G4Media.ro

BTA: Descoperirile arheologice realizate anul trecut în Bulgaria, expuse la Sofia /…

Sursa foto: naim.bg

BTA: Descoperirile arheologice realizate anul trecut în Bulgaria, expuse la Sofia / 300 de artefacte din 30 de situri, ce ilustrează evoluţia culturilor din Neolitic până în Evul Mediu

Descoperirile arheologice făcute în cursul anului trecut pe teritoriul Bulgariei au fost expuse în cadrul unei expoziţii organizate de Muzeul Naţional de Arheologie din Sofia în această săptămână. Aceasta este cea de-a 16-a ediţie a expoziţiei care va putea fi vizitată până la 21 mai. Intitulată „Arheologie bulgară 2022”, expoziţia şi catalogul său prezintă unele dintre cele mai interesante şi mai impresionante descoperiri din ultimul sezon de cercetări arheologice, alături de alte 17 muzee de pe întreg teritoriul Bulgariei, relatează Agerpres.

Sunt expuse 300 de artefacte din 30 de situri, ce ilustrează evoluţia culturilor de pe teritoriul de astăzi al Bulgariei din Neolitic (cu 6000 de ani î.Hr.) şi până în Evul Mediu. Printre ele se numără ornamente din aur, argint şi bronz, figurine antropomorfe din ceramică, vase din lut, reliefuri votive din marmură şi decoraţiuni de perete elaborate, vetre rituale decorate, monede, unelte şi arme.

Printre cele mai impresionante descoperiri se numără vasele ceramice din aşezările străvechi de la Poroi, din apropiere de Burgas şi de la Provadia, de lângă Varna, colierul din situl arheologic din apropiere de Durankulak, bijuteriile şi armele din necropola elenistică din apropiere de satul Bohot, un colier din aur şi jad din necropola antică din Apollonia Pontica, tăbliţe votive ale unui călăreţ trac din complexul arhitectural roman din satul Stroino, un stilus din bronz din fortăreaţa antică de la Boroveţ, şi un inel de aur cu sigiliu de la Pliska.

În discursul său de la vernisajul expoziţiei, Profesorul asociat Dr. Hristo Popov, director al Institutului Naţional de Arheologie din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe, a precizat că această expoziţie încearcă să atragă atenţie şi sprijin pentru un sit ce a fost descoperit în urmă cu 15 ani – templul Marii Zeiţe Mame Cibele din Balcic. El a precizat că nu mai există un alt templu din perioadele clasice elenistice şi romane care să fie atât de bine conservat în Bulgaria, România sau în Serbia şi a adăugat că este discutabil dacă chiar şi în Grecia sau în Turcia se găsesc temple atât de bine păstrate din acea perioadă. Pentru a atrage interesul publicului pentru acest templu, alături de expoziţia „Arheologia bulgară 2022”, în holul central al muzeului a fost organizată o expoziţie de postere „Templul Mamei Pontice a Zeilor, Cibele, din Dionysopolis”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. N.are cum. Dumnezeu o plamadit amu.s vreo 4000 de ani

  2. Tracii care nu au nici o legatura cu bulgarii, doar cu romanii …..

  3. bravo lor ! ei au cercetat peste 90% ( viasat history )dintre tumuli si au dscoperit adevarate comori iar noi udeva la 10 % Este o activitate ieftina cu rezultate neasteptate Ne-am concentrat mult pe siturile fostelor cetati si pe descoperirile intimplatoare Comoditate sau prostie ?