G4Media.ro

FOTOGALERIE Bucureștiul abandonat: mobilierul urban, distrus în multe zone din centrul sau…

Bolard parcare distrus - sursa G4

FOTOGALERIE Bucureștiul abandonat: mobilierul urban, distrus în multe zone din centrul sau din cartierele Capitalei

Garduri ruginite, stâlpi îndoiți sau rupți, pavaj pietonal incomplet și spart, banci, stații STB și puncte stradale de informare turistică vandalizate. Asta e imaginea Bucureștiului în apropierea verii, când mobilierul urban distrus poate fi ascuns doar parțial de vegetația lăsată și ea să crească nesupravegheată.

Pe orice mare bulevard administrat de Primăria Capitalei ai merge, e imposibil ca să nu observi ceva în neregulă care ține strict de modul în care este administrat orașul. Pe lângă aspectul inestetic al pieselor care compun mobilierul urban, din cauza degradării, acestea au devenit capcane periculoase pentru pietoni.

Pe Calea Dorobanți, majoritatea stâlpilor care au rolul de a-i împiedica pe șoferi să pătrundă pe spațiul verde sunt fie îndoiți, fie rupți. În stația STB Charles de Gaulle, aceștia au ajuns să arate ca niște țepușe ruginite. Pe același bulevard, la nici 20 de metri, lângă un coș de gunoi din plastic prins superficial de un stalp zace un indicator de circulație care ar trebui să  le indice șoferilor că parcarea în zonă este interzisă.

În Piața Romană, punctul stradal de informare turistică care are și un sistem de supraveghere video, pe langă faptul că este vandalizat, nu a fost funcțional niciodată. În 2015, Curtea de Conturi a constat un prejudiciu de 3,7 milioane lei la Primaria Municipiului București, contravaloarea celor 100 de infochioșcuri cumpărate de municipalitate începand din 2006, dar nefolosite nici pana azi. Astfel, din 100 de infochioscuri achiziționate, doar 33 au fost montate fără a fi racordate vreodată la rețeaua electrică.

Pe Bulevardul Magheru, la o aruncătură de băț de Piața Universității aproape că nu există piesă de mobilier urban conformă. Bolarzii din beton sunt sparți sau scoși din pământ, pavajul pietonal este incomplet, iar multe dintre coșurile de gunoi din fier nu sunt prinse în trotuar. Oricând există riscul să cadă pe picioarele vreunui pieton. În ceea ce privește spațiul verde, acesta a fost stricat de roțile mașinilor.

Pe Bulevardul Nicoale Titulescu din Sectorul 1, din gardul din fier care delimitează trotuarul de parte carosabilă au mai rămas câteva bucăți sub forma unor lame ruginite.

Reprezentanții urbaniștilor susțin că pentru modul în care a ajuns să arate acum capitala României sunt de vină atât vandalii, cât și administrațiile nepăsătoare.

„Pe problematica privind mobilierul public, respectiv calitatea acestuia, este de reținut că acestea ajung în starea pe care o constatăm pe stradă, pe de o parte din cauza dezinteresului autorițătilor de a se preocupa de întretinerea lor și de luarea masurilor de reparare si sanctionare a actelor de vandalism, iar pe de altă parte din cauza achizițiilor și procedurilor prealabile defectuoase. Caiete de sarcini prost făcute, recepții ale lucrarilor fără a verifica conformitatea execuției și alte asemenea”, a declarat pentru G4Media.ro, Alexandru Pânișoară, președintele Asociației Dreptul Urbanismului.

Trotuar din București distrus – sursa G4MediaTrotuar din București distrus – sursa G4Media
Spațiu verde distrus în centrul Bucureștiului – sursa G4Media
Pavaj distrus în București – sursa G4Media
Coș de gunoi deteriorat în București – sursa G4Media
Gard distrus în București – sursa G4Media
Stâlp de parcare distrus în București – sursa G4Media
Bolard parcare distrus – sursa G4
Într-un răspuns pentru TVR, Primăria Capitalei spune că ultimele investitii în refacerea mobilierului urban au fost făcute în perioada 2012-2014, iar de atunci nu a fost încheiat nici un contract de întreținere. Mai grav este că în acest an nu s-a realizat nici o lucrare de reparare a mobilierului urban și nici se va face „din cauza situatiei financiare dificile in care s-a aflat Primăria Bucuresti”. Mai exact, din cauza faptului că pentru 2021 nu a fost alocat niciun ban pentru astfel de cheltuieli. Remedierea deficiențelor urgente se face de către Administrația Strãzilor București, în regie proprie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. O banca la umbra intr-un parc in bucuresti e un Lux, cred ca ar putea sa ne ceara 09 taxa daca ne dorim asa ceva, o platim prin SMS sau prin aplicatie unicornilor primariei.
    Care o fi salariul unui PM pe partea de software, posturile le gasim pe bestjobs?
    Nicusor cred ca sta si el in banca lui, neconflictual, cu cimitirele are o problema.

  2. sunteti rau intentionati, pozele sunt fake, de pe vremea lui firea!

    • Iar când va veni Nicușor primar va repara :))
      Realizezi că în 6 luni nu s-a asfaltat nici măcar o groapă?

  3. Pai politia locala doarme prin sedii.
    Nimeni nu mai patruleaza. Efectele se vad.

    • Politia locala este agresiva numai cu babele care isi plimba cainii in parcurile orasului, ca sa le ameninte cu amenzi (este o realitate, nu o gluma). In rest, eu nu vad umbra de politist local pe strada de luni de zile.
      Oare ce fac, stie cineva?

    • Si-au angajat copiii in locul lor. Cei tineri nu se pot da in spectacol asa ca stau in birou

  4. Clotilde e ocupată să posteze pe Facebook câte lucruri face în sector, în realitate nu se face nimic.
    Am făcut și eu o sesizare la Poliția S1 și mi-au zis că au rezolvat cu noroiul ăla de pe Magheru și că vor pune stâlpișori dar se pare că nu s-a întâmplat nimic

    • @Bogdan:

      Bulevardul Magheru este in subordinea Primariei Capitalei. Scrie si in articol. Bulevardele sunt la Primaria Capitalei, strazile sunt la sectoare.

  5. Nu contează că Bucureștiul e în paragină, important e că acum avem primarul care trebuie: pe Nicușor. E suficient. Toată lumea s-a liniștit.

  6. Cam cat de retardati suntem noi ca si comunitate in Bucuresti, precum si ca management al unei capitale europene sa il punem pe butuci? Sistem de termoficare terminat (si inca abandonat): de 3 saptamani am apa calda 3-4 ore pe zi si exact cand nu trebuie. Cum e posibil sa nu se faca nimic cu traficul, care a devenit insuportabil? Unde e politia rutiera, ca pot sa fac Bucuresti-ul dus intors trecand pe rosu la toate semafoarele? Si mai ales, cum sa nu rezolvi problema poluarii de atata timp? Acuma, voi aratati trotuarele, dar lipsa lor nu zice nimeni (ca stau masinile parcate precum ciorchinii). Este absolut oribil cum functioneaza comunitatea asta, de la cetateni la primarul absolut inexistent din prezent.

  7. Exact. Se observa pana si gunoaie in iarba necosita. Cand te interesezi sa vezi cine administreaza zona, citesti: Primaria Capitalei.

    • Pun pariu ca a trecut Nicusor pe acolo si a aruncat pet-ul in iarba necosita. Pentru ca era necosita.Pe vremea Firei era bine, curatenie, iarba cosita la timp.

  8. pacat, nicusor dan pare asezat pe un scaun mult prea inalt ca se mai dea jos din el.

  9. Miticii vor face implozie acolo!
    Bah, da nu mai veniti fraierilor la iasov, ca acolo e jegul si infectia mai mare decat pe dambovita!

    Miticii, iau numai tepe in disperarea de a parasi „capitala”!!!

    O ruina de oras care a atras toata pleava olteniei si a moldovei!!!

    Si in oltenia e mai frumos, chiar si in moldova!

    • Bah, fraiere, ba o sa vin unde vreau eu, atata timp cat nu vor avea gospodarii si bastanii suficienti bani sa cumpere toata tara asta si sa o transforme in proprietati private.

  10. Către cei interesați!
    cetățenii nu știu și nici nu trebuie să știe cine administrează ce se află în sectorul în care trăiesc. Dar ESTE OBLIGAȚIA primăriei sesizate asupra unei probleme să o remedieze. Fie direct, dacă o administrează ea, fie să transmită celor care au competența pentru rezolvarea problemei. Dar în niciun caz să răspundă că ”s-a rezolvat” doar ca să bifeze că au făcut ce n-au făcut!

  11. bolarzi…hmm… nu stiam ca bucurestiul este port…

  12. Tot ceea ce înseamnă: borduri, cişmele, bănci, stâlpi, garduri, gărduleţe etc SUNT CUMPĂRATE SPECIAL ŞI CU INTENŢIE din cele mai proaste materiale în scopul de a se strica repede şi a fi înlocuite cu alte fake-uri din China, India şi Bangladesh. Bineînţeles la preţuri de 10 ori mai mari.

    De la Videanu incoace, Primăria Capitalei este cel mai mare grup infracţional organizat al României specializat în delapidare. Fie pe borduri sau panseluţe de banii Bucureştiului se alege praful, în timp ce bucureştenii au frig în case, nu au apă caldă şi sunt gazaţi aproape zilnic cu fum de deşeuri.

  13. dupa chipul si asemanarea locuitorilor

  14. Desi orasul ala arata sinistru din toate punctele de vedere, nici apa calda nu au, preturile la apartamente cresc vertiginos. Nu-i inteleg pe oamenii care sunt gata sa dea 1500-2200 EUR pe MP in ghetoul ala, mai bine cumperi apartament intr-un oras european civilizat.

  15. „…ultimele investitii în refacerea mobilierului urban au fost făcute în perioada 2012-2014, iar de atunci nu a fost încheiat nici un contract de întreținere. Mai grav este că în acest an nu s-a realizat nici o lucrare de reparare a mobilierului urban și nici se va face „din cauza situatiei financiare dificile in care s-a aflat Primăria Bucuresti”. Mai exact, din cauza faptului că pentru 2021 nu a fost alocat niciun ban pentru astfel de cheltuieli.”
    Al dracu Nicusor, a tocat anii trecuti toti banii si acum se face ca ploua (sarcasm, pentru cei cu senzorii defecti).

  16. Pe care sos Nicolae Titulescu din Bucuresti ati vazut garduri care SEPARA trotuaryul de carosabil ???? Pe AMBELE laturi ale strazii sunt LOCURI DE PARCARE, nicidecum GARDURI !!!!!!!!!!!!