G4Media.ro

Bruxelles-ul amenință Polonia cu acțiuni în justiție din cauza blocadei „inacceptabile” a…

sursa foto: G4Media

Bruxelles-ul amenință Polonia cu acțiuni în justiție din cauza blocadei „inacceptabile” a camioanelor la granița cu Ucraina

Comisia Europeană a denunțat dur blocada de la granița ucraineană orchestrată de camionagii și fermierii polonezi, amenințând cu acțiuni în justiție împotriva guvernului de la Varșovia, scrie Euronews.

„Adevărul este că situația de la frontiera poloneză cu Ucraina mi se pare absolut inacceptabilă”, a declarat miercuri Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.

„Deși susțin dreptul oamenilor de a protesta, întreaga UE, ca să nu mai vorbim de Ucraina, o țară aflată în prezent în război, nu poate fi luată ostatică prin blocarea frontierelor noastre externe”.

Din 6 noiembrie, camionagii și fermierii polonezi au blocat tranzitul prin diferite puncte de trecere a frontierei de-a lungul graniței dintre Polonia și Ucraina. Luni, restricțiile non-stop au fost extinse la un al patrulea punct de trecere, la Medyka, agravând și mai mult criza.

Doar vehiculele care transportă ajutoare umanitare și militare au voie să intre.

Ca urmare, mii de șoferi de camioane ucraineni au rămas blocați și au fost forțați să aștepte zile întregi înainte de a ajunge pe partea cealaltă, cozile întinzându-se pe 30 de kilometri pe teritoriul polonez. Condițiile dificile de pe teren, inclusiv temperaturile sub zero grade și lipsa instalațiilor sanitare, au ridicat probleme de siguranță.

Doi șoferi ucraineni care așteptau să treacă granița au murit în interiorul vehiculelor lor, ambii din cauze naturale, se pare.

Protestatarii polonezi cer reintroducerea regulilor de dinainte de război pentru camionagii ucraineni, care au fost scutiți de obligația de a deține permise de transport. Schimbarea a fost introdusă anul trecut ca parte a „benzilor de solidaritate” ale Uniunii Europene, menite să ajute națiunea devastată de război să își susțină economia națională și relațiile comerciale.

Potrivit Ministerului polonez al Infrastructurii, schimbările introduse de „benzile de solidaritate” au bulversat drastic concurența în detrimentul șoferilor polonezi: în 2021, anul dinaintea declanșării războiului de către Rusia, camionagii polonezi aveau o cotă de piață de 38% față de 62% pentru concurenții lor ucraineni, care oferă tarife mai mici și nu sunt obligați să respecte standardele UE. La sfârșitul lunii octombrie, cifrele s-au transformat în 8% și, respectiv, 92%.

„Rămânem în contact permanent cu industria transporturilor. Discutăm, de asemenea, cu guvernul Ucrainei și cu Comisia Europeană, deoarece ei dețin cheia pentru a elimina cauzele directe ale acestui protest”, a declarat miercuri Alvin Gajadhur, ministrul interimar al infrastructurii din Polonia.

Cu toate acestea, comisarul Vălean nu a părut convins de aceste afirmații și a reproșat public guvernului polonez că nu își face partea sa de treabă pentru a rezolva disputa.

„Nu există bună-credință în găsirea unei soluții. Aceasta este evaluarea mea de astăzi”, a declarat Vălean. „Există o lipsă aproape totală de implicare a autorităților poloneze”.

„Spun asta pentru că autoritățile poloneze sunt cele care ar trebui să aplice legea la acea graniță”, a adăugat ea.

Comisarul a precizat că există o listă de „măsuri tehnice” care ar putea atenua tensiunile și restabili tranzitul, dar acestea „trebuie să fie acceptate de partea poloneză”.

„Continuăm dialogul, dar ne rezervăm dreptul de a interveni ca și Comisie chiar și cu o (procedură) de infringement împotriva celor care nu respectă regulile și nu aplică legea”, a precizat Vălean.

Procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor este unul dintre instrumentele de care dispune executivul pentru a se asigura că legislația europeană este aplicată în mod adecvat și uniform în întregul bloc. Procedura are mai multe faze și poate duce la un proces în fața Curții Europene de Justiție, care poate impune amenzi zilnice unui stat membru care nu se conformează.

Ucraina este deschisă la găsirea unui compromis cu Polonia, dar spune că șoferii săi trebuie să primească mai întâi alimente și servicii de urgență.

Între timp, camionagii slovaci au amenințat că se vor alătura blocadei de la 1 decembrie, dacă nu se iau măsuri pentru a diminua concurența din partea transportatorilor ucraineni, potrivit Uniunii transportatorilor slovaci (UNAS) din această țară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dar de ce nu este amenințată și Austria cu justiția pentru că blochează România?

    De ce nu reacționează România în vreun fel?

    • Romania? Noi am deschis toate caile posibile si imposibile pentru transportul de grane din Ucraina. Marile state din UE nu au granita cu Ucraina, motiv pentru care solicita ceea ce au solicitat Poloniei.