G4Media.ro

Bucurestiul, inapoi in anii 90: RADET a intrat in faliment, incertitudini privind…

Foto: G4Media

Bucurestiul, inapoi in anii 90: RADET a intrat in faliment, incertitudini privind alimentarea Capitalei cu apa calda si caldura

RADET Bucureşti a intrat în faliment. În timp ce Primăria îi asigură pe bucureşteni că nu vor avea de suferit, administratorul judiciar al ELCEN spune că este posibil să apară blocaje. USR Bucureşti îi cere Gabrielei Firea să-şi asume eşecul şi să demisioneze.

17 aprilie 2019 este ziua în care Tribunalul Bucureşti a decis ca Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) să intre în faliment. Cu toate acestea, primarul general, Gabriela Firea, îi asigură pe bucureşteni că nu vor avea de suferit. Vor avea în continuare apă caldă şi căldură. Asta pentru că întreaga activitate a regiei ar urma să fie preluată în cel mai scurt timp de Compania Municipală Termoenergetica. O companie înfiinţată de puţin timp, tocmai în acest sens.

„Îi asigur pe toti cetăţenii Capitalei că vor avea în continuare apă caldă şi căldură la parametri optimi! Decizia de astăzi a instantei nu are consecinţe asupra continuităţii furnizării agentului termic către populaţie pentru ca am luat din timp măsurile necesare astfel încât bucureştenii să nu fie afectaţi. Concret, am propus, iar Consiliu General a aprobat recent, înființarea Companiei Municipale Termoenergetica Bucuresti, care are ca obiect exclusiv de activitate producerea, distribuţia, transportul şi furnizarea energiei termice. Mai mult decât atât, doresc să îi anunţ pe salariaţii RADET că nu vor resimţi nici ei această schimbare, nu se vor face disponibilizări, ci întregul personal angajat va fi preluat de noul operator.” spune Gabriela Firea într-un comunicat oficial al primăriei.

Fals, susţine administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, care pune eşecul în cârca primăriei. Blocajele nu vor întârzia să apară. Asta pentru că rezultatul ar fi fost previzibil „având în vedere planul de reorganizare fantezist”.

„Prezenta situație este generată, în principal, de acțiunile Rominsolv (administratorul judiciar al RADET – n.r.) care a refuzat cu obstinație să modifice un plan de reorganizare din care lipseau elemente fundamentale care să garanteze viabilitatea acestuia, fapt ce nu avea cum să conducă la o altă decizie a instanței. Doar cu titlu de exemplu, subliniem faptul că în planul de reorganizare nu erau menționate sursele de finanțare necesare achitări creanțelor înregistrate de RADET. Totodata, falimentul RADET este indisolubil legat de schimbările multiple de strategie din partea PMB, nefinalizate în niciuna dintre formele propuse, dar și de refuzul constant de a-și asuma răspunderea pentru situația gravă în care se afla o companie pe care o coordonează. Subliniem faptul că recunoașterea de către PMB a creanței RADET de 1,1 miliarde de lei și menționarea bugetului PMB în planul de reorganizare drept sursă de finanțare a acestei creanțe ar fi condus, astăzi, la evitarea pronunțării falimentului.” se arată într-un comunicat Sierra Quadrant, remis G4Media.ro.

Potrivit aceluiaşi comunicat, falimentul RADET ar anula de facto toate eforturile și acțiunile întreprinse până în prezent de către ELCEN. Asta deoarece, pentru a putea livra agent termic bucureștenilor, după pronunțarea falimentului, RADET mai poate funcționa în actuala formă încă 90 de zile, potrivit prevederilor legale. La finalul acestui termen, activitatea de distribuție trebuie delegată fie către o direcție din cadrul Primăriei Municipiului București (PMB), fie către o companie municipală care să aibă ca obiect de activitate distribuția agentului termic către populație. În scenariul delegării către o direcție a PMB, trebuie avut în vedere faptul că aceasta structură nu are obiect de activitate corespunzător, nu deține licențe, nu este bancabilă, nu poate angaja personalul necesar desfășurării activității, nu poate face planul de afaceri necesar etc.

Tot administratorul judiciar al ELCEN spune că din cauza acțiunilor „lipsite de temeinicie și profesionalism ale PMB, în acest moment, nu există nicio companie municipală pregătită să preia activitatea RADET la sfârșitul celor 90 de zile; activitatea RADET nu poate fi delegată către ENERGETICA SA, întrucât Curtea de Apel București a declarat ilegală înființarea ENERGETICA SA.; activitatea RADET nu poate fi delegată nici către TERMOENERGETICA SA, întrucât înființarea acesteia este blocată în prezent din cauza faptului că este considerată o companie ce a rezultat în urma divizării unei alte companii ce a fost constituită nelegal.”

Pe această listă cu probleme, s-ar mai adăuga şi altele prilejuite de posibilele blocaje care ar putea să apară din cauza lipsei banilor.

„Precizăm că, odată cu pronunţarea falimentului, între ELCEN și RADET dar și între ELCEN și noua companie care va prelua activitatea RADET după 90 de zile, va trebui încheiat un nou contract de furnizare care NU va mai putea prevede plata facturilor la 90 de zile. Așadar, dacă până în prezent, ca urmare a statutului de furnizor captiv al ELCEN, termenul scadent de plată a facturilor era de 90 de zile, ulterior falimentului RADET facturile emise de ELCEN vor trebui achitate începând de mâine în termen de 30 de zile. În condițiile în care PMB are un istoric negativ în ce privește plata subvenției (fiind, de altfel, motivul principal pentru care ne aflăm astăzi în această situație dramatică), este greu de crezut că, peste noapte, PMB și, automat, RADET sau noua companie municipală se vor putea încadra cu plata facturilor într-un termen de 3 ori mai mic. În plus, odată cu transferul activității către o nouă companie, potrivit prevederilor legale, ELCEN este obligată să solicite constituirea de garanții.” spune Sierra Quadrant.

Pentru falimentul RADET, USR Bucureşti prin vocea consilierului general Roxana Wring îi cere demisia Gabrielei Firea acuzând-o pe aceasta s-a ocupat prea mult de festivaluri și statui și a neglijat cu totul lucrurile cu adevărat importante.

„Falimentul RADET este rezultatul exclusiv al deciziilor greșite luate de Gabriela Firea și de administratorul judiciar al Regiei. Gabriela Firea a girat intrarea RADET în insolvență, măsură care ar fi putut fi evitată. Era obligația Primarului să se asigure că administratorul, plătit cu 35.000 de euro pe lună fără TVA, își face datoria. Era obligația Primarului să vadă un plan de reorganizare viabil și agreat cu creditorii RADET. Era obligația Primarului să se asigure că acest plan este agreat în Consiliu, că este votat și că are sursă de finanțare. Gabriela Firea nu a făcut nimic din toate acestea. Trebuie acum să-și asume responsabilitatea pentru rezultatul catastrofal pe care l-a obținut. Demisia este singurul mod decent de asumare a acestei responsabilități.”, a declarat consilierul general Roxana Wring într-un comunicat remis G4Media.ro.

G4Media.ro a scris în repetate rânduri despre pierderile colosale ale RADET. În fiecare oră se scurg în pământ din cauza avariilor 2.000 de tone de apă fierbinte, echivalentul a 170.000 euro.

RADET București este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România şi deţine 43% din piaţă. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. În acestea trăiesc 1,21 milioane de locuitori. Totodată, acesta furnizează agent termic şi pentru aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. Regia are aproape 3.000 de angajaţi. Trei sferturi din rețeaua de conducte (954,09 km conducte – reţele termice primare; 2963,3 km conducte – reţele termice secundare) sunt vechi de aproape 40 de ani.

Foto: Pierderi din rețeaua RADET (Sursa: G4Media.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Eh, e 2019,e normal, nu? Apropo, în zona Veteranilor (Aleea Zorelelor) nu e căldură și apă caldă de 2 zile…

  2. Eh, e 2019,e normal, nu? Apropo, în zona Veteranilor (Aleea Zorelelor) nu e căldură și apă caldă de 2 zile,aici nu avem incertitudini.

  3. Bravo Firea, fmm.

    • Firea a fost aleasă de bucureşteni. Au un primar care-i reprezintă, o mincinoasă şi o ticăloasă.

    • Tot orașul este rosu? Haideți sa nu mai comentam când, în caz unor noi alegeri, tot Firea ar ieși primar.
      București este plin de pensionari frustrați, comuniști, sau oameni care nu dau 2 bani pe el pentru ca sunt niște ignoranți.
      S-a dus de mult Bucureștiul meu în care m-am născut și crescut, nu ca ar fi fost vreodată ceva de el, dar acum este jalnic.
      Trăiască partidul!!

  4. URAA.. A, Fireo, baga la biserici… gatzii cui te-a facut si votat.

  5. Sper ca RADET sa taie caldura si apa calda in Casa Poporului si la Guvern, pentru ca alesii sa beneficieze de aceleasi conditii pe care le ofera celor pe care-i conduc. Firea oricum sta in Voluntari si-o doare la basca de bucuresteni.
    Si le doresc celor care-au votat-o pe Firea sa se bucure mult si bine de lipsa caldurii in case!

  6. Rugaminte pentru consilierii USR, care cunoaste sistemul din interior, poate ma ajuta sa ma lamuresc si eu cum vrea Dna Firea sa faca bucurestenii la buzunare:

    Deci Primaria a infiintat o compane municipala, care preia serviciile RADET – de dragul discutiei, sa acceptam ca e legal infiintata si va functiona! Si cum dispare datoria de 1,1 miliarde prin asta?

    1) Compania care preia serviciile RADET, va trebui capitalizata si dotata cu tot ce are in prezent RADET-ul, care, prin faliment, va pierde toate mijloacele fixe in favoarea ELCEN (mai exact epsilon, adica vreo 2-3 milioane lei, in comparatie cu datoria de 1.100 de milioane catre ELCEN). Adica bucurestenii mai platesc inca o data cumpararea a tot ce mai are RADET acum (sedii, utilaje, etc.)? Sau ELCEN i le doneaza, de baiat bun ce e, „Noului_RADET”?

    2) ELCEN va recupera de la PMB datoria de 1,1 miliarde sau … se trece la pierdere, plateste bugetul orasului si au ingropat treaba?!

    3) In pasul doi, de ce ar diferi in viitor relatia ELCEN – „Noul_RADET”, dat fiind ca e vorba, in realitate, de aceeasi entitate (Primaria), care tocmai a dat o mare teapa ? Caci iar o sa inceapa datoriile, procesele, etc … stim, am mai vazut filmul.

    4) Se mai mentine ideea mai veche ca „Noul_RADET” sa aiba ca actionari si Primaria Chiajna si Primaria Popesti Leordeni – cu 0,005%. De ce ar vrea Chiajna si Popesti Leordeni-ul sa fie actionari, cu o cota atat de mica!? Care este scopul si smecheria legala aici!?!

    Una peste alta nu inteleg cum dispar brusc datoriile de 1,1 miliarde lei ale RADET catre ELCEN. Adica cum se sterge pur si simplu datoria si cum o sa functioneze a doua oara fix acelasi scenariu? (accept si explicatii ce includ ordin politic dat birocratilor din ELCEN, sa accepte pierderea si sa livreze in continuare agent termic catre cine vrea Primaria … dar contabil se poate asta?!?)

    • Referitor la punctul 3.
      Fara sa vreau sa spun ca Primaria e virgina pacalita de lupul ELCEN, aici ar mai fi de vina si ANRE. Exista un ordin dat de „specialistii” de acolo, prin care primele la plata sunt penalizarile, si apoi suma principala.
      ELCEN vinde RADET apa calda, cu plata la 30 de zile. RADET incaseaza de la locatari in vreo 45 de zile. Deja are penalitati. Cand trebuie sa plateasca inapoi la ELCEN, conform acelui ordin ANRE de care vorbeam mai sus, RADET trebuie sa plateasca mai intai acele penalitati, apoi suma curenta. Nu are cum sa plateasca si suma, si penalitatile, deci va ramane cu un rest de plata, care se va adauga la viitoarele penalitati de luna urmatoare. Si tot asa, penalitatile se tot aduna, in interesul unor „bajeti dashtepti”, care fac bani nemiscand un deget.
      De-aia s-a si ajuns la 4 miliarde de lei plata catre ELCEN, doar din rostogolirea unor penalitati de care nu ai cum sa scapi. Camatarie de manual.

      Deci, primul lucru ce ar trebui modificat, e chiar acel ordin ANRE, prin care penalitatile sa fie trecute mai in spate in ordinea platilor.

    • @Stan: multumesc pentru raspuns.
      Deci daca s-ar anula reglementarea ANRE cu penalitatile primele, ar fi sanse sa functioneze putin altfel, a doua oara. Dar daca RADET-ul tot nu are banii in 30 ci in 45 de zile si daca nu poate impune asociatiilor de proprietari (din motive electorale, evident) pentalitati care sa acopere penalitatile pe care le plateste el insusi catre ELCEN … din nou: cum de ar functiona?

  7. Felicitări, Firea! Demisia când ti-o dai?! Nu avem apa calda si nici căldura de 2 zile (locuiesc in Iancului). Mint pe fata.. Nu mai scăpăm de psd-ul asta nenorocit.. Ce sa mai spun ca tot orașul este plin de gunoaie, o alta situație care ma duce cu gândul la anii anterior

  8. Cine are nevoie de mastodonți energifagi și plătitori de stipendii politice?

    Reteaua de apa calda nu e necesară. E suficientă reteaua de apa rece. Fiecare bloc își poate monta centrale termice cu costuri rezonabile și și poate încălzi apa atât cât are nevoie și când este necesar.

    In felul asta se vor evita săpături dese in asfalt, ambuteiaje in trafic și, mai ales cheltuieli inutile pentru întreținerea unui personal uriaș care s-a lipit de bugetul unei regii municipale.

    • 1. Care sunt acele „costuri rezonabile” la montarea unor centrale de bloc? Cifre.

      2. Fiecare bloc isi va incalzi apa cat e necesar.
      Probabil ca nu stai la bloc. Unul vrea mai cald, ca are copii mici, sau e blonav sau mai stiu eu cum. Altul vrea mai rece, ca nu vrea sa plateasca mult. Cum ii impaci pe astia doi? Ca amandoi au aceleasi drepturi, sunt locatari in acelasi bloc. Sau faci cum vrei tu, ca tu ai gura mai mare?

      3. Centrala aia pe ce anume functioneaza? Hidrogen? Fisiune nucleara? Gaze? Lemne? Petrol?
      Presupunem gaze. E reteaua de gaze dimensionata astfel incat sa poata prelua un asemenea consum?
      Sau poate diesel? Da-o drq de poluare, noi ardem ce ne pica in maini, inclusiv carti, ale drq de subversive! 1984 FTW!
      Sau mergem pe nuclear? Parca mai era un t@mpit care visa mini-reactoare nucleare in subsolul fiecarui bloc… Voi ganditi vreun moment?

      4. Personalul urias? Stii despre ce vorbesti, mai Zona? Ce personal are regia aia? Acum are in jur de 3000 de oameni, din care o gramada sunt cu un picior la pensie. Daca tot esti convins ca-s salariile imense si nu faci nimc toata ziua, de ce nu te duci sa te angajezi acolo?

  9. stati linistiti la locurile voastre. dupa ce isi rezolva problemele cu „justitia” partidul rezolva si caldura.

  10. Deja RADETUL.APARTINE DD PRIMARIA CAPITALEI DIN CATE STIU. Domnii consieri pidica si atat mai bine ar inerca sa atraga fonduri penreu variante ajutatoare la incalzirea apwi… cum ar fi montarea dr panouri solare pe acoperisurile blocurilor si schimbarea tipurilor de centrale in tot orasul…nu sunt de specialitate dar solutii europene cu bani europeni domnilor consilieri nu doar jos, jos, jos…cei pana la Firea au fost liberali…mai putin Opresc care a fost doar un mexic prin afaceri cu capitala….i. rest pt mine pesede = neopenele, pemepe, udemereu, pro, plus, si cate ori mai fi. USR nu a dovedit nimic pana azi Doar instigarea unor ONGeuri in frunte cu #rezist si sau societatea asa zis civilă cu aceleași semne de intrebare vis a vis de de declarațiile de avere si de cei care i-au propulsat in politică. Atrageti fonduri europene pentru o incalzire eficienta si nepoluantă…pentru interzicerea centralelor pe gaz cu tiraj fortatat sau doar unele ecologice -gaz ecologic inca nu stiu sa fie…. De indivizi si partide care urla jos, jos sa venim noi care nu vom face nici atat …suntem satui

  11. Apocalipsa vine peste bietii bucuresteni !

  12. Nu inteleg de ce nu trec bucurestenii pe centrale de apartament? Apa calda si caldura la discretie.
    De ce nu urmeaza calea oraselor mai putin favorizate, care au renuntat de mult la sistemul centralizat, energofag si ineficient.
    Nu pot motiva ca nu au banii necesari, capitala avand venituri destul de mari. Iar cheltuielile zilnice sunt cam la fel peste tot, parca mai mici in capitala.
    Stiu ca in Bucuresti au fost cele mai mici preturi pe gigacalorie, poate acest lucru a facut ca oamenii sa nu treaca la incalzire in regim propriu.
    Sistemul nu poate fi mentinut decat cu subventii masive, lucru care se va termina odata si odata.

    • Tot citesc povestea cu centralele de apartament, si cat de avantajoase ar fi ele pentru locatari.
      Dar nu citesc pe nicaieri CUM ANUME vor fi ele alimentate. Reteaua de gaze, in momentul asta, e dimensionata pentru un anume consum, un aragaz pe apartament in majoritatea cazurilor. S-au mai facut anumite mariri la cei care au trecut deja pe centrale.
      Dar nimeni nu gandeste ce inseamna gaze pentru 500.000 de apartamente si inca vreo 5000 de institutii. Reteaua aia de gaze nu suporta, in momentul asta, asemenea consum. Daca de maine Primaria da fiecaruia 5000 de lei sa-si puna centrala, oamenii tot in frig vor sta, pentru ca nu vor avea gaze. Asta ar insemna din nou sapaturi pe strazi, inlocuiri de tevi de gaze, ambuteiaje si ce mai spunea Odette mai sus…
      De poluare nu zic nimic. Unii doresc interzicerea masinilor diesel in orase, pentru ca, chipurile, polueaza. Dar, daca tot le interzicem pe alea, hai sa compensam prin centralele de apartament, ca, deh, bucurestenii trebuie sa moara de cancer…

      Deci. Sunt bune ideile cu centrale separate, dar hai sa le gandim pana la capat, nu doar pe urmatorii zece ani, cat mai spera sa traiasca votantii trandafirii ai Firii…
      Poate unii avem si copii.

    • @Stan, in Bucuresti problemele sunt vechi. Trecerea timpului nu rezolva problemele. Daca lumea incepea sa opteze pentru centrale pe gaze de acum 15 ani probabil acum sistemul centealizat era inchis de mult. Eu am trecut la centrala pe gaze fiindca sistemul nu facea fata si trebuia sa incalzesc electric, deci cu costuri suplimentare. Si asta de multi ani. Ar fi fost masochism din partea mea sa mai raman in sistemul centralizat. Conductele de gaze pot fi majorate, cerere sa fie, ca exista solutii. Cineva spunea, prin 90, ca noi, cei de la blocurile inalte vom avea mari probleme, ca nu vom avea apa curentă din cauza instalatiilor . invechite care nu mai rezista la presiune. Uite ca nu este așa, instalatiile se inlocuiesc. Cat despre poluare, nici centralele de cartier, zona, sector, oras nu sunt lipsite de poluare. Nepoluante sunt cele electrice dar nu sunt rentabile datorita costului pe kwh.
      Daca pe viitor se ajunge la aceleasi costuri pe consum vom trece la centrale electrice.
      Nu inteleg de ce ar trebui sa dea primaria bani pentru centrala mea.
      Iar daca se asteapta ca cineva sa redimensioneze conductele de gaze fara sa fie cere din partea populatiei, se cam inseala.

    • „noi, cei de la blocurile inalte vom avea mari probleme, ca nu vom avea apa curentă din cauza instalatiilor . invechite care nu mai rezista la presiune. Uite ca nu este așa, instalatiile se inlocuiesc. ”
      Comparati inlocuirea unor instalatii interioare ale unui bloc cu inlocuirea unor magistrale cu diametre Dn 1000, aflate, in marea majoritate, pe sub niste bulevarde intens circulate? Cat de sus ati sari daca cineva v-ar inchide un bulevard pe care mergeti in mod uzual catre munca, pentru ca trebuie sa sape ca sa inlocuiasca niste kilometri buni de conducte?
      Destul de sus, va zic eu.

      Despre poluare, eu spun ca nu exista deocamdata, fezabila, o centrala nepoluanta. Nici macar cea electrica. Si acolo se ard carbuni, de exemplu, pentru a genera niste kW. Ca nu se ard carbunii aia in oras, da, asa e, dar de poluat polueaza la fel.

      Cat despre banii dati de primarie pentru centrala, am mai citit pareri ale unora care spuneau ca Primaria ar trebui sa dea fiecarui locuitor cate 5000 lei, sau o suma oarecare, cu care sa-si monteze centrala, si sa nu mai plateasca subventii. Am crezut ca va referiti la acea idee.

    • Stan, si alti comentatori,
      Cred ca problema e gresit pusa. O companie care ofera gratuitati nu are cum sa nu intre in faliment. E o aberatie si o hotie din start.
      Problema este: e normal sa existe gratuitati? Poate exista incalzire, apa, etc… gratis? Nu. Si totusi, noi asta asteptam: ca statul sa ne faca, sa ne dea. Trebuie sa incepem sa ne responsabilizam noi insine, ca oameni, individual.
      Deci: statul, primaria, Firea etc… trebuie acuzati, dar nu pentru ca nu ne dau mai multa caldura gratis, ci TOCMAI pentru ca ne-o dau astfel. Si prin asta impiedica responsabilizarea oamenilor.
      Raspunsul este: centrale de apartament. Sau ce vrea fiecare. Sau nimic. Dar fiecare om, fiecare familie, trebuie sa faca asta. Nu statul, nu primaria, nu Firea. Ei pot face doar un singur lucru bun: sa intrerupa gratuitatile.

  13. Sa il inchida odat si sa i vad pe toti de la radet someri ,pe strazi la cersit.Apa si caldura o opresc aproape saptamanal ,orele de reluare niciodata nu sunt respectate si intotdeauna sunt intarzieri.Efectiv nu mai pot.Bataia de joc si dezinteresul este maxim.Cu toate ca noi suntem cei care ii platim.Platim tone de apa rece ca si apa calda.Nu mai vreu Radet!!!

    • Vi s-a indeplinit dorinta, RADET se inchide! Spor la viitoarea centrala de apartament!

      Cat despre „platim apa calda la pret de apa rece”, cu regret va spun ca perpetuati niste tampenii spuse de unii care habar n-au despre ce e vorba, dar au vazut un apometru care se invarte.
      Pai, daca se invarte, platim!, ziceti dvs.
      Nu, nu platiti! va zic si eu. Contoarele RADET nu se bazeaza pe o rotita invartita de un fluid, ca in cazul apometrelor. Contoarele RADET masoara volumul de fluid care trece prin ele, adevarat, dar masoara si temperatura la care trece acel fluid. Ceea ce inseamna ca, daca trece apa rece prin contor, el nu va inregistra. Adica va inregistra proportional cu temperatura , dar n-as vrea sa va bag mai rau in ceata.

      Ideea finala e ca nu exista „platim apa rece la pret de apa calda”. Daca reusiti sa pricepeti asta, inseamna ca nu mi-am batut gura de pomana. Daca nu… votati Firea!

      Sunt avarii? Nu se respecta orele promise de reluare a caldurii?
      De ce oare? Pentru ca primaria si-a batut joc de bucuresteni si, in loc sa investeasca in termoficare, a bagat banii in statui si catedrale? Nu, nu se poate asta, probabil ca Soros a venit si a deviat banii catre Danut SRL.

      Cat despre reparatia unei tevi vechi de 50 de ani, v-as invita pe dvs sa veniti sa estimati un timp, cat mai scurt posibil, si sa va tineti de el. Ca daca nu, inseamna ca sunteti un golan care nu face nimic, doar fura banii celor care platesc apa rece la pret de apa calda!!! Si meritati sa fiti somer, pe strazi la cersit…

  14. @Stan: ca sa fim exacti, la nivel de asociatie ai dreptate. La nivel de apartament, Florin are dreptate (dar partial din alte motive decat cele pe care le invoca).

    • @Sanitarul: dreptatea e, ca intotdeauna, undeva pe la mijloc.
      Si cei de la RADET stau in blocurile afectate de avarii, si nici lor nu le convine sa-si piarda vietile prin subsoluri insalubre, incercand sa peticeasca niste tevi de care nu se mai preocupa nimeni. Poate ati auzit de cazul din Leu, din ianuarie 2018.
      Cei care nu sunt afectati de avariile RADET sunt tocmai sefii care ar fi trebuit sa aloce bani pentru asa ceva, incepand cu primarita care sta in Voluntari si continuand cu restul de directori si consilieri numiti politic, marea majoritate tot din Voluntari, care paraziteaza organigrama, dar pe sume imense de bani.
      Dar sa te uiti la salariatii RADET, sa zici ca salariul mediu pe RADET este atat, fara sa iei in considerare ca unii au salariul minim iar altii au mii de euro, si sa afirmi sus si tare ca aia sunt niste golani care ar trebui sa fie someri si sa cerseasca pe strazi…

      Revin la contoare, ceva mai simplificat.
      Contorul de care pomeneam mai sus da consumul pe intreaga asociatie. Asociatia, la randul ei, imparte acel consum la suma metrilor cubi indicata de apometre, de unde rezulta pretul unui metru cub de apa calda. Iar acel pret pe metru cub, inmultit cu metrii cubi pe fiecare apartament, da pretul pe apartament.
      Acum, contorul de bloc inmulteste volumul de fluid care trece prin el cu temperatura fluidului. Daca fluidul este rece, produsul va fi mai mic, deci suma de plata va fi si ea mica. Daca fluidul este fierbinte, acel produs va fi mare, deci si suma de plata va fi mare.

      Cazul de care se plange Florin, cu metrii de apa rece platiti ca si apa calda.
      In cazul unor avarii, pe conducta de apa calda va curge apa rece (nu explic de ce conducta ar trebui sa fie tinuta permanent incarcata). Apometrul se va invarti in nestire, adunand metri cubi pe apartament. Dar contorul de bloc va continua sa inregistreze o temperatura scazuta a apei, deci si o suma mai mica de platit. Acea suma se va imparti la numarul de metri cubi (multi) indicati de toate apometrele, care va da pretul unui metru cub (mic).
      Deci, daca apa este rece, pretul va fi mic. Daca apa este calda, consumul in metri cubi va fi mai mic, deci si pretul pe metru cub va fi mai mare.

      Numarul de metri cubi indicati de apometre e doar o masura proportionala a consumului in cadrul asociatiei, o repartizare pe apartamente. RADET nu tarifeaza in baza apometrelor.

      Nu stiu cum sa explic mai bine. Sper ca ati reusit sa intelegeti ceva.

    • Stiu exact cum functioneaza. Ce ziceam eu este ca atat timp cat apa nu este recirculata prin tevile de pana la apartamentul lui Florin, el asteapta sa curga apa dintre contorul asociatiei si robinetul lui de trecere, care intre timp s-a racit (nu mai punem la socoteala ca nici nu mai sunt izolate coloanele alea), deci el o plateste drept apa calda, la pretul de intrare in bloc – si ii vine rece. E, o parte, si vina asociatiei aici, evident.

      Initial, instalatiile dintre punctul termic si subsolul blocului aveau inca o conducta, pentru recirculare (anii 80)…

      Acum in contractul RADET – Asociatie, imi puteti spune care e sanctiunea pentru livrarea apei calde, la intrarea in subsolul blocului, in afara parametrilor (temperatura prea scazuta)? [Nu e de gasit asa o clauza …].

      Nu conteaza ca o platesc la pret (mic) de apa rece, daca mie imi trebuie calda! La ce ma ajuta daca, inainte sa intre fierbinte in subsol (si ulterior la mine), eu trebuie sa golesc tevile de apa rece continuta (platita ca rece, de acord!) + coloanele din bloc si astfel arunc la canal vreo 200l de apa in fiecare zi, de doua ori?!

    • Nu cunosc contractul RADET – Asociatie.
      Dar stiu cazuri in care Asociatia a cerut catre RADET despagubiri pentru temperatura necorespunzatoare, ceva de genul sub 50 grade Celsius, si a primit niste bani, sub forma de reducere la urmatoarea factura. Suma restituita de RADET a fost sub forma contravaloarea apei calde nelivrate la temperatura contractuala.

      In rest, v-am inteles punctul de vedere si sunt de acord cu dumneavoastra.

    • Deci, Sanitarule, sa inteleg si eu: pentru ca eu n-am apa calda cum deschid robinetul, de vina este… RADET? Nu asociatia ca n-a izolat tevile?
      Ca si cum ma duc la magazin sa iau bere, o iau din frigider, dar pana acasa se incalzeste. Iar de vina nu-s eu, ca nu mi-am luat geanta frigorifica sau ca m-am plimbat aiurea prin oras, ci magazinul!

      Toate tipetele astea ca sa dea faliment, sa inchidem, sa demolam, sa facem tot ce puteam ca sa distrugem sunt penibile. Si astia sunt o gramada de tinerei, multinationali de Aiti, care n-au construit absolut nimic la viata lor, dar care spun ca ar fi chiar mai rau decat pe vremea lui Ceausescu, chiar daca ei n-au auzit de Ceausescu decat din carti…

      Pai, trolilor, cum pendula lui Foucault sa mearga lucrurile cand Primaria e ocupata doar sa livreze banii catre Danut SRL?

  15. Cetatenii din tara asta trebuie sa aibe dreptul sa se debranseze liber de la orice sistem centralizat de incalzire . Cetatenii trebuie sa aibe dreptul sa decida daca doresc sa foloseasca astfel de servicii sau nu . Este o mirsavie si o tilharie sa tii cetateni captivi ai unor asemenea sisteme .

  16. Adrian Popescu te poți debarasa de la RADET simplu:pui doruri pe calorifere si pe țeava de apa calda fara aprobare RADET si fara aprobare vecini si Asociatie .Nu platesti intretinerea drloc la asociatie si cind te dau in judecata invoci imbogatirea fata just temei ca nu ai consumat nimic.Sa iti faci un proces verbal de constatare cu o firma privata sau te autodenunti la Parchet vin ei cu politia de proximitate si fac constatarea cu proces verbal,comunici un exemplar al informării de debransare catre asociația de proprietari.Te poți încălzi la ce sursa vrei si apa calda o poți obtine cu boier sau alte chestii .Ai totul lămurit clar.Daca mai ai întrebari te ascult.

  17. Sa da o data faliment si sa ne punem centrale ca de o saptamana nu avem nimic in cartierul Militari si ne tot mint ca azi , maine se rezolva de o saptamana ne tin asa daca nu sunt in stare sa si faca treaba sa fie destituiti pentru incompetenta nu poti sa tii mii de oameni fara strictul necesar atata timp si sa nu iei nici o masura

    • Mergeti la catedrala, ca aia e in grafic, banii curg cu nemiluita! Rugati-va sa vina caldura, ca aia ati votat!
      Si dupa aia, mergeti pe Victoriei, sa cascati gura la luminite, ca si aia ati votat!

      Cat timp ati votat o primarita care va face statui, targuri de Craciun si biserici, ce treaba mai aveti cu incalzirea?