Bruxelles-ul nu-i poate ține la nesfârșit pe cei din Est departe de posturile de conducere, spune premierul estonian Kaja Kallas
Estul Europei se face auzit ca niciodată până acum. Acum este momentul să punem unii dintre acești oameni în fruntea UE sau a NATO, a declarat premierul estonian Kaja Kallas pentru Politico, înaintea unui summit al liderilor UE care va avea loc joi la Bruxelles
„Suntem membri ai NATO și ai Uniunii Europene de 19 ani”, a declarat Kallas din biroul său din Tallinn, luându-și o pauză de la discuțiile cu coaliția pentru formarea unui nou guvern. Estonia a intrat în cele două organizații în 2004, alăturându-se altor șase țări care au făcut parte cândva din blocul estic din epoca sovietică.
„Avem … oameni mai răi decât cei din vechea Europa? Sau nu am ajuns încă acolo?” a declarat Kallas. „Cred că răspunsul este că, de fapt, avem oameni foarte buni”.
„Ar trebui să fim pe radar pentru posturile de conducere”, a adăugat ea. „Ne-am afirmat în ambele organizații.”
Kallas, în multe privințe, întruchipează recenta schimbare spre est a dinamicii puterii europene.
Atunci când liderii UE se vor reuni joi, se așteaptă ca aceștia să aprobe un plan propus de Estonia, primul de acest fel, de a achiziționa în comun muniție pentru Ucraina, stimulând în același timp producția europeană în domeniul apărării. De asemenea, UE a acționat cu o remarcabilă promptitudine pentru a impune runde și runde de sancțiuni împotriva Rusiei, țările baltice fiind întotdeauna în frunte.
În Estonia, o țară de 1,3 milioane de locuitori, Kallas tocmai a câștigat alegerile naționale, impunându-se în fața unui partid de extremă dreapta, în parte prin susținerea sprijinului său pentru Ucraina și a politicilor anti-Rusia.
Cu toate acestea, la Bruxelles, în prezent nu există niciun est-european în fruntea celor trei instituții majore ale UE – Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European – și niciun est-european nu a condus vreodată NATO. Cel mai aproape de regiune a fost când fostul prim-ministru polonez Donald Tusk a condus Consiliul European din 2014 până în 2019.
Deși Kallas nu a făcut campanie în mod explicit pentru un post, numele ei a circulat, mai ales la NATO. Alianța militară se confruntă cu o potențială schimbare la conducere în acest an, mandatul secretarului general Jens Stoltenberg expirând în curând.
„Am auzit asta”, a spus Kallas. „Este un mare compliment pentru mine, dar și pentru țara mea, faptul că suntem considerați egali în jurul mesei”.
Și arată statutul în creștere al țărilor din estul Europei, a spus ea: „Este un lucru grozav, am realizat ceva.” Cu toate acestea, când a fost întrebată dacă ar fi interesată să se mute înapoi la Bruxelles, unde a fost membră a Parlamentului European din 2014 până în 2018, Kallas a ezitat.
„Tocmai am câștigat alegerile și, de fapt, nimeni nu a vorbit cu mine despre asta”, a spus ea, insistând că este „foarte puțin probabil să mi se ofere un astfel de post”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu