Bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite în localitatea tulceană Plauru, anunță Ministerul Apărării / Căutările continuă
Ministerul Apărării confirmă, într-un comunicat de joi, că a găsit resturi dintr-o dronă rusească de tip Geran1/2 în urma căutărilor de miercuri, din satul Plauru (localitatea Ceatalchioi). Ministerul mai spune că autoritățile continuă cercetările și joi după ce a fost primit un al doilea mesaj RO-Alert în doar 24 de ore.
- ”Menționăm că, în ceea ce privește investigațiile începute ieri, 24 iulie, de către specialiști din cadrul MApN, SRI și MAI, până la acest moment, la prima dintre cele trei locații identificate ca posibile zone de incidență, din proximitatea localității Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua și astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locațiile identificate drept posibile zone de incidență se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, anunță ministerul.
- ”Începând cu ora 1.32, două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3.25”, transmite ministerul în comunicatul de joi.
MApN mai anunță că a informat ”în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea”.
- ”Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”, mai spune instituția.
- Comunicatul integral al MApN.
Context
În noaptea de miercuri spre joi, Rusia a atacat Ucraina cu 38 de drone de atac de tip Shahed-131/136, atacând instalații de infrastructură în mai multe direcții, a declarat Forțele Aeriene Ucrainene într-un raport publicat în această dimineață, citat de BBC. În același timp, al doilea mesaj RO-Alert a fost emis în ultimele 24 de ore privind dronele care ar putea să cadă în localitățile din nordul județului Tulcea, aflate la graniță cu Ucraina. Detalii, aici.
Potrivit raportului, au fost lovite sudul regiunii Odessa și regiunile centrale ale Ucrainei. Anterior, administrațiile militare din Kiev și regiunea Odessa au raportat atacuri cu drone. Administrația orașului Kiev a declarat că toate dronele au fost doborâte în timp ce se apropiau de capitala Ucrainei.
Forțele aeriene susțin că au doborât 25 din cele 38 de drone.
Alte trei drone au fost „pierdute după ce au trecut frontiera de stat cu România”, susțin oficialii militari ucraineni.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis, joi dimineață, că a emis un mesaj de alertă în jurul orei 01:20 pentru a informa populația că este posibil să cadă fragmente de drone pe teritoriul românesc și pentru a-i ruga pe localnici să nu intre în panică, să urmeze indicațiile si sfaturile din mesajul RO-Alert, iar dacă nu se simt în siguranță ori au nevoie de ajutor și sprijin să apeleze pentru ajutor numărul unic de urgență 112:
- ”Facem precizarea că nu teritoriul țării noastre este vizat de atacurile Federației Ruse, iar aceste mesaje sunt transmise pentru a informa populația cu privire la faptul ca există posibilitatea ca pe teritoriul României să cadă obiecte provenite în urma distrugerii unor aparate de zbor fără pilot”, se arată în mesajul IGSU.
Autoritățile spun că joi dimineață nu au fost înregistrate apeluri la 112, însă miercuri dimineață au fost înregistrate 10 apeluri de la oameni care semnalau explozii puternice ori cereau informații cu privire la acestea.
Localnicii susțin că trei drone ar fi căzut la Plauru (un sat care aparține de comuna Ceatalchioi), în urma exploziilor de marți spre miercuri. O dronă ar fi căzut în liziera de pe malul apei, una în porumb și cea de-a treia pe miriște. Detalii, foto și video, pe G4Media. Ministerul Apărării a transmis, miercuri, că a ridicat două aeronave F-16 din Baza 86 Borcea, pentru a monitoriza situația aeriană.
În urmă cu mai puțin de trei săptămâni, populația din nordul județului a fost de asemenea avertizată prin RO-Alert, cu privire la diferite fragmente care ar putea să cadă pe teritoriul localităților de la graniță.
Mai mult, în martie 2024 Ministerul Apărării a confirmat într-un comunicat că ”elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei”. Publicația locală DeBraila. ro arăta că fragmentele au căzut la doar 8 km de orașul Brăila.
Și în februarie 2024, mai multe mesaje RO-Alert au fost transmise locuitorilor din județele Tulcea și Galați în urma unor noi atacuri cu drone rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre Reni și Ismail, aflate foarte aproape de localitățile românești.
Și în decembrie 2023 o dronă rusească a căzut pe teritoriul României, iar NATO a transmis că nu există niciun motiv de îngrijorare sau pentru care să credem că teritoriul românesc a fost atacat intenționat. Atunci, o dronă a căzut la 4 kilometri de localitatea tulceană Grindu și a produs un crater de circa 1,5 m adâncime Detalii, aici.
O altă dronă a căzut aproape de Plauru, în octombrie 2023. Ministerul Apărării Naționale preciza că echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu