București, cel mai bogat oraş european în 2060. Cum şi de ce. Perspectiva unui expat grec stabilit în România
A făcut mare senzaţie studiul companiei Grosvenor Casinos. Conform acestui studiu, Bucureştiul este deja al 9-lea oraş european ca bogăţie, iar în 2050 va trece pe prima poziţie unde va şi rămâne până în 2060, după cum se detaliază în studiu. Alături de Bucureşti în primele zece cele mai bogate oraşe în prezent şi în următorii 41 de ani vom găsi 5 oraşe germane, Parisul, Luxemburgul etc.
Pentru o bună parte din oamenii din Grecia care nu urmăresc evoluţiile şi au doar prejudecăţi, „aşa ceva nu se poate întâmpla, îi văd pe românii din jurul meu”, după cum spun ei. Adevărul este însă că România şi-a luat zborul şi acelaşi lucru se întâmplă şi cu Bucureştiul, capitala ţării. Să vedem cum şi de ce, ca să ne inspirăm, acum când se pare că există în Grecia oameni care doresc să dezvolte şi să ridice ţara.
- *Articol de Ilias P. Papageorgiadis – director executiv al companiei MORE în România, Preşedinte al Asociaţiei Române de Biomasă şi Biogaz (ARBIO), membru ales în consiliul de Administraţie al Asociaţiei Europene de Bionergie (Bioenergy Europe) şi Vicepreşedinte al Federaţiei Agricole ProAgro. (Ilias P. Papageorgiadis scrie periodic articole despre România, în special despre mediul economic, încercând să o promoveze ca destinaţie de afaceri pentru oamenii de afaceri greci n.trad.).
5 elemente impresionante:
– Din anul 2000 până în prezent, Bucureştiul este aproape în fiecare an prezent în lista orașelor europene cu cea mai mare dezvoltare locală şi din punct de vedere al creşterii PIB-ului. În deceniul 2000-2009 a fost oraşul cu cea mai rapidă dezvoltare din Europa.
– Deja de mai mulţi ani, Bucureştiul are un PIB mai mare decât cel al întregii Bulgarii.
– Pe baza datelor oficiale ale Eurostat, Bucureştiul este unul dintre cele mai bogate oraşe europene, cu un venit mediu pe cap de locuitor de peste 140% din media europeană (Atena se află la circa 95%, iar Salonicul mult mai jos).
-Pe baza aceloraşi date, Bucureştiul are un venit disponibil pe cap de locuitor mai mare decât oraşe precum Berlinul, Madridul etc.
-După cum confirmă serviciul român de statistică, Bucureştiul şi judeţul de care aparţine (judeţul Ilfov) reprezintă punctul de acumulare a majorităţii bogăţiei ţării, în opoziţie cu judeţe sărace, unde salariile sunt mult mai mici etc.
Contribuie avantajele de bază ale României ca ţară
Bucureştiul face parte din România care a făcut în ultimele două decenii o serie de paşi ce au schimbat direcţia ţării:
– A optat să devină membru al NATO (2004) şi al Uniunii Europene (2007).
– Reprezintă cel mai puternic aliat al SUA din regiunea noastră.
– Are cel mai vechi guvernator al băncii centrale din lume. Emblematicul Mugur Isărescu a primit anul acesta votul pentru un nou mandat în funcţie, în care se află din 1990, cu excepţia unui an (2000).
– Sistemul bancar prezintă deja siguranţă şi stabilitate şi mai multe depozite decât împrumuturi.
– Justiţia nu glumeşte şi îi pedepseşte chiar şi pe cei mai puternici politicieni şi oameni de afaceri.
– Impozitarea companiilor este de 16% pe profit de la data de 01.01.2005. Fără plată anticipată a impozitului, fără contribuţii de solidaritate etc, fără obligaţia de asigurare etc.
– Impozitarea întreprinderilor mici se situează la 1-3% din cifra de afaceri de la data de 01.01.2009. S-a schimbat doar plafonul societăţilor considerate mici, care a ajuns la 1.000.000 de euro.
– Cota generală de TVA este de 19%, la alimente este de 9%, iar la alimentele bio este de 5%.
– Impozitul pe serviciile salariale este de 10%. Indiferent de sumă. Nu eşti pedepsit dacă ai salariu mai mare, dacă ai reuşit în viaţă.
– Ţara are cel mai rapid internet din lume, la cele mai scăzute preţuri. Ţara are sute de mii de programatori plătiţi cu salarii mari.
– În ultimul deceniu, milioane de foşti săraci şi-au schimbat viaţa şi au obţinut locuri de muncă bune, bani şi o viaţă mai bună.
– Şomajul în ţară este de circa 3,7%, iar în oraşele mari sub 1%.
– Din punct de vedere urbanistic există flexibilitate, iar clădirile se construiesc în câţiva ani şi nu în… decenii.
– Proprietatea privată este protejată la modul absolut.
– Magazinele sunt deschise când doreşte fiecare afacere, se înţelege şi sâmbăta şi duminica.
Bucureştiul se ridică…
– Salariul mediu se apropie deja de 800-1.000 de euro/pe lună în capitala României, cu un cost al vieţii mult mai scăzut decât cel grecesc. De exemplu, oraşul are încălzire centrală şi un cost al încălzirii pentru cetăţeni cu 70% mai mic decât în Grecia.
– sute de companii mari au ales Bucureştiul ca sediu pentru Europa de Sud-Est. Acestea au zeci de mii de angajaţi, plătesc salarii mari, închiriază birouri şi schimbă faţa oraşului.
– în general, la Bucureşti (dar şi în alte trei mari oraşe româneşti) s-au concentrat toate activităţile economice care oferă plus valoare şi mari venituri, fiind deja centrul Europei de Sud-Est pentru o serie de sectoare ale economiei.
– Are mai mulţi metri pătraţi de logistics decât toate celelalte ţări balcanice şi Grecia împreună. Aici se realizează principalul tranzit comercial în regiunea extinsă.
– Acelaşi lucru este valabil şi pentru metrii pătraţi de clădiri de birouri A class. Aici sunt găzduite toate marile companii. (Chiar şi Clujul are mai mulţi metri pătraţi de clădiri de birouri A Class decât Grecia, unde pentru eliberarea autorizaţiilor şi realizarea clădirilor de care au nevoie străinii… trece mult timp). Fără clădiri de birouri, companiile mari nu vin.
– (Toate acestea cu un sector bancar foarte „aşezat”, fără mari împrumuturi, fără o mare piaţă bursieră. Investiţiile în economia reală sunt predominante în ţară).
– Oraşul are parcuri de zeci de mii de metri pătraţi, comparându-se el singur cu parcurile pe care le au toate oraşele greceşti laolaltă, şi dispune de infrastructuri care permit o viaţă confortabilă pentru localnici şi străini.
România nu este un paradis, dar merge în direcţia corectă…
România nu este un paradis şi nici Bucureştiul. Se înţelege că există şi multe probleme, peste tot şi mereu vor exista. Este nevoie de multă atenţie pentru a intra şi a face afaceri în ţară, e nevoie de colaboratori corecţi şi în mod sigur nu de mentalitatea lui „pe repede înainte” sau „sunt nişte săraci” (mai ales că nu mai sunt).
Însă este limpede că ţara avansează şi acest lucru îi este deja recunoscut, culegând roadele eforturilor pe care le face de atâţia ani. Bucureştiul a devenit deja capitala economică a Europei de Sud-Est, după care vine Atena noastră.
Putem urma exemplul lui? Da, putem. Dorim? Rămâne de demonstrat…
Sursa: Liberal.gr (via Rador)
Sursa Foto: Dan Mihai Bălănescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii