G4Media.ro

„Bucureştiul, condus ca Ungaria lui Viktor Orban”. Firmele de construcţii acuză Primăria…

„Bucureştiul, condus ca Ungaria lui Viktor Orban”. Firmele de construcţii acuză Primăria Capitalei că distorsionează piaţa şi vor cere dreptate la Bruxelles

Patronatele din domeniul construcţiilor acuză Primăria Bucureşti că distorsionează întregul sector prin acordarea de lucrări fără licitaţii pentru firmele nou înfiinţate chiar de instituţie. Mai multe asociaţii din domeniu s-au unit într-o mişcare fără precedent de contestare a modului în care funcţionează firmele de stat înfiinţate de Gabriela Firea şi anunţă că vor contesta la Comisia Europeană legislaţia care le permite să-şi atribuie între ele lucrări fără licitaţie.

„Vedem că în Bucureşti funcţionează un model politic ca în Ungaria. Sau ca pe axa Budapesta – Viena – Voluntari. Până la urmă, care sunt principiile după care funcţionează Capitala României? Mai suntem o economie de piaţă liberă sau se merge spre etatizare?”, a declarat pentru G4Media.ro Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).

Nemulţumirea constructorilor e cauzată de faptul că cele 22 de firme înfiinţate de Primăria Bucureşti la iniţiativa primarului Gabriela Firea au început să-şi atribuie între ele contracte, fără licitaţie, fapt ce va scoate practic firmele private din piaţa lucrărilor publice ale Primăriei Bucureşti.

„Nu contestăm dreptul Primăriei de a-şi face firme, e decizia lor politică. Dar este profund incorect şi anticoncurenţial ca aceste firme de stat să câştige contracte de la Primărie sau de la alte firme ale Primăriei fără licitaţie, fără să participe la o competiţie directă”, a declarat pentru G4Media.ro şi Adriana Iftime, director general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

Un exemplu de comportament anticoncurenţial al firmelor primăriei a fost dat de Irina Forgo, director de programe în FPSC. „COMPANIA MUNICIPALA AGREMENT SA BUCUREȘTI a atribuit direct COMPANIEI MUNICIPALE ILUMINAT PUBLIC BUCURESTI SA servicii de iluminat în valoare de 105,128.24 RON, postând un anunț în acest sens la ora 11:18. Răspunsul companiei cu domeniul de activitate iluminat public vine la ora 11.41, iar la 12:47 în aceeași zi contractul este atribuit. Practica arată că entitățile contractante studiază piața și de la momentul în care publică un anunț în SEAP, lasă cel puțin 24 de ore (în general 48- 72 ore) pentru ca operatorii economici interesați să-și prezinte ofertele. În cazul exemplificat, 30 de minute puse la dispoziție de una din firmele primăriei pentru ofertare exclud orice concurență sau posibilitatea de a obține cel mai bun preț, respectiv de a economisi banul public”.

Companiile de construcţii anunţă că vor sesiza Directoratul General pentru Competiţie din cadrul Comisiei Europene pentru a rezolva modul în care firmele Primăriei Bucureşti îşi atribuie una alteia contractele. „Am văzut că oficialii Consiliului Concurenţei din Bucureşti au cauţionat deja comportamentul firmelor înfiinţate de primarul Firea. Probabil că vor să-şi prezerve poziţia. Acesta este motivul pentru care vom merge la Bruxelles, la Comisia Europeană”, a spus pentru G4Media.ro Laurenţiu Plosceanu, care a anunţat că mai aşteaptă concluziile Autorităţii Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP) înainte de a sesiza Comisia Europeană.

Reamintim că oficialii Consiliului Concurenţei au spus că practica firmelor Primăriei Bucureşti de a-şi încredinţa contracte una alteia fără licitaţie este corectă, cu o condiţie minimală: fundamentarea temeinică. „În cazul în care Primăria Bucureşti are în vedere atribuirea directă către propriii operatori a unor contracte de servicii sau lucrări, trebuie să fundamenteze foarte bine această măsură, explicând cauzele care au determinat neaplicarea unei proceduri de achiziţie publică (de exemplu, ‘eşec de piaţă’ ori raţiuni de eficienţă economică, în speţă obţinerea unui raport calitate/preţ mai bun decât cel obţinut ca urmare a atribuirii contractelor prin licitaţie publică unor operatori de drept privat terţi)”, au declarat oficiali ai Consiliului Concurenţei, citaţi de Agerpres.

Gabriela Firea a respins încă din luna ianuarie acuzaţiile, spunând că „observ că, de la începutul anului trecut, de când s-a anunţat înfiinţarea acestora, au existat o serie de tentative de discreditare a acestui demers, din diverse motive politice sau determinate de faptul că multe firme abonate la contractele cu statul îşi pierd acum contractele încheiate în trecut pe bani grei. Subliniez încă o dată că aceste societăţi comerciale, care alcătuiesc un Holding Municipal, reprezintă un demers conform legii şi model implementat cu succes în alte capitale europene, fapt nemenţionat de niciunul din adversarii acestui demers al Municipalităţii. Mă îndoiesc că holdingul Primăriei Vienei, care are peste 16.000 de angajaţi, a avut contestatari atât de vehemenţi cum avem noi la Bucureşti. Cu certitudine, timpul va demonstra eficienţa clară a acestui demers al actualei Administraţii” (26 ianuarie 2018, sursa: Agerpres).

Cel puţin patru dintre cele 22 de firme ale Primăriei Bucureşti vor intra din acest an pe piaţa construcţiilor. Ele au bugete de sute de milioane de lei şi sute de angajaţi:

  • Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București S.A.
  • Compania Municipală Consolidări S.A.
  • Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București S.A.
  • Trustul de Clădiri Metropolitane S.A.

(Sursa Foto: Pagina de Facebook Gabriela Firea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

0 comentarii

  1. Super articol. Ma ramane de precizat cum sa inchide cercul.
    1. infiintare firme de constructii de stat
    2. atribuire contracte fara licitatie ( practic acapararea pietei constructiilor din Bucuresti)
    3. subcontractarea in parte sau in intreg a contractelor catre firme private :))
    Concluziile nu sunt greu de intuit…