Bucureşti, capitala europeană fără un registru al Spaţiilor Verzi. Nicuşor Dan: „Probabil în doi ani şi jumătate, trei, el va fi parte componentă a Planului Urbanistic General (PUG)”. Care sunt riscurile
Deşi legea o cere şi de-a lungul anilor capitala a fost amendată pentru acest lucru, Primăria Municipiului Bucureşti nu are nici astăzi un Registru al Spaţiilor Verzi. În prezent, există un Registru care a fost realizat în anul 2011 printr-un contract de prestări servicii, neactualizat și neaprobat nici până în prezent de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Pe cale de consecință, Registrul reprezintă doar o baza de date fară valoarea juridică sau administrativă.
Grav este că, potrivit activiştilor de mediu, în Bucureşţi sunt sub 10 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor, în timp ce recomandarea Uniunii Europene este de cel puţin 26 mp, iar cea a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de minimum 50 de mp. Spre comparație, Viena avea, în anul 2012, o suprafață de 120 de metri pătrați de spațiu verde per locuitor, fiind urmată de Helsinki (100) și Stockholm (86). Capitale mult mai mari decât Bucureștiul aveau mai mult spațiu verde, printre ele fiind Londra, cu 27 metri pătrați, Berlin – 38 de metri pătrați și Roma – 45 de metri pătrați.
„Registrul Spaţiilor Verzi inventariază toate spaţiile verzi din oraş cu rolul de a le proteja. Dacă nu există un Registru al Spaţiilor Verzi, atunci destinaţia acestor spaţii verzi poate fi schimbată foarte uşor prin reglementări urbanistice. Lucrul ăsta se întâmplă foarte frecvent în Bucureşti. De asta am ajuns să pierdem multe spaţii verzi.”, a declarat pentru G4Media.ro Alina Tănase, Greenpeace România.
Primarul General al Capitalei Nicuşor Dan spune că un astfel de Registru va apărea în aproximativ trei ani, odată cu Planul Urbanistic General.
„Registrul Spaţiilor Verzi intră în ceea ce înseamnă în general informaţii geospaţiale care te ajută în planificarea urbană. Noi nu avem în momentul de faţă o evidenţă clară a ceea ce înseamnă teren public, teren privat în Municipiul Bucureşti. Avem o echipa de urbanişti nouă care lucrează la asta. Este o preocupare pe care o avem. Pentru Registrul Spaţiilor Verzi, probabil doi ani şi jumătate, trei, el va fi parte componentă a Planului Urbanistic General”, a declarat pentru TVR Nicuşor Dan.
În urmă cu doi ani, Garda de Mediu a Municipiului Bucureşti a dat Primăriei Generale o amendă de 100.000 lei pentru lipsa Registrului Spaţiilor Verzi, iar anul trecut a existat şi o decizie a Tribunalului Bucureşti care a obligat în primă instanţă Primăria să întocmească Registrul. Acest lucru nu s-a întâmplat.
„Obligă pârâţii să demareze de îndată auditul spaţiilor verzi, să elaboreze strategia privind conservarea şi dezvoltarea spaţiilor verzi, să elaboreze de îndată registrul spaţiilor verzi, să stabilească normele privind actualizarea periodică, să emită dispoziţie sau hotărâre de înfiinţare a registrului spaţiilor verzi, să pună la dispoziţia publicului modalitatea de utilizare a sumelor alocate din buget. Respinge petiturile 6 şi 7 ca inadmisibile. Cu recurs.”, se arăta în hotărâre.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii