FOTOGALERIE Bucureștiul abandonat: mobilierul urban, distrus în multe zone din centrul sau din cartierele Capitalei
Garduri ruginite, stâlpi îndoiți sau rupți, pavaj pietonal incomplet și spart, banci, stații STB și puncte stradale de informare turistică vandalizate. Asta e imaginea Bucureștiului în apropierea verii, când mobilierul urban distrus poate fi ascuns doar parțial de vegetația lăsată și ea să crească nesupravegheată.
Pe orice mare bulevard administrat de Primăria Capitalei ai merge, e imposibil ca să nu observi ceva în neregulă care ține strict de modul în care este administrat orașul. Pe lângă aspectul inestetic al pieselor care compun mobilierul urban, din cauza degradării, acestea au devenit capcane periculoase pentru pietoni.
Pe Calea Dorobanți, majoritatea stâlpilor care au rolul de a-i împiedica pe șoferi să pătrundă pe spațiul verde sunt fie îndoiți, fie rupți. În stația STB Charles de Gaulle, aceștia au ajuns să arate ca niște țepușe ruginite. Pe același bulevard, la nici 20 de metri, lângă un coș de gunoi din plastic prins superficial de un stalp zace un indicator de circulație care ar trebui să le indice șoferilor că parcarea în zonă este interzisă.
În Piața Romană, punctul stradal de informare turistică care are și un sistem de supraveghere video, pe langă faptul că este vandalizat, nu a fost funcțional niciodată. În 2015, Curtea de Conturi a constat un prejudiciu de 3,7 milioane lei la Primaria Municipiului București, contravaloarea celor 100 de infochioșcuri cumpărate de municipalitate începand din 2006, dar nefolosite nici pana azi. Astfel, din 100 de infochioscuri achiziționate, doar 33 au fost montate fără a fi racordate vreodată la rețeaua electrică.
Pe Bulevardul Magheru, la o aruncătură de băț de Piața Universității aproape că nu există piesă de mobilier urban conformă. Bolarzii din beton sunt sparți sau scoși din pământ, pavajul pietonal este incomplet, iar multe dintre coșurile de gunoi din fier nu sunt prinse în trotuar. Oricând există riscul să cadă pe picioarele vreunui pieton. În ceea ce privește spațiul verde, acesta a fost stricat de roțile mașinilor.
Pe Bulevardul Nicoale Titulescu din Sectorul 1, din gardul din fier care delimitează trotuarul de parte carosabilă au mai rămas câteva bucăți sub forma unor lame ruginite.
Reprezentanții urbaniștilor susțin că pentru modul în care a ajuns să arate acum capitala României sunt de vină atât vandalii, cât și administrațiile nepăsătoare.
„Pe problematica privind mobilierul public, respectiv calitatea acestuia, este de reținut că acestea ajung în starea pe care o constatăm pe stradă, pe de o parte din cauza dezinteresului autorițătilor de a se preocupa de întretinerea lor și de luarea masurilor de reparare si sanctionare a actelor de vandalism, iar pe de altă parte din cauza achizițiilor și procedurilor prealabile defectuoase. Caiete de sarcini prost făcute, recepții ale lucrarilor fără a verifica conformitatea execuției și alte asemenea”, a declarat pentru G4Media.ro, Alexandru Pânișoară, președintele Asociației Dreptul Urbanismului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii