G4Media.ro

Brutalitățile poliției israeliene împotriva demonstranților pașnici antiguvernamentali au devenit tot mai frecvente.…

Foto: Captură video/Facebook Itamar Ben Gvir

Brutalitățile poliției israeliene împotriva demonstranților pașnici antiguvernamentali au devenit tot mai frecvente. Ministrul securității naționale, extremistul de dreapta Itamar Ben Gvir, e acuzat de încurajarea polițiștilor

Șeful unei unități speciale de poliție și alți patru ofițeri au fost convocați la începutul săptămânii pentru a fi interogați de către anchetatorii Ministerului Justiției de la Ierusalim în legătură cu acuzațiile că au folosit forță excesivă împotriva protestatarilor care se opun reformei judiciare a guvernului, relatează The Times of Israel.

Șeful unității speciale de patrulare Yasam a poliției din Tel Aviv, comisarul-șef Yair Hanuna, și ceilalți ofițeri ar fi brutalizat manifestanți în timpul protestelor în masă care au izbucnit săptămâna trecută după ce guvernul a adoptat prima lege din pachetul său legislativ care vizează restrângerea prerogativelor Curții Supreme de a cenzura actele legislative sau executive. Aproximativ 30 de demonstranți au solicitat tratament medical după protest.

Departamentul de Investigații Interne ale Poliției (PIID) din cadrul Ministerului Justiției conduce ancheta privind modul în care ofițerii au gestionat protestul. Hanuna și ceilalți ofițeri sunt suspectați că au bătut protestatari în trei incidente separate în Tel Aviv, a relatat Channel 12 TV.

Împotriva lui Hanuna au fost depuse mai multe plângeri de către protestatari, inclusiv faptul că acesta ar fi spart nasul unui manifestant la un miting în urmă cu aproximativ două săptămâni la Tel Aviv.

Săptămâna trecută, Hanuna a fost văzut în imagini care au circulat pe scară largă lovind cu pumnul un adolescent protestatar, Amitai Aboudi, după ce tânărul de 18 ani fusese deja încătușat. Familia adolescentului a depus o plângere directă împotriva lui Hanuna la PIID după acest incident.

În înregistrarea video a arestării lui Aboudi, se vede cum acesta este lovit și târât de un grup de polițiști pe autostrada Ayalon din Tel Aviv. Într-o fotografie a incidentului, Hanuna poate fi văzut zâmbind aparent în timp ce l-ar fi lovit pe Aboudi. Poliția a negat că Hanuna l-a lovit pe adolescent după ce a fost supus.

Aboudi a fost interogat sub avertisment de către poliție joia trecută. Poliția a declarat că adolescentul a încercat să interfereze cu încercările ofițerilor de a elibera protestatarii de pe drumuri. Hanuna și ceilalți patru ofițeri urmează să fie interogați miercuri la sediul PIID din Tel Aviv.

În timpul protestelor de săptămâna trecută, înregistrările video au arătat cum polițiștii loveau cu piciorul protestatarii care zăceau la pământ, aruncau spre ei paleți în flăcări, trăgând activiștii de păr și folosind violența în timpul arestărilor celor care ar fi blocat drumurile și autostrăzile, inclusiv a celor care nu se opuneau arestării. Ofițerii implicați nu purtau camere de corp în momentul arestării, încălcând astfel reglementările, a relatat Kan.

Poliția a apărat comportamentul ofițerilor în timpul protestelor. Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, i-a susținut pe ofițeri, spunând că PIID a încercat „să-l amenințe pe comandantul Yasam din Tel Aviv, un ofițer remarcabil, doar pentru că a acționat pentru a aplica legea cu determinare”.

De asemenea, poliția a desfășurat tunuri cu apă împotriva protestatarilor care nu blocau niciun drum și nu desfășurau nicio activitate ilegală. Luni, la Ierusalim, în fața Knessetului, poliția a pulverizat spray cu miros urât mirositor de sconcs asupra protestatarilor care încercau să blocheze accesul la complexul parlamentar. De asemenea, ofițerii au tras cu un tun cu apă într-un bărbat care stătea la un zid de pe marginea drumului, lovindu-l pe spate. Medicii au îndemnat de mult timp poliția să nu mai folosească această metodă de dispersare a mulțimii, citând rănile provocate de loviturile directe.

Sâmbătă, protestatarii împotriva reformei judiciare a guvernului au distribuit fluturași în mai multe locuri din Tel Aviv cu fotografii ale ofițerilor acuzați de violență, inclusiv ale lui Hanuna.

În replică, poliția a declarat că va deschide o anchetă privind suspiciunea de ofensă adusă lucrătorilor publici, precum și de calomnie și incitare la violență, însă Parchetul de Stat a precizat duminică că poliția israeliană nu este autorizată să deschidă o anchetă privind suspiciunea de incitare a protestatarilor fără permisiunea acesteia.

Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, care este liderul partidului Puterea Evreilor (extrema draptă) a criticat pancartele și și-a exprimat sprijinul pentru ofițerii fotografiați în afișe, numindu-i „eroi”.

„Campania de rușine și incitare… este șocantă și depășește o linie roșie”, a declarat Ben Gvir într-o declarație.

Șeful poliției israeliene, Kobi Shabtai, a negat afirmațiile unor activiști potrivit cărora activitatea poliției ar fi fost influențată de Ben Gvir, care a insistat în repetate rânduri pentru o reprimare mai dură a protestatarilor și a fost în spatele înlăturării șefului poliției din Tel Aviv, Ami Eshed, care s-a opus unui tratament dur al manifestanților și care și-a luat concediu din poliție luna trecută.

Joey Gerber, în vârstă de 28 de ani, a declarat că a fost unul dintre demonstranții care au căzut victimă brutalității poliției. El se afla printre mulțimea înconjurată de poliția călare în centrul Tel Avivului și, când poliția i-a spus să părăsească zona, a refuzat.

„M-au aruncat la pământ și s-a terminat cu trei sau patru persoane deasupra mea”, a declarat el pentru cotidianul londonez The Times. „Unul mă ținea de brațe și altul mă ținea de picioare, în timp ce altul mă lovea cu pumnul în față și altul mi-a pus genunchiul la gât, ținându-mă jos în timp ce țipam, dar simțeam cum treptat nu mai puteam respira.”

Daniel Hacklai, care conduce un grup de peste 50 de avocați care îi reprezintă pe protestatari în luptele în instanță împotriva autorităților israeliene, a declarat: „Când am auzit despre asta, m-am gândit la George Floyd și la violența teribilă a poliției din Statele Unite.

„Acest om care a simțit genunchiul pe corpul său și nu a putut respira, și alți bărbați și femei care toți mărturisesc la fel, că nu au putut respira, toți îmi amintesc de Floyd. Este împotriva legii și a moralității de bază și, bineînțeles, nu există nicio situație pe care să o putem accepta într-un stat democratic.”

Floyd, un bărbat de culoare, a fost ucis în Minnesota în 2020 de către un polițist care a îngenuncheat pe gâtul său timp de mai bine de nouă minute, în ciuda strigătelor repetate ale lui Floyd că nu putea respira. Moartea sa a provocat proteste împotriva brutalității poliției, în special împotriva persoanelor de culoare, în întreaga SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...