București și alte 9 orașe din România au la dispoziție 1 miliard de euro pentru proiecte care vizează neutralitatea climatică, după ce au fost selectate în Misiunea M100 / Sectoarele Capitalei au candidat în parteneriat cu Primăria Generală
Bucureștiul a fost declarat unul dintre cele 10 orașe câștigătoare care vor beneficia de sprijin în dezvoltarea planurilor de neutralitate climatică. De data aceasta sectoarele s-au mobilizat și, într-o lună jumătate, au aplicat împreună ca oraș candidat, după ce doar o singură unitate administrativă a Capitalei, Sectorul 2, câștigase selecția în liga mare a orașelor europene din Misiunea UE „100 de orașe” care au ambiția de a atinge neutralitatea climatică până în 2035. Astfel, după victoria Sectorului 2, Bucureștiul a fost selectat în Misiunea M100 – proiectul românesc dezvoltat în oglindă cu cel european, cu aceeași țintă, 2035.
Candidatura Bucureștiului, coordonată de Bogdan Suditu, Green City Manager al Bucureștiului, are ca scop implementarea Planului de Acțiune pentru un oraș verde (PAOV), ce va fi finalizat în câteva luni, și vizează domenii precum energie, construcții și planificare urbană, digitalizare, iluminat public, deșeuri și mobilitate. Bogdan Suditu a explicat că inițiativa a fost posibilă grație colaborării între primăria generală și primăriile de sector. „Am reușit să mobilizăm toate părțile implicate pentru a depune o aplicație comună, ceea ce a fost esențial pentru succesul nostru. Aceasta a fost o oportunitate de a ne alinia la politicile europene de reducere a emisiilor de carbon”, a declarat Suditu.
În afară de București, celelalte 9 orașe selectate în Misiunea M100 sunt Alba Iulia, Bistrița, Brașov, Buzău, Constanța, Iași, Oradea, Reșița și Timișoara. Aceste 10 orașe vor avea la dispoziție un buget total de 1 miliard de euro până în 2030 pentru implementarea proiectelor care vizează neutralitatea climatică cu țintă anul 2035. „Aceasta este o etapă crucială în tranziția verde a orașelor românești”, a subliniat Ovidiu Cîmpean, Secretar de Stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, unul dintre cele 5 ministere și UEFISCDI, care coordonează Misiunea M100 în România pentru a răspunde neutralității climatice. Selecția celor 10 orașe românești a fost anunțată marți, 29 octombrie, în cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică M100, ce a avut loc la București în perioada 29-30 octombrie la MINA Museum.
Din partea Bucureștiului, primarul Nicușor Dan a subliniat importanța colaborării între primărie și administrațiile de sector pentru a transforma Bucureștiul într-un oraș mai prietenos cu mediul. „Încercăm să ducem și noi orașul acesta spre transport public, spre spații publice, spre o încălzire mai puțin poluantă. Dacă vorbim despre neutralitate climatică este important ceea ce trebuie să facem, dar și ceea ce nu trebuie să facem. Aveam în 2018-2020 niște PUZ-uri de sector prin care dispăreau 600 ha de spațiu verde, iar în afară de niște oficiali și ONG-uri, nicio instituție a statului a părut că nu vede cum dispar 100 de ha de spațiu public. ”, a adăugat el.
M100 nu doar că sprijină orașele în dezvoltarea de strategii ecologice, dar facilitează și accesul la finanțări pentru proiectele selectate, asigurând astfel tranziția verde. Cele 10 orașe vor beneficia de expertiza celor deja incluse în Misiunea Europeană, devenind astfel exemple de bună practică pentru alte localități din România. Aceste eforturi sunt parte a angajamentului României de a răspunde provocărilor climatice. Orașele românești au fost alese de către un juriu internațional format din specialiști în urbanism și dezvoltare urbană, în cadrul unei competiții desfășurate în perioada iunie-septembrie 2024.
Mesajul M100 este și acela că “niciun oraș nu este lăsat în urmă”, a declarat Adrian Curaj, Director General al UEFISCDI, instituție ce asigură secretariatul general al M100. „Vom încuraja și susține și alte administrații locale care sunt determinate să acționeze pentru a face comunitățile lor mai sustenabile – climatic neutre și inteligente”, a adăugat el.
Cele două misiuni de atingere a neutralității climatice până în 2035, respectiv Misiunea M100 – proiectul național – pentru 10 orașe din România și Misiunea Europeană „100 orașe” pentru 112 orașe din Uniunea Europeană – unde au fost selectate 3 orașe din România Cluj-Napoca, Sectorul 2 și Suceava, merg în paralel.
Cele 10 orașe selectate în cadrul inițiativei M100 vor beneficia de:
– activități de dezvoltare a capacității (workshopuri, webinarii, sesiuni de asistență tehnică individuală);
– documentație (ghiduri și modele de documente programatice) pentru elaborarea planurilor de acțiune pentru neutralitate climatică, a planurilor de investiții și a altor documente relevante.
Pentru orașele acceptate există posibilitatea de:
– a accesa fonduri europene în cadrul unor apeluri de proiecte destinate celor care fac parte din Misiunea 100 orașe;
– a pregăti Contracte Climate City (planuri axate pe 3 componente: angajamente oficiale, acțiuni, investiții) și de a deveni, astfel, capabile să își accelereze tranziția către atingerea neutralității climatice până în anul 2035.
Un oraș neutru din punct de vedere climatic înseamnă, în principal:
– Mobilitate urbană inteligentă, care duce în mod natural la rezolvarea problemei traficului;
– Imobile performante energetic și prietenoase cu mediul, care vor însemna mai puțină poluare și facturi mult mai mici la utilități;
– Spații verzi și păduri urbane mai multe și mai bine întreținute.
Ce este M100?
Înființat de Ministerul Cercetării, Inovației și Digitalizării și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, M100 este o Misiune Oglindă a Misiunii UE 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030 prin care orașele din România sunt sprijinite în procesul lor de tranziție verde. Conform descrierii de pe site-ul oficial, M100 simbolizează angajamentul pentru o viziune mai largă – una care se extinde dincolo de limitele acestor orașe și care își propune să creeze o undă de durabilitate și inovare pe întreg teritoriul țării.
Orașele din România cu peste 50.000 de locuitori care au aplicat în perioada iunie – septembrie 2024 la Apelul pentru 10 orașe neutre climatic lansat în cadrul proiectului M100 au intrat oficial în competiție pentru a primi susținere în transformarea în orașe sustenabile și mai puțin poluante.
Dintre cele 16 orașe înscrise, 10 au fost selectate de un juriu internațional și anunțate pe 29 octombrie.
Printre orașele înscrise s-au numărat Alba Iulia, Bistrița, Bârlad, Brașov, București, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Reșița, Sfântu Gheorghe, Timișoara, Târgoviște și Târgu Mureș, reprezentând șapte dintre regiunile de dezvoltare ale României (Vest, Nord-Vest, Nord-Est, Centru, Sud-Est, Sud-Muntenia și București-Ilfov).
15 dintre acestea sunt reședințe de județ, nouă au peste 100.000 de locuitori și șapte orașe cu un număr mai mic de locuitori, între 50.000 – 100.000.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.