Bucureștiul, în roșu vineri dimineața din cauza poluării/ Valori ridicate de PM2 în Capitală și în zonele limitrofe
Valorile maxim admise în aer pentru particulele mai mici de 2,5 microni sunt mult depășite în Capitală și împrejurimi, după indică vineri dimineața senzorii Urad Monitor.
Particulele cu diametru mai mic de 2.5 microni, sunt foarte pericuolase pentru că intră, le inspirăm direct în plămâni, după care nu mai pot ieşi de acolo. Ele provoacă, în timp, cancer pulmonar, boli respiratorii, cardio-vasculare.
Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a semnalat, joi, că în privința afacerilor ilegale cu deșeuri importate nu s-a schimbat nimic, postând o imagine cu un alt incendiu în localitatea Sintești, din județul Ilfov. Bereceanu arată că populația Bucureștiului este supusă unui tratament mai rău decât într-un război.
„Nicio zi fără cabluri, deșeuri medicale sau resturi din dezmembrări auto, arse, în Ilfov. Dimineață era un furnal chiar lângă A3, la intrare in Bucuresti. 1 kg de deșeuri din dezmembrări auto arse echivalează ca toxicitate cu peste 2000 kg de lemne, iar substanța numită dioxină eliberată în timpul arderii e interzisă chiar și în războaie. Si totuși populația Bucureștiului este supusă unui tratament mai rău decât intr-un război”, a transmis Berceanu, postând și o imagine cu incendiul de la Sintești.
Nu este pentru prima dată când fostul președinte al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, vorbește despre „rețeaua de crimă organizată” care desfășoară afaceri ilegale cu deșeuri importate, care oprează pe axa Constanța, Sărulești (jud. Călărași), Sintești (jud. Ilfov), Strehaia (jud. Mehedinți), până în graniță cu Serbia. Berceanu intenționa să destructureze această rețea, însă nu a mai apucat, fiind schimbat din funcție, după retragerea USR-ului de la guvernare.
Context
Un semnal de alarmă l-a tras recent și un raport realizat de un ONG internațional care monitorizează problema poluării la nivel global.
„România, în special, înregistrează deja un influx substanțial de deșeuri de plastic din state UE, în ciuda faptului că are a doua cea mai slabă capacitate de reciclare din Europa”, se arată într-un raport publicat de Global Initiative Against Transnational Organised Crime (GITOC), citat de Euronews.
Instituțiile de protecție a mediului și specialiștii din industrie consideră că Europa de Est, și mai exact România și Bulgaria, ar putea deveni următoarea mare groapă de gunoi. Multora dintre țările destinatare le lipsește capacitatea de procesare a deșeurilor de plastic, care sfârșesc adesea aruncate la groapa de gunoi sau arse – emanând gaze toxice.
Citește integral
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii