineri că este exclusă adoptarea unui text care să fie în defavoarea pieţei comune de 450 de milioane de consumatori.

UE urmează să instaureze bariere vamale, în cazul în care britanicii refuză să-şi adapteze legislaţia standardelor europene, a avertizat el.

Marea Britanie a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, însă respectă reglementările europene în perioada de tranziţie, până la 31 decembrie.

Cele două părţi au avut la dispoziţie această perioadă de tranziţie pentru a stabili cadrul viitoarei lor relaţii, însă nu au reuşit să facă acest lucru, alimentând temeri în mediile economice cu privire la un Brexit dezordonat, la un haos în porturile britanice şi la probleme de aprovizionare a insulei.

Sursa: News.ro

Foto: Parlamentul European

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Nu va fi absolut nici un haos. Am functionat foarte bine, inainte de 1971, am functionat foarte bine, inainte de Maastricht, am functionat foarte bine, inainte de Uniunea Europeana.

    Am calatorit in MB si inainte de 1971, sau de 2000. Contrôle la vama, la Douvres, exact ca la Otopeni, cand vizitez Romania. Diferenta, era aplicarea unui tampon, pe pasaport 😀

    Regulile OMC, se vor aplica.

    • Va fi greu ca britanicii sa gaseasca legume proaspete, ceea ce mi se pare amuzant, fiindca oricum ei sunt mancatori de mcnuggets.

    • @VP
      Intr’adevar, amicii nostri britanici, vor avea ceva probleme. Scotia va deveni independenta cat de curand. Asa este cand votezi fara sa te gandesti la repercursiuni.
      Ramanem prieteni, aliati, insa fiecare pe drumul ales.

      (e haios, preudo al Dv, rad incontinuu, de fiecare data; bravo)

    • Care era traficul în anii anteriori aderării MB la UE și care este acum.. Vedem, cel mai probabil va fi un deal prin vara, când britanicii vor vedea costul real al unui no deal

    • Englezoii isi vor lua tara inapoi si vor manca fish&chips dupa pofta inimii. Sa le uram pofta buna la masa! 😁

    • 148.000 britanici, care traiesc la noi, in Franta, isi vad schimbat statutul, in 13 zile. Nici o diferenta intre ei, un chinez, un american sau un ugandez.
      Multi abia acum s’au trezit sa ceara drept de rezidenta in Franta. Bineinteles ca le vom accorda acest drept tuturor, insa este unul dintre aspectele neplacute (viitoare) pentru britanici.
      Deoarece turismul UE=>MB UE.
      https://www.20minutes.fr/societe/2929807-20201218-brexit-dordogne-britanniques-peu-tendus-ruent-titres-sejour

    • Domnule, asa o fi. Intrebare care se pune este urmatoarea: daca era asa de bine in UK inainte de 1971, atunci de ce a mai fost nevoie ca regatul sa intre in UE? Caci, banuiesc, nu i-a fortat nimeni sa intre.
      Si, daca sint britanicii atit de sigur ca va fi bine in continuare, atunci de ce s-au mai strofocat atit sa negocieze? De ce nu au spus din 2016 „pa si pusi”, v-am salutat, noi avem treburile noastre…

    • @Alex
      Va multumesc ptr raspuns. Eu nu traiesc in MB, ci in Franta (din ziua nasterii, acum f multi ani 🙂 ) Regatul Unit, a incercat de doua ori, sa fie primit in Communitate (nu exista inca UE) Prima data a fost refuzat (De Gaulle nu a fost de accord) si a fost acceptat abia a 2a oara.
      SI’au dorit extrem de mult, sa aiba acces la Piata Comuna, nemaiffind obligati sa plateasca taxe vamale, in cele 6 state fondatoare, pentru a accesa pietele noastre.

      Apoi, a intervenit crize siderurgiei (f dura in Regatul Unit) iar Mme Tatcher a negociat f dur, o ristourna a sumei anuale, cu care Regatul Unit, contribuia la bugetul commun (celebra „I want my money back”.
      Din acel moment, ne’a fost foarte clar, tuturor membrilor Communitatii, ca Regatul Unit, nu va fi niciodata membru deplin al Communitatii. Insa, fiecare membru, este acceptat cu partile sale bune si cele mai putin bune (ca intr’un mariage)
      In momentul in care cetatenii britanici au fost pacaliti sa voteze Out si nu s’au gandit la repecursiuni, lasandu’se atrasi de „afara cu imigranii care ne fura posturile”. Negandindu’se ca acesti imigranti, contribuie la buget (via TVA) si opereaza in foarte multe domenii, unde salariile sunt mici (pentru nationali, din punctul lor de vedere)

      Viitorul ne va arata, daca au procedat bine sau nu. Personal, nu ma intereseaza deloc, ceea ce se va intampla cu Regatul Unit. Ramanem aliati si amici. Pescarii nostri (francezi) nu vor mai avea acces la apele lor teritoriale. Nu este ceva f grav, marea/oceanul sunt imense. Statul francez, va despagubi pierderile, iar Uniunea Europeana, va ajuta la randul ei.

      La CA, de pierdut, incepand din 01/01/2021, va pierde Regatul Unit, nu Uniunea Europeana. Ca in orice plan, unele entreprize vor castiga, altele vor pierde. Nimic nu este grav, nimic nu este de netrecut peste. Uniunea, este extrem de puternica.

  2. Deşi pare destul de probabilă obţinerea unui tratat post-Brexit, este clar că Scoţia se pregăteşte oricum de procedura judiciară, pentru a obliga guvernul britanic să admită organizarea unui referendum pentru independenţa Scoţiei.

  3. Pretul titeiului va continua sa creasca, M. Nordului are inca potential. Greu va accepta Londra un nou referendum in Scotia, pro independistii au o majoritate redusa in Parlament Scotian. Legea din 1998 autorizeaza numai Westminster sa se ocupe problemele interne a R. Unit.